Afvallen

Laatste Update: 16 januari 2017

Emotioneel eten: 8 stappen om direct te stoppen

In het vorige deel van emotioneel eten kun je lezen wat de onderliggende oorzaken zijn. In het laatste onderdeel ga ik je 8 essentiële stappen geven om meer controle over voeding te krijgen. Het doel is om je hersenen anders te programmeren om de prikkels vroegtijdig te herkennen!

Stap 1: Wees bewust van emotioneel eten

Veel van wat we dagelijks eten gaat volledig onbewust. De truck is om meerdere bewuste momenten  in je leven te krijgen wanneer je eet. Dit betekent dat je even de tijd neemt en écht ziet en proeft wat je op dat moment eet. Door bewuster te eten zal dat niet alleen je leven verrijken, maar zul je ook bewuster worden wat er in je lichaam terecht komt.

Stap 2: Emotioneel voedseldagboek

Meer inzicht krijgen in je voedingspatroon en de momenten dat je onbewust eet is zeer waardevol. Echter, er is meer nodig dan alleen goede voornemens. Een handige truck is om een simpel dagboek aan te schaffen en daarin te noteren wat je op een dag allemaal gegeten hebt. Wanneer heb je voor het laatste emotioneel gegeten? Was het op het kantoor na een lange dag? Of ’s avonds voor de televisie? Van een schraal 1 tot 10, hoe honger was je?

Emotioneel eten gaat gepaard met een plotseling verlangen om te eten. Echte honger is in eerste instantie niet zo urgent. Door kennis te hebben op welke momenten emotioneel eten het vaakst voorkomt kun je er ook wat aan doen.

voedseldagboek
voedseldagboek

Stap 3: Vervang ongezond met gezond

Dat wat aan doen is door ongezonde voedingsgewoontes te vervangen door gezonde gewoontes. Dat is natuurlijker gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wat ik zelf altijd doe is om ten eerste er voor te zorgen dat er niks ongezonds in huis is. Wanneer je geen chocolade thuis hebt liggen zal op een ‘’zwak’’ momenten er ook niet naar grijpen en de volgende dag schuldig voelen.

Ten tweede, vervang de ongezonde voedingsmiddelen met gezonde varianten. Denk aan een noten-mix, fruit salade, rijst wafels, cherry tomaten etc.

Stap 4: Tijdig inspringen

We zijn allemaal routine wezens en dat uit zich door dezelfde gedachtepatronen en gedragingen. Het emotioneel eten wordt ook geprikkeld door factoren waardoor eten het gevolg is. Gelukkig kun je wel tijdig inspringen door de ongezonde gewoontes te vervangen voordat he leed al gedaan is, hieronder een aantal aanvullende tips:

  • Wanneer je alleen bent, of je verveelt je of je voelt je even niet lekker in je vel. Bel dan een goede vriend(in) op, of maak een wandeling / sporten. De essentie is om oude gedragingen te vervangen door nieuwe gezonde.
  • Bij oververmoeidheid of een lange (slechte) dag. In plaats van emotioneel eten, ga dan een lekkere wandeling maken door de regen. Of ga zwemmen een warm bad nemen met aromatherapie, lees een goed boek of luister naar klassieke muziek.
  • Bij verveling ga iets doen wat je leuk vindt. Wederom kan dat zijn een goed boek lezen, je favoriete televisie programma of je hobby uitoefenen.

Stap 5: Voldoende slaap

slapen als nijntjeOververmoeidheid is absoluut een prikkel om emotioneel te eten. Je hebt dan simpelweg minder zin om je te verzetten of nieuwe gewoontes uit te voeren. Oververmoeidheid kan veroorzaakt worden door medische klachten, maar ook door te weinig slaap en/of te veel hooi op je vork.

Zorg er dan in ieder geval voor dat je 8 uur slaap krijgt en voldoende rustmomenten inlast gedurende de dag en in het weekend. Regelmatig je batterij opladen is de sleutel tot succes en mag zeker niet onderschat worden!

Stap 6: Lichaamsbeweging

Als er iets is wat goed werkt om momenten van emotioneel eten tegen te gaan is dat wel door te bewegen. Wanneer je gaat sporten of simpelweg een wandeling maakt zul je andere gedachten krijgen dan voedsel en heb je een belangrijke stap gezet om emotioneel eten te stoppen. Daarnaast is lichaamsbeweging één van de meest effectieve manieren om stress te verminderen en je emotionele toestand te verbeteren. Dit komt omdat het lichaam gemaakt is om te bewegen en wanneer we bewegen of sporten komen er genotshormonen vrij.

Bewegen is altijd beter dan chocolade eten!

Stap 7: Accepteer je emoties

veel energieDe meeste mensen zijn niet in staat om goed om te gaan met emoties. Het zijn je emoties die je keuzes bepalen en die emotioneel eten veroorzaken. Meestal is het de combinatie van een aantal diepgewortelde negatieve gedachten en emoties waardoor te veel eten wordt veroorzaakt.

Het niet kunnen omgaan met emoties of verwerken van bepaalde emoties kan er voor zorgen dat je gaat eten. Door te accepteren en niet de emoties langer te onderdrukken zet je een grote stap naar een prettiger leven. In het begin kan het wel moeilijk zijn om je emoties vrij te laten, maar je kunt namelijk er veel van leren en je leven enorm verrijken.

Vraag je daarom af, wat voel je op het moment dat je emotioneel wilt eten? Weten hoe je je voelt en waarom je iets gedaan hebt kan je belangrijke inzichten geven om de volgende keer een andere keuze te maken.

Stap 8: Oefening baart kunst

Net zo met alles in het leven duurt het even voordat het een nieuwe routine is. Er zijn verschillende manieren om emotioneel eten een halt toe te roepen, denk dan aan een voedseldagboek, voldoende afleiding, ontspanningstechnieken, yoga, lichaamsbeweging, werken aan je emoties, en natuurlijk ongezonde gewoontes vervangen door gezonde. Met voldoende oefening is het zeker mogelijk om ook dit gedeelte van je leven onder controle te krijgen en een prettiger en regelmatiger leven te krijgen.

Het is mogelijk!

Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat emotioneel eten onder controle te krijgen was. Bij mij werd het primair veroorzaakt door verveling en voedsel niet belangrijk genoeg te vinden. Toen ik mij eenmaal begon te verdiepen en studeren wat gezond voedsel inhoudt, wilde ik niet meer emotioneel eten. In plaats van verveling ging ik naar de sportschool of neem contact op met mijn vrienden. Dit is een proces wat geleidelijk gaat  en heeft tijd nodig!

Heb je zelf nog handige tips om emotioneel eten tegen te gaan? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Interessant artikel? Deel het hieronder via je favoriete social media kanaal. 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Het vervelende bij mij is dat emotioneel eten bij mij echt helpt. Ja, ik heb achteraf vak zure maag, maar emotioneel voel ik mij vaak lekkerder. Daarom vind ik het heel moeilijk dit af te leren. Ook eet ik al gezond. De slechste dingen die ik grijp zijn groente chips of noten. Ook kan ik heel veel rozijnen opvreten vaak gecombineerd met walnoten. Daarnaast ben ik niet dik. Bij mij is het meer dat ik mij realiseer dat dit geestelijk ongezond is en dat er een oplossing hiervoor MOET komen. Ook heb ik het gevoel dat eten controle heeft over mij ( ik moet alles opvreten al zit ik overvol). Misschien ben ikniet dik, omdat ikwel heel gezond eet, maar 130 gram amandelen in 1 keer naar binnen werken, alleen maar omdat dan pas de zak leeg is, lijkt mij geestelijk gestoord

  2. Grasduinend rond emo-eten ontdekte ik deze site waarin ik merkwaardig nuttige en bruikbare info vind. Ook mooi thematisch samengebracht. Proficiat!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

4 Shares
Tweet
Pin4
Share