Stress

Laatste Update: 9 oktober 2020

De smoezen van de 70+ uur werkers!

Met alle "handige" gadgets van tegenwoordig kun je stellen dat de 70+uur per week werken makkelijk gehaald kan worden. Fietsen/lopen/rijden naar het werk kost een tijd, in de middag pauze zijn we met het hoofd ook nog op kantoor en savonds de mail checken op je blackbarry/iPhone doen we ook steeds vaker. Als je dit allemaal bij elkaar optelt kom je toch al gauw op den 70 uur per week. En dan heb ik het nog niet eens over het weekend. Door het vele werken en het druk bezig zijn, kan het voorkomen dat je gezondheid op een laag pitje komt te staan. In dit artikel geef ik je een aantal tips waardoor je zelf tijdens het 70 uur werken per week, je gezondheid een boost kunt geven.

Gezond eten lukt vaak nog wel, maar wat de meeste "workaholics" wel missen, is de dagelijkse portie beweging. Iedereen (zelf als je 70 uur per week werkt) heeft 30 minuten de tijd om ook maar iets aan sport te doen. De smoes "ik heb geen tijd" moet eigenlijk veranderd worden "ik heb geen zin"! Als je thuis bent van een dag werken, zit je niet meer te wachten op een lekker half uurtje sporten!

Maar er zijn simpele dingen die je kunt doen, zelfs als je veel werkt (zelfs tijdens het werken) om toch een gezonde actieve levensstijl op te bouwen!

1. Begin altijd klein

Al het nieuwe is moeilijk, daarom is het belangrijk om niet direct groot te gaan beginnen. Een gezond actieve lifestyle opbouwen kun je niet binnen een week doen, begin met kleine stapjes.

Welke doel je ook stelt, wanneer je de lat te hoog voor jezelf legt is de kans aanwezig dat je halverwege afhaakt. Kleine doelen worden sneller behaald en hierdoor krijgt je ook weer de energie om de lat nog hoger te leggen(1). Welke sport je ook wilt beoefenen, ga het niet overdrijven om in een keer 4x per week te gaan trainen. Bouw altijd alles langzaam op!

Lees meer: Ochtend routine

2. Doe wat je leuk vind!

We kennen allemaal wel het principe dat je iets moet doen wat je leuk vind. Vaak wordt dit principe alleen maar op de werkvloer (soms ook te weinig) toegepast. Beantwoord de volgende vraag:

Wanneer is de kans groter dat je iets aan beweging doet wanneer je thuis bent?

A. Een activiteit die je leuk vindt,

of

B. een activiteit die je NIET leuk vindt

Wedden dat je antwoord A hebt gekozen? Als je moeite hebt om te gaan sporten, zoek dat een activiteit die je daadwerkelijk leuk vindt om te gaan doen. Fietsen, yoga, pilates, krachttraining, voetbal, zwemmen, hardlopen, dansen, zumba etc. etc. Er zijn tegenwoordig tientallen sportactiviteiten die je kunt doen en er zijn er vast wel een paar bij die je leuk vindt.

3. Start een fitness uitdaging op het werk

Tussen 12:00-13:00 hebben we middag pauze. Veel mensen "verspillen" dit uur om achter hun computer te zitten met een broodje of hangen een beetje in de kantine. De middag pauze is er niet alleen om wat te eten, dit uur moet besteed worden om je gedachten even compleet van het werk te houden zodat je na de pauze weer volop geconcentreerd aan het werk kunt. Dit uur in de pauze kun je gebruiken om te gaan bewegen. Je kunt beter een blokje om lopen, dan 20 minuten in de kantine voor je uit te gaan staren. Blijf je tijdens de hele pauze op je werk, dan zul je het werk nooit goed los kunnen laten.

Uit onderzoek blijkt dat een wandelingetje door het park bij je werk in de buurt ook stress door het werk verlaagt (2).

4. Sta een half uurtje eerder op

Is het bewezen dat wanneer je minimaal 20 minuten aan sport doet voordat je aan het werk gaat, dat je metabolisme en productiviteit met 40% zal toenemen. Dit betekent dus dat je 40% meer werk af hebt aan het einde van de dag! Het is moeilijk (helemaal als slapen een hobby is geworden) om wat eerder op te staan. Maar dis is een kwestie van gewenning. Als een mens een bepaalde activiteit meer dan 20 dagen achter elkaar doet, dat hij/zei er aan went. Dit is dus een kwestie van een nieuwe routine opbouwen.

5. Doe het niet alleen

Vele handen maken ligt werk! Zo is het ook wanneer je iets moet doen waar je eigenlijk geen zin in hebt. Als je een "sportpartner" hebt, is de kans groter de je gaat sporten dan wanneer je er geen hebt. Wanneer je een afspraak maakt, kom je er minder makkelijk vanaf! Ook een accountability systeem kan hier heel erg goed werken. Wanneer je bijvoorbeeld niet 2x in de week sport, zul je het toilet moeten schoonmaken. De kans dat je gaat sporten NA deze beloften is direct vergroot:)

Als je ook nog een ervaren sportpartner hebt kan dit je ook motiveren om zijn/haar niveau te behalen (3).

[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

  1. https://journals.aom.org/doi/abs/10.5465/255401
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0272494417300294
  3. https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/g4h.2016.0018

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share