Fibromyalgie

Laatste Update: 10 augustus 2022

Fibromyalgie en werken - hoe te combineren

Veel mensen met fibromyalgie blijven toch werken, vaak is part-time werken een oplossing. Maar eenvoudig is het niet door de klachten en symptomen die gepaard gaan met fibromyalgie. Soms kan een simpele handeling al voldoende zijn om al je energie te verbruiken.

Het is niet alleen de pijn, oververmoeidheid of slaapproblemen waarom fibromyalgie en werk moeilijk samengaat. Maar ook je productiviteit op het werk heeft er onder te lijden!

Veel mensen zijn hierdoor geforceerd of genoodzaakt om te stoppen met werken. In sommige gevallen lukt part-time werken wel, maar eenvoudig is het zeker niet (1). In dit artikel ga ik het hebben over fibromyalgie en werken en hoe dit te combineren.

Onderzoek waarbij werkende vrouwen met fibromyalgie geïnterviewd werden laat zien dat er een aantal factoren zijn die bijdragen aan het kunnen werken met deze aandoening, zoals:

 • Hoe betekenisvol het werk is.
 • Individuele strategie in het omgaan met fibromyalgie
 • Fysiek en sociaal fijne werkomgeving.
 • Sociale steun buiten het werk om. (2)

Fibromyalgie Management

Als je last hebt van fibromyalgie en je wilt het combineren met werk is een fibromyalgie management absoluut noodzakelijk. Hoe goed jij kunt omgaan met fibromyalgie bepaalt voor veel mensen het gevoel van de kwaliteit van hun leven met deze aandoening(3). De kern is om zo voorzichtig en efficiënt mogelijk om te gaan met je energie en stressvolle situaties zo veel mogelijk te vermijden. Dit kan betekenen dat je van carrière moet wisselen vanwege je gezondheid, zeker niet eenvoudig maar een noodzakelijke keuze.

Rustig bewegen

Allereerst zul je heel voorzichtig moeten zijn hoe je beweegt. Dit klinkt wellicht erg simpel, maar is ook absoluut noodzakelijk. Zo kun je op het werk niet te veel meer lopen, en zeker onnodig bukken of rare bewegingen. Dit kan voor een fibromyalgie aanval of spasme zorgen en dat kan erg lang duren. Daarbij is de ergonomie van je werkplek ook zeker belangrijk, een slechte zithouding kan voor veel meer klachten zorgen.

Lichaamshouding

Wat mij opvalt als gezondheidscoach is dat veel mensen een slechte lichaamshouding hebben. Een slechte lichaamshouding kan voor veel meer fibromyalgie klachten zorgen! Dit heeft er mee te maken dat je lichaam niet in balans is en hierdoor wordt er extra druk uitgeoefend op de gewrichten en spieren.

Tip: Nintendo Wii Fit

Een goede tip om je lichaamshouding te testen is met de Nintendo Wii en de bijbehorende balance board. Hiermee kun je een aantal oefeningen doen om je lichaamshouding te verbeteren. Vanzelfsprekend kan een Wii nooit een professional vervangen, maar het is wel een mooi apparaat om te testen:


Werken aan een goede lichaamshouding is noodzakelijk! Dit heeft niet alleen invloed op je werkomgeving, maar ook voor thuis zul je moeten werken aan je lichaamshouding. Dit kost wellicht tijd, moeite en in het begin pijn, maar kan het grote verschil maken!

Hieronder een aantal tips:

 • Zorg voor een goed bureau als je achter de computer werkt! Het bureau moet op de juiste hoogte afgestemd zijn. Ook moet je een fatsoenlijke bureaustoel hebben, slechte stoelen kunnen voor onnodig veel klachten zorgen.
 • Als je op het kantoor werkt schaf een headset aan in plaats van elke keer de telefoon pakken. Dit is een onnodige handeling en kan na een werkdag belastend zijn.
 • Wees bewust van je lichaam, heb je een rechte rug als je loopt? Hang je naar voren? Een supertip is om te werken met een yoga / pilates trainer. Ik heb persoonlijk hier ervaring mee en heeft een groot verschil gemaakt voor mijn lichaamshouding. Daarbij heeft het de pijn in mijn rechterlies weten te verhelpen.
 • Ga aan de slag met ademhalingsoefeningen. Dit kun je zelfs op het werk doen in de pauze. Even tot jezelf komen.
 • Als het kan zorg dat je werk niet te ver weg is. Als je eerst uren in de auto moet zitten kan dat erg belastend zijn. Ook raad ik je het aan om een auto met automaat te nemen, dit scheelt enorm in handeling.
 • Vraag om flexibele werktijden, zo kan het zijn dat je ’s ochtends bijna geen energie hebt, maar juist rond de middag wel. Dit overleggen met je werkgever kan zeer handig zijn.
 • Ga aan de slag met een effectieve time management zodat je minder lang bezig bent en eventueel eerder kan stoppen. Er is een groot verschil tussen werken en productief werken!

Lees meer: time management tegen stress

 • Neem regelmatig pauze, dit zul je natuurlijk moeten overleggen met je werkgever. Ik werk persoonlijk volgende de 60,60,30 regel. Dit betekent 50 minuten werken, 10 minuten pauze, 50 minuten werken, 10 minuten pauze, dan een volle 30 minuten pauze. In de kleine pauze doe ik wat rek- en strekoefeningen plus ik drink wat water. In de grote pauze neem ik een lichte maaltijd en doe even helemaal niks.
 • Neem rustig de tijd als je eet, zorg voor een comfortabele houding en adem en eet rustig. Het lijkt tegenwoordig dat iedereen haast heeft met eten. Ik ben hier zelf ook schuldig aan:)

Werkgever en fibromyalgie

Helaas wordt fibromyalgie nog niet overal erkent en dat kan voor veel problemen zorgen. Toch is het verstandig om met je werkgever te overleggen voor redelijke ergonomische aanpassingen op het kantoor.

Thuis werken

Nog een goede optie is om te overleggen of je thuis kunt werken. Door de komst van het internet is het goed mogelijk om de werkzaamheden thuis te verrichten. Dit kan een erg mooie oplossing zijn als je last hebt van fibromyalgie. Daarbij maken steeds meer werkgevers gebruik van deze optie, want voor hen is het ook gunstig.

Ervaringen?
Heb je nog goede tips wat betreft fibromyalgie en werken? Lukt het jou om toch nog te werken? Alle tips zijn van harte welkom en zal ik verwerken in het volgende artikel!

Bronnen:

 1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/msc.1125
 2. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/09638288.2012.748842
 3. https://www.scielo.br/j/pe/a/TF6PKxcrS5M9stvNftKjcmk/abstract/?lang=en

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. hallo ,hierboven staat dat je kan werken met fybromyalgie.maar wel op een bureau ,kan je ook in de onderhoud tips bekomen om halftijds het vol te houden op je werk te doen ?

  1. Het klopt dat werken met fibromyalgie zeker niet eenvoudig is. Er zullen een aantal aanpassingen verricht moeten worden (ook door de werkgever) om de werkomgeving zo comfortabel mogelijk te maken. Bedoelt u of het mogelijk is om halftijds te werken en fibromyalgie?

   1. Nou ik heb ook fybromyalgie en werk in een drukke grote winkel.

    3 ochtenden is het matje maar volgens de arbo kan ik wel 4 ochtenden werken en mijn manager vind het nog steeds raar dat ik af en toe moet zitten .De omzet en de klanten zijn belangrijk Heb totaal geen medewerking en vindt maar als je je opleiding gedaan hebt voor bedrijfsleider in een winkel maar eens wat anders en wie heeft mij nodig als je ziek bent geen ene baas wil je hebben .

    Ik zou graag om de dag een ochtend werken en im een kleiner filiaal van ons maar nee dat is niet mogelijk volgens hun. .Wel willen ze mijn contract veranderen i.p.v 30 uur naar 16 uur ja maar daar trap ik niet in.Ik werk er 11 jaar en heb een vast contract .Zie de toekomst niet zo rooskleurig straks moet ik gekeurd worden .Ik hoop te kunnen blijven werken en dat ik geen ontslag krijg als ik 2 jaar ziek ben.

    1. Beste Karin,

     Bedankt voor je reactie. Het blijft moeilijk om te leven met fibromyalgie. Mensen zijn het niet, dus het is er niet. Maar zo werkt het helaas niet, want de pijn is er wel degelijk. Zo te horen wil je baas ook niet echt meewerken wat het nog harder maakt.
     Geef de moed niet op. Ik weet het is makkelijk gezegt. Maar een possitieve gedachten kan je over veel drempels helpen.

     Heb je al gehoort van mijn facebook pagina. Misschien vind je het leuk om daar met andere mensen in contact te komen die tegen de zelfde problemen aan lopen.
     https://www.facebook.com/pages/OptimaleGezondheidcom/161717833874334?ref=hl

     Mocht je vragen of tips hebben voel je vrij!

     Succes!!

 2. Ja part-time werken zou voor mij een droom zijn maar helaas heeft niet iedereen de luxe dat ze dit kunnen veroorloven en mocht het wel kunnen dan heb ik ook nog een klein kind thuis waar je constant voor moet zorgen. En thuiswerken is ook geen optie want mijn leidinggevende wilt daar niet aan. Bang dat dan het hek van de dam is en iedereen thuis wilt gaan werken.

  Makkelijker gezegd dan gedaan dus!

  1. De leidinggevende overtuigen is niet eenvoudig en moet stap voor stap overtuigd worden. Ik herinner mij een complete strategie om een leidinggevende hiervan te overtuigen in het boek ''The Four Hour Work Week'' (ook in NL). Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig thuis werken gepaard gaat met hogere productiviteit. Ik zou zeker even dat boek doorlezen, staan erg veel tips in over thuiswerken.

   Succes!

 3. Ik ben46j heb fibro en werk parttime in een wzc als verzorgende.dooe de hoge werkdruk doen we veel dingen alleen zoals mensen in en uit bed nemen.hoe lang ga ik dit verder kunnen volhouden ,welke aanpassingen zou ik kunnendoen?heb schrik voor mijn verdere loopbaan

  1. Beste,

   Dit zijn vragen die je alleen zelf kunt bepalen. Jij merkt zelf hoe je lichaam reageert op deze werkdruk.
   Ik kan me heel goed voorstellen dat je bezorgd bent. Ik raad je zeker aan om naar je lichaam te luisteren, het heeft geen zin om je vandaag helemaal uit de slof te werken en morgen minder kunnen. Het is erg goed om in beweging te blijven (met name yoga en pilates is goed mogelijk bij fibromyalgie). Echter, je moet wel een balans vinden dat voor jou werkt.

   Succes!!

 4. Ik ben 26 jaar en heb na genoeg fybro.
  Al 4jaar liep ik bij een manueel therapeut en fysiotherapeut, zij constateerde dat ik het hypermobiliteitssyndroom heb en dachten met zo nu en dan wat te kraken het beter zou moeten gaan.. van wegen mijn werk in een verpleeghuis werden mijn klachten alleen maar erger en er kwamen ook meer klachten bij waar onder een tennis arm. Doordat ik emotioneel niet in balans was heb ik altijd daar mijn klachten aan gewijd, slecht slapen, geen aanraking aan mn rug kunne verdragen , Door mijn knieën zaken, tennisarm e.d. Want tja.. Wanneer je cortisol op hol slaat... ik ben gewisseld van therapie en die begon met het masseren van triggerpoints. Wat doet dat zeer! Maar voor een dag echte verlichting. Hierdoor ging er bij mijn huisarts een belletje rinkelen .. nu zit ik aan de tramadol en gaat een ergo therapeut kijken wat ik eventueel voor een aanpassing nodig heb op mijn werk en thuis. Dit rade mijn huisarts aan, helemaal top!

 5. Nou ik weet sinds 5 jaar dat ik fybromyalgie heb had een drukke baan ben ik gaan minderen van een hoge functie naar een lagere dacht minder druk .Maar het hielp niet toen 4 dagen gaan werken ook dat hielp niet .In de zieken wet beland . da neer paar weekjes werken naar was niet vol te houden ,na 2 jaar ziekenwet was er geen ander werk meer voor mij op kantoor met gevolg ontslag ,en dan begint de molen ,een keuring UWV resultaat .U kan werken voor 30 uur dus geen uitkering , herkeuring aan gevraagd , resultaat u kan 25 uur werken dus weer geen wia uitkering .Dus belande in de WW nou dan voel je mooi op zij gezet ,ik kan best wat doen maar hoog uit 12 uur per week .Ik ben 40 jr wie zit er op mij te wachten .Na mijn ww weer een keuring aangevraagd en weer af gewezen .Nu is mijn ww afgelopen en krijg niets omdat mijn man een baan heeft oké begrijp ik hoef ok geen volledige uitkering maar heb wel 20 jaar gewerkt en je wordt als zijnde aansteller aan de kant gezet .

 6. Hoi Karin wil je niet ontmoedigen ,maar ook ik kreeg na 2 jaar gewoon ontslag ende WW in en na de 2 jaar WW geen Wia of niks .Hoop voor jou dat het beter afloopt .

  Ik ben getrouwden mijn man heeft iets meer dan het minimumloon dus kom nergens voor in aanmerking terwijl ik 20 jaar gewerkt heb .En Jack de positieve gedachtes zakken wel in je schoenen hoor als je niet geloofd wordt en ze zeggen dat je een niet ziek uitziende vrouw bent . En geen baas met je in zee wil met je achtergrond .

  Sterkte .

 7. Fibromyalgieaanvallen duren tussen de 15 en 30 minuten.
  Bij het zien door een leek, zou deze denken dat de persoon een hartaanval zit te incasseren.
  De gewone artsenij (regulier) weet er overigens weinig van. Vandaar de onnodige onderzoeken en het achter de wagen lopen van Neurologen, psychologen e.d.

  De natuurgeneeskundige kan het binnen 10 minuten vaststellen aan het beluisteren van de klachten en het meten van de energie.
  Soms kunnen zulke patienten extra last hebben door geopathogene straling vooral in de herfstperiode zijn die op z'n sterkst. Deze mensen moeten rustig aan doen in hun dagelijkse bewegingen maar meestal zijn het juis die personen die door blijven gaan en willen dat hun lichaam dat ook doet.
  Er is geen geneesmiddel tegen, dus vandaag drie stappen vooruit en morgen één terug.

 8. Ik heb sinds tien jaar reuma en Fibromyalgie naast chronisch ptss waar ik in behandeling ben al jaren. Ik heb ook altijd gewerkt en ben nu 45 jaar. Ik had eerst ziektewet toen WW en twee keer wia keuring maar 6% gekeurd oftewel ik niet meer kan functioneren! Ik heb een Scootmobiel omdat ik geen kracht heb om te lopen maar Uwv zegt dat ik fulltime kan werken!!! Het Uwv en Nederland zijn uitbuiters! Ze zetten een mens zomaar aan kant, triest. Ik heb bijstand omdat ik moet leven en zelfs op gemeente zeggen ze fulltime moet werken en dwongen mij tot tewerkstelling! Ik ging helemaal door 't lint omdat ik niet meer kan. Ik heb dus duidelijke diagnoses en slik Antidepressiva, Tramadol met Paracetamol gemengd en krijg Morfine injecties als ik te veel pijn heb en niks meer helpt. Zelf advocate kwam niet door bij Uwv en rechter geloofd Uwv. Ik ben diep teleurgesteld en dit komt me gezondheid niet goed. Maar daar moet je als chronisch zieke maar mee dealen, pech gehad

 9. Wat als je alle symptomen herkent.
  Maar de huisarts zegt dat er niets uit de bloedtest is gekomen. En je overtuigend zegt het is geen fibromyalgie.
  Je wel met veel pijn zit ....vermoeidheid en het slechte slapen steeds erger wordt.
  Je veel moeite met werken hebt.
  Kan je ergens terecht buiten je huisarts om .
  Om je toch te laten testen ?
  Bvd voor de reactie.

  1. Ik raad je aan om een second opinion aan te vragen bij een andere huisarts. Als je alle symptomen hebt, en je hebt pijn, dan is het duidelijk dat er in ieder geval IETS aan de hand is.

   Ontzettend veel succes!

  2. Verkeerde dokter heb jaren lang de verkeerde dokter gehad mankeert je niks zo gezond als een vis toen met de ambu mee dachten aan een tia niks gevonden ja factor v leiden heterichighoot wel 7 jaar aan de bloedverdunners gezeten nu vanaf dokter beweerde dat het migraine was zonder hoofdpijn naar vele jaren later met veel blijvende klachten iedere dag een second opinion gevraagt naat 14 jaat . nu eindelijk een goede dokter gehad en mij doorgestuurd naart ziekenhuis voor second opinion neuroloog ook niks uitgekomen toen weer terug naar dokter en die kwam uiteindelijk op fybromyalgie rusteloze benen wat ik ook echt verneem en ja gewrichten te flexibel en trauma .. naar al die jaren komt alles voorbij . Succes en gewoon doorproberen kijk wanneer er een inval arts is en probeer dan een afspraak te plannen is mij 2 keer gelukt. Succes

 10. Hallo,

  Ik heb ook sinds ruim 2 jaar de diagnose Fybromialgie, nu heb ik geluk dat mijn werkgever heel meegaand is. Maar ik voel me schuldig, kan niet altijd doen wat ik wil omdat mijn lichaam tegenstribbelt. Nu vroeg ik me af, mijn werkgever geeft steeds aan als het niet lukt moet je minder gaan werken. Ben ik verplicht om dit te doen? Ik werk al meer dan 20 jaar en ben bang dat ik dan dat wat ik heb opgebouwd kwijt raaak. Stel ik kan dalijk helemaal niet meer werken, dan krijg ik maar ww over 20 uur of 15 terwijl ik al die jaren 32 of meer heb gewerkt. Ik weet je moet naar je lichaam luisteren, maar het word lastig als dat betekend dat je dingen kwijt raakt. En dan heb ik het niet alleen over de opbouw van uren, maar ook een huis etc waar je altijd hard voor gewerkt heb. Wat kan ik doen? Terug gaan in uren en hopen dat dat wel gaat? Of gewoon doorgaan terwijl mijn lichaam het niet meer kan. Heeft er iemand tips? Alvast Bedankt. Gr M

  1. Het lijkt me inderdaad niet verstandig om vrijwillig uren in te leveren, in de hoop dat het daarna goed gaat.
   Beter is het om je voor een bepaald aantal uren af te laten keuren, waardoor je wel op je volledige salaris blijft zitten.

   Maar ik ben geen expert op dit gebied. Het beste is om een specialist in te schakelen, bijvoorbeeld van de vakbond.

   Ik wens je ontzettend veel succes!

  2. Altijd naar je lichaam luisteren,. Ik kon voltijds niet meer aan met fybromyalgie en cvs. Werkgever heeft dan gezegt dat ik progressief tewerkstelling moest aanvragen. Nu werk ik nog 16u.per week en die betaald de baas en ik krijg van de ziekenkas invaliditeit zij passen bij tot ik een voltijds loon heb.

 11. Ik weet sinds kort dat ik fibromyalgie heb werk 19, a 20 uur .
  Sporten doe ik aangepast dus op een rustige tempo ongeveer 2 a 3 x per week.
  Daarbij komt nog het huishouden / boodschappen.
  Ik vindt alles leuk om te doen maar baal tegelijkertijd ook om dat ik zo moe ben en dan nog de pijn die bijna ondragelijk is.
  Ik wil geen medicatie slikken omdat het geen effect heeft.
  Mijn kinderen studeren en wil hun graag die kans geven, ik kan dus geen bokkensprongen maken.
  Dus niet ziek zijn en niet klagen ,gezien dat het zinloos is.
  Dus als iemand nog iets positiefs heeft......GRAAG!
  Iedereen die het heeft veel sterkte en kop op!

 12. Hallo ik heb net te horen gekregen dat ik Fibromyalgie heb. Eerst dacht ik wat is dit? De ondraaglijk pijn die ik voel met de vermoeidheid was me bekend maar nu heeft het een naam gekregen en één die blijkbaar niet weg gaat. Ik ben echt workaholic en mijn leven staat nu echt ff op de kop. Ik ben loonwerker en werk 72 uur in de week. 6 dag 12 uur per dag. Dit is mijn leven en liefde boor werk die ik niet wil opgeven. Stel dat ik gewoon zo door ga. Kan dat??? Ok heb veel pijn maar word het ook erger? Wat zijn hier de consequenties voor? Als word het gevaarlijk of is het alleen de pijn? ik weet te weinig over deze ziekte wel weet ik dat ik steeds verder achteruit ga qua lijf. Elke ochtend stijver uit bed. Ik werk de hele dag op landbouw voertuigen. Maar kan ook niet zonder me werk en minder werken bestaat niet
  Zover ik weet. Wat zijn jullie tips?

 13. Ik werk als machinaal houtbewerker heel zwaar dus geen kantoor werk geen bureau geen stoel gewoon Door gaan met fibromyalgie. Voor mij niet meer te doen kom veel onbegrip tegen.
  Ik ben een man en stel mij dus aan .

 14. hallo . ik ben 45 en heb de diagnose als vanaf mijn 22ste. Hoe beangstigend is het dat je wat mankeert en toch je steeds moet verdedigen omdat mensen het niet zien. 23 jaar geleden krijg ik een deel arbeidsongeschikt omdat ik gewoon geen 40 uur kon werken. Ik ontmoette mijn ex-man die fysiotherapeut is en omdat zijn inkomen hoog was verloor ik mijn arbeidsongeschiktheid bijstand. Geen probleem want ik had het geluk thuis te kunnen blijven en voor onze kinderen zorgen. Alleen nu 23 jaar later heeft mijn ex de relatie beëindigd. En moest ik weer de arbeidsmarkt op. wat een hel..begin weer bij 0 met mij verdedigen. kan idd niet meer als 16 tot 20 werken. en helaas het enige werk wat ik gevonden heb is in een winkel...de hele dag lopen staan. dodelijk maar idd niemand die het begrijpt je mist immers geen been ofzo. hoe kan ik 23 jaar geleden gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn verklaart en 23 jaar later zou ik juist weer helemaal picco bello zijn. Het is reuma....het gaat nooit over!!!het kan soms goed zijn soms slecht. maar over??? nooit meer.

 15. Hallo allemaal.

  Ik ben een jonge meid van 33 jaar , 4 jaar geleden werd er bij de diagnose gesteld.
  Ik ben nog steeds werkzaam in de zorg maar nu verslechterd de situatie en blijft de reuma met daarbij de ontstekingen achter elkaar komen .
  Vandaag opnieuw na de huisarts geweest maar helaas die ik kan niks meer betekenen net zoals de reumatoloog .
  Dit is en blijft hard .
  Ik moet een balans gaan vinden geestelijk, lichamelijk etc.
  Ik zou het fijn vinden om met mede patiënten te communiceren wat je situatie is , wat voor werk je doet en tips zijn altijd welkom.

 16. Hallo,

  Ik ben ook een jonge vrouw van 33 en na een gevecht van jaren weet ik sinds januarie dit jaar dat ik ook fibromyalgie heb.
  Ik volg een revalidaie traject in het ziekenhuis om er mee om te leren gaan maar dat is heel erg moeilijk.
  Ik was 6 jaar lang werkzaam in de horeca en dat 32 uur of meer per week en moest daar stoppen vanwege mijn klachten.
  Dat is bij mij spierpijn van de vingers tot de tenen.
  Ik probeer 3 keer in de week aan yoga te doen, vooral omdat het een gezellig sportclub is .
  Ik heb nog steeds heel erg veel moeite om mijn leven hier om heen te breien en zit ook al 3 maanden thuis om in evenwicht en belans te komen.
  Ik stuit ook op onbegrip van familie en collegas.
  Ik wens julie allemaal heel erg veel sterkte en toch ook geluk .

  1. Hoi.
   Ik begrijp helemaal waar je doorheen gaat. Vervelend dat je je werk hebt moeten opgeven. Je schrijft dat je 3x per week yoga doet. Krijg je daar geen klachten van en hoe is dat financieel op te brengen, gezien het feit dat je geen inkomsten hebt als je niet werkt?
   Dit is absoluut niet aanvallend bedoeld, aangezien ik zelf de wanhoop nabij ben en op zoek ben naar een passende oplossing.

 17. Ik weet sinds 10 jaar dat is fibromyalgie heb en werkte destijds in de zorg. Doordat dat niet meer lukte, ben ik overgestapt op een administratieve functie en ben planner geworden. Ik merk echter dat ik steeds meer klachten krijg, die chronisch zijn en mij fysiek en mentaal belemmeren. Mijn werk is zeer hectisch met veel stress en piekbelasting. Als ik eerlijk naar mezelf ben, weet ik dat ik dit niet nog zo'n 20 jaar ga volhouden (ik ben nu 45). Het beste is om werk te doen wat niet statisch is en wat geen zware mentale belasting oplevert. Maar ja, wat dan te doen?? Ik ben van 30 uur naar 26 uur gegaan. Financieel is het onmogelijk om te stoppen en daarnaast vind ik het ook fijn om wat om handen te hebben, maar wil daarbij naast mijn werk ook nog een leven overhouden...

 18. Hoi Allemaal, Ik weet sinds een jaar dat ik Fibro heb. Ik ben een alleenstaande moder met 2 jonge kinderen van 5 en 6 jaar. Daarnaast werk ik nog 20 uur per week. Ik vind het weleens moeilijk om naast je werk, je huis en je kinderen ook nog energie over te houden om te genieten van de momenten die ik soms voor mijzelf heb.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

7 Shares
Tweet
Pin7
Share