Jicht en Voeding

Laatste Update: 19 augustus 2022

Gevaren van Jicht en Fructose

Ik stuitte op een interessant onderzoek over jicht en fructose. Het onderzoek heeft plaatsgevonden over een tijdsbestek van 12 jaar waarbij 46.393 mannen zijn onderzocht.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat fructose (soort suiker)  bijdraagt aan de ontwikkeling van jicht (1). Daarbij kan fructose ook nog zorgen voor jicht aanvallen vanwege het effect op de urinezuur in het bloed. In dit artikel ga ik het specifiek hebben over fructose en waarom je moet oppassen.


Jicht wordt geprikkeld door de urinezuur kristallen in de gewrichten. Het is pijnlijk en veel mensen met jicht hebben hoge spiegels van urinezuur in hun bloed. Opmerkelijk is dat er ook mensen zijn met lage spiegels van urinezuur en toch jicht, hoe kan dat?

Fructose

Fructose is een ongewone suiker die gegeten wordt. Het probleem van fructose en veel andere bewerkte voedingsmiddelen is dat we simpelweg niet het systeem hebben om grote hoeveelheden fructose goed te verwerken.

Aanvankelijk werd gedacht dat fructose een mooi alternatief is voor glucose en sucrose (witte suikers). Dit komt omdat bij fructose  je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt dan bij gewone witte suikers. Maar zo simpel is het niet! Het grote probleem bij te veel fructose is dat je stofwisseling het  zwaar te verduren krijgt. Kleine hoeveelheden uit groenten en fruit is prima, maar te veel is extra gevaarlijk als je jicht hebt!

veel fructose

De stofwisseling kan niet goed omgaan met te veel fructose waardoor fructose per direct opgenomen door je lichaam om het af te breken. Waarom je lichaam hier niet beter mee kan omgaan is nog steeds een raadsel. Maar het lijkt erop dat je ons lichaam het niet prettig vindt wanneer je fructose in een kale vorm binnenkrijgt.

De kale vorm van fructose vind je vooral in bewerkte voedingsmiddelen, maar ook in frisdranken zoals cola of orange juice, jus d'orange.

Hoewel het risico op een jichtaanval na het drinken van jus d'orange lager is dan na het drinken van frisdrank, is het risico nog steeds hoger dan als je iets drinkt zonder fructose. 1 of 2 glazen per dag kan het risico al verhogen, maar drink je dit 1 keer per maand, dan maakt het niet uit (2).

Frisdrank & Fructose

Bij het drinken van een glas frisdrank zoals cola komt er een veel fructose in je lichaam. Vervolgens moet je lever druk bezig met verteren en blijft er weinig brandstof over om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid urinezuur op peil blijft. Vandaar dat jicht oorspronkelijk een ziekte was van de rijken. Dit komt omdat de rijken alleen toegang hadden tot voedsel hoog in suikers.

Maar tegenwoordig bestaat de Westerse manier van voeding primair uit snelle koolhydraten, verzadigde vetten en suikers! Op lange termijn kunnen er problemen ontstaan met de toevoer insuline en kun je last krijgen van het metabool syndroom. Dit betekent dat de cellen minder gevoelig zijn voor insuline.

Insuline is noodzakelijk om glucose (vorm van suikers) uit het bloed op te nemen. Hierdoor neemt de hoeveelheid glucose in het bloed toe. En hierdoor stijgt ook de waarden urinezuur weer in het bloed (3). Het onderzoek geeft aan waarom het zo belangrijk is om de inname suikers en specifiek fructose zo veel mogelijk te minimaliseren.

Lees meer: verborgen oorzaken jicht

Voor meer informatie en tips om op een natuurlijke manier jicht onder controle te krijgen. Neem dan een kijkje op mijn Jicht blog

Referentie:

  1. https://www.bmj.com/content/336/7639/309.short
  2. https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/186958
  3. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2018.1503155

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share