fibromyalgie dieet

Laatste Update: 27 oktober 2020

Fibromyalgie en Voeding

Een gezond lichaam heeft de juiste voedingsmiddelen nodig om zichzelf gezond te houden. Wanneer het lichaam niet de juiste voedingsmiddelen binnen krijgt zal er een onbalans ontstaan. Wanneer je fibromyalgie hebt, is het zaak dat jij je lichaam zo goed mogelijk in balans houdt, zodat je fibromyalgie klachten onder controle kunt krijgen.

De laatste onderzoeken hebben aangetoond dat fibromyalgie gedeeltelijk te maken heeft met verzuring (reumatische aandoening). Wanneer een lichaam niet genoeg zuren kan afvoeren, zal ons bloed deze zuren afstoten naar omliggende weefsel zoals spieren, pezen etc. Een lichaam moet ik balans zijn, wanneer je niet genoeg zuren kan afvoeren (bijvoorbeeld via de lever, nieren en huid) is het lichaam niet in balans.

Deze zuur afvoering kan je gedeeltelijk zelf controleren. Voeding is de bouwstof van het lichaam en wanneer je een goed gebalanceerd voedingspatroon hebt, zal je lichaam zichzelf beter kunnen ontwikkelen, herstellen en zal jij je lichaam minder belasten.

Natuurlijke supplementen
Natuurlijke supplementen kunnen je helpen om de dagelijkse benodigde hoeveelheid vitaminen en mineralen op peil te houden. Een je bijvoorbeeld niet graag vis, dan zou je naast de vis je die eet ook omega 3 supplementen kunnen slikken. Wel is het belangrijk dat je onthoudt dat natuurlijke supplementen geen vervanging is van voeding. Alle bouwstoffen die je lichaam nodig heeft, kan je uit voeding halen.

*Gebruik natuurlijke supplementen als aanvulling, niet als vervanging*

Voeding en Fibromyalgie tips

Hieronder heb ik een aantal tips voor je opgeschreven die je kunnen helpen om je voedingspatroon aan te passen zodat fibromyalgie klachten verminderd worden.

 • Drink veel water
 • Eet geen "junkfood"
 • Eet regelmatig zodat je geen tekorten aan suikers krijgt zodat je niet gaat snoepen
 • Gebruik zo min mogelijk zout
 • Maak zo nodig gebruik van natuurlijke supplementen
 • Begin de dag met een goed gebalanceerd ontbijt
 • Eet veel verse groente en fruit
 • Vermijd snoepgoed en andere zoetigheden
 • Zo min mogelijke verzadigde vetten
 • Geen rood vlees
 • Eet veel vezels (groenten, fruit, noten en granen)
 • Zo min mogelijk melkproducten (sojamelk is een goede vervanging)
 • Alcohol en roken, STOP HIER VANDAAG MEE
 • Eet meer eiwitten dan koolhydraten

Een paar interessante aanbevelingen. Uit onderzoek blijkt dat het stoppen met eten van gluten of het stoppen met eten van voeding met veel calorieën, zoals chips en snoepjes, kan helpen om de klachten van fibromyalgie te verminderen(1). 

Het verwijderen van aspartaam uit het dieet kan ook ontzettend veel voordelen geven voor mensen met fibromyalgie(2).

Vrouwen met fibromyalgie hebben voor hun psychologische gezondheid baat bij een gezond dieet en het af en toe eten van vis. Het eten van suikerrijke voeding en zout vlees is juist weer iets wat depressieve klachten laat toenemen(3). 

Naast voeding kunnen bepaalde oefeningen ook je fibromyalgie klachten doen verminderen. De bekende fibromyalgie tenderpoints zullen hierdoor minder belast raken. Ik heb een e-book geschreven welke "low-impack" oefeningen je kunt uitvoeren om je fibromyalgie klachten nog meer onder controle te krijgen.Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang direct het eBook in je email inbox.

Wekelijks zal ik deze fibromyalgie blog updaten met handige tips, oefeningen, weetjes en recepten om fibromyalgie patiënten zo goed mogelijk te helpen. Heb je vragen? Stel mij deze door hieronder een reactie achter te laten.

Bronnen:

 1. https://www.ingentaconnect.com/content/wk/jcga/2017/00000051/00000006/art00009
 2. https://www.futuremedicine.com/doi/full/10.2217/pmt-2016-0019
 3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S221226721631190X

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb belangstelling voor het ebook over fibromyalgie en verdere tips.
  Alvast bedankt.

  groet, Willy Menninga

  1. Ik heb intressen in de nieuwsbrief en zou graag het e-book ontvangen.
   Alvast bedankt en met vriendelijke groet,
   Trudy van de Velde

  2. Zeer interessante informatie, heb sinds een jaar fibromyalgie. Maar volgens mij kun je dit al jaren bij je hebben zonder echte klachten of duidelijke klachten.

   1. Hoi Joanny,

    Dat zou heel goed kunnen. Het is ook vaak moeilijk om vast te stellen soms kunnen de klachten erg lijken op andere aandoeningen waardoor de verkeerde diagnose gesteld kan worden. Hier een handig artikel voor lezers die twijfelen waarbij je een zelf test kan doen.

    Groeten Robert Jan

  1. Het belangrijkste is om heel goed te letten op de kwaliteit en oorsprong van de voedingsmiddelen. Ik stel voor om naar de natuurwinkel te gaan en te starten met zo biologisch mogelijk te eten! Dit alleen al kan voor forse verbeteringen zorgen voor je gezondheid. Verder houd mijn blog en nieuwsbrief in de gaten - daar heb ik het ook over voeding.

   Succes!

   1. Hopelijk word er ook rekening gehouden met mensen die het geld niet hebben om eten te kopen in een natuurwinkel en/of biologisch eten.
    Goede site verder (Y)

 2. Ik heb interesse in de oefeningen om meer controle te krijgen over de pijn en de ochtendstijfheid. Met dank,
  mvg,
  Valerie

 3. We denken dat ik fibromyalgie heb.. Overal pijn meestal mijn boven lichaam onder gelijk benen heb geen pijn behalve als ik koud heb.

 4. Beste, ik wil toch even wat vragen ik heb Fbromyalgie en Bechterew dus ik leef met heel veel pijn. Ook heb ik nog eens last van winterhanden en worden bij de minste aanraking van koude materialen mijn vingers wit, is ook heel pijnlijk. Is dit gerelateerd aan de ziekte Fibromyalgie.
  Ik weet niet of ik daar iets kan voor nemen om de winterhanden te behandelen ?
  In de winter heb ik ook meer last aan de tenen die beginnen te ontsteken en krijg ik bobbels en roodheid op mijn tenen wat zou dit kunnen zijn?

  Ik heb nu thea tree gekocht om in amandelolie te mengen en mijn huid daarmee in te smeren.

  Ik hoop alvast op een reactie

  Fijne groet Brigitte

  1. Goedemorgen Brigitte,

   Winterhanden kunnen zeker pijnlijk zijn! Naast de vanzelfsprekende tips zoals goede warme isolerende handschoenen / schoenen dragen en kou zoveel mogelijk te vermijden, is het ook belangrijk om niet te knellende handschoenen te dragen omdat de klachten dan zelfs erger worden.

   Nu zijn er ook een aantal natuurlijke remedies, waaronder een zalf of zelfs vaseline. Zie voor een uitgebreide uitleg de volgende pagina:

   http://www.wikihow.com/Cure-Severely-Chapped-Hands

   Ik heb geen ervaring met amandelolie en tea tree olie tegen winterhanden. Echter, de huid vochtig houden met een goede zalf is essentieel! Merkt u al een verlichting van klachten?

   Ik ga hier meer onderzoek naar doen over wat wel en niet werkt tegen winterhanden. Mijn bevindingen zal ik op de blog zetten.

   Succes!

   1. Ter aanvulling op mijn vorige reactie. Shea boter is ook ideaal voor erge droge huid. Eveneens een luchtbevochtiger aanschaffen omdat door het winterklimaat de lucht al erg droog is. In combinatie met een verwarming wordt de lucht nog droger, een luchtbevochtiger kan uitkomst bieden. De bedoeling is om de kraken / plekken (als je die hebt) goed in te smeren.

    Zie voor meer tips:

    http://www.webmd.com/beauty/skin/prevent-soothe-chapped-winter-hands?page=2

    Groetjes,

    Jack

    PS: de tip van de dag (op de blog) ga ik houden over winterhanden, special staat volgende week online.

 5. ik heb fibro maar ook pds en ik vraag me af of daar een verband tussen bestaat? Nu volg ik sinds kort een dieet waarbij ik geen zuivelproducten meer mag gebruiken en ook zo min mogelijk suiker en witmeelproducten. Daarnaast krijg ik natuurlijke middelen voorgeschreven (fibrofit en imunofit) en dat moet ik tenminste 6 weken volhouden en dan moet ik weer terug naar haar. en ik krijg ook een probiotic erbij voor mijn darmen. Ik sta s ochtends al wel wat beter op, ik ben een stuk minder brak, en het lijkt dat ik weer wat meer energie heb. de spierpijnen zijn nog praktisch hetzelfde, wellicht een tikkeltje minder, maar mij is ook gezegd dat het best een tijdje kan gaan duren allemaal. Ik kan wel weer iedere dag naar het toilet dat is superfijn...

  1. Hoi ik heb ook PDS bij mijn fibro, het schijnt wel degelijk met elkaar te maken te hebben, ook is een lactose intolerantie ontdekt. Kijk ook uit met sojamelk, want dit wordt gemaakt met ongerfermenteerde bonen,wat weer niet goed is voor de energieoverdracht van je cellen. Ik heb gemerkt dat amandelmelk dan een beter alternatief is.

 6. Ik neem sinds 2 weken de fibrofit strong, dat is een supplement met allerlei vitamines en kruiden en ik heb sterk het vermoeden dat et wat bij me doet. Ik slaap beter, vaster, en sta dus ook fitter op voel me zodoende door de dag heen al beter. Finger crossed maar het begin is goed

  1. Fijn dat je je nu al beter voelt, Janny.

   Hou je ons op de hoogte van de vorderingen in de komende tijd?

 7. Veel eiwitten eten wordt wel lastig als melkproducten en rood vlees worden afgeraden. Ik heb ook met die producten al moeite genoeg eiwitten binnen te krijgen.

 8. Hoi Robert Jan,

  Als je last hebt van je darmen(leaky gut, pds enz) kan je toch beter minder vezelrijk eten. Alles wat je eet belast je darmen.

 9. Bedankt voor de tips
  echter,
  soyamelk is zeker geen goede vervanger voor melk. Soyamelk en andere soyaproducten kunnen een verhoogde urinezuur gehalte veroorzaken en hierdoor jicht. Ik weet waar over praat.
  Wijn is bij mij verplicht een halfglaase per dag, op doktersadvies, als bloedverdunner.
  Normaal doe ik al zout arm voedsel, maar ik moet ook weer van de arts zeg maar eens per week wel een zoutinname ivm verlaagde bloeddruk.
  Gekookte verse groenten en geen koude fruit juice, ivm de maagwand degeneratie.
  Conclusie is dus, dat je geen algemene richtlijn kan hebben tegen fibromyalgie.
  Veel succes!

 10. Ik heb intressen in de nieuwsbrief en zou graag het e-book ontvangen.
  Alvast bedankt en met vriendelijke groet
  Judith

 11. Ik heb pas de bevestiging gekregen dat ik fibromyalgie heb en ik wil er graag meer informatie willen hebben want ik weet er niet veel van .

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

15 Shares
Tweet
Pin15
Share