PDS Dieet

Laatste Update: 17 augustus 2023

Glutenvrij eten wanneer je prikkelbare darm syndroom hebt

Onlangs kreeg ik een e-mail met de vraag of glutenvrij eten de klachten van PDS verlichten. Glutenintolerantie is typisch voor de aangeboren chronische darmaandoening waarvoor men een aangepast dieet moet volgen om beschadiging van het darmslijmvlies te voorkomen (1).

Een glutenintolerantie komt veel voor bij darmklachten. Het dieet is strikt en moet absoluut glutenvrij zijn om beschadigingen aan het darmvlies te voorkomen.

Een glutenintolerantie wordt gekenmerkt door de volgende klachten:
 • Diarree
 • Gewichtsverlies
 • Spierpijnen
 • Bloedarmoede
 • Aanhoudende vermoeidheid (2)


Zelfs een minimale inname van bijv. een klein stukje brood kan al pijn veroorzaken en experts gaan ervan uit dat het niet volgen van een gluten vrij dieet zelfs kan leiden tot darmkanker.

Wat zijn gluten?

Wat zijn gluten nu precies? Gluten zijn eiwitten opgebouwd uit glutenine en gliadine. Deze graan soorten tref je aan in tarwe, haver, rogge, gerst en alle voedingsproducten die op basis van deze ingrediënten gemaakt zijn (3).

Het is het deel gliadine dat de intolerantie juiste veroorzaakt. Een glutenvrij dieet mag dus absoluut geen brood, deegwaren, koek of gebak bevatten waarin deze eiwitten zijn verwerkt. Koop ook geen kant-en-klare voedingsmiddelen en let ook op met soepen uit blik en sauzen.

Eigenlijk is alles wat indikkingsmiddelen bevatten potentiële gluten, denk daarbij ook aan ketchup, ijsjes en ga zo maar door.

Gluten alternatieven

Er zijn gelukkig ook glutenvrije alternatieven op de markt die vaak een glutenvrij symbool op de verpakking hebben staan, deze moeten sinds 2012 aan de maximale norm voldoen van 20 mg per kilo.

Zo denk ik bijvoorbeeld aan Tapioca, gemaakt van gedroogde maniok wortel. Het is vooral bekend als bindmiddel, maar bestaat ook onder de vorm van bloem en is het hoofdbestanddeel van kroepoek.

Er was een tijd waarin dergelijke producten moeilijk te vinden waren. Gelukkig komen er wel steeds meer glutenvrije producten en voedingsmiddelen op de markt. Glutenvrij eten moet dus niet zo ingewikkeld zijn als het op het eerste gezicht mag lijken.

Vlees, vis & fruit

Voedingsmiddelen die wel opgenomen mogen worden zijn o.a.:

 • vlees en niet gepaneerde of gemarineerde vis,
 • groente, fruit, mais aardappelen,
 • bonen en peulvruchten,
 • melk, verse gemalen koffiebonen,
 • natuurlijke thee,
 • yoghurt en kruiden.


Een breed scala aan opties waar heel creatief mee geëxperimenteerd kan worden tijden de maaltijden. Glutenvrij eten hoeft dus zeker niet smaakloos te zijn

Prikkelbare darm syndroom

Mensen die lijden aan het prikkelbare darm syndroom vinden het vaak moeilijk om uit eten te gaan en verkiezen meestal om thuis te koken. Het menu bestaat uit voornamelijk uit veel verse groente met weglating van te veel verzadigde vetten.

Laat ons enkele overheerlijke gerechten bekijken…

Recept #1: Natuurlijke aardappelsoep

Natuurlijke aardappelsoep op basis van melk (de melk kan ook vervangen worden door kokosmelk in geval van bijkomende lactose intolerantie) met toevoeging van selderij, wortel en paprika met een snuifje peper en zout. Deze soep is niet alleen glutenvrij maar ook een overheerlijke verrassingvoor je niet intolerante familieleden en vrienden.

Recept #2: Huisgemaakt stoofpotje

Of wat dacht je van een huisgemaakt stoofpotje op basis van vers vlees, bijvoorbeeld een mooi stuk rundvlees en veel verse groenten zoals uien, wortels, aardappels, selderij en een kruiden tuiltje bestaande uit tijm, basilicum, mosterdzaadjes en peper en een klein beetje zout. Laat alles een uurtje sudderen op een zacht vuurtje en verzamel iedereen rond de tafel voor een smaakvolle gezonde maaltijd.

kiwi en acai bessen

Kiwi

In de natuurvoedingswinkel vinden we erg veel supplementen. Soms kun je door de bomen het bos niet meer zien. Wat betreft prikkelbare darm syndroom is het belangrijk om voldoende oplosbare vezels binnen te krijgen. Maar zeker ook niet te veel omdat je anders last kunt krijgen van krampen.

Een goed voorbeeld hiervan is kiwi en acai bessen.

Kiwi bevat een hoge hoeveelheid fenol verbindingen, oplosbare vezels en spijsverteringsenzymen belangrijk voor een gezonde darmflora.

Of acai bessen supplement uit het Braziliaanse regenwoud, acai bessen bevatten een zeer hoge dosis antioxidanten en bevorderen het metabolisme.

Het volgen van een streng maar smaakvol glutenvrij dieet is zeker belangrijk als je PDS hebt. Gelukkig worden fabrikanten steeds bewuster om ook glutenvrije producten aan te bieden.

Persoonlijk eet ik bijna geen gluten, ik merk dat ik meer energie heb en minder last van spijsverteringsklachten.

Heb je zelf ervaring met een glutenvrij dieet?

Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

Bronnen:

 1. https://academic.oup.com/gastro/article/5/1/11/2931986
 2. https://www.mdpi.com/2072-6643/8/10/644
 3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jgh.13703

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Sinds kort is bij mij PDS vastgesteld. Na jaren van klachten was ik dan eindejk naar de doctor gestapt en huj heeft me doorverwezen naar een dieetist. Met behulp van de dieetist en goed opletten met wat ik eet weet ik dat ik glutenhoudend voedsel zoveel moegelijk moet vermijden. Strict glutevrij is gelukkig ook weer nodig. En dat doet me erg goed.

 2. Goedenmiddag

  Wat fijn dat ik dit artikel heb gelezen. Na jaren van buikpijn, diarree, verstopping, overgeven, brandend maagzuur heb ik eindelijk de boosdoener gevonden van mijn klachten; gluten.
  Ik slikte van kleins af aan Domperidon. Uit onderzoek is dus gebleken dat pds ontstaat door een voedselvergiftiging.
  In mijn geval wel 2x tienerjaren en 1 keer begin 20. Ik had er erg last van.
  Medio 2007 werd er door de specialist Sarcoïdose bij mij geconstateerd.
  Ik dacht dat was de oorzaak van mijn problemen; spierpijn moeheid en buikpijn.
  Merendeels wel maar ik moet gewoon gluten vermijden nou dat is niet zo moeilijk toch maar toen ik gisteren de etiketten las van de voedselwaren in huis dacht ik jeetje er zit gluten in alles maar hoe nu verder?
  Ik dacht dat ik gezond at ... nou nadat mijn dochtertje was geboren 3 jaar geleden.
  Maar goed door dit artikel ben ik veel wijzer geworden.

  Harstikke bedankt.

  Mvg Suus

 3. Hallo,
  Ik ben sinds 2 dagen begonnen met een glutenvrij-dieet vanwege pds problemen. Weet iemand misschien wanneer de resultaten zichtbaar zijn?

 4. Na jaren lange problemen te hebben met mijn darmen, zat regelmatig te hyperventileren op het toilet, of verstoppingen en er nu 1/ 1/2 jaar terug achter zijn gekomen dat dochterlief coeliakie heeft en daardoor dus glutenvrij moeten eten,er wel veel klachten zijn verdwenen.
  Maar nog steeds klachten van buikpijn, krampen, geen honger hebben terwijl er toch gegeten moet worden, pijn in spieren, heupen,
  bovenbenen, en dochter ging nog steeds niet groeien ( ondanks dat de gluten onder controle zijn) ze blijft te klein voor haar leeftijd.
  En zij klaagt nog vaker over buikpijn! Heb ik voor ons beide een ontlastingonderzoek laten doen, en blijkt dat wij de dientoemba fragilis hebben een flinke ook nog( ja..... als hij er bij mij al jaren zit) ben ik de perfecte gastvrouw!
  Ook in dé tussentijd is er bij mij PDS geconstateerd en eet nu daarom minder koolhydraten, want een lekkende darm kennen of willen ze niet herkennen in de medicische wereld. En wordt dit te vaak op PDS gegooid! Ik denk als je darmen niet goed hun werk kunnen doen en er wat van een nu wel gezondere voeding toch nog regelmatig wat in de bloedbaan terecht komt, wat er dus niet hoort en ik daar een reactie op krijg. Dus misschien verstandig om ook alles eens na te laten kijken want de darmen zijn onze tweede hersenen heb ik mij laten vertellen, en dat granen heel veel schade aan kunnen richten is mij helemaal duidelijk..... het duurde wel even eer ik mijn keuken helemaal glutenvrij had, maar nu weet ik niet beter meer en binnen een week zagen wij al verschil in het welzijn van onze dochter binnen een maand was ze een heel ander meisje.

  1. indrukwekkend verhaal, Judith!
   Ben blij dat alles nu onder controle is!

 5. Mijn hele leven buikpijn gehad en diarre eerst coeliakie maar hielp niet genoeg na een lang onderzoek en allerlei dieeten kwamen ze er achter dat ik een prikkebare darm heb gluten is een grote boosdoener en nu precies aan het dieet houden voor een prikkelbare darm en nu bijna geen buikpijn meer

 6. Beste,

  Wat een fijn stuk, Ik ben sinds kort erachter dat ik glutenintolerantie heb na het vaststellen van pds en lactose intolerantie. Ben ik daar nog niet waar ik moet zijn.. Aangepaste voeding en kookstijl moet er echt nog in komen. Wel heb ik nog veel last van vermoeidheid en huidklachten. Gecombineerd met stress wellicht ook.
  Eczeemklachten wisselen. Dit heb ik van jongs af aan maar sinds enkele jaren weer in extremere mate .
  Probeer adhv een gezonde leefstijl en het vermijden van de genoemde intoleranties, minder last te hebben van mijn vermoeidheid en eczeemklachten/slechte huidconditie. Erg vervelend en hoop dat daar een goede balans in gaat komen.
  Nog niet achter wat de triggers zijn die er voor zorgen dat de klachten blijven ontstaan gezien ik toch alles voor n groot deel vermijd.... En een darmonderzoek gaan ze helaas hier niet 123 aan beginnen.

  1. Dag Cigay, ik ben blij te horen dat je wat aan het artikel hebt gehad! Er is inmiddels een breed scala aan glutenvrije opties in de supermarkt waar je heel creatief mee kunt koken. Glutenvrij eten hoeft dus zeker niet smaakloos te zijn. Kijk hier voor extra tips bij een glutenvrij dieet. Wat je eventueel zou kunnen doen is een dagboekje bijhouden zodat je achteraf precies kunt na gaan wat de triggers zijn geweest voor een eventuele eczeem uitbraak en of vermoeidheid. Ik hoop dat je hier snel achter kunt komen. Groetjes, Robert Jan

 7. Ik woog op een gegeven moment nog 50 kilo bij 170cm (veel te licht) Aankomen lukte niet, had na elke maaltijd zo'n buikpijn of tijdens de maaltijd werd ik al misselijk. uit onderzoeken kwam niets naar voren behalve PDS. Sinds een tijdje eet ik glutenvrij en kom ik weer aan, ook de krampen zijn zo goed als weg. Zo fijn! Ben er erg blij mee 😉

  1. Hoi Krista,

   Wat fijn om te horen dat glutenvrij eten zo'n goed effect heeft gehad op je PDS. PDS is inderdaad een lastig iets om te onderzoeken, maar het is heel fijn wanneer je iets vindt dat werkt!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share