Superfoods

Laatste Update: 17 maart 2023

Gember voor een “optimale” gezondheid?

“Een van de gezondere dingen om te eten is gember”.

Afgelopen weekend heeft mijn moeder dit tegen mij gezegd. Zelf trok ik een niet al te vrolijk gezicht. Ik vind het heerlijk om nieuwe dingen te proberen maar gember zal niet bij mij op de eerste plaats komen te staan.

Maargoed ik sta voor alles open, helemaal als het om gezondheid gaat. Ik ben eens wat research gaan doen en gember schijnt inderdaad een erg goede invloed op je gezondheid te hebben (1). Ik dit artikel zal ik je een kleine samenvatting geven wat gember allemaal voor je kan betekenen.

Wat is gember?

Gember is een scherpe specerij wat al jarenlang wordt gebruikt in de verschillende “keukens” en het heeft een beetje een scherpe maar toch zoete smaak. Aan de onderkant van de gemberplant wordt uit de wortelstok gember gewonnen.

Zoals veel specerijen werd ook deze van China verscheept naar Europa. Toen der tijd gebruikte de Chinezen gember al voor verschillende medicinale toepassingen omdat gember bijvoorbeeld een libido verhogende werking heeft. Tevens bevordert het de bloedcirculatie enorm wat betekent dat mensen met een te hoge bloeddruk er goed aan doen om af en toe eens wat gember te “snoepen”.

Ik als geen ander weet dat gember zelf niet erg lekker smaakt, maar gelukkig voor diegene met een hoge bloeddruk kunnen we in Nederland een aantal producten aanschaffen waarin gember is verwerkt.

Niet alle producten zijn gezond, dus gebruik alles onder de term “alles met mate

 • Jam van gember
 • Gekonfijte gember, eigenlijk snoepjes
 • Bier van gember
 • Gember in de siroop
 • Gember stroop
 • Ontbijtkoek met stukjes gember
 • Of verse gember…


Eigenlijk genoeg keus dus. Ik ga nu elke ochtend verse gember raspen en dat voeg ik toe aan een kommetje met havermout en yoghurt. Ik hou graag van snelle implementatie.

Gezondheidsvoordelen van gember

Ik kan je een heel verhaal vertellen over gember en waarom het werkt, maar het is minstens zo interessant om een overzicht te lezen met daarin de verschillende gezondheidsvoordelen. Hieronder het overzicht:

 • Zorgt voor een snellere verbranding van calorieën.
 • Heeft een bloeddruk verlagende werking.
 • Bevat extreme eiwitverterende enzymen.
 • Goede bron van verschillende mineralen en vitaminen zoals: Vitamine B6, magnesium kalium en koper.
 • Rust voor “rust” in de maag en darmen
 • Bevordert de stoelgang (2)
 • Gember kan dienen als antioxidant.
 • Heeft een verdovende werking
 • Goed tegen griep, stress perioden, verkoudheid en werkt slijmoplossend.
 • Bevat medicinale stoffen: gingerol, lineol, borneol, zingibain. zingibereen, zingiberol, pheilandreen en shogaol.
 • Etc…

Zelfs in de gezondheidszorg kan gember gebruikt worden, tegen bijvoorbeeld misselijkheid (2).


Volgens mij hoef ik verder geen reden te geven waarom je dit af en toe eens moet eten?

En als we heel bewust gaan kijken naar onze eigen levensstijl is het helemaal niet echt moeilijk om een kleine dagelijkse hoeveelheid gember te nuttigen.

Wie doet met me mee?

Hieronder een update die ik afgelopen week heb ontvangen:)

"Ik maak al jaren van goed doorgekookt bronwater met een schijfje verse gember daarin een drank in de thermoskan, die ik over de dag opdrink. Smaakt lekker en ik heb gelijk alvast 1 liter water op elke dag.Heb ik geleerd ong 35jaar geleden van iemand die veel in India kwam en het daar had geleerd en het altijd zelf dronk. Is heel goed voor de spijsvertering en de lever"
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK565886/
 2. https://www.mdpi.com/2072-6643/12/1/157
 3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0965229919303504

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. waarom ervan uitgaan dat :"" gember niet lekker smaakt """

  ik persoonlijk vind gember heerlijk, net 2 grote stukken geraspt,gekookt en gebruik dit als "ranja" en een scheutje door de thee ook zo lekker verwarmend.
  smakelijke groet lyda

 2. Gember niet lekker??! Het is heerlijk,
  ik kom hier dan ook nu terecht doordat ik een potje
  Gemberbolletjes leeg aan het eten ben 🙂

 3. Ik vind het erg raar dat gember goed zou zijn als men hoge bloeddruk heeft. Kom net van de site van Piramide en daar staat dat gemberthee niet aan te raden is voor mensen met een hoge bloeddruk!!! Dit staat tevens bij het artikel op site bewustwinkelen.nl

  1. Mensen met een hoge bloeddruk gebruiken vaak bloedverdunners. Gember is een natuurlijke bloedverdunner. Combinatie van beide middelen wordt daarom afgeraden.

 4. Ik vind Gember SUPERLEKKER,ik doe nu al een maand of 4,5 een hele duim gember in een glas met een klein beetje water,goed toermixen citroen en wat honig erbij,en dat vul ik dan aan met een halveliter water 🙂 🙂 🙂
  Echt geloof me,dit is super lekker en nog SUPER GEZOND 🙂 🙂 🙂

 5. Hoi
  ik eet gember rauw. İk neem een heel klein stuk ter grootte van ongeveer een halve dobbelsteen. İk schil hem niet helemaal en laat 10% erop zitten. Gewoon erop kauwen en dan inslikken. Het is bitter maar het effect is enorm. Wanneer ik voel dat ik verkouden ga worden, doe ik dit en word dus niet verkouden en opent meteen de luchtwegen. Ook heb ik geen last van mijn keel. Velen heb ik dit al geadviseerd en allen bedankten ze mij hiervoor. Beproefd recept dus.

  1. Wat een mooie aanvulling, Hamit. Bedankt voor het delen van deze ervaring!

   Zijn er meer lezers die positieve of negatieve ervaringen hebben met het eten van gember?

 6. Ik ben net begonnen met het dagelijks consumeren van een rauw stukje gember. Dit doe ik omdat ik last krijg van motion sicknes als ik met een virtual reality bril zit te gamen. Dit werkte zeer goed, bij erg beweeglijke games heb ik nog steeds momenten (bij eve:valkyrie om elkaar heen vliegen) dat ik me wat raar begin te voelen maar dat is dan na de actie meteen weg waar dit gevoel voorheen een uurtje of 2 kon duren. Ook goed voor de gamers onder ons 😉

 7. Ik eet dagelijks een stukje gember koek. Is dat voldoende om enig gezondheidseffect te behalen. Maw hoeveel gember moet je binnen krijgen om een effect ervan te merken?

  1. Daar zijn de meningen een beetje over verdeelt: Sommigen spreken van 2 gram, en anderen spreken van 5 gram.
   Kies de gulden middenweg, en kies voor 4 gram. Lijkt me erg redelijk.
   Nu is het een rekensommetje voor jou, om te bepalen hoeveel gember er in je gemberkoek zit.
   Let op: Neem ook eens de hoeveelheid suiker in ogenschouw. Vaak zitten dat soort koeken vol met toegevoegde suikers, en een belachelijk kleine hoeveelheid gember.

   Hoor ik de uitslag van je rekensommetje?

 8. Ben na al die positieve geluiden aan de Gember begonnen, is wel een gepiel 4 gram is haast niks!
  Maar nu wat belangrijks, ik heb hoge bloeddruk en gebruik bloedverdunners.
  Mijn huisarts gebeld, die heeft pas een lezing over kruiden en bloedverdunners enz, gehad, heeft het nog speciaal bij de apotheek nagevraagd. Geen probleem bij het gebruik van Gember! Vreemd toch!

  1. Is inderdaad vreemd, want over het algemeen wordt het tegengestelde aangenomen.

 9. Ik maak 's avonds een pot thee met gember 1/2 limoen en brandnetel thee en kurkuma en zwarte peper. drink een kop en ik soms nog 2, erna afkoelen en dan in de morgen 2 koude koppen heerlijk.
  Ingrediënten

  150 g plakjes gember verse met schil
  1 limoen
  25 g munt
  1,5 liter water
  's morgens een kan maken in de koeling zetten en regelmatig drinken heerlijk gezond en verfrissend, hoe langer ze staat hoe lekkerder.
  Snijd de gember in grove stukken.
  Snijd de limoen in 4 of 6 partjes.
  Vul een karaf met water en doe de limoen, gember en de munt in het water en zet deze voor een nacht in de koeling, zodat de volgende dag alle smaken zijn ingetrokken.
  Heb je meer haast? Dan kan het water ook direct gedronken worden, alleen is de smaak dan minder sterk.
  Super lekker en gezond

  1. Wow, ga ik binnenkort proberen!

   Dank voor het delen van deze informatie, Betsie!

 10. Hallo, ik heb al 17 jaar een whiplash en veel hoofdpijn af en toe migraine.
  Na heel veel geprobeerd te hebben is er een wonder gebeurd.
  Ik drink elke avond 2 grote glazen gemberthee met schil (even zeven.) en de hoofdpijn en migraine zijn over.
  Weet niet wat me overkomt. Kan weer boeken lezen . Na een verjaardag de volgende dag niet meer in bed.
  Geen paracetamol meer nam vaak 6 per dag.
  Hoop dat ik hier iemand blij mee kan maken.

  1. Gember is inderdaad een 'wondermiddeltje', Freda.

   Zijn er meer lezers die baat hebben gehad bij het gebruik van Gember?

 11. Ik ben vandaag begonnen met gemberthee, aangezien ik al vele maanden hoest, ben al 3 maal bij dokter geweest, heb soort antibiotica gekregen, en iets om te inhaleren, en verschillende hoest siropen, maar weinig resultaat. Mijn neus zat steeds dicht, die is nu al open. Ik hoop dat het mij kan helpen, ik weet al zeer lang dat gember zo gezond is.

 12. Ik heb een tia en aldoor hooft pijn Ik slikte een pil voor mij bloed om mij bloed dunner te maken en een cholesterol pillen om mijn aderen schoon te maken. Ik vroeg ook aan mijn Nuroloog of ik gember mocht hebben . Zijn antwoord was ja maar iets te veel. Mijn hoofdpijn is minder . Ik slaap ook beter en ben niet meer verkouden.ik heb er baat mee. Het is goed.

 13. Gemberthee hielp me door de griepperiode op mijn school heen. Elke dag een grote thermosfles met verse gember en wat citroen. Heerlijk! Helpt tegen stress ook. En ik viel al 2,5 kilo af de laatste 3 weken. Minder honger!

  1. Dat zal ook gaan werken. Maar let er wel op dat je de meest pure versie koopt, zonder gekke toevoegingen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share