Afvallen

Laatste Update: 20 januari 2016

Gezond afvallen: 10 tips om snel af te vallen zonder crash dieet

Gezond afvallen: 10 tips om snel af te vallen zonder crash dieetgezond afvallen

Ben je het moe extra pondjes met je rond te moeten slepen en wil je deze zo snel mogelijk kwijt zonder crash dieet te moeten volgen? Heb je al verschillende dieetprogramma's geprobeerd zonder blijvende resultaten?

De eerste stap is dan dat je dingen vermijdt die ineffectief zijn. Een crash dieet werkt gewoonweg niet. Natuurlijk val je af, maar vaak is dit enkel vocht en ben je het gewicht dagen na je dieet weer rijker - vaak met rente erbovenop!

Kortom, je moet dus met behulp van natuurlijke methodes ervoor zorgen dat je je levensstijl verandert en snelle, maar ook blijvende, resultaten behaalt. Crash diëten (diëten gebaseerd op uiterst beperkte voedingswijzen) zullen er alleen maar voor zorgen dat je dieper in de problemen zakt. Je valt af, maar vervalt even later weer terug in je oude gewoontes en dan zit het gewicht er weer aan. Je kunt nu eenmaal niet zo blijven eten zoals je nu eet en een ander resultaat verwachten.

Je huidige voedingswijze heeft er immers voor gezorgd dat de pondjes eraan vlogen. Dat is alleen te veranderen door anders te eten. Door een andere voedingswijze aan te nemen. Een tijdelijke verandering zorgt dan ook alleen voor tijdelijke resultaten. Best logisch, toch?

De gevolgen van een crash dieet

De meeste crash diëten zijn gebaseerd op het elimineren van voedingsstoffen (zoals koolhydraten of vetten) of elimineren eten in zijn totaliteit en willen dat je alleen nog maar vloeibare drankjes tot je neemt. Afgezien van de negatieve effecten die dit soort dieet zal hebben op je lichaam (zoals het vertragen van je stofwisseling, bijkomen na het dieet en vaak nog meer dan je bent afgevallen, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, en meer), programma's als deze zijn zeer moeilijk vol te houden. Dit is natuurlijk een groot probleem gezien het feit dat de enige manier om de resultaten bij te houden ook het volhouden van het dieet is.

Er zijn tal van gezonde manieren om gewicht te verliezen, en door een van de onderstaande strategieën te gebruiken, kun je zonder dieet een indrukwekkende hoeveelheid gewicht kwijtraken.

Je hoeft ook zeker niet alle 10 tips tegelijk te volgen, begin gewoon met de strategie die bij je past en die op dit moment goed voelt en haalbaar is. Implementeer hem in je leven, totdat het vanzelf gaat en je er geen bewuste moeite meer voor hoeft te doen om de strategie te volgen. Het gaat niet over het maken van de juiste keuze, maar het gaat erom dat je in ieder geval een keuze maakt en deze zo goed mogelijk doorzet zonder dat je dingen te drastisch gaat veranderen. Want dat val je door de man.

Dus kies er een uit en aan de slag!

1. Eet 3 maaltijden plus 2 snacks

Als je de neiging hebt om het ontbijt over te slaan, of de neiging hebt om het bij de lunch of bij het avondeten te overdrijven, schakel dan over op 3 maaltijden per dag met twee snacks als tussendoortje. Alleen dit kan al een flink verschil maken. Eet je snacks op vaste tijden, zodat ze je helpen de tijd tussen ontbijt en lunch en lunch en avondeten te overbruggen. Weersta de drang om te eten na het avondeten, want dit kan niet alleen ke slaap verstoren, maar kan ook voor problemen zorgen voor je spijsvertering.

Voor een ideale slaap wil je je spijsvertering zoveel mogelijk met rust laten in de avond. Bovendien werkt je spijsvertering minder effectief in de avond, waardoor je voedingsstoffen misloopt en vaak te kampen krijgt met een opgeblazen gevoel.

Veel dieetprogramma's vertellen je dat je meerdere maaltijden verdeeld over de dag kunt eten, zolang ze maar klein zijn. Dit zorgt er echter voor dat je nooit echt een maaltijd kunt eten totdat je verzadigd bent. Drie maaltijden per dag zijn ruim voldoende en als je ervoor zorgt dat je je snacks op het juiste tijdstip neemt, zul je merken dat je ook zonder moeite kunt wachten tot de volgende maaltijd zonder de neiging te krijgen van alles in je mond te proppen.

2. Drink veel water

Het is gemakkelijk om uit te drogen, en velen van ons zijn uitgedroogd en beseffen het niet eens. Gewoon meer water drinken is een effectief middel om gewicht te verliezen. Studies wijzen namelijk uit dat wij veelal dorst voor honger verwarren en dan dus gaan eten, terwijl wij eigenlijk gewoon verzadigd zouden zijn met een groot glas water. Hou daarom dus altijd een flesje water bij de hand.

Bovendien helpt water drinken ook om de gifstoffen uit je lichaam te spoelen en ander afval uit je systeem te werken, en het zorgt ervoor dat je nieren en je lever optimaal kunnen functioneren. Goed gehydrateerd zijn zorgt tevens voor een gezonde spijsvertering, want je spijsverteringsorganen lijden onder toestand van uitdroging.

3. Maak gebruik van een stappenteller

Een stappenteller kan je helpen een objectieve kijk te krijgen op hoeveel je per dag beweegt en je aansporen meer activiteiten in je dag in te bouwen. Een stappenteller is beschikbaar in simpele uitvoeringen, maar ook luxe versies die veel meer opnemen dan alleen je stappen. Sommige stappentellers houden zelfs bij hoeveel je slaapt elke dag. Deze informatie wordt vervolgens in gemakkelijk te begrijpen grafieken aan je getoond, zodat je gemakkelijk kunt bepalen wat er goed ging op een bepaalde dag of in een bepaalde week. Bovendien wordt je gemotiveerd je eigen prestaties steeds te overtreffen.

Stappentellers komen ook in de vorm van apps, waarbij sommige apps het er een echt spel van maken om zoveel mogelijk te bewegen per dag. Hou je je echter alleen bezig met je stappenteller, dan is het goed om op 10.000 stappen per dag te mikken. Dit is een aangeraden hoeveelheid voor een actieve persoon, en helpt je voldoende energie te verbranden gedurende de dag zonder extra te hoeven sporten. Neem gewoon wat vaker de lift, ga wandelen tijdens de lunch, loop naar de supermarkt in plaats van de auto te nemen en neem de trap in plaats van de lift. Voldoende manieren om actief te zijn en dat vet te verbranden!

4. Vul je bord met superfoods

Overal kom je wel een artikel tegen of een product met de nieuwste superfoods. De echte superfoods zijn echter alle vruchten en groenten, evenals zaden. Zij zijn allemaal ontworpen om je lichaam van alle vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen die het nodig heeft te voorzien, terwijl ze maar weinig vet en calorieën bevatten, zodat je je energiek en licht voelt, in plaats van traag en zwaar. Het voordeel van het eten van veel groente en fruit is dat ze je helpen een langer, gelukkiger leven te leiden, evenals het korte termijn voordeel van een slankere taille en een verhoogde energie. En een extra plus: door je bord met meer groenten en fruit te vullen, is er minder plek voor de producten die het vet op je taille toveren!

5. Begin met sporten

Het kan soms moeilijk zijn om de motivatie op te brengen om actief bezig te zijn, en beginnen aan een sport maakt het leuker, en als je in een groep sport (bijvoorbeeld voetbal), dan heb je tevens de verantwoordelijkheid om op te dagen, omdat je anders je teamleden teleurstelt. Zo wordt je dus als het ware gedwongen om actief te blijven.

Het kan bijna elke sport zijn, maar natuurlijk wil je voor een sport kiezen waar je tenminste een uur lang echt actief bezig bent, want anders wordt het moeilijk de pondjes eraf te krijgen. Wanneer je een afspraak hebt om te gaan sporten of er een evenement gepland is, is het eenvoudiger jezelf te motiveren om door te gaan. Daarom zijn groepssporten ook ideaal.

Als alternatief kun je er natuurlijk ook voor kiezen om samen met een vriend of vriendin te gaan sporten, zodat jullie rekenschap moeten afleggen aan elkaar. En het is een stuk moeilijker iemand anders teleur te stellen, dan alleen jezelf wanneer je eens een dag niet wilt gaan sporten.
Voor het grootste effect is het nodig tenminste drie keer per week een uur te gaan sporten.

6. Vermijd suiker

Suiker vermijden kan behoorlijk moeilijk zijn omdat het overal te vinden is. Als je in de supermarkt op de ingrediëntenlijst van de meeste producten kijkt, ontdek je al gauw dat er vrijwel overal suiker inzit.

Veel zoete snoepjes dragen het label dat ze geen vet bevatten, wat technisch gesproken ook waar is, maar dat wil nog niet zeggen dat de snoepjes gezond zijn. De fabrikanten willen ons daarmee eigenlijk voorhouden dat we er niet dik van worden en dat we een gezonde keuze maken omdat er geen vet inzit. In werkelijkheid zitten deze producten echter nog voller met suiker om het vet te vervangen, en dit richt schade aan aan je bloedsuikerspiegel, wat weer leidt tot hogere vetopslag en zelfs diabetes op de lange duur.

Je hoeft suiker niet helemaal en niet in een keer op te geven, maar toch is dit de beste aanpak om effectief gewicht te verliezen, en de onbedwingbare trek in iets zoets onder controle te houden. Zodra je je ideale gewicht hebt bereikt, kun je weer af en toe een schepje suiker of iets zoets nuttigen, maar dan wel met mate en alleen als je weet dat je jezelf onder controle kunt houden.

7. Ga elke dag een uur wandelen

Zie je een stappenteller niet zitten en heb je geen tijd voor een nieuwe sport of sport je wellicht al wekelijks, dan kun je alsnog je streefgewicht bereiken door simpelweg een uur per dag te gaan wandelen.. Dit hoeft niet per se een stevige wandeling te zijn, alhoewel dit natuurlijk wel helpt, maar lopen op een ontspannen manier is ook in orde - zolang je maar tenminste een uur lang loop.

Voor de beste resultaten ga je buiten lekker in de zon wandelen, hoewel een loopband kan worden gebruikt op regenachtige dagen. Dit is een ideaal moment om naar audioboeken te luisteren, of je favoriete muziek te beluisteren, terwijl je actief bezig bent met de meest natuurlijke vorm van beweging ter wereld.

8. Begin met yoga

Yoga is een goede oefening voor mensen die hun mobiliteit willen verhogen, een innerlijke staat van tevredenheid willen bereiken, maar wat veel mensen niet weten is dat het ook perfect is om je in het zweet te werken. Yoga helpt je om je lichaam te rekken, je flexibiliteit te vergroten, en een betere prestatie te leveren tijdens andere activiteiten, alles in één oefening. Je kunt beginnen met de yoga-posities die jij in staat bent te doen, en werk je vervolgens op naar de meer gecompliceerde posities.

Yoga kun je eenvoudig thuis beoefenen zonder dat je er speciale middelen voor nodig hebt, en de combinatie van stretching, krachttraining en cardio zal je zeker helpen de overtollige pondjes kwijt te raken. Het fijne aan yoga is natuurlijk dat je oefeningen doet die heel natuurlijk zijn en je dus je lichaam niet in onnatuurlijke posities dwingt waar het niet voor gemaakt is.

9. Vermijd bewerkte voeding en kies alleen voor natuurlijke voeding

Het is heel erg moeilijk om bewerkte voeding helemaal te vermijden, maar de resultaten zijn het wel meer dan waard - niet alleen voor je gewicht, maar ook voor je algehele gezondheid. Niet alleen zit er amper voedingswaarde in bewerkte voeding, er zitten tevens zoveel chemische toevoegingen in dat je er lusteloos voelen van wordt en te weinig energie hebt om ook nog eens te kunnen sporten. Door zelf echt voedsel te koken ben je in staat de controle te behouden over wat je in je lijf stopt en je zult bovendien schadelijke dingen zoals transvet, gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën, MSG en andere schadelijke stoffen vermijden.

10. Werk aan je spiermassa

Spiermassa opbouwen is een geweldige manier om je stofwisseling te verhogen, zodat je elke dag meer calorieën verbrandt, waardoor je dus effectiever de pondjes kwijtraakt. Onthoud wel dat spieren zwaarder zijn dan vet en dus kan het zijn dat de weegschaal meer gewicht aangeeft, terwijl je juist minder vet en meer spieren hebt. Dit zal ook zichtbaar zijn in de spiegel en kun je merken omdat je kleren beter passen.

Het is daarom beter een weegschaal te kopen die ook je vetpercentage meet. Hoewel deze niet helemaal accuraat is, is het wel een goede manier om de neerwaartse trend in de gaten te houden. En afgezien van je wegen, moet je ook je omvang op verschillende plekken op je lijf meten, zodat je ziet dat je centimeters verloren hebt, ook al gaat de weegschaal omhoog.

En hoe bouw je spiermassa op? Door voldoende eiwitten te eten en door aan krachttraining te doen. Een minimum van drie keer per week, 20 minuten lang is een goede start.

Tot slot...

Als je de bovenstaande tips echt volgt, zul je zien dat het helemaal niet moeilijk is om gezond af te vallen. Een dieet is helemaal niet nodig. Bovendien heb je betere kansen om je gewichtsverlies bij te houden wanneer je je gewoontes verandert in plaats van een dieet gaat doen dat je helemaal niet de rest van je leven kunt volhouden.

Kies dus simpelweg een van bovenstaande tips en zet vandaag nog de eerste stap naar een nieuw lichaam!

Succes!

Bronnen:

http://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-no-diet-weight-loss

https://www.unm.edu/~lkravitz/Article%20folder/exandwtloss.html

http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/weight-control/

http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/best-diet-quality-counts/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3406229/

http://nutrition.stanford.edu/projects/az.html

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share