fibromyalgie dieet

Laatste Update: 2 november 2020

Fibromyalgie Gluten Vrij Dieet

Positieve werking van glutenvrij dieet op fibromyalgie.
Veel mensen met fibromyalgie hebben last van misselijkheid, diarree, verstopping, en pijn in de maag en volgens onderzoek is er een directe correlatie tussen deze symptomen en gluten(1)!

Steeds meer bewijs komt naar voren dat mensen met fibromyalgie een gluten intolerantie hebben over simpelweg overgevoelig zijn voor gluten. Zelf neem ik ook geen gluten en is één van de kernredenen van meer energie en vitaliteit. Uit een onderzoek van duizend mensen met een gluten intolerantie hebben 9% fibromyalgie. (glutendoctors) Dit is erg opmerkelijk aangezien fibromyalgie relatief gezien bij ‘’maar’’ 2% voorkomt.

Net zo als met alles in het leven en ook bij fibromyalgie zijn de resultaten afhankelijk van de persoonlijke symptomen en inzet. Toch kun je voorzichtig stellen dat de maagproblemen komt door deze gluten intolerantie en wellicht zelfs een glucose intolerantie.

Uit eigen ervaring kan ik ook zeggen dat er veel mensen zijn met een intolerantie voor grote hoeveelheden suikers en snelle koolhydraten. Het lichaam lijkt er simpelweg niet voor gemaakt te zijn aangezien onze voorouders leefden op verse groente, fruit, noten, vis en vlees. En niet op pasta, koekjes, frisdrank en bewerkte vleeswaren.

Een glucose intolerantie is evenals een glutenintolerantie een veel voorkomend probleem(2). Waar het op neer komt is dat de kleine darm problemen heeft met verteren waardoor er gifstoffen naar buiten komen en maag / gas problemen ontstaan. Zelf weet ik heel goed wat dit is want wanneer ik een keer ‘’zondig’’ merk ik dat direct in de vertering en in mijn maag, ook heb ik dan duidelijk minder energie.

Is een ‘’gluten vrij dieet’’ aan te raden voor fibromyalgie?

Als gezondheidscoach ben ik de laatste jaren druk bezig geweest om mensen te coachen met aandoeningen, waaronder fibromyalgie. Mijn conclusie is dat juist ‘’kleine veranderingen’’ het beste werken en wat betreft fibromyalgie ben ik van mening dat een glutenvrij dieet zeker aan te raden is om je spijsvertering te versterken. Ook kunnen gerichte supplementen werken om je weerstand te verhogen en fibromyalgie klachten te verlichten.

Het doel van een effectief fibromyalgie dieet is:

  1. Maag en spijsvetering problemen verhelpen
  2. Oververmoeidheid tegengaan
  3. beter voedsel verteren door gezonde voeding ipv bewerkte

Gluten vrij dieet is niet altijd even gemakkelijk

Ik zal direct met de deur in huis vallen: gluten vrij dieet is lastig! Bijna overal zul je gluten aantreffen. Waar je moet op letten zijn de zogenaamde ‘’glutenvrije’’ producten, maar deze kunnen duurder zijn dan andere varianten.

Het beste is om veel groente te eten, vleessoorten laag in verzadigde vetten (denk aan gevogelte, vis, en mager rundvlees), rijst, aardappelen, noten en zaden en melkproducten. Dit helpt ook tegen depressieve klachten die je van fibromyalgie kunt krijgen(3).Zelf neem ik graag havermout (kijk wel of het de glutenvrije variant is) met magere yoghurt en lijnzaad als lunch en zorgt voor de hele dag energie. Als snack neem ik een verse wortel of noten / zaden.

Meer info:

Gluten vrij dieet

Fibromyalgie Blog

Bronnen:

  1. https://link.springer.com/article/10.1007%252Fs00296-014-2990-6
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6974385/
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S221226721631190X

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share