fibromyalgie dieet

Laatste Update: 10 maart 2021

Fibromyalgiedieet om fibromyalgie symptomen te voorkomen

fibromyalgie-voeding

Een tijdje geleden heb ik al een een artikel geschreven over fibromyalgie een een glutenvrij dieet, echter krijg ik de laatste tijd nogal wat vragen of ik er wat dieper op in wil gaan! Ik heb wat onderzoek verricht en hieronder kun je alle bevindingen lezen. Het klopt inderdaad dat voeding een belangrijke schakel is(1), maar anders dan de meeste mensen denken, het gaat verder dan alleen maar gezond eten!

Voor een vorige artikel, klik hier: Glutenvrij dieet

In het vorige artikel heb ik vooral geschreven over het glutenvrije dieet en wat een glutenvrij dieet kan doen voor mensen met fibromyalgie. Het einde van het artikel gaf ik 3 redenen waarom je op voeding zou moeten letten wanneer je fibromyalgie hebt. Hieronder de 3 redenen:

Het doel van een effectief fibromyalgie dieet is:

 1. Maag- en spijsverteringsproblemen verhelpen
 2. Oververmoeidheid tegengaan
 3. beter voedsel verteren door gezonde voeding i.p.v. bewerkte voeding


In dit artikel ga ik de bovenstaande 3 redenen naar uitleggen en we beginnen met de eerste!

1. Maag en spijsvertering problemen verhelpen

Door gezond te gaan eten, zal je minder darmklachten krijgen. Veel mensen met fibromyalgie zijn overgevoelig voor voeding(2). Door vaak junkfood of te veel suikers te eten kunnen je darmen overstuur raken omdat ze dit "voedsel" niet goed kunnen verteren. De volgende problemen kunnen ontstaan door ongezonde voeding:

 • Diarree
 • Buikpijn
 • Slechte stoelgang
 • Daling immuunsysteem
 • Vaak ziek
 • Weinig energie
 • Oververmoeidheid

Heel simpel: Je voelt je beter, wordt minder snel ziek, krijgt meer energie wanneer je gezonde voeding eet! Ook fibromyalgie klachten zullen verminderd worden!

2. Oververmoeidheid tegengaan

Het lichaam verbrand elke dag energie. Deze energie moet ergens vandaan komen! Hieronder een tabel van de nodige energie die men nodig heeft (mannen en vrouwen verschillen onderling).

energie man-vrouw
energie man-vrouw

Deze energie halen we uit voeding. Wanneer we niet voldoende "brandstof" hebben, zal ons lichaam niet genoeg te verbranden hebben waardoor vermoeidheid ontstaat. Te lang niet voldoende energie binnen krijgen kan resulteren in oververmoeidheid. Wanneer je fibromyalgie hebt, is de kans groot dat je ondanks de binnengekregen nodige energie toch oververmoeid bent.

Dit is een van de symptomen van fibromyalgie en voeding kan hier een invloed op hebben. Te weinig eten kan leiden tot oververmoeidheid, maar veel eten betekend niet dat je dit symptoom niet ervaart. Het "geheim" ligt hem in de soort voeding wat je binnenkrijgt.

3. Beter voedsel verteren door gezonde voeding

Wat denk je dat je lichaam beter kan verteren? Een reep chocola of een paar lepels met spinazie? Dit antwoord lijkt me toch niet al te moeilijk. Wanneer je gezonde voeding eet, zal je lichaam dit voeding beter en makkelijker verteren. Het kost weinig energie (het verteringsproces van gezonde voeding) en daarnaast zal je lichaam ook nog eens meer voedingsmiddelen uit gezonde voeding kunnen halen. Dit zijn slecht een aantal redenen waarom het beter is om gezonde voeding te eten.

Mensen die fibromyalgie hebben, kunnen het extra beetje energie (wat bespaard blijft) goed gebruiken. Ongezonde producten zoals junkfood zijn moeilijk verteerbaar en er gaat veel energie inzitten. Daarnaast zit er haast niets in wat je lichaam kan gebruiken.

Wat is het dieet?

Gezonde voeding=> Betere spijsvertering=>optimale darmwerking=> MEER energie!

Zo, dat het in gezegd, nu ga ik je uitleggen wat het fibromyalgie dieet inhoudt. Het is geen dieet waarbij je moet honger lijden of juist enorm veel moet gaan eten. Hieronder heb ik een aantal "basisregels" onder elkaar gezet:

 • Eet altijd 3 maaltijden per dag, sla geen enkele maaltijd over
 • In de ochtend kan je moeite hebben met eten, begin met iets lichts, uurtje later groot ontbijt
 • Drink de hele dag door water, probeer de rest zo veel mogelijk te mijden
 • Eet zo min mogelijk blikvoedsel
 • Eet niet te veel suikers!
 • Minimaal 2 ons groeten per dag
 • Minimaal 2 stuks fruit per dag
 • Eet minimaal 2 en maximaal 5 keer per week vis (3)
 • Eet geen junkfood meer
 • Rook niet/drink geen alcohol!
 • Vermijd verzadigde vetten, onverzadigde vetten zijn prima.

Dit zijn allereerst een aantal spelregels! In een volgend artikel zal ik je een aantal concrete recepten geven.

Bronnen:

 1. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00296-011-2010-z
 2. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/00365521.2012.690045
 3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S221226721631190X

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. hallo Jack,ik heb je emails met info ontvangen hoor,maar door de fibromyalgie had ik te weinig energie om achter de computer te zitten,nu ben ik begonnen om gluten vrij te eten, en lees ik op je site de invloed van gluten op fibromyalgie. natuurlijk wil ik daar veel over weten,zoals de recepten waar je over schreef.kun je me wat tips geven? over wat ik de gehele dag kan eten,ik mis vooral volkorenbrood,en glutenvrijeproducten zijn zo duur! heb nu steeds een beetje honger ha ha.
  bedankt voor alles. gr jo.

 2. zijn deze boeken niet gewoon te koop in de boekhandel? voor mij is het een probleem om lang achter te pc te zitten....

 3. Hallo,

  hoe kan ik aan het boek komen (voeding die je helpt...)? Ik ben begonnen om mijn voedingsstijl te wijzigen, maar kan zeker wat tips gebruiken.

  Hoop op een reactie.

  Groet Elisabeth Rosema

 4. Goed artikel, maar heb een vraagje ..weet u hoe met met koolhydraten zit..ik begrijp en wit brood en witte pasta etc niet...slecht !! maar ik heb maca poeder gekocht,..en daar zitten ook veel koolhydraten in...is dat wel goed als je fibro heb?

  Alvast bedankt voor u recatie

  1. Hallo Kim,

   Je moet inderdaad uit kijken met de hoeveelheid koolhydraten die je binnen krijgt, maar je lichaam heeft ze natuurlijk wel nodig.
   Heb je al wel eens speltbrood and pasta geprobeert, goede vervanging van gewoon wit brood and pasta's en nog erg lekker ook.

   Je kunt het dus wel gebruiken maar pas erg op met de hoeveelheid die je neemt.

   Groetjes, Jack

 5. Kunt u mij vertellen waar kan ik het boek: voeding die je helpt in de strijd tegen fibromyalgie bestellen?

  1. Hallo Monique,

   ik heb u daar even een e-mail over gestuurd. Het beste dieet is naar mijn mening een voedingspatroon rijk aan onverzadigde vetten (werkt ontsteking remmend), voldoende antioxidanten uit groenten en Superfoods en de juiste koolhydraten. Daarnaast is het een goede tip om te laten controleren of er geen sprake is van een voedingsintolerantie / allergie. Zo is het bekend dat een vermindering van klachten kan optreden door glutenvrij te eten.

   Groetjes,

   Jack

 6. Dag Jack, ik zou zo graag een folder/boek willen hebben waar alle voedingsmiddelen in staan die je WEL mag hebben. Ik heb nu zo'n 10 jaar fibromyalgie en merk dat het steeds erger wordt. Ik wil dus nog meer aanpassingen in mijn voeding gaan doen om zo de pijn iets tegen te kunnen gaan. Maar......ik word gek vd info op de pc en info die je krijgt van reformwinkels, sportschool, etc. Zo tegenstrijdig allemaal. De een zegt, geen melk, kaas, boter, vlees (behalve kip wel). Maar dan staat er weer in een folder dat kip dus ook niet mag. Eten met onverzadigde vetzuren, glutenvrij... het zal allemaal wel. Wat het mij gemakkelijk zou maken is gewoon een lijst met wat wel en niet goed is. Is dat ergens verkrijgbaar ipv die hele lange verhalden maar niet echt iets concreets waar ik mee naar de winkel kan gaan. Daar zou ik heel erg mee geholpen zijn! Alvast dank en groetjes.
  Inge

  1. Hallo Inge,

   Aan de ene kant is internet een zegen, maar aan de andere kant wordt je vreselijk overspoeld met informatie waarvan je niet altijd weet of het allemaal klopt. Veel tegenstrijdige verhalen waar je helemaal tureluurs van wordt! Ook dat was één van de redenen dat ik met deze site begonnen ben, want betrouwbare informatie is lastig vinden op het internet.
   Om je fibromyalgie beter onder controle te krijgen is er meer nodig dan alleen voeding. Ik heb hier heel veel onderzoek naar gedaan en dit allemaal vertaald naar een methode waarmee je op een natuurlijke, holistische wijze je fibromyalgie beter kunt beheersen.
   Kijk maar eens op Fibromyalgie Weg Methode

   Als je verder nog vragen hebt, hoor ik dat natuurlijk graag van je!

   Groetjes,
   Jack

 7. Hallo
  ik heb al een paar jaar fibromyalgie.
  Ik wil graag het boek voeding die je helpt in de strijg tegen fibromyalgie.
  maar kan het nergens vinden in Belgie.
  kan u mij een adres geven waar ik het kan vinden
  alvast bedankt
  christel

  1. Hoi Charlier,

   Ik woon zelf in Nederland, dus een adres in België kan ik je niet geven helaas. Misschien even googelen?
   Ik heb hier zelf ook een succesvol programma/boek over geschreven, wellicht is dat waar je naar op zoek bent?
   Kijk maar eens op Fybromyalgie Weg Methode

   Heel veel succes, en als je nog vragen hebt dan hoor ik dat natuurlijk graag!
   Robert Jan Hendriks

 8. Hoi k zie dat dit artikel al oyd is dus hoop dat het nog gelezen word k heb ook fybromyalgie ben alleenstaande moeder en t valt me allemaal best zwaar... heeft u miss wat tips voor mij wat k het beste kan eten... groetjes natascha

 9. Graag ontvang ik het e book over fybromyalgie. (Heb de diagnose gekregen een tijdje terug)
  Hoeveel kost het dieetboek?

  Met vriendelijke groet

  Vicky sollie

 10. Kan ik het boek bestellen? Of een eBook van krijgen? Mijn vriendin heeft Fibromyalgie en ik heb enorm veel interesse!

 11. Hoi
  Ik ben Alma en heb al heel lang fibromyalgie alleen nu pas door de arts erkent. heb geen puf om iets te doen omdat ik ook nier patient bent,komt heel erg aan qua gewicht omdat ik steeds spierafbraak heb en vetophoping, wat kan ik eten om niet aan te komen in gewicht. baal erg van alles
  wat moet ik vermijden of wat moet ik juist eten.

 12. Hoe kan ik het dieet boekje voor Fibromyalgie ontvangen, ik heb al de het boek fibromyalgie weg methode.

  1. Dat is erg vervelend, Sofie. Excuses daarvoor.
   Heb je het inmiddels al weer geprobeerd?

   Als het nog steeds niet lukt, dan kun je even een mailtje sturen naar de klantenservice.
   Daar zullen ze je dan verder helpen.

   mail to: [email protected]

 13. Hoi,
  Ik vind je info erg interessant.
  Kan ik de boek ook thuisgestuurd krijgen? Ik heb fybro, cvs, gewone reuma, scoliose,lordose en cyfose vastgesteld sinds mei 2016, kan maar paar meters stappen en wil echt alles proberen om me weer beter te voelen!
  Alvast bedankt voor je snelle antwoord.
  Mvg, Suzy

 14. Hallo,is dit dieetboekje nog te verkrijgen?Ik las een bericht over een volledig pakket met allerlei boekjes/recepten e.d
  Ik heb hier interesse in.

  Groetjes Helga

 15. Hallo,
  Ik heb al jaren fybromyalgie en wil nu eens proberen om idd met voeding mijn klachten te verminderen .
  Zou u het e-book willen toesturen.
  Vast vriendelijk bedankt,
  Mariska

  1. Dag Mariska,

   Wat goed dat je aan de slag wilt gaan met voeding! Je kunt ons Team Klantenservice even een mail sturen naar [email protected] geef dan even aan dat je op zoek bent naar de recepten die geschikt zijn in combinatie met fybromyalgie. Ons Team helpt jou graag verder! Groetjes, Robert Jan

 16. Goedemorgen Robert Jan Hendriks
  Ik wil u vragen waar ik het boekje
  Voeding die je helpt in de strijd tegen fibromyalgie kan kopen. Ik ben 81 jaar en heb al 50 jaar
  Die pijn.
  Ik hoop dat u mij kunt helpen

  Bij voorbaat dank

  Groetjes mevrouw
  C. Houweling

  1. Dag mevrouw Houweling, wat vervelend om te horen dat u al jaren last heeft van de gevolgen van fibromyalgie het handigst is om hiervoor even contact op te nemen met onze Klantenservice. Onze Klantenservice is te bereiken op mailadres [email protected] Zij helpen u graag verder met de recepten in de strijd tegen fibromyalgie. Heel veel sterkte toegewenst!

 17. Beste
  Ik heb namelijk Fibromologie
  Ik zou graag de boek bestellen voeding die je helpt in de strijd tegen Fibromologie
  Vriendelijke groeten victorine

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

92 Shares
Tweet
Pin92
Share