fibromyalgie dieet

Laatste Update: 13 februari 2024

Gember tegen fibromyalgie

Fibromyalgie wordt ook wel spierreuma genoemd. Het is een syndroom waarbij de patiënt lijdt aan chronische spierpijn (1). Dit is een ingewikkeld syndroom, waarbij de pijn over het hele lichaam of alleen in bepaalde spieren rond de gewrichten kan voorkomen.

Chronische vermoeidheidssyndroom

Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) is een syndroom dat een ernstige en frequente vermoeidheid geeft en is niet op te lossen door te rusten (2). Het verschilt van algemene vermoeidheid omdat er geen reden of voorwaarde voor de ziekte is. Een ontsteking van het zenuwstelsel is een hypothese omdat een defecte reactie van het immuunsysteem extreme vermoeidheid kan veroorzaken.

Geen aanbevolen voeding

Er is geen specifieke aanbevolen voeding voor fibromyalgie of chronisch vermoeidheid syndroom, maar een gezonde voeding rijk aan vitaminen en mineralen kan zeker helpen bij het omgaan met de ziektes.

Gember

Gember is goed onderzocht en gedocumenteerd als een behandeling voor spier- en gewrichtspijn zonder bijwerkingen, zelfs bij patiënten die het reeds een aantal jaren gebruiken. Gember is effectief in het verlichten van pijn in het lichaam en wordt al duizenden jaren medicinaal gebruikt.

Recent is er nog een onderzoek uitgevoerd bij muizen uitgevoerd die bij wie ze fibromyalgieklachten hadden getriggerd door kou om te zien wat gemberextract zou doen. Dit hielp om de lichaamstemperatuur te reguleren, ontstekingen te verminderen. Daarnaast hielp het om de gedachten te verbeteren (dat testen ze dan met gedachte-experimenten), en om de muizen minder last van angst en depressie door de pijn te hebben (3).

Dit zijn veelbelovende resultaten, omdat dit ook aanwijzingen geeft over wat het voor mensen kan doen.

Gebruik van gember

Je kunt gebruikmaken van gember als voedsel en als medicijn, het kan je helpen om veel voorkomende kwalen te overwinnen en ernstige ziekten te voorkomen. Om er de voordelen uit de halen kan je het zowel intern als extern gebruiken.

Extern gember gebruik

Gemberbad

Een manier om gember extern te gebruiken is door het te gebruiken in je bad water. Alles wat je nodig hebt is ongeveer 1/4 tot 1/2 kopje vers geraspte gember, voeg dit toe aan het warme badwater. Je moet in het water blijven gedurende ten minste 30 tot 60 minuten en gewoon proberen te relaxen. Een warm gemberbad zal helpen om je spieren te ontspannen en zo de pijn te verminderen.

Gember olie

Gemberolie is zeer goed voor het verminderen van ontstekingen. Veel essentiële oliën zijn pijnstillers, dus ze kunnen de pijn verminderen. Essentiële oliën kunnen worden gebruikt voor spierpijn, pijn, stijfheid en overgevoeligheid. Ik raad je aan om aromatherapieën met essentiële oliën te gebruiken als een preventieve behandeling in plaats van te wachten tot de pijn opkomt. Het gebruik ervan op dagelijkse basis, zal leiden tot een positief resultaat.

Massage

Een massage met gemberolie is een zeer verzorgende massage die lymfe- en bloedcirculatie bevordert, het immuunsysteem stimuleert en het zenuwstelsel uitgebalanceerd, de ontspanning bevordert en spierspanning, pijn, stress en angst vermindert. Meestal wordt ze aanbevolen als een zachte massage maar ik geef persoonlijk de voorkeur aan een stevige massage net als veel mensen, het is echter een persoonlijke keuze en het is van belang dat je dit bespreekt met de therapeut voor de behandeling wordt begonnen.

Kruiden

Gember is ook een van mijn favoriete kruiden. Het heeft een unieke zoete en kruidige smaak en het kan ook aan vrijwel elk gerecht worden toegevoegd. Niet alleen is het lekker, maar het heeft vele voordelen voor de gezondheid. Het kan dus ontstekingspijn verlichten maar ook verlichting brengen naar maagzuurklachten.

Gembersap

Gembersap kan worden gemengd met wat honing of citroensap zodat het als verfrissend zomers drankje geserveerd kan worden. Ik gebruik ook gekonfijte gember om mijn maag te kalmeren als deze van streek is. Mijn favoriete manier om gember te gebruiken is om er een pittige gemberthee van te bereiden. Ik maak de thee door een paar plakjes gember,een schijfje citroen, een snufje cayennepeper, een lepel honing, en een paar druppels stevia in een kopje te doen.

Lees meer: Fibromyalgie Blog!

Bronnen:

  1. https://journals.sagepub.com/doi/10.1136/aim.23.3.121
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23062157/
  3. https://link.springer.com/article/10.1007/s10787-018-0450-8

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Ik drink al enige tijd gember thee en ik slik de fibrofit strong erbij en samen gaat het een stuk beter met mij. Dat wilde ik ff kwijt. Dank je wel voor de info overigens.ax

  2. mijn vrouw heeft veel spierpijn blijkt dat zij ook deze ziekte heeft graag zou ik informatie willen hebben waar ik de ingerienten kan kopen zoals boven beschreven van Gember olie enz

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin3
Share