Maar wat je wel kunt beïnvloeden is de hoeveelheid gelukshormonen die in je hersenen aangemaakt worden. Hoe meer gelukshormonen, hoe beter je je voelt.
In dit artikel vertel ik je over de 4 meest belangrijke gelukshormonen. De Serotonine, waar het in dit artikel allemaal om draait, wordt uitgebreid behandeld. Aan het einde geef ik je maar 11 manieren om meer Serotine te krijgen, op een natuurlijk manier. En méér serotonine betekent een prettig gevoel, een gelukkig gevoel. Lees snel verder!
4 belangrijke gelukshormonen
We kennen allemaal wel de term ‘gelukshormonen’. Hierbij wordt meestal eerst aan Dopamine gedacht. Maar er zijn veel meer hormonen die een grote rol spelen bij ons geluksgevoel.
Gelukshormoon 1: Dopamine
Dit is misschien wel het meest bekende ‘feel good’ hormoon. Dopamine zorgt er niet alleen voor dat je gemotiveerd bent en blijft, maar speelt ook een hele belangrijke rol bij het genieten, bij het gevoel van geluk. Als je bijvoorbeeld de loterij wint, dan geeft dat natuurlijk een heel fijn gevoel. Maar kun je ook echt genieten van dat gevoel? Uit je je gevoel dan ook door bijvoorbeeld heel spontaan als een gek te gaan dansen en te juichen? Ok, dit is een extreem voorbeeld, maar normaal gesproken zou er op zo’n moment heel veel dopamine vrij moeten komen in je hersenen, waardoor je kunt genieten. Komt deze dopamine niet vrij, dan zal je reactie erg oppervlakkig zijn.
Mensen kunnen verslaafd raken aan dopamine. Cannabis gebruikers ervaren dit heel veel. Door het roken van een joint komt er dopamine vrij in de hersenen. Dit geluksgevoel is verslavend, waardoor je wéér een joint wilt roken.
Maar er zitten ook negatieve aspecten aan deze dopamine-verslaving. Je hebt vast wel eens iemand ontmoet die alléén maar over zichtzelf kan praten, hoe geweldig hij of zij is en wat ze allemaal gedaan en gekocht hebben. Door over jezelf te praten, op een zéér positieve manier, komt er dopamine vrij in de hersenen. Ook deze mensen zijn verslaafd aan dopamine, waardoor ze altijd maar weer over hunzelf willen praten. Hoe vervelend dat ook kan zijn, het is niet hun schuld. Het is een vorm van verslaving…
Gelukshormoon 2: Oxytocine
Dit is het gelukshormoon wat zorgt voor een sterkere band tussen jezelf en de mensen om je heen. Dit begint al op hele jonge leeftijd: In moedermelk zit een hele grote hoeveelheid van dit gelukshormoon, waardoor de baby een hele sterke band krijgt met de moeder. Alweer een reden om borstvoeding te geven, maar dat is een heel ander verhaal.
Dit hormoon speelt dus ook een grote rol binnen een liefdesrelatie. Het gelukshormoon krijg je niet door je partner overgedragen, maar produceer je zelf, bijvoorbeeld tijdens een orgasme wat je samen met deze partner beleeft.
Oxytocine komt ook vrij, in grote hoeveelheden, als je samen bent met mensen die een goed gevoel voor humor hebben. Je voelt je sneller verbonden met mensen die je aan het lachen maken.
Gelukshormoon 3: Endorfine
Dit hormoon helpt je om stress en pijn te overwinnen, als gevolg van lichamelijke activiteiten. Het is een pijnstillend hormoon wat niet alleen vrijkomt als je pijn ervaart, maar ook als je erg tevreden bent over jezelf. Je bent trots! Een mooi voorbeeld hiervan is de marathonloper die onderweg is om de 42 kilometer te volbrengen: Na 35 kilometer gaan de benen toch wel heel erg pijn doen, maar door de grote hoeveelheden Endorfine is hij toch in staat om door te gaan. Deze endorfine komt dan in grote hoeveelheden vrij als gevolg van de pijn en de lichamelijke inspanning. En natuurlijk als gevolg van het tevreden gevoel.
Endorfine wordt ook aangemaakt tijdens een romantisch moment, het gevoel van liefde, tijdens een orgasme, tijdens opwinding en naar aanleiding van het eten van zeer gekruid voedsel.
Gelukshormoon 4: Serotonine
Serotonine is het gelukshormoon waar het in dit artikel allemaal om draait. Ik ga hier dus niks verklappen. Lees snel verder!
Uitgelicht: Het gelukshormoon Serotonine
Serotonine is misschien wel één van de meest belangrijke gelukshormonen in je lichaam. Net als de andere gelukshormonen heeft Serotonine een belangrijke rol in het geluksgevoel. Een leuk weetje is dat veel mensen altijd denken dat Serotonine alléén maar in de hersenen aangemaakt wordt, en daar ook alléén maar gebruikt wordt. Maar wist jij dat 95% van de totale hoeveelheid serotonine in de darmen aangemaakt wordt? Dat neemt natuurlijk niet weg dat de resterende 5% van de serotonine gewoon in de hersenen aangemaakt moeten worden, want de serotonine uit de darmen zal nooit de hersenen kunnen bereiken.
In de hersenen is serotonine onder andere betrokken bij de stemming, het sociale gedrag, het libido, de slaap, het geheugen en het vermogen om te leren.
De serotonine die in de darmen aangemaakt wordt, is relatief nieuw voor de medische wetenschap, en moet nog verder onderzocht worden. Maar op dit moment wordt aangenomen dat het te maken heeft met de eetlust, maar de reden van de hoge activiteit van serotonine in de darmen is tot op heden nog een grote vraag.
Om even de grote tegenstelling tussen een hoog niveau Serotonine en een laag niveau Serotonine aan te geven:
Je lichaam heeft een hoog niveau aan Serotine:
Je bent rustig, voldaan, open-minded, heldere geest en sociaal dominant. Het leven met veel serotonine kan erg mooi zijn!
Je lichaam heeft een laag niveau aan Serotine:
Je bent angstig, depressief, pessimistisch en agressief. Het leven ziet er in het algemeen erg somber uit.
De 13 belangrijkste symptomen van een tekort aan Serotonine
Het gelukshormoon Serotonine is betrokken bij heel veel verschillende lichaamsprocessen, dus zijn er evenveel mogelijke symptomen. Maar in basis is het allemaal terug te brengen naar humeur, emoties en depressiviteit. Daarnaast zijn er verbanden tussen serotonine en de kwaliteit van slapen, en is er een verband tussen serotonine en het libido.
Symptoom 1: Gevoelens van angst
Mensen met veel angstgevoelens hebben over het algemeen een laag niveau Serotonine in hun lijf. Maar dat wil niet zeggen dat de serotonine de enige oorzaak van de angstgevoelens zou zijn. Aan de andere kant is het wel zo dat medicatie met serotonine de angstgevoelens weer laat verdwijnen.
Symptoom 2: Trek in koolhydraten
Als je weinig serotonine in je systeem hebt, is de kans groot dat je jezelf regelmatig betrapt op het eten van koolhydraten en / of allerlei zoetigheden. Van koolhydraten is bekend dat ze het niveau Serotonine in de hersenen doet stijgen door de grotere beschikbaarheid van Tryptofaan. Deze laatste is de grondstof van serotonine. Je voelt je dus goed na het eten van koolhydraten, door de extra serotonine in je hersenen. Dit werkt verslavend. Overigens hoeft dit niet beslist van de serotonine te komen: Koolhydraten bevatten vaak gluten, wat ook een verslavende werking heeft.
Symptoom 3: Depressieve gevoelens
Dat serotonine te maken heeft met je humeur is geen geheim. Mensen met een depressie krijgen vaak een behandeling met serotonine. Dat wil niet zeggen dat serotonine de enige oorzaak van de depressieve gevoelens hoeft te zijn, maar de behandeling werkt wél.
Symptoom 4: Problemen met de spijsvertering
Het wordt inmiddels aangenomen dat Serotonine een rol speelt in de ontwikkeling van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Door een verhoging van de serotonine, helpen vaak om deze aandoening, en daarmee de spijsvertering, te verbeteren.
Symptoom 5: Emotioneel overgevoelig
Door een laag niveau serotonine kun je gevoeliger zijn dan normaal. Een onschuldige opmerking van iemand anders, neem je dan plotseling heel erg serieus en beschouw je als een persoonlijke aanval. Alles is steeds erger dan het in feite is.
Symptoom 6: Vermoeidheid
Serotonine kan een grote invloed hebben op vermoeidheid. Een constant gevoel van lusteloosheid, gebrek aan energie en moeheid kan het gevolg zijn van te weinig serotonine. Ook kan de vermoeidheid een symptoom zijn na het stoppen van serotonine-medicatie. Dit lost weer op als het natuurlijke serotonine weer aangevuld is.
Symptoom 7: Moeite met slapen
Een laag niveau aan Serotonine wordt ook in verband gebracht met slapeloosheid. Dit kunnen we verklaren doordat serotonine een belangrijke rol speelt bij het aanmaken van Melatonine. Dit is een hormoon die erg belangrijk is voor het dag- en nachtritme.
Door het gebrek aan serotonine ben je niet in staat om je lichaam tot rust te brengen, als voorbereiding voor een goede nachtrust.
Symptoom 8: meer zin in seks
Een gebrek aan Serotonine is ook gekoppeld aan een hoog libido. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat het lichaam graag Serotonine aan wil maken, en daarvoor de opwinding, de geilheid en het orgasme nodig heeft. Aan de andere kant wordt een té hoog niveau aan Serotonine in verband gebracht met een lager libido, dus minder zin in seks, maar een hogere emotionele verbondenheid met de partner.
Symptoom 9: Voortijdig klaarkomen
Voortijdig klaarkomen wordt vaak gezien als een psychische aandoening. Natuurlijk zal de psyche hier mee te maken hebben, maar we kunnen het ook herleiden naar de hoeveelheid serotonine in het lichaam. Als er een tekort aan serotonine is, wordt de signaaloverdracht van bepaalde receptoren verstoord. Voortijdig klaarkomen kan dus te maken hebben met de serotonine, maar dat is het niet alléén. Ook andere factoren kunnen hierin meespelen, zoals een onzeker gevoel over jezelf, onzeker over de seks, en psychische problemen.
Symptoom 10: Stemmingswisselingen
Het is een gebruikelijk symptoom dat mensen te maken krijgen met allerlei stemmingswisselingen als het serotonine gehalte te laag is. Agressief gedrag of juist over emotioneel gedrag in sociale situaties zijn een paar voorbeelden van de stemmingswisselingen die serotonine kan veroorzaken. Dus als je merkt dat je snel boos, agressief, angstig, depressief of juist heel vrolijk kunt zijn, dan kan serotonine één van de oorzaken zijn.
Symptoom 11: Gevoeligheid voor pijn
Er is een duidelijk verband tussen de serotonine in het lichaam, en de pijn tolerantie. Een laag niveau serotonine zou zorgen voor een hogere gevoeligheid voor pijn, zelfs bij hele kleine pijntjes. Een hoger niveau serotonine zorgt voor een lagere pijngevoeligheid, dus een hogere pijndrempel.
Symptoom 12: Gevoeligheid voor geluiden
Sommige mensen kunnen zeer gevoelig worden voor geluiden. Zachtere en middelmatige geluiden worden plotseling als zeer storend ervaren door de mensen die een laag serotonine gehalte hebben. Het horen van deze geluiden zorgen er voor dat je je plotseling heel erg ongemakkelijk voelt door de stress reactie van het lichaam.
Symptoom 13: Toename in gewicht
We hebben eerder al vastgesteld dat mensen met een laag Serotonine gehalte veel behoefte hebben aan koolhydraten en zoetigheden. De productie van serotonine, als gevolg van deze overmatige voedselinname, werkt verslavend. Hierdoor kun je zwaarder worden. Overigens hoeft dit niet altijd, want dit hangt samen met heel veel andere factoren, onder andere het metabolisme. Maar zeker is dat het gebrek aan serotonine, in combinatie met het overeten, zorgt voor een beduidend lager energie niveau en een groot risico op depressieve gevoelens.
11 natuurlijke manieren voor méér serotonine
Je kunt natuurlijk naar de huisarts stappen om medicatie te vragen hiervoor. Maar waarom medicijnen nemen als het ook op een natuurlijke manier kan? Hieronder geef ik je 11 manieren om op een natuurlijke manier je Serotonine een flinke boost te geven:
1) Serotonine verhogen met meditatie
Door middel van de serotonine zijn we in staat om rustig en kalm te zitten en kunnen we alle gedachten loslaten. Door te mediteren verhoog dus je het serotonine niveau. Maar dat is niet alles: Mediteren verhoogt ook het slaap bevorderende hormoon Melatonine, wat uiteindelijk gemaakt wordt van Serotonine.
Als je nog een stap verder gaat met mediteren, dus in een diepe staat van gelukzaligheid verkeerd, dan zal dat mogelijk zijn door de verhoging van zowel serotonine als de dopamine.
2) Serotonine verhogen met sporten
Bewegen en sporten is eigenlijk de allerbeste manier om onze hormonen en neurotransmitters het beste in balans te brengen. Dus ook je niveau Serotonine wordt in balans gebracht als je regelmatig sport en beweegt.
Ook indirect zal het effect hebben, want sporten zal de productie van Tryptofaan sterk verhogen. Tryptofaan komt via de bloedbaan in de hersenen, en zal direct gebruikt worden om Serotonine aan te maken. Dit proces vindt niet alleen plaats tijdens het sporten, maar ook lang daarna.

3) Serotonine verhogen met zonlicht
Zonlicht op je huid zal zorgen voor een extra aanmaak van Serotonine. Je huid heeft een ingebouwd systeem wat, onder invloed van zonlicht, Tryptofaan vrij laat in de bloedbaan. Na aankomst in de hersenen wordt ook dit direct gebruikt als primaire bouwsteen voor Serotonine.
Je huid blootstellen aan de zon heeft nog meer voordelen: Je lichaam krijgt op deze manier voldoende Vitamine D binnen, een belangrijke factor in de aanmaak van Dopamine, dat andere gelukshormoon.
Natuurlijk moet je oppassen met blootstelling aan de zon. Smeer je altijd goed in, en vermijd de zon op de heetste momenten van de dag. Hoewel de zon altijd risico’s met zich meebrengt, zal het volledig vermijden van de zon hele ernstige consequenties hebben: Onder andere problemen met de botgroei door een slechtere opname van Calcium en depressieve gevoelens door een lagere aanmaak van Dopamine.
4) Serotonine verhogen met sociale dominantie
Een studie binnen een groep apen wijzen in de richting van een verhoogd serotonine niveau in combinatie met sociale dominantie. De dominerende aap had een hoger serotonine niveau dan de rest van de groep. Als de dominantie aap in hiërarchie zakt, zakte daarmee ook de serotonine in het lichaam.
Er is ook een studie geweest met mensen. Het bleek dat de mensen die een hoge dosis Tryptofaan, de bouwsteen van Serotonine, kreeg, werd sociaal dominanter. Maar het bleek dat het andersom ook werkte: Sociale dominantie zorgt ook voor hogere serotonine.
Het blijkt dus dat het van twee kanten komt: Serotonine maakt je dominant, en dominantie zorgt op haar beurt weer voor meer serotonine.
5) Serotonine verhogen met gedachten
Je kunt de aanmaak van Serotonine ook met je gedachten beheersen. Dit heet in het Engels ‘Priming’, en het principe komt uit de neurologische wetenschap.
Priming heeft als doel om prettige gedachten op te wekken, door een bepaald woord in gedachten te nemen. Als je bijvoorbeeld denkt aan het woord ‘plezier’, dan zullen je gedachten onwillekeurig allerlei associaties opzoeken en je prettige herinneringen aanbieden. Hierdoor wordt je blij en vrolijk, en zal het niveau Serotonine verhogen.
Priming kun je ook gebruiken om jezelf dominanter te maken. Met woorden als ‘zelfverzekerd’, ‘dominant’, en ‘sterk’, roepen je hersenen direct allerlei associaties op die je direct in een andere stemming brengen. Het niveau serotonine stijgt, waarna het proces als het ware zichzelf in stand kan houden.
6) Serotonine verhogen met Vitamine B3, B6, en B12
Beide vitamines zijn een goede keuze als je je serotonine niveau wilt verhogen. Met name Vitamine B6 kan helpen om de productie van serotonine op te schroeven. Ook Melatonine profiteert hiervan, waardoor je waarschijnlijk beter zult slapen.
Vitamine B6 kun je onder andere vinden in peulvruchten, aardappelen, graanproducten, vis, eieren, en vlees.
Wil je helemaal zeker zijn dat je alle B-vitamines in de juiste balans binnen krijgt? Kies dan voor een voedingssupplement. Het is misschien wat duurder, maar kies voor een goede kwaliteit. De goedkope potjes supplementen worden vaak heel slecht opgenomen door het lichaam, en is dus weggegooid geld. De goede kwaliteit is wat duurder, maar is dan ook effectief. En dat wil je toch?
7) Serotonine verhogen met langzame koolhydraten
We hebben eerder al gezien dat je lichaam Tryptofaan in het lichaam aanmaakt. Dit tryptofaan, wat de grondstof vormt voor de aanmaak van Serotonine, wordt via de bloedbaan vervoerd naar de hersenen voor de uiteindelijke transformatie naar Serotonine.
Maar op het moment dat er té veel insuline in je bloed aanwezig is, zal er veel minder tryptofaan vervoerd worden. En hoe komt die insuline in het bloed? Juist, door een té hoge bloedsuikerspiegel. En een hoge bloedsuikerspiegel krijgen we door het eten van suikers en snelle koolhydraten.
Om dus maximaal te profiteren van het tryptofaan, is het zaak om zoveel mogelijk suiker te vermijden, en alléén maar langzame koolhydraten te eten. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel in balans, waardoor geen insuline wordt aangemaakt. Hierdoor blijft er ruimte in het bloed om het tryptofaan naar de hersenen te vervoeren.
8) Serotonine verhogen met Omega 3
De belangrijkste Omega 3 vetzuren EPA en DHA hebben een grote invloed op de aanmaak van Serotonine. EPA verhoogd de productie van Serotonine, terwijl DHA de serotonine receptoren beïnvloed door de vloeibaarheid van je celmembranen te verhogen.
Als je gedurende langere tijd Omega 3 vetzuren inneemt, bijvoorbeeld in de vorm van capsules, dan zal je niveau Serotonine uiteindelijk toenemen.
9) Serotonine verhogen met probiotica
Onze darmen zijn gevuld met onnoemlijk veel bacteriën, dit noemen we de darmflora. Dit zijn zowel goede als slechte bacteriën die in een soort harmonie samen leven. Zolang de verhoudingen onderling goed blijven, zal deze gezonde darmflora je lichaam in staat stellen om optimaal te kunnen functioneren. Maar een verstoring in deze darmflora kan, in extreme gevallen, rampzalige gevolgen hebben.
Ook je hersenen en je stemming worden beïnvloed door de staat van je darmflora. Er is gebleken dat bijvoorbeeld de probiotische Bifido-bacterie het niveau van Tryptofaan in het bloed aanzienlijk kan verhogen. En, zoals we inmiddels weten, moet dat tryptofaan via de bloedbaan naar de hersenen om daar verwerkt te worden tot Serotonine.
10) Serotonine verhogen met Kurkuma
Kurkuma, ook wel geelwortel genoemd, is een specerij wat gewonnen wordt uit de Curcuma Longa. Heb je geen kurkuma in huis? Geen nood, want kerriepoeder, curry, is een samengesteld kruid en bevat een flinke hoeveelheid Kurkuma.
Curcumine, de werkzame stof in Kurkuma, is een antidepressiva vanwege de positieve effecten op de productie van zowel Dopamine als Serotonine. Curcumine werkt ook positief vanaf de andere kant: Deze stof remt de activiteit van een enzym genaamd Monoamine Oxidase. Dit enzym is betrokken bij de afbraak van Serotonine, Dopamine en Noradrenaline.
Als Kurkuma oraal wordt ingenomen, is de biologische beschikbaarheid vrij laag. Dat wil zeggen dat het niet optimaal door het lichaam wordt opgenomen. De opname is beter als het gecombineerd wordt met zwarte peper.
Dus, tijdens het koken, Kurkuma altijd in combinatie met zwarte peper gebruiken.
11) Serotonine verhogen met alcohol beperken
Door het drinken van alcohol, zal se serotonine in je lichaam na ongeveer drie kwartier fors dalen. Ook wordt de productie van Melatonine wordt verstoord, waardoor je de nacht na het innemen van het alcohol slecht zult slapen. Natuurlijk zul je slapen, maar de kwaliteit van de nachtrust is ver te zoeken.
Ook is er een verband tussen alcohol en agressief gedrag. Dit is gekoppeld aan de eerder genoemde daling van Serotonine, waardoor je geen natuurlijke rem meer hebt.
Uiteindelijk wordt dit veroorzaakt door de verstorende effecten van alcohol op het Serotonine Metabolisme.
De grote mythes over Serotonine & Tryptofaan
Er gaan allerlei verhalen dat bepaalde voeding veel Tryptofaan zou bevatten. Tryptofaan is de bouwsteen voor de productie van Serotonine. Dus door het eten van die voedingsmiddelen zou je heel snel en gemakkelijk je Serotonine niveau op kunnen schroeven.
Maar helaas zijn dat mythes. Ik zal je uitleggen waarom:
Tryptofaan uit voedingsmiddelen zal altijd moeten concurreren met andere aminozuren om via het bloed opgenomen te worden in de hersenen. Helaas moet de Tryptofaan deze strijd altijd verliezen.
Van Kalkoen wordt bijvoorbeeld gezegd dat het veel Tryptofaan bevat. Dat is inderdaad waar, maar dat zal nooit de hersenen bereiken. Ditzelfde geld voor het eten van een banaan.
Tot slot…
De voorgaande natuurlijke manieren om je geluk een boost te geven, kunnen allemaal stuk voor stuk effectief zijn. Daar is geen twijfel over mogelijk. Maar besef wel dat het échte geluk niet afhangt van een voedingssupplement of een beetje meer Kurkuma in je eten. Echt geluk hangt af van jezelf, je eigenwaarde, hoe je in contact staat met jezelf, hoe je omgaat met je eigen lichaamsenergie. Daar draait het uiteindelijk allemaal om. Maar dat neemt niet weg dat de eerder genoemde tips je zeker kunnen helpen in het proces naar jouw geluk!
Bronnen
www.medicalnewstoday.com/kc/serotonin-facts-232248
en.wikipedia.org/wiki/Serotonin
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166432814004768
www.newhealthadvisor.com/Serotonin-and-Dopamine.html
www.life-enhancement.com/magazine/article/178-5-htp-enhance-your-mood-your-sleep-and-a-lot-more
eocinstitute.org/meditation/dhea_gaba_cortisol_hgh_melatonin_serotonin_endorphins/
Super interessant verhaal. Ik heb de bronnen niet gecheckt, maar uitgaande van dat dit klopt is het zeer de moeite waard om bepaalde adviezen door te geven aan mijn cliënten in mijn werk.
Misschien is het inderdaad wel goed om eerst even de bronnen te checken...
Idd erg intressant. Er stonden dingen in wat ik nog niet wist. Leuk om eens dingen te gaan proberen.
hallo
mag je kurcuma nemen in combinatie met bloedverdunners?
Dat raad ik je af, An. Curcuma is een natuurlijke bloedverdunner, en als je al bloedverdunners slikt is dat een beetje te veel van het goede...
Geld dat ook voor asprine 80mg die je slikt na een hartinfarct?
Allemaal zeer herkenbaar en met vele van de natuurlijke tips ben ik al bezig. Maar ik slaap nog verschrikkelijk slecht. Ik heb nog een lange weg af te leggen. Wel interessant om te lezen.
Dit vind ik een heel overzichtelijk, duidelijk en fijn stuk om te lezen!
Helaas moet ik het toch ook voor elkaar krijgen met een SSRI naast de gezonde leefstijl, maar het helpt echt om te bewegen en gezond te leven!
Interessant te lezen. Helaas heb ik pds en is het innemen van bijv probiotica niet aan te raden evenals granen en peulvruchten helaas, dus die vallen al af. Doordat de darmflora niet oké is wordt daarmee deels ook de hormoonhuishoudings problematiek in stand gehouden
Bij PDS is een goed probiotica juist erg goed!!! Hierdoor heb ik bijna geen klachten meer. Je moet alleen uitzoeken welk probioticum bij jou werkt omdat PDS bij iedereen weer verschillend is.
Hallo, heel interessant , ik gebruik nu saffran extract , ik vraag me af of die ook gelukshormon doet stijgen , op de verpaking staat voor een positieve gemoedstoestand
Dankjewel voor dit uitgebreide artikel! Heb sinds kort last van hyperacusis en dat komt omdat mijn serotonine niveau te laag is want ben een paar maanden geleden gestopt met Fluoxetine (SSRI). Dit artikel gaat mij hopelijk helpen bij het vinden van een natuurlijk remedie voor mijn klachten. Heb ook veel andere klachten (chronisch depressief, dwanggedachten, PTSS en angststoornis) en Fluoxetine was niet het antwoord. Veel bijwerkingen en jarenlang in de put gezeten erdoor. Volgens psychiater kon het niet erger worden door de fluoxetine en de medicatie werd alleen maar verhoogd. Nu eindelijk toch de stap gezet te stoppen en het gaat stukken beter, heb alleen hyperacusis en dat is geen pretje. Maar ik had dus gelijk, de klachten werden erger van de fluoxetine en niemand luisterde naar me. Heb trouwens velen andere SSRI's geprobeerd voor mijn klachten maar allemaal VEEL bijwerkingen en amper tot geen effect op mijn problematiek. Uiteindelijk is het zelf zoeken naar een oplossing zoals iets natuurlijks, hoe new age of ruimtelijk het soms ook allemaal klinkt, toch veel beter. Minder bijwerkingen, geen gedoe met psychiaters en het zit gewoon in voedsel en gaat om bewegen, zonlicht, voeding en verzorging. Dat je goed voor jezelf bent helpt al enorm, hoe stom dat ook als je in de put zit mag klinken, het is de waarheid.
Op naar een hoger serotonine niveau en van die hyperacusis af!
Nogmaals, bedankt!
Geen dank, William!
Hallo William, ik zit al jarenlang met de depressie en geraak er heel moeilijk van af. Heb talloze behandelingen bij psychiaters en psychologen gehad, maar het helpte HELEMAAL niet. Uiteindelijk dacht ik bij mezelf, "ik voel me niet gelukkig, dus moeten mijn geluks hormonen afzien". Dus moet ik mijn serotonine opkrikken. Ik ben helemaal met uw verhaal mee en kan mij daarin helemaal in terugvinden. Sinds gisteren (31 juli 2017) ben ik op dit website terechtgekomen en lees uw ervaring. Ik vraag me nu af, heeft uw poging tot het betere uw inmiddels geholpen? Ik wil ook aan die 10 tips beginnen, maar wil er zeker van zijn dat het geen onzin is. Graag een reactie aub. Mvg, Sindbad
Ptss kun je niet met antidepressiva genezen. Antidepressiva zijn medicijnen die de symptomen enkel minder hetfig maken. Ik heb het ook gehad 4 jaar lang maar heb nooit Ad gebruikt. Het was heftig maar je moet de symptomen niet gaan onderdrukken. Die zijn er om gezien te worden zodat je er iets mee kunt gaan doen. Je moet je eigenlijk overlaten aan je symptomen hoe erg het ook is en uit je hoofd gaan. Wees je bewust van je lichaam, heb mededogen met jezelf en wees mild voor jezelf. Laat het allemaal toe hoe erg en moeilijk het ook soms kan zijn. Je moet je kunnen overgeven aan de klachten want alleen op die manier maak je ruimte zodat het vrij kan bewegen en uiteindelijk verdwijnen. Heel veel succes!
Interessant artikel ! Weet u wanneer kurkuma koud, in poedervorm, wordt gegeten, (Ik doe kurkuma door een groente shake in combinatie met peper, lijnzaadolie en spinazie ) het goed in het lichaam wort opgenomen ? Ik zie uit naar uw antwoord.
Doet (glim)lachen of lachyoga niks met je serotonine niveau? Of is dat alleen dopamine?
Lachen werkt zowel voor serotonine als voor dopamine, Hans.
Mag je Kurkuma nemen wanneer je zwanger bent? En hoe zit het met Griffonia? Toen ik dat begon te slikken voordat ik zwanger was, werd ik daar heel vrolijk van. Maar dit schijnt niet te mogen tijdens de zwangerschap, helaas, waardoor ik langzaam aan weer wat minder vrolijk wordt 😉
Beide kruiden worden afgeraden als je zwanger bent.
Lol...ik ben meer dan 10 kilo kwijt ik hou van kurkuma en kerrie...ook word mijn slaap beter door sporten.heb ernstige klachten van serotonine tekort in combi met jeugdtrauma enz..allemaal overwonnen en ik wist niet dat soige kruiden en voedsel daar zo'n grote impact op hebben! geef de moed niet op maar verbeter je leven! niet altijd makkelijk maar ik wil niet meer terug naar mijn oude levensstijl! ♡♡♡♡ doe het nu!
Oo wat fijn om te lezen .heb je tips voor mij ik zit met hetzelfde probleem mvg
Dank! Ik ga ermee aan de slag
Geen dank, Eveline.
Hou je me op de hoogte van de vorderingen?
Uit welk artikel komt het gedeelte waarbij gezegd wordt dat sporten een stimulus is voor hormonen en neurotransmitters?
Hallo, ik spreek nu voor mijn achttien jarige dochter die al 3j antidepressiva gebruikt voor depressies die ten gevolge van haar autisme komen. We leven in een snelle, harde wereld die voor mensen met ASS wel te overweldigend kan zijn. De medicatie hebben we al meerder keren moeten aanpassen omdat ze telkens vele bijwerkingen kreeg, zoals 35kg aangekomen, zware vermoeidheid, zeurende hoofdpijn, darmklachten, misselijkheid en nu zelf huidaandoening...het houdt niet op. Volgens de dokter heeft ze een probleem met de serotine aanmaak en is daardoor steeds moe en angstig. De medicatie helpt haar mentaal maar de vele bijwerkingen trekken haar steets terug omlaag. Nu zie ik dat ze al een week niets meer heeft genomen en lijkt het deze keer goed aan te kunnen (vorige afbouw/overgang had steeds zwaardere depressies als gevolg. Ik probeer haar al een tijd te overhalen om het op een andere manier aan te pakken maar ze durfde de stap niet te zetten. Maar nu is het de moment denk ik dan en ben al dagen bezig met opzoekwerk. Ik vind dit artikel wel heel interessant maar ben ook wel angstig of het ons inderdaad genoeg steun kan bieden
Het lijkt me verstandig om in het stuk op te nemen, dat het gebruiken van Curcuma in combinatie met bijv. bloedverdunners wordt afgeraden. Ik mis in die zin nog een reactie op de combinatie Curcuma met aspirine 80mg (vraag van Gina,22-9-2017).
Je hebt gelijk. Ik zal dit binnenkort even aanvullen.
Dank voor de tip, Peter.
Ik kwam op uw artikel doordat ik op zoek was of mijn pds oorzaak/gevolg/trigger kon zijn voor migraine, energieverlies, ....
Ik wist helemaal niet dat pds een invloed had op het serotonine niveau maar het verklaart wel veel!
Ik verwacht geen wonderen van deze tips, maar ik ga ze toch uitproberen, slecht kan dit zeker niet zijn!
Hou je me op de hoogte van de resultaten, Griet?
Mooi verhaal. Het is mooi om deze tekst te lezen. Soms vol verwondering en soms ook herkenning. Wat ik als lastig ervaar. Ik heb migraine en serotonine tekort en vanaf mijn 4 de levensjaar problemen met mn darmen. Het is erg lastig om te doen wat goed voor me us. Is het goed voor mn darmen om minder aardappels te eten. Is het weer minder goed voor de koolhydraten. Veel eten is zo dubbel. Is het goed voor de serotonine, waardoor stemming beter wordt. Krijg ik er spontaan migraine van. Om daar weer beter van te worden is het goed om te sporten. Dan maak ik meer serotonine aan. Door die migraine en clusterhoofdpijn kan ik amper bewegen. Dus niet sporten en naar dans en toneel. Waardoor de serotonine weer omlaag gaat en zelfs tekorten ontstaan. Het kringetje is dan weer rond. Wie heet hier nog meer ervaring mee. En hoe doorbreek je dan die gedachtengang? Ook dat zou mij al heel erg helpen. Vanuit mijn hoofd naar meer voelen en weer meer in de flow van het leven komen.
Iemand die hier persoonlijke ervaring mee heeft, en een advies aan Petra kan geven?
Hallo
Ben een 64 jarige vrouw en al + 5 jaar dat ik geen libido meer heb ,bedoel daarbij me mooi kleden,zit maar altijd thuis met training of pyamma,
loop door de stad als ik iets nodig heb met training!Ik vind dit zo erg ,huishouden doe ik wel maar heb niet altijd de fut ,ik was een zeer levenslustige vrouw,lachte graag en zeer sociaal ,was zeer fier schminkte me en liep met naaldhakjes ,soms doe ik het nog wel !Vraag me af of ik depressief ben ,huisdokter zegt van niet ,ben wel m n man verloren + 5 jaar en denk toch dat ik het verwerkt heb,erna heb ik van alles gehad ,longembolie ,darmoperatie dikke darm 30 cm weg ,was gewoon op !Gezondheid gaat goed en ik mis niks vitamines ,of mis ik dus endrofines etc,eet thans goed en gezond !drink maar alleen water plat , geen suikers ,koffie deca en glaasje witte wijn niet dagelijks !Zou weer eens me willen goed vinden in mijn vel , m n dochters zeggen ook dat ik fel veranderd ben !Geef mij a u b raad ,daar ik teneinde raad ben !Dank bij voorbaat en v gr
Ik kwam toen ik 19 was met angstklachten bij de huisarts.Ze stuurde me weg met een doosje antidepressiva.Mijn klachten werden heftiger en ik kreeg er zelfs nog veel meer bij.Uiteindelijk vele soorten antidepressiva en lithium gehad,psychiaters en psychologen ,en verschillende diagnoses(borderline,adhd,manisch depressief)en ik werd er alleen maar slechter van.Kon niet meer slapen,had een bloedsuikerspiegel die dag en nacht schommelde((40 kilo aangekomen)angsten,zelfmoordneigingen.Ze wilden me voor iedere klacht weer een ander medicijn geven.Kortom..ik had geen leven meer..was mezelf totaal kwijt en dacht dat de artsen het beter wisten.Na 20(!)jaar het heft in eigen hand genomen.Ik ben naar mezelf en mijn lichaam gaan luisteren.Precies de tips
die hier boven worden gegeven paste ik ook toe.Afkicken was zwaar maar het is me gelukt.En ik ben weer mezelf.Kan weer werken en heb geen enkele klacht meer.Al 5 jaar geen pil meer aangeraakt.Geloof in je eigen
kracht.Luister naar je lichaam.Voeding,beweging en rust kunnen zoveel voor je doen.Blijf ver weg van ongezonde voeding (suiker!)en stress.Maar ook van mensen die vinden dat ze een mening over jou moeten hebben.Jij mag er zijn!Een negatief zelfbeeld haalt je serotonine niveau enorm naar beneden.En kijk eens goed naar jezelf.Veel hooggevoelige mensen krijgen de vreselijkste diagnoses en bijpassende behandelingen en medicatie.Wanneer je een hsp bent kun je doordat je verkeerd omgaat met jezelf kenmerken gaan ontwikkelen van autisme,een depressie of adhd.Verdiep jezelf eens in hooggevoeligheid en wanneer je jezelf hierin herkent maak dit dan bespreekbaar bij je evt. arts.Ook wanneer je last hebt van pms kan je serotonine niveau enorm dalen in de twee weken voor de menstruatie.Deze tips helpen dan ook heel goed.De beste tip die ik kan geven:geloof in jezelf!
Dankjewel voor het delen van jouw verhaal, Susan.
Ik hoop dat anderen hier steun aan hebben.
Ben nieuwschierig of dit idd toepasbaar is Zowel voor mijzelf als voor mijn kind.....wel herkenbaar Soms raak ook in de war van al dat gedokter.....wil ik gewoon leven en ervaren en voelen. Wat het dan ook maar is........... ik weet tegenwoordig meer van gezondheid af dan dat ik nog totaal,intuitief kan eten proeven voelen. Toch blijft het me uitermate boeien na jaren zwoegen en beter worden.......alle beetjes helpen me
Een berichtje voor william. Je kunt rmts proberen tegen je depresie, als medicijnen en alternatieve andere middelen niet voldoende zijn. Als je het bij een ggz doet, dan wordt het vergoed. Zie google.
een goed alternatief middel tegen depressie vind ik persoonlijk cbd olie, dit kan je zelf maken of kopen. akmillethee en omega 3 helpt ook. kamille thee wel vollhouden en regelmatig drinken. Zie google.
Nogmaals dank voor deze aanvullingen, Els
Mocht je depressie komen door een slechte jeugd, dan beveel ik emdr aan erbij.
Even voor alle duidelijkheid:
"EMDR is een vorm van therapie waarbij de patiënt gevraagd wordt bepaalde oogbewegingen te maken terwijl hij of zij aan een traumatische herinnering terugdenkt. Het doel is om negatieve gedachten, angst, stress, spanning en flashbacks te verminderen of genezen. EMDR is de afkoring van het Engelse “Eye Movement Desensitisation and Reprocessing”."
Dank voor deze aanvulling, Els!
Super interessant. Ik heb hier ook last van samen met autisme
Mijn psycholoog heeft bij mij ook serotonine te kort vastgesteld. Bij mij uit het zich vooral in neerslachtigheid en "moodswings". Ik ging eigenlijk daar heen omdat ik ongekontroleerde (spastische) bewegingen maak. Volgens mijn psycholoog komt dat door de kombinatie van die 2 . Want door mijn autisme kan ik mijn emoties niet goed uiten en dat uit zich dan weer in die bewegingen.
Misschien heeft iemand die dit leest en ook autistisch is hier iets aan
Angst,neerslachtigheid, overgewicht, vocht vasthouden, migraine en nog veel meer klachten kunnen ook met een tekort aan progesteron te maken hebben.
Wanneer je progesteron level daalt krijg je oestrogeendominantie. Hierdoor treden er ook allerlei klachten op. Vooral migraine en neerslachtige gevoelens, onrust en darmproblemen zie je dan vaak. De schildklier gaat vaak trager werken waardoor ook het gewicht toeneemt. progesteron moet dan aangevuld. (Bio identieke progesteron is veiliger dan de standaard progestagenen. ) Na aanvulling veranderd je totaal beeld en verdwijnen er veel klachten die ten onrechte behandeld worden met anti-depressiva en schildklier hormonen. Het is in elk geval zeer de moeite waard om je hormonen uitgebreid te laten onderzoek wanneer je klachten maar niet over willen gaan.Ondanks gezond eten en bewegen. Progesteron tekort heeft zeer zeker invloed op de serotonine spiegel.
Fenna Kuiper
Natuurgeneeskundige
Kan een hormoonspiraaltje daartoe bijdragen?
Ik slik sertraline en heb geen angst gevoelens meer ik slik niet veel 75 milligram. Maar ik wil curcuma gebruiken. Kan dat met sertraline. Ik gebruik ook vitaminen D en magnesium. Zou graag hierop een antwoord willen krijgen. Vriendelijke groet rita
Lees hier maar eens verder:
https://goldenpastecompany.co.uk/pages/turmeric-and-anti-depressants
Heel helder uitgelegd!
Als ik me rot voel na een crohn opvlamming of weer een hernia heb gehad, ik mijn stemming gedaald tot een triest punt. Dan opeens werkt mijn instinct, en snak ik naar vet olie en zout. Suiker vind ik vies, dus zoete troep heb ik nooit in huis, ook geen frisdrank, gewoon goor. Maar vet en zout dus,een kleine maaltijd , nooit instant, gewoon iets eenvoudigs met heel veel olie en flink zout(met jodium) Kan het zijn dat deze twee ook serotonine verhogend werken ? Ik wordt er totaal relaxt en rustig van. Maar zout en olie en vet staat hierboven niet erbij??
Hallo,
Misschien een rare vraag, ik sport veel. Elke dag minimaal 15 km hardlopen en soms nog meer. Momenteel anderhalf thuis met depressieve klachten. Wekelijks gesprekken met een psycholoog. Voorstel van hun is dat ik met een antidepressivum begin om serrotinetekort aan te vullen. Mijn vraag kan er een serrotinetekort ontstaan door elke dag hardlopen? Alvast bedankt met het meedenken.
Normaal gesproken werkt het andersom: Hardlopen, en sporten in het algemeen, zorgt ervoor dat je lijf serotonine en dopamine aanmaakt. De zogenaamde gelukshormonen.
Super artikel. Heldere en duidelijke uitleg over serotonine.
Ben blij dat te horen, Helma. Thanks!
Zeer interessant
Is DHEA goed om te nemen voor hormoinbalans mvg Charline