Gember voor een “optimale” gezondheid?

2016-11-08T09:51:39+01:00april 18th, 2012|Superfoods|24 Reacties

Laatste update: door

Gember voor een “optimale” gezondheid?

“Een van de gezondere dingen om te eten is gember”.

Afgelopen weekend heeft mijn moeder dit tegen mij gezegd. Zelf trok ik een niet al te vrolijk gezicht. Ik vind het heerlijk om nieuwe dingen te proberen maar gember zal niet bij mij op de eerste plaats komen te staan.

Maargoed ik sta voor alles open, helemaal als het om gezondheid gaat. Ik ben eens wat research gaan doen en gember schijnt inderdaad een erg goede invloed op je gezondheid te hebben. Ik dit artikel zal ik je een kleine samenvatting geven wat gember allemaal voor je kan betekenen.

Wat is gember?

Gember is een scherpe specerij wat al jarenlang wordt gebruikt in de verschillende “keukens” en het heeft een beetje een scherpe maar toch zoete smaak. Aan de onderkant van de gemberplant wordt uit de wortelstok gember gewonnen.

Zoals veel specerijen werd ook deze van China verscheept naar Europa. Toen der tijd gebruikte de Chinezen gember al voor verschillende medicinale toepassingen omdat gember bijvoorbeeld een libido verhogende werking heeft. Tevens bevordert het de bloedcirculatie enorm wat betekent dat mensen met een te hoge bloeddruk er goed aan doen om af en toe eens wat gember te “snoepen”.

Ik als geen ander weet dat gember zelf niet erg lekker smaakt, maar gelukkig voor diegene met een hoge bloeddruk kunnen we in Nederland een aantal producten aanschaffen waarin gember is verwerkt.

Niet alle producten zijn gezond, dus gebruik alles onder de term “alles met mate

 • Jam van gember
 • Gekonfijte gember, eigenlijk snoepjes
 • Bier van gember
 • Gember in de siroop
 • Gember stroop
 • Ontbijtkoek met stukjes gember
 • Of verse gember…


Eigenlijk genoeg keus dus. Ik ga nu elke ochtend verse gember raspen en dat voeg ik toe aan een kommetje met havermout en yoghurt. Ik hou graag van snelle implementatie.

Gezondheidsvoordelen van gember

Ik kan je een heel verhaal vertellen over gember en waarom het werkt, maar het is minstens zo interessant om een overzicht te lezen met daarin de verschillende gezondheidsvoordelen. Hieronder het overzicht:

 • Zorgt voor een snellere verbranding van calorieën.
 • Heeft een bloeddruk verlagende werking.
 • Bevat extreme eiwitverterende enzymen.
 • Goede bron van verschillende mineralen en vitaminen zoals: Vitamine B6, magnesium kalium en koper.
 • Rust voor “rust” in de maag en darmen
 • Bevordert de stoelgang.
 • Gember kan dienen als antioxidant.
 • Heeft een verdovende werking
 • Goed tegen griep, stress perioden, verkoudheid en werkt slijmoplossend.
 • Bevat medicinale stoffen: gingerol, lineol, borneol, zingibain. zingibereen, zingiberol, pheilandreen en shogaol.
 • Etc…


Volgens mij hoef ik verder geen reden te geven waarom je dit af en toe eens moet eten?

En als we heel bewust gaan kijken naar onze eigen levensstijl is het helemaal niet echt moeilijk om een kleine dagelijkse hoeveelheid gember te nuttigen.

Wie doet met me mee?

Hieronder een update die ik afgelopen week heb ontvangen:)

"Ik maak al jaren van goed doorgekookt bronwater met een schijfje verse gember daarin een drank in de thermoskan, die ik over de dag opdrink. Smaakt lekker en ik heb gelijk alvast 1 liter water op elke dag.Heb ik geleerd ong 35jaar geleden van iemand die veel in India kwam en het daar had geleerd en het altijd zelf dronk. Is heel goed voor de spijsvertering en de lever"
[MOWPOP id="128"]

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!