Fibromyalgie en werken - hoe te combineren

Veel mensen met fibromyalgie blijven toch werken, vaak is part-time werken een oplossing. Maar eenvoudig is het niet door de klachten en symptomen die gepaard gaan met fibromyalgie. Soms kan een simpele handeling al voldoende zijn om al je energie te verbruiken.

Het is niet alleen de pijn, oververmoeidheid of slaapproblemen waarom fibromyalgie en werk moeilijk samengaat. Maar ook je productiviteit op het werk heeft er onder te lijden!

Veel mensen zijn hierdoor geforceerd of genoodzaakt om te stoppen met werken. In sommige gevallen lukt part-time werken wel, maar eenvoudig is het zeker niet. In dit artikel ga ik het hebben over fibromyalgie en werken en hoe dit te combineren.

Fibromyalgie Management

Als je last hebt van fibromyalgie en je wilt het combineren met werk is een fibromyalgie management absoluut noodzakelijk. De kern is om zo voorzichtig en efficiënt mogelijk om te gaan met je energie en stressvolle situaties zo veel mogelijk te vermijden. Dit kan betekenen dat je van carrière moet wisselen vanwege je gezondheid, zeker niet eenvoudig maar een noodzakelijke keuze.

Rustig bewegen

Allereerst zul je heel voorzichtig moeten zijn hoe je beweegt. Dit klinkt wellicht erg simpel, maar is ook absoluut noodzakelijk. Zo kun je op het werk niet te veel meer lopen, en zeker onnodig bukken of rare bewegingen. Dit kan voor een fibromyalgie aanval of spasme zorgen en dat kan erg lang duren. Daarbij is de ergonomie van je werkplek ook zeker belangrijk, een slechte zithouding kan voor veel meer klachten zorgen.

Lichaamshouding

Wat mij opvalt als gezondheidscoach is dat veel mensen een slechte lichaamshouding hebben. Een slechte lichaamshouding kan voor veel meer fibromyalgie klachten zorgen! Dit heeft er mee te maken dat je lichaam niet in balans is en hierdoor wordt er extra druk uitgeoefend op de gewrichten en spieren.

Tip: Nintendo Wii Fit

Een goede tip om je lichaamshouding te testen is met de Nintendo Wii en de bijbehorende balance board. Hiermee kun je een aantal oefeningen doen om je lichaamshouding te verbeteren. Vanzelfsprekend kan een Wii nooit een professional vervangen, maar het is wel een mooi apparaat om te testen:


Werken aan een goede lichaamshouding is noodzakelijk! Dit heeft niet alleen invloed op je werkomgeving, maar ook voor thuis zul je moeten werken aan je lichaamshouding. Dit kost wellicht tijd, moeite en in het begin pijn, maar kan het grote verschil maken!

Hieronder een aantal tips:

  • Zorg voor een goed bureau als je achter de computer werkt! Het bureau moet op de juiste hoogte afgestemd zijn. Ook moet je een fatsoenlijke bureaustoel hebben, slechte stoelen kunnen voor onnodig veel klachten zorgen.
  • Als je op het kantoor werkt schaf een headset aan in plaats van elke keer de telefoon pakken. Dit is een onnodige handeling en kan na een werkdag belastend zijn.
  • Wees bewust van je lichaam, heb je een rechte rug als je loopt? Hang je naar voren? Een supertip is om te werken met een yoga / pilates trainer. Ik heb persoonlijk hier ervaring mee en heeft een groot verschil gemaakt voor mijn lichaamshouding. Daarbij heeft het de pijn in mijn rechterlies weten te verhelpen.
  • Ga aan de slag met ademhalingsoefeningen. Dit kun je zelfs op het werk doen in de pauze. Even tot jezelf komen.
  • Als het kan zorg dat je werk niet te ver weg is. Als je eerst uren in de auto moet zitten kan dat erg belastend zijn. Ook raad ik je het aan om een auto met automaat te nemen, dit scheelt enorm in handeling.
  • Vraag om flexibele werktijden, zo kan het zijn dat je ’s ochtends bijna geen energie hebt, maar juist rond de middag wel. Dit overleggen met je werkgever kan zeer handig zijn.
  • Ga aan de slag met een effectieve time management zodat je minder lang bezig bent en eventueel eerder kan stoppen. Er is een groot verschil tussen werken en productief werken!

Lees meer: time management tegen stress

  • Neem regelmatig pauze, dit zul je natuurlijk moeten overleggen met je werkgever. Ik werk persoonlijk volgende de 60,60,30 regel. Dit betekent 50 minuten werken, 10 minuten pauze, 50 minuten werken, 10 minuten pauze, dan een volle 30 minuten pauze. In de kleine pauze doe ik wat rek- en strekoefeningen plus ik drink wat water. In de grote pauze neem ik een lichte maaltijd en doe even helemaal niks.
  • Neem rustig de tijd als je eet, zorg voor een comfortabele houding en adem en eet rustig. Het lijkt tegenwoordig dat iedereen haast heeft met eten. Ik ben hier zelf ook schuldig aan:)

Werkgever en fibromyalgie

Helaas wordt fibromyalgie nog niet overal erkent en dat kan voor veel problemen zorgen. Toch is het verstandig om met je werkgever te overleggen voor redelijke ergonomische aanpassingen op het kantoor.

Thuis werken

Nog een goede optie is om te overleggen of je thuis kunt werken. Door de komst van het internet is het goed mogelijk om de werkzaamheden thuis te verrichten. Dit kan een erg mooie oplossing zijn als je last hebt van fibromyalgie. Daarbij maken steeds meer werkgevers gebruik van deze optie, want voor hen is het ook gunstig.

Ervaringen?
Heb je nog goede tips wat betreft fibromyalgie en werken? Lukt het jou om toch nog te werken? Alle tips zijn van harte welkom en zal ik verwerken in het volgende artikel!