Schimmelinfectie

Laatste Update: 13 januari 2023

Gefermenteerde Voeding Voor Extra Goede Bacteriën

Wanneer je last hebt van een schimmelinfectie heb je ongetwijfeld gehoord van een anti candida dieet om de schimmel te bestrijden. Daarbij is voldoende probiotica een belangrijk onderdeel om de balans in je lichaam te herstellen.

Echter, je kunt nog een stap verder gaan extra aan te vullen met gefermenteerde voedsel.

Mensen eten al honderden of zelfs duizenden jaren voedsel vol met bacteriën. Sterker nog, onderzoekers denken dat 8000 jaar geleden in Georgië al wijn werd gefermenteerd. Romeinen aten zuurdesembrood omdat het langer goed blijft!

Kortom,  gefermenteerde voedsel is zeker niets nieuws onder de horizon. Maar tegenwoordig eet bijna niemand meer gefermenteerd. Zelfs wanneer je denkt dat je gefermenteerd eet zoals zuurkool of augurken. Deze zijn vaak gefermenteerd met olijfolie in plaats van zout vol met de goede bacteriën (1).

De meeste voedingsmiddelen die we bij de supermarkt kunnen krijgen wordt gepasteuriseerd waardoor de goede bacteriën verdwijnen. Dit is noodzakelijk voor massaproductie omdat fermenteren niet economisch rendabel is.

Goede bacteriën & Candida

Gefermenteerde voedsel zijn als het ware probiotica bommen doordat ze vol zitten met de goede bacteriën die zo belangrijk zijn bij een candida infectie.

Het verschil tussen ‘’traditionele’’ en ‘’gefermenteerd’’ voedsel is de manier hoe het bereid wordt. Een goed voorbeeld is zuurkool of augurken die gemaakt worden met olijfolie in plaats van een productieproces met zout vol met de belangrijke lactobacillus bacteriën.

Normaal gesproken heb je voldoende goede bacteriën in je darmflora zitten. Maar door te veel antibiotica medicijnen en bewerkte voedingsmiddelen hebben steeds meer mensen last van een schimmelinfectie. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door een tekort aan goede bacteriën.

[pullquote]Door gefermenteerd te eten kun je sneller van candida genezen.[/pullquote]

De voordelen:

 • Gefermenteerde voedingsmiddelen bevorderen de spijsvertering (2) doordat de hoeveelheid goede bacteriën aangevuld worden.
 • Gefermenteerde voedingsmiddelen helpen tegen maag- en darmklachten zoals een prikkelbare darm syndroom.
 • Gefermenteerde voedingsmiddelen zitten vol met belangrijke enzymen. Veel mensen tegenwoordig hebben een tekort aan enzymen in de darmflora. Hierdoor kan voedsel niet optimaal verteerd worden waardoor vaak klachten ontstaan. Dit is extreem belangrijk omdat deze enzymen ook bijdragen aan optimale voedselabsorptie zodat je alle benodigde vitamines, mineralen etc. binnenkrijgt.
 • Gefermenteerde voedingsmiddelen zorgt voor meer variatie wanneer je een anti candida dieet volgt (3). Zo kun je zelfs brood eten wanneer je er voor zorgt dat het zuurdesembrood is (tip). De meeste dieetplannen zeggen GEEN brood, dit hoeft niet zo te zijn wanneer je gefermenteerd brood eet.


Belangrijk: niet alle gefermenteerde voedingsmiddelen zijn geschikt wanneer je een schimmelinfectie hebt. Een aantal zijn namelijk ook bewerkt met alcohol waardoor je last kunt krijgen van extra klachten.

Hieronder een aantal gefermenteerde voedingsmiddelen:

 • Kefir, ik heb al een eerder artikel geschreven over de voordelen van dit super product. Zelf neem ik dagelijks een beker kefir en zeer goed voor je.  Zelfs mensen met last van een lichte lactose intolerantie kunnen het verdragen.
 • Yoghurt is gefermenteerd en zeer belangrijk als je candida hebt. Zelf neem ik 2 schaaltjes magere yoghurt met havermout en lijnzaad.
 • Zuurdesembrood is veel beter voor je dan normaal brood. Je kunt het zelf maken of bij de natuurwinkel krijgen.
 • Als drankje is kombucha een goede oplossing. Dit is een gefermenteerde thee die steeds meer bekendheid krijgt wereldwijd. Zelf heb ik het nog niet geprobeerd, maar zal hier binnenkort een review over schrijven zodra de bestelling binnen is.
 • Tenslotte bereid gerechten met augurken, zuurkool of zure room. Deze zitten vol met de goede bacteriën en zijn vrij eenvoudig te combineren met een anti candida dieet.

Videofragment Gefermenteerde Voeding

Conclusie

De goede balans hebben in de darmflora is erg belangrijk om een schimmelinfectie tegen te gaan. Mensen eten al duizenden jaren gefermenteerde voedsel.  Ik denk dat het belangrijk is om extra aan te vullen met gefermenteerde middelen  zodat je de goede bacteriën binnenkrijgt!

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0963996994900930
 2. https://www.mdpi.com/2304-8158/7/12/195
 3. https://www.mdpi.com/2076-2607/9/2/349

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste Jack,
  Ik lees dat je magere yoghurt neemt,maar ik dacht dat je geen koemelkprodeucten mocht,
  Ik zit dus aan de geitenyoghurt.of mag ik ook volle biologische yoghurt eten van koe?
  Vr.gr. Ton dekker

  1. Klopt helemaal, echter ik neem zelf hele kleine hoeveelheid magere biologische yoghurt, dit kan wel natuurlijk. Beter is wel natuurlijk geitenyoghurt of amandelmelk.

   Het belangrijkste is een goede biologische bron!

 2. Zuurkool mocht toch ook niet?
  Ook lees ik in uw advies recepten veel dingen staan die niet mogen:
  Brood icm vlees, aardappelen icm vlees, gedroogde vruchten in de yoghurt met honing en vanille extract, bagel, oerbrood, (penne of fusilli) pasta, shii-take padestoel enz.
  Hierdoor raak ik erg verward en ben ik bang dat ik het fout doe, want ik wil echt van die candida af.

  1. Deze zijn het beste bij de reformwinkel / natuurwinkel te halen. Zelf haal ik mijn kefir uit Duitsland, maar is inmiddels ook bij de betere supermarkten te krijgen. Let wel goed dat het om kefir gaat ZONDER toegevoegde suikers!

   Succes!

 3. Gefermenteerde producten staan wel bol van de biogene aminen. Een overdaad eraan, in combinatie met amineliberators als bijvoorbeeld gember en alcohol kunnen nogal wat klachten geven. Ze werken op je zenuwstelsel en kunnen zelfs rugklachten geven. Biogarde is prima, kwark gaat nog wel maar hoe meer gefermenteerd hoe erger. Vroeger hadden mensen nog een betere darmflora om de biogene aminen af te breken.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share