Fibromyalgie

Laatste Update: 18 december 2020

Fibromyalgie Categorieën, Pijnklachten en Symptomen

De symptomen van fibromyalgie komen erg dicht in de buurt van reumatische aandoeningen zoals artritis en jicht. Om zeker te zijn dat de persoon niet last heeft van een reumatische aandoening wordt door een reumatoloog gekeken over er sprake is van pijn verspreid over het hele lichaam in plaats van geconcentreerde pijnklachten.

fibromyalgie categorieën
Fibromyalgie categorieën

Ook zijn er verschillende fibromyalgie categorieën (1) waardoor het nog lastiger wordt om de juiste diagnose te vinden:

De meeste mensen met fibromyalgie hebben last van milde tot ernstige fibromyalgie. De pijnklachten variëren van 1 tot 10 met alle gevolgen van dien.

Milde Fibromyalgie Pijn: 1-2-3 / 10

Zo heeft iemand met milde fibromyalgie vooral last van milde spierpijn en kan nog steeds aardig normaal functioneren in het dagelijks leven. Vaak begint het met een milde vorm van fibromyalgie en over de jaren heen kan het doorzetten tot matig / ernstig.

milde fibromyalgie categorie
milde fibromyalgie

Zo heeft een goede vriendin van mij (Karin) in het begin ook last gekregen van een milde vorm met een blessure aan haar arm die maar niet over ging. Uiteindelijk werd het steeds erger en kon ze steeds minder goed functioneren.

De diagnose van een milde vorm van fibromyalgie is moeilijk en voorgeschreven medicijnen kunnen ontspanners, anti antidepressiva en stress behandelingen zijn.

Andere methoden zijn yoga oefeningen, massages en acupunctuur om de spieren sterker en losser te maken.

Matige Fibromyalgie Pijn: 4-5-6 / 10

Bij matige fibromyalgie kan iemand al een heel stuk minder goed functioneren en zijn de klachten van een hele andere orde. Behandelingen zijn vooral gericht om de pijn onder controle te krijgen en daar zijn dan ook de medicijnen op gebaseerd.

matige fibromyalgie categorie
matige fibromyalgie

Ook wordt lichamelijke beweging een heel stuk belangrijker om de spierpijn tegen te gaan en om ervoor te zorgen dat fibromyalgie klachten niet toenemen.

Ernstige Fibromyalgie Pijn: 7-8-9-10 /10

De laatste categorie is ernstige fibromyalgie en hierbij zijn de pijnklachten enorm en ondragelijk. Het effect op het functioneren in het dagelijkse leven is enorm en de gevolgen zijn dat iemand voor een groot gedeelte van de dag in bed moet blijven en bijna altijd oververmoeid is.

ernstige fibromyalgie categorie
ernstige fibromyalgie

Iets simpels als een wandeling maken is bijna niet te doen of heeft gevolgen voor de volgende dag met meer pijn. Een baan hebben en houden is niet mogelijk  en een effectieve pijn- management is noodzakelijk.

Een combinatiebehandeling is vereist met receptmedicijnen en natuurlijke methoden om de pijn  te verlichten.

Het onder controle krijgen van ernstige fibromyalgie is een lange moeilijke strijd.

[poll id="43"]

Als je last hebt van fibromyalgie heb je waarschijnlijk vooral last van spierpijn. Maar je kunt ook last hebben van pijn in de gewrichten, zenuwen, botten en nog meer.

Het belangrijke bij welke behandeling dan ook is om de pijn van fibromyalgie te verminderen en ervoor te zorgen dat je steeds wat meer kunt in het dagelijkse leven. Ook de interpretatie van pijn is bij mensen met fibromyalgie een wereld van verschil dan normaal.

Pijn Interpretatie Gevoeliger

Waarbij iemand zonder fibromyalgie geen tot zeer lichte pijn of druk ervaart – is het bij iemand met fibromyalgie matig tot ernstige pijn. Dit heeft wellicht te maken door de communicatie tussen de zenuwen en hersenen, oftewel een neurologisch probleem.

Meer onderzoek is noodzakelijk en verklaart waarom veel mensen verlichting ondervinden met gerichte zenuwblokkades, hetzij voor korte duur.

Iedereen heeft wel eens te maken met spierpijn of de spieren zijn licht beschadigd geraakt door wat voor reden dan ook. De tijd van herstellen is verschilt per persoon, maar bij fibromyalgie verloopt het herstelproces anders omdat er een probleem is met de bloedtoevoer naar de spieren.

Hierdoor vindt er te weinig herstel plaats en het erg lang kan duren voordat spieren goed hersteld zijn.
Wellicht is dit de oorzaak wanneer iemand met ernstige fibromyalgie een korte wandeling maakt en de volgende dag in bed moet blijven liggen.

Het is wel mogelijk om te herstellen van fibromyalgie, of in ieder geval om de klachten te verminderen, maar hiervoor blijft continu aandacht nodig voor een goed dieet, beweging en voldoende ontspanning (2). Anders kun je toch een terugval krijgen.

Spierherstel door voeding
Een goed uitgebalanceerd dieet kan helpen om spierherstel extra te promoten. Met name genoeg eiwitten versnelt het proces om spieren te herstellen.

Voedingsstoffen zoals:

Ook zijn natuurlijk koolhydraten belangrijk en zorgen voor energie in het lichaam. Met name trage koolhydraten zijn beter en kun je vinden in volkorenproducten. Naast voeding speelt slapen ook een grote rol om spierherstel te verbeteren.

Slaap voor herstel
Tijdens de REM slaap herstelt het lichaam zich van de activiteiten van de dag en gaat aan de slag om de spieren te herstellen. Helaas hebben veel mensen met fibromyalgie veel problemen om deze diepe rem slaap te bereiken door de niet stoppende pijn(3).

Veel mensen zijn hierdoor genoodzaakt slaap stimulerende en rustgevende medicijnen voor een lange duur te nemen, met alle gevolgen van dien.

Bronnen:

  1. https://www.jrheum.org/content/42/8/1494.short
  2. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1049732314557333
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002962915403544

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Ik ben sinds enkele maanden te weten gekomen dat ik ook fibromyalgie heb. Sinds vorig jaar februari ben ik nog geen dag zonder pijn geweest.

  2. Ik heb ernstig fibromyalgie en ME, en alles al geprobeerd. Ik gebruik nu fentanyl pleister en Ubrobrufen. Temazepan voor het slapen. Maar dat gebruik ik zo weinig mogelijk. De fentanyl pleister haald de randjes eraf. Ik werk 16u. Naar dat wordt steeds zwaarder. Paardrijden gaat bijna niet meer. 2x revalidatie therapie gehad.

  3. Heb sinds 2012 fibro heel ernstig kan bijna ni stappen pijn en moe word er gek van heb zware morfine gekregen in het begin nu helpt niks meer

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share