• Eerste keer ongesteld Wat wil je weten

Eerste keer ongesteld: Wat wil je weten?

2014-12-14T16:59:00+00:00december 14th, 2014|Gezondheid Algemeen|90 Reacties

Eerste keer ongesteld: Wat wil je weten?

menstruatieDe puberteit is een erg lastige periode. Niet alleen voor jou, maar zeker ook voor je omgeving. Door de aanmaak van hormonen staat je hele lichaam op zijn kop: Je gaat je anders gedragen, kijkt anders naar jongens en je begint seksuele gevoelens te krijgen.

Maar niet alleen je innerlijke verandert, maar juist ook je uiterlijk. Je krijgt borsten, je heupen worden wat breder en je schaamhaar begint te groeien. Eén van de onvermijdelijke consequenties van opgroeien is de menstruatie.

We krijgen regelmatig vragen van jonge lezers die meer informatie willen hebben over de eerste keer ongesteld zijn. In dit artikel een kleine greep uit de meest gestelde vragen:

Wat is menstruatie nu precies?

Om even heel kort te gaan: Menstruatie, of ongesteld zijn, is een natuurlijk proces in je lichaam waarbij je bloed verliest. Dit is het gevolg van het afstoten van het baarmoederslijmvlies, omdat je die betreffende maand niet zwanger geworden bent.

Om dit beter te kunnen begrijpen, zal ik je uitleggen wat er in de periode gebeurt, voordat je ongesteld wordt. Het wordt dan ook duidelijk waarom je ongesteld wordt:

Iedere maand bereidt je lichaam zich voor om zwanger te worden, en dan moet er heel wat gebeuren. Je baarmoeder gaat zich in de eerste 1 a 2 weken voorbereiden door extra slijmvliezen aan te maken waar de eventueel bevruchtte eicel zich in kan nestelen. Zodra dit klaar is, wordt er één (heel soms meerdere) eicel vanuit de eierstokken ‘losgelaten’.

Dit noemen we de eisprong.

De eicel gaat op reis richting baarmoeder. Op het moment dat, tijdens de reis, het eitje bevrucht wordt met mannelijk sperma, dus als je seks gehad hebt zonder condoom, nestelt het bevruchte eitje zich behaaglijk in de slijmvliezen van de baarmoederwand en gaat zich ontwikkelen tot een baby.

Maar als de eicel niet bevrucht wordt, dan worden alle voorbereiding op een bepaald moment afgestoten door het lichaam. De aangemaakte slijmvliezen in de baarmoeder worden verwijderd, samen met wat lichaamsvloeistof, wat bloed en natuurlijk het onbevruchte eitje. Dit hele proces duurt 20 tot 40 dagen, maar je kunt gemakshalve een gemiddelde nemen van 28 dagen, 4 weken dus.

Wanneer wordt ik voor de eerste keer ongesteld?

In het overgrote deel van de gevallen wordt je ongesteld tussen je 11de en je 15de levensjaar. Maar er zijn uitzonderingen. Meisjes kunnen vroeger zijn, maar ook later. Met name dit laatste komt niet zo heel vaak voor. In de meeste gevallen begint je menstruatie op gang te komen nadat je borsten zich beginnen te ontwikkelen, je heupen wat breder worden en je schaamhaar en okselhaar begint te groeien. Je kunt dus zelf een klein beetje inschatten wanneer het gaat geburen.

Ook is de eerste keer vaak niet zo heel erg heftig en zal alleen maar het verlies van een klein beetje roodbruin bloed zijn. Dit noemen we spotting en is een duidelijk teken dat het hele proces van menstruatie op gang begint te komen. Pas daarna volgt de échte ongesteldheid en ben je geslachtsrijp. Dit laatste betekent dat je in principe zwanger kunt worden, maar daar ben je dan natuurlijk nog veel te jong voor.

Moet ik tampons of maandverband gebruiken?

Het maakt in principe niet uit of je tampons of maandverband gebruikt. Iedereen heeft haar eigen voorkeuren. Voordeel van maandverband is dat het vrij goedkoop is. Nadeel kan zijn dat sporten wel eens problemen op kan leveren. Het is erg gênant als je gaat lekken tijdens het sporten. Ook is het een beetje gênant bij het verkleden en douchen.

In die gevallen kun je beter een tampon gebruiken. Deze zijn wel wat duurder, maar over het algemeen geven deze meer comfort en zekerheid, speciaal bij het sporten. Het inbrengen van een tampon vraagt in het begin wel een beetje oefening. Als het goed is voel je de tampon niet zitten, na het inbrengen. Het inbrengen zelf kan soms een beetje pijnlijk zijn, omdat de spieren van je vagina nog erg strak gespannen kunnen zijn.

Kan ik zwanger worden voordat mijn menstruatie begint?

De kans is klein, maar in theorie kan dat wel gebeuren. De menstruatie vindt immers pas plaats twee weken na de eisprong. De 4 weken voor je eerste menstruatie kun je al vruchtbaar zijn, zonder dat je het weet. Bij het eerste bloedverlies weet je immers pas dat de menstruatie op gang gekomen is en dat je sinds 4 weken vruchtbaar bent.

Doet de menstruatie pijn?

Ook dat verschilt van persoon tot persoon. De eerste keren dat je je menstruatie hebt, zal het waarschijnlijk helemaal geen pijn doen, want je verliest dan waarschijnlijk maar een heel klein beetje bloed. Als je al een aantal keren ongesteld bent geweest, weet je pas hoe je lichaam reageert, of je bijvoorbeeld veel bloed verliest of maar heel weinig, of het regelmatig is, en ook of het pijn gaat doen of niet.

De pijn kan uiteenlopen van een vreemd gevoel in de onderbuik, tot heftige buikpijn, wel of niet in combinatie met hoofdpijn. Als dat laatste aan de hand is, kun je contact opnemen met je huisarts om naar een oplossing te zoeken. In veel gevallen zal de huisarts je dan de anticonceptiepil voorschrijven.

Door de gecontroleerde afgifte van hormonen zal de menstruatie regelmatiger worden, en veel minder pijn gaan doen. Je bent dan ook beschermd tegen een eventueel ongewenste zwangerschap, maar dat is op dat moment niet het doel van de pil.

Hoe kan ik weten wanneer de menstruatie begint?

Dat is iets wat je in principe niet kunt weten. Ieder lichaam is anders, en zal anders reageren op de hormonen die door je lichaam razen tijdens de puberteit. Er zijn wel bepaalde signalen die vooraf gaan aan het begin van de menstruatie: Je borsten beginnen een beetje te groeien, je krijgt okselhaar, je schaamhaar begint te groeien en je heupen worden een beetje breder.

Dat zijn allemaal signalen dat de ontwikkeling van je meisjeslichaam naar een vrouwenlichaam begonnen is. Zodra je deze tekenen bij jezelf herkent, zal ook de eerste menstruatie niet lang meer op zich laten wachten.

Kan ik gewoon sporten tijdens mijn menstruatie?

Jazeker, helemaal geen probleem! Vroeger werd er altijd aangeraden om niet te sporten tijdens de menstruatie. Het waarom is niet erg duidelijk. Tegenwoordig zijn de inzichten verandert en zijn er ook betere materialen beschikbaar om eventueel doorlekken te voorkomen. Het is daarom erg verstandig om tijdens het sporten een tampon te gebruiken. Voordelen zijn dat niemand het ziet zitten, je kunt niet doorlekken en je kunt rustig gaan douchen na afloop zonder gênante situaties.

Is mijn menstruatie altijd regelmatig?

Ook dit is weer persoonsafhankelijk. In de meest ideale situatie heb je een cyclus van 28 dagen, dus 3 weken niets en dan 1 week ongesteld, waarvan een paar dagen écht bloedverlies. Maar deze cyclus kan verschillen en kan variëren van 20 tot zelfs 40 dagen. Kijk dus niet raar op als je een paar dagen te laat bent.

Als je het helemaal gehad hebt met de onregelmatigheid van je menstruatie, kun je een afspraak maken met je huisarts voor het gebruiken van de anticonceptiepil. Deze pil zorgt voor een stabielere hormoonhuishouding zodat je exact kunt voorspellen wanneer je ongesteld gaat worden. Een ander voordeel van het gebruik van de pil is het feit dat je je ongesteldheid ook uit kunt stellen. Dit moet je niet maand na maand doen, maar kan voor een keertje erg handig zijn, tijdens de vakantie bijvoorbeeld.

Overigens is de menstruatie in het begin nagenoeg altijd erg onregelmatig. Dit ligt aan het feit dat je lichaam zich nog aan moet passen aan alle veranderingen in je lichaam onder invloed van je hormonen. Aan de andere kant kan een onregelmatige menstruatie ook het gevolg zijn van intensief sporten, gebruik van bepaalde medicijnen, spanningen, stress, of een laag lichaamsgewicht. Op het moment dat je twijfelt hierover, neem dan even contact op met je huisarts.

Deze kan je zeker verder helpen!

Kan ik zwanger worden tijdens mijn menstruatie?

Jazeker! Als je seks hebt tijdens je menstruatie, heb je nog steeds kans om zwanger te worden, hoewel die kans wel wat kleiner is dan normaal. Overigens is het helemaal geen goed idee om onbeveiligde seks te hebben in bepaalde periodes waarin de kans op zwangerschap het kleinst is. Dat brengt hele grote risico’s met zich mee. Gebruik liever een condoom zodat je zeker bent dat je beschermd tegen een ongewenste zwangerschap en daarnaast ben je beschermd tegen een Seksueel Overdraagbare Ziekte (SOA).

Tot slot…

De eerste keer ongesteld kan een hele ingrijpende gebeurtenis zijn. Je weet soms niet wat er gebeurt met je lichaam en het kan je bang maken. Maak je geen zorgen, want het is het begin van een periode waarin jouw meisjeslichaam verandert naar een écht vrouwenlichaam.

Heb je twijfels hierover? Praat er dan over met je ouders of iemand anders die je kunt vertrouwen.

Als je nog meer wilt weten over de eerste keer ongesteld, of de menstruatie in het algemeen, aarzel niet om hieronder (eventueel anoniem) je vraag te stellen!

90 Reacties

 1. Eefie 19 december 2014 om 15:57 - Antwoorden

  Hoelang kun je een tampon inhouden als je in de derde dag van je menstruatie zit?

  • Robert Jan Hendriks 20 december 2014 om 11:36 - Antwoorden

   Hallo Eefie,

   Dit is heel erg afhankelijk van je bloedverlies. De een verliest meer bloed dan de ander. Ook is er een duidelijk verschil in de kwaliteit van de tampon, dus het opnamevermogen. Bij een zware menstruatie kun je 2 a 3 uren aanhouden. Normaal zou het 4 tot 6 uren kunnen zijn, en als je heel licht menstrueert dan kun je 8 uren aanhouden. Vergeet niet om je tampon te wisselen voor de nacht, eventueel aangevuld met een maandverband om ongelukjes te voorkomen.

   Succes,
   Jack

 2. Soraya 21 december 2014 om 14:52 - Antwoorden

  Heey,
  Sowieso vind ik het heel lastig een tampon in te brengen, maar als het dat toch een keer goed gaat en ik haal hem er weer na een paar uur uit lukt het gewoon echt niet meer een nieuwe in te doen. Het lijkt of het te "droog" is. Ik ben trouwens nu 3 jaar ongesteld en tot nu toe gebruik ik gewoon maandverband maar daarbij heb ik weer last van geurtjes, om deze reden zou ik graag gewoon een tampon willen gebruiken.

  • Robert Jan Hendriks 22 december 2014 om 12:01 - Antwoorden

   Hoi Soraya,

   Als je vagina te droog is, dan kan het inderdaad lastig zijn om een nieuwe tampon in te brengen. Probeer vlak voor het inbrengen in ieder geval je schaamlippen en de ingang van de vagina een beetje vochtig te maken met wat water of wat speeksel. Je kunt ook wat vaginaal vocht gebruiken, wat verstop in je vagina zit. Daarna zal het inbrengen een stuk gemakkelijker gaan.

   Succes,
   Jack

 3. Eva 18 februari 2015 om 23:04 - Antwoorden

  Hoi
  Ik heb niet heel erg vloeibaar bloed maar ook niet zo dik als stroop beetje ertussen in is dat erg p.s dit is pas mijn 2e keer ongesteld

  • Robert Jan Hendriks 5 april 2015 om 13:31 - Antwoorden

   Dit is niet erg, Eva. Zeker in de beginperiode zal dat nog wel een paar keer wijzigen. Maar op het moment dat je het echt niet vertrouwd raad ik je aan om even contact op te nemen met je huisarts. Ook al zas het alleen maar om je eigen ongerustheid weg te nemen.

   Fijne dag,
   Jack

 4. beyza 22 maart 2015 om 10:53 - Antwoorden

  ik ben ongesteldt maar een dag komt er veel en de andere dag bijna niet hoe kan dat ik ben bang dat ik niet meer ongesteld ga woren

  • Robert Jan Hendriks 22 maart 2015 om 13:13 - Antwoorden

   Hallo Beyza,

   Dit is heel normaal als je voor de eerste keer ongesteld wordt. Je hoeft dus beslist niet bang te zijn dat je nooit meer ongesteld gaat worden. Maar als je helemaal zeker wilt zijn, raad ik je aan om een afspraak met je huisarts te maken.

   Veel succes!
   Jack

 5. Anoniempje 18 juli 2015 om 19:31 - Antwoorden

  Hoi,
  Ik ben vandaag voor de eerste keer ongesteld geworden. Ik verlies heel veel bloed. Overm

  • Anoniem 17 augustus 2015 om 12:25 - Antwoorden

   Bij mij precies hetzelfde!

 6. Anoniempje 18 juli 2015 om 19:33 - Antwoorden

  Hoi,
  Ik ben vandaag voor de eerste keer ongesteld geworden. Ik verlies heel veel bloed. Overmorgen ben ik op vakantie bij een zwembad. Kan ik gewoon zwemmen met zo veel bloedverlies?

  • Team OptimaleGezondheid 7 november 2015 om 12:14 - Antwoorden

   Sorry voor de late reactie. Het is een hele klus om alle reacties persoonlijk te beantwoorden.

   Jazeker, je kunt gewoon zwemmen. Maar gebruik dan wel een tampon.

   Veel plezier!

 7. annoniem 28 september 2015 om 07:36 - Antwoorden

  Hey mischoen klinkt het gek maar zou je bevrucht kunnen worden door een schaamhaar?

  • Team OptimaleGezondheid 12 oktober 2015 om 10:47 - Antwoorden

   Door overdracht van schaamhaar kun je niet bevrucht worden. Dat wil zeggen, niet van het schaamhaar zelf. Maar als er sperma op dit schaamhaar zit, dan is er een kansje dat je bevrucht kunt worden. Ok, de kans is erg klein, maar toch....

 8. Anoniempje 12 oktober 2015 om 21:21 - Antwoorden

  Hoi ik ben anoniempje ik ben 10 en ik heb al de het idee dat Het niet meer zo lang duurt ik heb al afscheiding brede heupen en schaamhaar maar ik ben bang dat het tijdens school gebeurt

  • Team OptimaleGezondheid 1 november 2015 om 14:15 - Antwoorden

   Het zal inderdaad niet lang meer duren voordat jij je eerste menstruatie krijgt. En om met het slechte nieuws te beginnen: Het zou inderdaad op school kunnen gebeuren. Maar het goede nieuws is dat je het waarschijnlijk wel aan voelt komen. Je onderbuik gaat anders voelen.
   Neem als voorzorg vanaf nu even een paar maandverbandjes en een schone slip mee in je schooltas. Dan sta je nooit voor verassingen en vermijd je gênante momenten.

   Succes!

 9. meisje 24 oktober 2015 om 12:56 - Antwoorden

  hoi

  vandaag ontdekte ik in mijn onderbroek een lichte bruine/rode afscheiding. is dit al mijn eerste menstruatie of komt die nog?
  moet ik al maandverband gaan gebruiken?

  • Team OptimaleGezondheid 31 oktober 2015 om 16:24 - Antwoorden

   Dit zou best je eerste menstruatie kunnen zijn. Vaak is de allereerste menstruatie niet zo heel heftig.
   Als het inmiddels al weer opgehouden is, moet je vanaf nu de weken even af gaan tellen. ongeveer 4 weken na het begin van deze menstruatie, komt de volgende menstruatie. Zorg dat je tegen die tijd inderdaad maandverband draagt, of in ieder geval bij je hebt.

   Succes!

 10. anoniem 29 februari 2016 om 16:36 - Antwoorden

  ik ben 14 jaar oud, bijna 15 en nog niet ongesteld geweest, is dit erg? Ik heb al wel borstgroei etc.

  • Team OptimaleGezondheid 6 maart 2016 om 17:47 - Antwoorden

   Ik kan me je ongerustheid voorstellen, maar er is nog niets om je zorgen over te maken. Bij de één komt de ongesteldheid sneller op gang dan de ander, ondanks dat de andere signalen van puberteit (borstgroei en haargroei) al wel zichtbaar beginnen te worden.

 11. Anoniem 4 april 2016 om 21:42 - Antwoorden

  Heyy,
  Ik heb de laatste tijd heel erg last van witte afscheiding. Het wordt eigenlijk steeds mee ik heb ook al borsten ect. Soms dan heb ik ook last van buikpijn. Ik ben nog niet ongesteld. Kan het zijn dat ik binnenkort ongesteld wordt?

  • Team OptimaleGezondheid 12 april 2016 om 09:02 - Antwoorden

   Ik neem aan dat je in de puber-leeftijd zit. Gezien jouw symptomen denk ik inderdaad dat je binnenkort je eerste menstruatie krijgt.
   Jouw hormonen zijn heel hard aan het werk om jouw lichaam te transformeren van meisje naar vrouw, en dat hoeft niet altijd in een logische volgorde te gaan.

   Veel succes!

 12. Anoniem 17 april 2016 om 07:36 - Antwoorden

  hey!

  Ik ben 14 jaar en ik heb gister rood-bruine afscheiding in mijn onderbroek ontdekt, toen heb ik maar maandverband ingedaan maar voor de rest van de dag kwam er niks meer. Ik had ook geen last van buikpijn etc. Heb ik nu mijn eerste menstruatie gehad? Alvast bedankt!

  • Team OptimaleGezondheid 17 april 2016 om 17:43 - Antwoorden

   Dat zal ongetwijfeld je eerste menstruatie geweest zijn. Het kan gebeuren dat het heel langzaam op gang komt, dus bij de eerste keer verlies je maar heel weinig bloed. Naarmate de maanden vorderen, zal dit waarschijnlijk meer worden.

   Heel veel succes!

 13. anoniem 9 mei 2016 om 16:48 - Antwoorden

  hi,

  ik ben 13 en ik heb al schaamehaar okselhaar etc.
  en ik vond vandaag een heel klein beetje bruin opgedroogd spul in mn onderbroek het leek niet echt op bloed
  zal ik nader hand van de week me eerste menstruatie krijgen??

  • Team OptimaleGezondheid 10 mei 2016 om 11:22 - Antwoorden

   Het is niet gezegd dat je deze week een volledige menstruatie krijgt. Het komt vaak langzaam op gang, dus waarschijnlijk heb je de eerste al gehad.
   Maar dat er iets aan het veranderen is, is dus wel zeker.

 14. Lieve 10 juli 2016 om 21:43 - Antwoorden

  Als ik menstruatie heb dan heb ik hevige buikkrampen ik ben al 2 jaar ongesteld en het doet zoveel pijn de huisarts heb al pillen voorgeschreven alleen ze werken niet. Wat helpt er tegen??

  Groetjes lieve

  • Team OptimaleGezondheid 13 juli 2016 om 09:30 - Antwoorden

   Wat voor pillen heeft de huisarts voorgeschreven?
   Wellicht moet je even overleggen of de anticonceptiepil kan helpen. Deze zal je hormoonbalans in evenwicht brengen, waardoor het allemaal minder pijnlijk wordt.

 15. Anoniem 3 augustus 2016 om 08:26 - Antwoorden

  Ik ben gister ochtend erachter gekomen dat ik ongesteld ben. In mijn onderbroek zat heel veel opgedroogt bruin bloed. Nou vind ik het raar dat deze ochtend er bijna niks op het maandverbandje zat. Er zat alleen een nieuwe in de nacht in en daar kon ik deze ochtend maar een heel klein beetje bloee op vinden. Ben ik dan wel ongesteld of was het niet iets anders? Ik heb ook wel al schaamhaar en heupen maar niet zo'n hele grote borsten. Kan dat nog groeien?
  Groetjes en alvast bedankt!

  • Team OptimaleGezondheid 3 augustus 2016 om 18:01 - Antwoorden

   Je lichaam is bezig om te veranderen van meisje naar vrouw. Ongetwijfeld zullen je borsten nog groeien, en je eerste ongesteldheid is al een feit. De eerste keren kan wat onregelmatig zijn, maar ook dat gaat na en paar maanden veel regelmatiger voorkomen.

 16. Bang 4 augustus 2016 om 17:12 - Antwoorden

  Hoi
  Ik ben 11 heb al borsten enzo.. wit spul heel soms buikpijn maar veel hoofdpijn wanneer moet ik het verwachten

  Groetjes

  • Team OptimaleGezondheid 5 augustus 2016 om 10:27 - Antwoorden

   Ik kan helaas niet zeggen wanneer je écht ongesteld gaat worden. Maar zeker is dat het niet lang meer gaat duren!

 17. Saar 10 augustus 2016 om 22:28 - Antwoorden

  Hoi ik ben 10 ik heb last van vocht aan mijn vagina en eum lichjes beginne mijn borsten te groeien is er kans dat ik ongestelt kan worden? (het duurt ongeveer al3 maanden )of is het helemaal iets anders

  Groetjes saar

  • Team OptimaleGezondheid 19 augustus 2016 om 18:00 - Antwoorden

   Dat zou inderdaad kunnen, Saar. De één begint gewoon wat eerder dan de ander. Dat verschilt van persoon tot persoon.
   Maak je niet ongerust, het zal binnenkort wel komen.

   Veel succes!

 18. Saar 11 augustus 2016 om 20:00 - Antwoorden

  Hoii ik ben bang dat ik ongestelt word ik ben 10 Ja dat is jong maar is dat te jong????? Ik krijg geen pijnlijke borsten maar verschrikelende jeukende ;?(... een raar vochtig spul aan mijn vagina. Ik durf niks te vragen of zegge tegen ouders (geen schamhaar geen okselhaar zover ik weet ) hopelijk krijg ik antwoord ik ben heel ongerust

  XD groetjes saar

  • Team OptimaleGezondheid 19 augustus 2016 om 18:07 - Antwoorden

   Nee hoor, dat is helemaal niet te jong. De één begint wat jonger dan de ander.

   Op een bepaald moment zal je er toch eens over moeten praten met je ouders, of in ieder geval met je moeder. Je lichaam verandert op precies dezelfde manier als jouw moeder het ooit ook ervaren heeft. Zij kan je helpen met vragen en helpen met allerlei praktische dingen.
   Ok, eerst misschien wat vreemd om daarover te praten, maar je zult zien dat je achteraf opgelucht zult zijn.

   Heel veel succes!

 19. Anoniem 8 oktober 2016 om 09:08 - Antwoorden

  Hoi ik. Ben voor het eerst ongesteld geworden maar ik weet niet wanneer ik klaar ben en wanneer weet ik weer dat ik ongesteld wordt

  • Team OptimaleGezondheid 13 oktober 2016 om 21:26 - Antwoorden

   Over het algemeen zal dit een week duren. Daarna ben je drie weken niet ongesteld, waarna het weer van voren af aan begint.

 20. anoniem 1 november 2016 om 17:06 - Antwoorden

  Hey, ik ben gisteren ongesteld geworden (het was toen echt best weinig bloed) alleen het is nu dus de dag daarna het het is nu ineens heel erg veel. Is dat wel normaal? En ik gebruik nu gewoon maandverband alleen ik ben bang dat ik ga doorlekken tijdens school bijvoorbeeld wat kan ik hier aan doen? Want je mag namelijk van de docenten niet tijdens de les naar de wc en ook niet ervoor. En als je telaat komt dan moet je om 8 uur melden. Dus wanneer kan ik dan m'n maandverband verschonen??
  Xx onzeker meisje

  • Team OptimaleGezondheid 8 november 2016 om 16:14 - Antwoorden

   De hoeveelheid bloed kan inderdaad variëren, zeker als je nog in de puberteit zit.
   Heb je wel eens een tampon geprobeerd? Met een tampon is het nagenoeg onmogelijk om door te lekken.

   Aan de andere kant is het een rare situatie op jouw school. Jij bent dan waarschijnlijk niet de enige die dit probleem heeft. Heb je er wel eens over gesproken met een goede vriendin die op dezelfde school zit? Anders zou je met een vertrouwenspersoon op school hierover kunnen praten. Deze kan dan voor jou een gesprek aangaan met de schoolleiding om iets aan deze regels te veranderen.

   Heel veel succes!

 21. Ano_iemand 27 december 2016 om 18:00 - Antwoorden

  Ik ben 13 jaar en heb daarnet bloed in mijn onderbroek aangetroffen heb er niets van gemerkt en nu komt er niets meer zou dit mijn eerste menstruatie zijn? Ik moet morgen in een wit , nog redelijk kort shortje turnen voor een wedstrijd maar ik ben bang dat je iets zal merken heeft iemand tips om dit te verstoppen ofzo ik ben nog bang om een tampon in te stoppen

  Groetjes Ano_iemand

  • Team OptimaleGezondheid 4 januari 2017 om 12:27 - Antwoorden

   Dat kan inderdaad je eerste menstruatie zijn.
   Op momenten dat je hier onzeker over bent, bijvoorbeeld tijdens het turnen, kun je inderdaad het beste een tampon gebruiken.
   Vraag eventueel aan je moeder, of aan iemand die je heel goed kent, hoe je een tampon het beste kunt gebruiken.

   Veel succes, en als je nog vragen hebt dan hoor ik dat graag van je!

 22. Tyra 7 februari 2017 om 22:31 - Antwoorden

  Hoi,
  Ik ben 12 jaar.
  Ik heb al een maand of 2/3 last van wit slijm in me ondergoed en me borstrn groeien sinds een paar dagen en heb al een jaar of 2 schaamhaar...dat is allemaal zo verschillend is dat wel goed???
  En wanneer kan ik ongeveer inschatten wanneer ik voor het eerst onhesteld word

  • Team OptimaleGezondheid 1 maart 2017 om 20:07 - Antwoorden

   Dit kan inderdaad het gevolg van je pubertijd zijn, Tyra. Als ik het zo lees, niks om je zorgen over te maken.
   En wanneer je eerste ongesteldheid komt? Daar kan ik niks over zeggen, maar dat zal niet lang meer duren!

 23. Anoniem 11 maart 2017 om 16:56 - Antwoorden

  Hallo,
  Ik ben over 1,5 maand 16. 6 weken geleden had ik bruine afscheiding en ik denk dat ik vandaag wel eens mijn maandstonden heb. Toch ben ik niet zeker omdat het er niet uitvloeit. Ik heb rode afscheiding dat plakt , het is vloeibaar en redelijk dik. Is dat normaal of krijg ik pas de volgende keer echt bloed?
  Groetjes Anoniempje

  • Team OptimaleGezondheid 15 maart 2017 om 22:23 - Antwoorden

   Gezien jouw leeftijd, zal dit één van de volgende keren wel komen.
   Mocht je écht zekerheid willen, dan kun je even een afspraak maken met je huisarts. Al was het alleen maar om jezelf gerust te stellen.

 24. Tyra 18 maart 2017 om 08:09 - Antwoorden

  hoi ik ben gisterochtend voor het eerst ongesteld geworden en ik verlies heel veel bloed op school moet ik ieder uur een nieuw maandverband in me ondergoed doen en heb ook ontzettende buikpijn...is dit goed???

  • Team OptimaleGezondheid 21 maart 2017 om 21:36 - Antwoorden

   De eerste keren menstrueren zal erg onregelmatig zijn, ook in de hoeveelheid bloed.
   Maar als je zekerheid wilt hebben, maak dan even een afspraak bij je huisarts. Ook al is het alleen maar om jezelf gerust te stellen.

 25. Silke 18 maart 2017 om 10:51 - Antwoorden

  Hallo,
  Ik heb onlangs men eerste menstruatie gekregen. Het is al bijna 7 dagen bezig. Het lijkt net of er geen einde aan komt. Ik maak me een beetje zorgen.
  Is het normaal dat je eerste menstruatie redelijk lang duurt?

  • Team OptimaleGezondheid 21 maart 2017 om 21:34 - Antwoorden

   In het begin zal de menstruatie erg onregelmatige zijn, ook in de duur van de menstruatie.
   Maar als je je ongerust voelt, stap dan even bij de huisarts binnen. Ook al is het alleen maar voor een bevestiging dat er niets aan de hand is.

 26. Anoniem 18 april 2017 om 18:15 - Antwoorden

  Haii ik had even een vraagje over mijn eerste ongesteldheid, ik ben nu 12 jaar oud en heb elke dag buik en rug pijn.de laatste tijd ben ik 20 cm groter geworden en zijn mijn heupen ook breder geworden, ook heb ik al drie keer spotting gehad en heb ik de laatste tijd meer last van vaginale afscheiding die langzaam rood-bruin word. Ben ik bijna ongesteld? En weet je ook misschien hoelang dat nog duurt en heb je tips? Alvast bedankt

  • Team OptimaleGezondheid 21 april 2017 om 19:45 - Antwoorden

   Dat zal inderdaad niet lang meer duren. Hoe lang dat nog duurt, kan ik uiteraard niet zeggen.
   Heel veel succes!

 27. Anoniem 18 mei 2017 om 19:49 - Antwoorden

  Hi, ik heb sinds een paar dagen in plaats van wit slijmerig spul, een beetje bruin,roodschtig. Is dit een teken dat ik snel ongesteld ga worden? (Hoeveel weken, maanden dan?)

  • Team OptimaleGezondheid 22 mei 2017 om 09:45 - Antwoorden

   Hoe lang het nog gaat duren is erg verschillend. Daar kan ik niks over zeggen.
   Maar dat je binnenkort voor de eerste keer ongesteld gaat worden, is zeker!

 28. aniniem 25 juli 2017 om 22:18 - Antwoorden

  hoi
  is het ook normaal dat je buikpijn krijgt bij de eerste menstruatie

  • Team OptimaleGezondheid 28 juli 2017 om 12:05 - Antwoorden

   Dat is bij iedereen weer anders, maar het is beslist niet ongewoon.

 29. Anoniempkee 23 oktober 2017 om 13:45 - Antwoorden

  Hoi ik heb al bijna 1 jaar witte afscheiding ik heb ook flink wat haargroei en ik heb ook brede heupen.alleen mijn borsten groeien nauwelijks ik heb nog niet eens AA ofzo.ik heb trouwens ook veel krampen onderin mijn buik...ik ben 13 jaar wordt ik ongesteld of duurt dat nog een tijdje?

  • Team OptimaleGezondheid 24 oktober 2017 om 20:03 - Antwoorden

   Wanneer de eerste keer is, is bij iedereen weer anders.
   Maar gezien je krampen zal het niet lang op zich laten wachten.

 30. Gghh 15 november 2017 om 22:38 - Antwoorden

  Hallo krijg je voordat je ongesteld wordt ook slijm verlies want dat heb ik wel

 31. anoniem 30 november 2017 om 23:03 - Antwoorden

  hallo ik ging s avonds plassen en teon kwam er opeen een heleboel bloed op de wc bril. hoe kan dit? ben ik nu ongesteld?

  • Team OptimaleGezondheid 1 december 2017 om 11:44 - Antwoorden

   Je bent inderdaad ongesteld geworden. Tenminste, ik neem aan dat je in je pubertijd bent, en dit jouw eerste keer is...

 32. Anoniem 30 december 2017 om 09:17 - Antwoorden

  Hallo, ik ben 13 jaar en ik heb gisteren rond de middag iets bruin roodachtig in mijn onderbroek waargenomen en er hangt ook soms een héél klein beetje bloed aan mijn wc papier. Ik had gisteren ook last van rugpijn, buikpijn en hoofdpijn. Was dit al mijn eerste menstruatie?

  • Team OptimaleGezondheid 31 december 2017 om 15:50 - Antwoorden

   Dit is in ieder geval het begin. Je eersten menstruatie zal nooit helemaal volledig zijn, niet zo overvloedig als je later zult ervaren. Maar dit was inderdaad je eerste menstruatie!

 33. vragend anoniempje 30 december 2017 om 22:26 - Antwoorden

  Hoi, ik had gister een roodbruine afscheiding in mijn onderbroek. Ik vertelde het aan me moeder die zei dat ik ongesteld was geworden. Er zar namelijk ook een beetje bloed in mijn onderbroek. Nou werd ik vanochtennd wakker en het was helemaal over. Is het normaal als je 1 dag ongesteld bent?

  • Team OptimaleGezondheid 31 december 2017 om 15:54 - Antwoorden

   Je eerste ongesteldheid is vaak een heel klein beetje. Tijdens de komende maanden zul je merken dat het steeds wat langer duurt, en dat je meer bloed verliest.

 34. Hulpzoekend anoniempje! 8 januari 2018 om 00:57 - Antwoorden

  Hey allemaal,
  Gisteren ging ik naar de wc maar toen veegde ik zeg maar af en toen zat er echt enorm veel knalrood bloed op het papiertje, en later die dag ging ik nog een keer naar de wc en was het weer het zelfde verhaal.

  Ik ben trouwens 13 en heb kwa borsten cup b en heb ook al schaamhaar. Ook heb ik de laatste tijd veel last van een slijmerig wit spul in mijn onderbroek zeg maar. Ik heb geen last gehad van enige pijnklachten zoals rugpijn of buikpijn.

  Was dit mijn eerste ongesteldheid of in ieder geval is dit mijn eerste ongesteldheid?

  Help!!

  • Team OptimaleGezondheid 11 januari 2018 om 18:13 - Antwoorden

   Gezien alle elementen, was dit inderdaad je eerste ongesteldheid.

 35. sanne 16 januari 2018 om 20:48 - Antwoorden

  Hoi ikben 11 en heb de laatste tijd veel last van bijk pijn rug hoofd en toen vondiets rood bruis in mijn onder broek ben die zelfde dag naar mijn moeder gegaan engaf gelijk spulletjes aan mij ben ik dan ongesteld

  • Team OptimaleGezondheid 17 januari 2018 om 20:56 - Antwoorden

   Inderdaad Sanne. Dat was je eerste ongesteldheid!

 36. Julia 8 maart 2018 om 23:09 - Antwoorden

  Ik voetbal en ik weet niet wat ik dan beter moet dragen een tampon of maanverband? (ik ben gisteren voor het eerst ongesteld geworden) hoe kan je het beste een tampon inbrengen?

  • Team OptimaleGezondheid 15 maart 2018 om 21:36 - Antwoorden

   Dit is een persoonlijke keuze, maar voor het sporten wordt over het algemeen een tampon aangeraden.
   Voor het inbrengen kun je het beste even de gebruiksaanwijzing in de verpakking lezen, Julia.
   Ik kan het je hier wel uitleggen, maar de gebruiksaanwijzing met afbeeldingen is waarschijnlijk duidelijker.

 37. Anoniem 19 maart 2018 om 17:13 - Antwoorden

  Hoi, ik ben 13 jaar. Ik ben nog niet ongesteld geweest, maar ik weet niet wanneer ik me er op voor moet bereiden. Ik heb ongeveer 3/4 jaar geleden bloed in mijn onderbroek gevonden, maar sinds dien nooit meer. Ik hebben al wel redelijke borsten en al wel wat schaamhaar. Verder begin ik net okselhaar te krijgen. Sinds een paar dagen heb ik soms wat hoofd of buik pijn. Ik vraag mij af wanneer ik me er ongeveer op kan verwachten.

  • Team OptimaleGezondheid 22 maart 2018 om 19:57 - Antwoorden

   Ik kan het niet exact voorspellen, maar gezien jouw symptomen zal het niet lang op zich laten wachten.

 38. Anomien 22 april 2018 om 23:06 - Antwoorden

  Hey,
  Het is vandaag zondag en ik vond vrijdag iets rood bruins achting in mijn onderbroek. Mijn vriendinnen en moeder zeiden dat is waarschijnlijk ongesteld ben. Ik heb vandaag een beetje in mijn maandverband zitten, maar niks aan het wc papier. Is dit normaal? Ik ben trouwens 13. En ik bad nog een vraag: ik heb nu sinds een jaar zeg maar van dat witte slijmerige spul in Mn onderbroek en nu dan misschien mijn eerste ongesteldheid, heb ook al schaamhaar maar mijn borsten Willen niet echt groeien. Gaan ze nog wel groeien denkt u?

  • Team OptimaleGezondheid 26 april 2018 om 15:56 - Antwoorden

   Je borsten gaan zeker nog groeien, maar hoeveel is vooraf nooit te zeggen.

 39. iemand 22 mei 2018 om 21:20 - Antwoorden

  heel ik ben nog niet ongesteld maar ik heb veel last van afscheiding en drukkende steken in mijn buik ik heb schaamhaar en borsten denk je dat het zo ver is?

  • Team OptimaleGezondheid 24 mei 2018 om 08:16 - Antwoorden

   Gezien je symptomen, zal het inderdaad niet lang op zich laten wachten.

 40. Anonıem 11 augustus 2018 om 22:59 - Antwoorden

  Ik ben al een keer ongesteld geweest maar dat was echt heeeel lang geleden en daarna nıet mee. dat was mıjn eerste keer maar ıs het normaal dat het zo lang duurt wel dit jaar alfast bedankt

  • Team OptimaleGezondheid 17 augustus 2018 om 11:56 - Antwoorden

   Voordat je ongesteldheid écht op gang komt, kan het heel erg onregelmatig zijn. Ik weet niet hoe oud je bent, maar als je je hierover écht zorgen maakt, raad ik je aan om even met je huisarts te overleggen. Al was het alleen maar voor je eigen gemoedsrust.

 41. anoniem 16 september 2018 om 10:31 - Antwoorden

  Hoi, ik ben bijna 13 en ik heb al bijna een jaar afscheiding, ik ben net 15 cm gegroeid, ik heb al borsten heupen schaamhaar etc en ik heb echt vaak buikpijn in mn onderbuik. Wanneer zou ik voor het eerst ongesteld kunnen worden?

  • Team OptimaleGezondheid 4 december 2018 om 06:56 - Antwoorden

   Gezien al jouw symptomen zal dat niet lang meer duren!

 42. Anoniem 28 december 2018 om 18:24 - Antwoorden

  Hallo, als vandaag mijn laatste dag ongesteld zijn geweest is lver hoeveel dagen komt het dan ongeveer weer?

  • Team OptimaleGezondheid 7 februari 2019 om 11:35 - Antwoorden

   dat verschilt, en hoeft niet iedere keer hetzelfde te zijn, maar in theorie 3 weken.

 43. Iemand 7 januari 2019 om 21:26 - Antwoorden

  Hoi
  Mijn ouders en voral mijn vader zecht dat hij denkt dat mijn hormonen aan het beginnen zijn. Mijn moeder vind dat ik borsten aan het krijgen ben en ik heb de anderen verschijnselen ook al een beetje alleen iedereen kwa YouTubes zeggen dat het juist veel pijn doet op je eerste x alleen ik denk zelf dat ik het bijna ben en ik heb al wel eens maandverband mee naar school (soms) maar ik ben extreem bang! (
  ;((((

  • Team OptimaleGezondheid 7 februari 2019 om 14:46 - Antwoorden

   Hier moet je niet bang voor zijn. En trek je niets aan wat iedereen op YouTube zegt. Tuurlijk kan het een beetje doen, zeker de eerste keer. Maar het is prima te verdragen. Vergeet niet dat iedereen die eerste keer heeft gehad.
   Niet bang zijn, maar gewoon laten komen. Ga de strijd aan met jezelf om dit aan te kunnen!

   Heel veel succes, en hou je me op de hoogte van je ervaringen?

 44. Jonne 31 januari 2019 om 14:56 - Antwoorden

  Hoi
  Ik heb de laaste 2 dagen echt heel veel last van mijn onderrug en onderbuik ook heb ik al best veel schaamhaar en okselhaar een beetje. Ook mijn borsten zijn niet meer heel klein ongeveer A ofz
  Ik dacht dus dat ik vandaag ongesteld zou worden aangezien ik echt al een jaar of 2 witte afscheiding in mijn onderbroek heb zitten dat is trouwens gister avond veel meer geworden.
  Kan ik nu verwachten dat ik ongesteld word ik ben trouwens 14 en ik ben 1.53 cm alvast bedankt voor je antwoord!

  • Team OptimaleGezondheid 6 februari 2019 om 16:43 - Antwoorden

   Je ongesteldheid zal niet lang meer op zich laten wachten, Jonne. Met name de pijn in je onderrug en je onderbuik zijn bekende symptomen.

 45. louise 5 februari 2019 om 18:50 - Antwoorden

  Hey,
  Ik ben al bijna 12 jaar en ik heb mijn witverlies al even ( ik denk al bijna 1 jaar) hoelang zal het ongeveer nog duren voor ik mijn menstruatie heb?
  Groetjes

  • Team OptimaleGezondheid 6 februari 2019 om 11:24 - Antwoorden

   Dat is voor iedereen weer anders, maar het zal in jouw geval niet lang meer duren!

 46. Anoniempje 11 maart 2019 om 21:51 - Antwoorden

  Hoi ik ben bijna 12 en heb al best lang slijmerig spul dat uit mijn vagina komt en het is al een tijdje wittig vandaag was het zelfs zo er dat mijn onderbroek ermee vol zat ik heb al een beetje schaamhaar en al borstgroei

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan (RJ) is de initiatiefnemer en het (nieuwe) gezicht van OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: