Aankomen

Laatste Update: 4 april 2017

Gezond Aankomen: De 10 Beste Tips Op Een Rijtje

Een vraag die ik wel regelmatig krijg is hoe kan ik succesvol aankomen. Als je de media bekijkt valt op dat veruit de meeste adviezen gaat over afvallen, maar aankomen hoor je niet zo veel over. Ik heb zelf ervaring met zowel afvallen als aankomen, ik kan je vertellen dat zowel afvallen als aankomen wat betreft advies vergelijkbaar zijn.

Om de overtollige kilo’s kwijt te raken is het aan te raden om gezonder te gaan eten en minder te snacken. Hetzelfde geldt voor aankomen, want een ongezond voedingspatroon is zeker niet een duurzame methode om aan te komen.

Aankomen is meer dan alleen calorierijke voeding eten, als ik je één tip mag geven, ga vooral de juiste en gezonde voedingsmiddelen eten. Het is erg verleidelijk om meer fastfood te eten, maar een ongezond voedingspatroon is gekoppeld aan een verscheidenheid van klachten. Dat betekent: wellicht zie je er van buiten slank uit, maar van binnen heb je niet de gezondheid die je zou kunnen hebben.

Als je als doel hebt om aan te komen op de plekken waar het je figuur juist accentueert, lees dan vooral verder. Omdat ik je een 10 handige tips ga geven hoe je blijvend kunt aankomen!

Oorzaken van te ‘’dun’’ zijn

Nu zijn er verschillende mogelijke oorzaken waarom je wellicht te dun bent. Allereerst is het handig om vast te stellen wat je BMI (body mass index) is waarbij gekeken wordt naar je lengte en gewicht. Volgens deze richtlijn spreek van je van ondergewicht bij een BMI van ongeveer 18.5. Wil je weten wat je BMI is? Lees dan het body mass index artikel even door.

Echter, te dun betekent niet per direct ongezond, het ideaalbeeld van tegenwoordig is naar mijn mening ook verstoord wat betreft een normaal gezond gewicht.

Het kan heel goed zijn dat je altijd al wat te dun bent geweest vergeleken met mensen in je omgeving. Het kan ook goed zijn dat je al je hele leven wilt aankomen, maar tot nu toe nog niet succesvol in bent geweest. Ik was zelf altijd vrij dun en tijdens mijn studentenjaren bewandelde ik het pad van fastfood, weinig bewegen waardoor ik wel ben aangekomen, maar op de verkeerde plekken.

Toen moest ik voor het eerst in mijn leven afvallen, alleen toen viel ik te veel af en wilde deze keer gezond aankomen. Wat ik heb geleerd is dat aankomen net zo behandeld moet worden als afvallen. Je moet een duidelijk plan hebben en daar je zo consistent mogelijk aan houden.

Simpelweg meer eten is vaak niet de oplossing en ook niet haalbaar op lange termijn.

Indien je iemand bent met een hele snelle stofwisseling dan kan het helemaal moeilijk zijn om aan te komen, want je kunt wel meer eten, maar dit wordt ook veel sneller weer verbrand. Het netto resultaat is dat aankomen niet gemakkelijk gaat of dat je zelfs afvalt. Een goede vriend van mij is iemand met een snelle stofwisseling, hij moet zeer consistent eten omdat anders afvallen het resultaat is

Maar ook bepaalde aandoeningen, chronische stress of emotionele problemen kunnen de oorzaak zijn van te dun zijn. Met name aandoeningen of medicatie waardoor je stofwisseling beïnvloed wordt.

Hieronder een aantal van de meest voorkomende oorzaken van te dun zijn:

 • Genetische factoren, het kan heel goed in je familie zitten, heb je een dunne vader en/of moeder?
 • Aandoeningen, wanneer je herstellende bent van een ziekte of emotionele problemen kan dat invloed hebben op je eetlust. Maar ook aandoeningen gekoppeld aan je stofwisseling of absorptie van voedingsmiddelen (zoals chemotherapie).
 • Depressies, wanneer je een depressie hebt kan dat zeker invloed hebben op je eetlust, de keerzijde kan het ontwikkelen van overgewicht zijn.
 • Anorexia, boulimia of andere eetstoornissen is meestal de oorzaak van ondergewicht.
 • Overactieve schildklier, dit kun je laten onderzoeken door een specialist. Meestal zorgt een overactieve schildklier er voor dat je stofwisseling beïnvloed wordt waardoor ondergewicht kan optreden.
 • Intolerantie tegen bepaalde voedingsmiddelen. Hierdoor krijg je een verminderde opname van voedingsstoffen waardoor ondergewicht het gevolg kan zijn.

Kennis hebben wat bij jou wellicht de oorzaken zijn van ondergewicht hebben of wat te dun zijn, is van groot belang! Met name als er geen medische factoren zijn waardoor ondergewicht kan optreden is dit belangrijk.

Indien je dit niet zeker weet, neem dan contact op met je arts voor een onderzoek.

Goed, nu dat we dat behandeld hebben, zal ik je nu een aantal tips geven die bij mij het verschil gemaakt hebben, een aantal van deze tips zijn vanzelfsprekend, succes hangt af van de correcte en consistente uitvoering ervan:

Aankomen tip#1: Meer calorierijke producten eten

noten zijn calorierijkVoor de basisfuncties van je lichaam worden er calorieën verbrandt. Wanneer je ook nog veel beweegt of aan sport doet, dan verbruikt je lichaam extra calorieën. Een handige methode om vast te stellen hoeveel calorieën je nodig hebt is om eerst vast te stellen hoeveel calorieën je momenteel binnenkrijgt.

Maak een lijst en noteer daar in hoeveel calorieën je ongeveer per dag krijgt. Dit hoeft geen exacte wetenschap te zijn, een goed gemiddelde is voldoende. Vervolgens ga je langzaam de calorie inname verhogen door gezonde calorierijke voedingsmiddelen te eten.

Calorierijke producten zijn: speltproducten, ongezouten noten, bananen, groenten, quinoa, havermout, biologische pindakaas, peulvruchten, bruine rijst, (zoete) aardappelen, magere zuivelproducten, eieren, vis, olijfolie en af en toe wat mager vlees.

Aankomen tip #2: Calorierijke tussendoortjes is de sleutel tot succes

banaanIndien je een snellere stofwisseling hebt of dat aankomen niet eenvoudig is, dan is regelmatig snacken een goede tip. Echter, zorg er wel voor dat je gezond snackt. Zo heb ik altijd een schaaltje amandelen op mijn bureau staan, ik eet sowieso een kleine maaltijd om de 2.5 uur.

Op deze manier heb je altijd voldoende calorieën in je systeem en ga je niet afvallen. Het beste zou zijn dat je in plaats van 3 grote maaltijden 5-6 kleine maaltijden neemt, daarbij kun je ook nog een beetje snacken.

Aankomen tip #3: Geen junkfood meer

junkfoodHet is verleidelijk om meer junkfood te eten, omdat je toch niet zo snel aankomt. Maar junkfood is simpelweg niet goed voor je als je het regelmatig eet. Het antwoord op de aankomen vraag is niet door ongezonder te gaan eten. Het antwoord is juist door gezonder en vaker te eten.

Uiteraard kun je wel een ‘’cheat day’’ inlassen één keer per week dat je geniet van een lekkere pizza of een patatje, maar maak het niet de basis van je voedingspatroon.

Aankomen tip #4: Variatie en consistentie

Een gezond voedingspatroon is aardig gevarieerd, nu is het niet haalbaar om nog gevarieerder te gaan eten. Mijn eigen richtlijn is om een paar super gezonde maaltijden te maken en daar tussen te wisselen. Zo heb ik voor mijn ontbijt (nooit overslaan overigens) een schaaltje magere yoghurt, met lijnzaad, havermout, bosbessen en een banaan. Dit is calorierijk en ook nog gezond en gevarieerd.

verse saladeVoor de lunch kun je een salade maken of een paar volkoren of speltbrood met biologische pindakaas. Calorierijke tussendoortjes zijn bijvoorbeeld een handvol amandelnoten, walnoten, pinda’s,  bananen, pindakaas of een volkorenbrood.

Vergeet niet om de slechte vetten zoals boter en margarine te laten staan of in zeer beperkte hoeveelheden. Je gezondheid is ook belangrijk en niet alleen je gewicht.

Aankomen tip #5: Calorierijke dranken in kleine hoeveelheden

Een handige tip om je spijsvertering te bevorderen is om één uur en één uur na een maaltijd een glas water te drinken. Eveneens een wandeling maken bevordert de eetlust waardoor je de 5-6 maaltijden per dag ook daadwerkelijk gaat halen. Calorierijke dranken moet je mee oppassen, vaak zijn deze niet al te gezond.

Een goede tip is om eerst voldoende water te drinken, vervolgens afwisselen met calorierijke dranken zoals amandelmelk, magere melk of gezonde smoothies!

Aankomen tip #6: Krachttraining voor spiermassa

spieren trainenEen erg eenvoudige manier om blijvend aan te komen is door je spiermassa te vergroten, dit werkt zowel voor mannen als vrouwen. Je hoeft je niet druk te maken dat je te gespierd wordt, hiervoor is heel wat nodig om je lichaam dusdanig te veranderen in figuur. Echter, een paar kilo extra spiermassa is zeker niet onmogelijk.

De truc is om krachttraining met gewichten een aantal keer per week te gaan doen. Dit kun je thuis doen met een kettlebel of kleine gewichten. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de sportschool vanwege al het apparatuur daar. Maar thuis werkt ook prima, zo heb ik op mijn kantoor een setje gewichten liggen en in de pauze doe ik een set en kost bijna geen moeite, maar mijn spiermassa gaat er wel op voorruit.

Wel zul je de intensiteit moeten verhogen naarmate je verder gaat. Vergeet ook niet dat je niet uren in de sportschool hoeft te doorbrengen, vanaf 90 minuten per week kun je al resultaat verwachten. Daarbij hoort wel een voedingspatroon met voldoende eiwitten voor maximaal spierherstel. Denk aan eieren, magere zuivelproducten, kwark, vlees, gefermenteerde sojaproducten of eventueel een whey eiwitten shake na het trainen.

Aankomen tip #7: Voldoende rust nemen

Helemaal bij krachttraining moet je ook voldoende rust hebben. Alleen maar trainen en niet rusten geeft je niet het gewenste resultaat. Doe nooit dezelfde oefening twee dagen achterelkaar, altijd wisselen met de spiergroep en last sowieso 2 rustdagen per week in voor maximaal spierherstel.

Aankomen tip #8: Niet te veel cardio

Indien je van hardlopen houdt zul je moeten realiseren dat cardio het moeilijker maakt om aan te komen, tenzij je voldoende calorieën binnenkrijgt. Het is beter om 1x per week aan cardio te doen in plaats van te vaak. Zelf doe ik nu kleine miniloopjes van 10-15 minuten en daar val ik niet van af.

Aankomen tip #9: Meten = weten

metenHet is heel handig om je calorie inname maar ook hoeveel je beweegt en aankomt goed bij te houden. Dit werkt namelijk erg motiverend omdat je resultaat begint te zien en te meten. Maak een Excel document aan of een schrift waarin je duidelijk opschrijft wat je doelen zijn en hoe het er mee staat.

Aankomen tip #10: Maak het een routine

Uiteindelijk moet deze manier van leven en eten een routine worden. Natuurlijk komt het een keer voor dat je een maaltijd overslaat of een keer niet naar de sportschool gaat. Echter, wees bewust dat een routine opgebouwd moet worden en het is beter deze voor tenminste 30 dagen niet te veel te doorbreken. Na ongeveer 30 dagen is het een onderdeel van je levensstijl en gaat het vanzelf.

In het begin is het lastig om dit vol te houden, maar geef niet op en het duurt niet lang of je bent een paar kilo blijvend aangekomen!

Deze tips kunnen je zeker helpen om succesvol en gezond aan te komen. Het kan even duren voordat je resultaat gaat merken, maar door consistent gezonder en wat meer te eten in combinatie met wat krachtraining ben je goed op weg!

Heb je zelf nog handige tips om gezond aan te komen? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

Delen via social media wordt overigens altijd erg gewaardeerd!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Er is niet een ''juiste'' eiwitshake. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een hoogwaardige eiwitshake zonder suiker of toegevoegde zoetmakers. Vervolgens met water of amandelmelk, soms een beetje yoghurt. Dit omdat ik niet goed tegen grote hoeveelheden melk kan.

   Je kunt dit simpelweg met een staafmixer of blender maken. Groene smoothies zijn ook heel mooi te combineren met eiwitpoeder.

   Succes!

   1. Hallo
    Ik wil liever anoniem blijven. ik ben best wel dun en jong, maar wil wel wat aankomen omdat mensen soms zeggen " zo jij bent dun" en dat vind ik soms best wel naar. En ik wil dus beter gaan eten en gezonder, maar ik zit op voetbal en dat kan best al me calorieën weghalen of niet??

    1. Nee hoor, het feit dat je sport is juist heel goed.
     Om aan te komen moet je gewoon gezond en gevarieerd eten. Maar niet méér gaan eten. Dat heeft helemaal geen zin, want dan wordt je wel zwaarder en dikker, maar dat is allemaal lichaamsvet.
     Je kunt beter zwaarder en dikker worden door middel van je spiermassa. Ik raad je dus aan om, naast het voetbal, ook serieus aan krachttraining te gaan doen.
     Vraag advies en goede begeleiding aan de sportschool!

     1. Hallo. Ik heb het zelfde dan bij jou. Ik ben ook te dun. Ik sport 3x in de week krachttraining. Ik kom wel aan in spiermassa maar niet in gewicht. Waardoor ik steeds meer negatieve reacties blijft krijgen ppppffff.ik weet ook niet meer wat ik moet doen!

 1. Ja, ik ga hier ook mee beginnen. Artsen kunnen toch steeds niks vinden...heel raar. Maar probleem is, ik kan niet tegen mijn zin eten, ik eet dus gewoon niet als ik geen trek heb. Ik zal daar verandering in moeten gaan maken. Maar pizza's, waarom is dat niet "gezond" ?? Er zitten groenten op e.a. dingen, als je al die ingrediënten los koop is het wel gezond? Ik snap dat soms niet.
  Ik ga mij best doen.

  Groeten
  Marco.

  1. Hallo Marco,

   Een pizza kan in principe heel erg gezond zijn, maar de pizza die je uit het koelvak van de supermarkt haalt zijn dat in ieder geval niet. Hier zit té veel zout in, ontzettend veel toevoegingen in de vorm van E-nummers en de kaas is gewoon smeltkaas. Kunstkaas dus. Alleen al de tomatensaus heeft uiteindelijk weinig meer met tomaten te maken. Kijk de ingrediëntenlijst maar eens na.
   Ook de pizza's die je bij de pizzeria haalt zijn vaak niet aan te bevelen. Ook hier heel veel toevoegingen, te veel zout en vaak kunstkaas.

   De gezonde pizza is de home-made pizza. Gebruik zelfgemaakt deeg, verse groenten, échte kaas en vooral zelfgemaakte tomatensaus. Je weet niet wat je proeft!

   Stuur je me een berichtje hoe het gesmaakt heeft?
   Eet smakelijk!

  1. Dan kan het zomaar zijn dat jij een hoog metabolisme hebt. Exact antwoord kan ik hier natuurlijk niet op geven, want ik ken jouw geschiedenis niet.
   Wellicht een goede vraag voor je huisarts?

 2. Ik wil graag ook mijn conditie verbeteren, maar heb een snelle stofwisseling en ik wil niet afvallen. Wat voor cardio training raad je hiervoor aan?

  Groetjes

  1. Om af te vallen met carxdiotraining moet je heel veel trainen, heel veel kilometers maken. Dus als je het binnen de perken houdt, bijvoorbeeld met joggen of zwemmen, dan zal je uithoudingsvermogen verbeteren zonder dat je nog meer af gaat vallen.

 3. Hey,

  Allereerst bedankt voor de tips!

  Ik heb een vraag keer de calorieën. Weet jij een goede app voor het bijhouden van calorieën. Liefst gratis natuurlijk, maar een betaalde mag ook.

  Groeten,
  Sven

  1. Ik gebruik zelf geen app om calorieën te tellen, dus kan ik je hierin geen advies geven.

   Is er iemand van de lezers die goede, of slechte, ervaringen heeft met een bepaalde app?

 4. Leuk om te lezen; mijn hele leven ben ik al te dun; behalve in perioden dat ik aan krachttraining doe.
  Ik ga het ook weer eens proberen. Vooral ook in combinatie met gezond te eten en sporten
  Succes allen; Groet Hans

 5. Hallo,

  Ik ben heel wat afgevallen en ik doe er veel aan om terug bij te komen. Tijdens de lessen LO gaan we vaak hardlopen maar dan verbrand ik te veel calorieën, hebben jullie enkele tips/een schema met bv spieroefeningen wat ik als vervanging kan doen bij de lessen LO.

  Met vriendelijke groeten

 6. Ik zit al heel lang te klooien met mijn gewicht.
  Mijn lengte is 1.81 m en weeg op dit moment 67 kg.
  Het is niet extreem licht maar zou wel wat 'voller" willen worden. Ik schaam me ervoor om naar de sportschool te gaan bijvoorbeeld.
  Nu hoor/lees ik dat noten ook kunnen helpen.
  Ik heb bij de Action een doosje mix gekocht.. Maar hoeveel en hoevaak moet ik dat nemen?
  En is het echt zo?
  Moet wel zeggen dat ik in een stressvolle situatie zit wat ook niet mee helpt.
  Verder is mijn eetlust prima. Ik eet meer dan een gemiddelde. Smorgens en tussen de middag 4 sneden brood en savonds flinke bord groenten vlees.
  En oja, het bloed is verder helemaal goed.

  1. Als je wat 'voller' wilt worden, raad ik je aan om naar de sportschool te gaan. Niet overdrijven, maar enige extra spiermassa kweken zal je figuur beslist helpen.

 7. Ik heb ook een vraagje: ik ben zelf te dun & er moet zeker wat bij op. Mijn diatiste die heeft juist gezegd dat als je wilt aankomen dan moet je juist volle producten eten & drinken. Maar hier zie wordt gezegd dat je juist geen volle dingen moet eten & drinken...
  dus hoe zit dat nou precies?

  1. Als je wilt aankomen door middel van voeding, dan is het resultaat dat je vet gaat opslaan. Een beetje is niet zo erg, maar als het te veel is, dan kan dat weer gevaarlijk zijn.
   Beter is om wat meer spieren te kweken door krachttraining. Spiermassa is gezonder dan opgeslagen vet.

 8. Hallo,
  Ik ben 1,79m en ik schommel met mijn gewicht steeds rond de 60kg.
  Nu doe ik veel aan wielrennen en hardlopen. Hiermee verbrand ik behoorlijk wat calorieën, maar ik wil dit wel graag blijven doen.
  Nu heb ik al de tip gehad om m'n calorie-inname bij te houden, maar ik zit nu gemiddeld rond de 2200 kcal. Hoe kan ik deze hoeveelheid makkelijker omhoog schroeven?

  1. Om wat zwaarder te worden, raad ik je aan om wat meer aan krachttraining te doen.
   Spieren zijn zwaarder dan vet.
   Als je alleen maar meer eet, bestaat er een kans dat je alléén maar vet op gaat slaan.

  2. Hoi,

   Helaas heb ik hetzelfde probleem.
   Mij wordt aangeraden om meer (vette) vis te eten.
   Wat is hierin aan te raden te eten om toch extra calorieën binnen te krijgen?
   Iemand nog meer tips om toch meer gewicht aan te komen?
   Alvast bedankt

  1. Jazeker Floris!
   Maar neem wel steeds 2 dagen rust tussen je oefeningen. Zorg in ieder geval dat iedere getrainde spiergroep de tijd krijgt om zich te herstellen en te groeien.

 9. Bedankt voor deze post! Ik wil een paar kilo aankomen omdat ik soms opmerkingen krijg dat ik te dun ben. Ik ben wel onder mijn bmi (17,5). We willen ook zwanger raken binnenkort dus besloten er iets aan te doen (doel: BMI 19). Maar ik vind het lastig want ik ben een vrij grote eter. Ik eet tenminste zoveel als mijn echtgenoot en meer dan vriendinnen. Ik eet nu nog meer maar voel me constant overvol. Haha. Het kan echt moeilijk zijn idd! Krachttraining is een goede tip en ook kleinere porties verdeeld. Dan past het in ieder geval in mijn maag!

  1. Dat is een correcte aanpak, Anne.

   Hou je me op de hoogte van je vorderingen? Ben ik erg benieuwd naar!

 10. Bij mij is mijn gezicht het eerste wat afvalt. Het is echt heel naar, ik hoor continu hoe mager ik ben, het is net zo erg als een zwaarder iemand vertellen dat ze dik is. Ik lunch tegenwoordig met Pasta of rijst samen met groente enz. Ik wil ook wat meer spieren trainen, maar het grootste probleem is m'n gezicht. Wat kan ik daar nou aan doen? Ik ben hopeloos.

 11. Hey, ik ben 12 jaar en mijn BMI zit op dit moment op 15. Ik ben 1,72 en weeg 45 kilo, persoonlijk vind ik dat best wel dun en daarom wil ik graag wat aankomen! Over het algemeen ben ik niet zo’n hele grote eter maar de sportschool is te duur, en volgens mij kunnen zulke jonge kinderen daar nog niet heen. Ik probeer sinds een tijdje gezonder en wat meer te eten maar ik blijf toch afvallen, nog geen 2 maanden geleden woog ik 49 kilo... Wat kan ik eraan doen?

  1. Het beste advies wat ik je voor nu kan geven is om met je ouders een afspraak bij een goede diëtist te maken. Eventueel via de huisarts, in verband met vergoeding van het ziekenfonds.

 12. Je geeft het volgende aan;
  'Als je als doel hebt om aan te komen op de plekken waar het je figuur juist accentueert, lees dan vooral verder. ' maar helaas kan ik dit nergens in je verhaal terug vinden.

  Overigens fijne tips

 13. Bedankt voor de tips.
  Ik probeer men eetpatroon wat aan te passen.
  Ik ben na men bevalling en 13 maanden borstvoeding behoorlijk wat afgevallen.
  Ik wil terug mijn gewicht van voor ik zwanger was.
  We proberen ook voor een tweede kindje, is dat wel een goede keuze of wacht ik beter tot ik weer wat ben bijgekomen.
  Ik voel me niet slecht en ben ook niet moe of futloos maar men gewicht baart me zorgen.
  Alvast bedankt

  1. Ik weet niet wat jouw huidige gewicht is, maar als het écht laag is, is het verstandig om eerst goed voor jezelf te zorgen voordat je aan een tweede kindje gaat denken.

 14. hallo! Ik ben een man van 20 jaar en heb bovenstaande tips enkele maanden gevolgd. Dankzij krachttraining ben ik al meerdere kilo's aangekomen! Echter, nu zie ik dat er al enkele weken geen vooruitgang meer is. Kan het zijn dat ik gewoon geen vet meer heb om om te zetten in spieren? Ik zou meer moeten eten, maar dit is niet altijd mogelijk wegens tijdsgebrek (ik ben student, veel en gezond eten is moeilijk, studentenrestaurant serveert te kleine porties...) Denk je dat proteineshakes hier een oplossing kunnen bieden? Om nog meer voedingstoffen binnen te krijgen, en zo meer volume en gewicht te creëren?
  Bedankt!

  1. Shakes kunnen inderdaad een oplossing zijn. Maar je opmerking "meer eten is niet altijd mogelijk wegens tijdgebrek" is te gemakkelijk. Om te eten zul je tijd vrij moeten maken. Je zult er méér moeite voor moeten doen. Shakes kunnen een aanvulling zijn, maar niet een vervanging van voldoende (en gezond) eten.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

7 Shares
Tweet
Pin7
Share