• het effect van vetten op het lichaam

Goede Vetten en Slechte Vetten deel 3: Het effect van vetten op het lichaam

2016-11-21T09:41:26+01:00november 26th, 2012|Goede Vetten|0 Reacties

Laatste update: door

Goede Vetten en Slechte Vetten deel 3: Het effect van vetten op het lichaam

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Goede Vetten en Slechte Vetten deel 2: Verschil tussen omega 3, 6 en 9

Vertering en absorptie van vetten

Het meeste vet in het menselijke dieet is in de vorm van triacylglycerol (TAG), dit bestaat uit drie vetzuren, gebonden aan glycerol. In het spijsverteringskanaal wordt TAG gehydrolyseerd door hetenzym lipase. Wanneer het gehydrolyseerd wordt geeft het vetzuren en monoglyceriden vrij.

Emulgeren en spijsvertering

Het belangrijkste onderdeel van de vertering en absorptie van vetten is de oplosbaarheid: lipiden zijn hydrofoob en dus slecht oplosbaar in het waterige milieu van het spijsverteringskanaal. Het spijsverteringsenzym, lipase, is in water oplosbaar en kan uitsluitend op het oppervlak van de vetbolletjes werken. Onze spijsvertering wordt sterk geholpen door emulgeren, het afbreken van vetbolletjes tot veel kleinere emulsiedruppeltjes.

Galzouten en fosfolipiden zijn amfipatische moleculen die aanwezig zijn in de gal van ons lichaam. Motiliteit in de dunne darm breekt vetbolletjes uiteen in kleine druppeltjes die bedekt zijn met galzouten en fosfolipiden, deze zorgen ervoor dat de emulsiedruppeltjes niet opnieuw samenkomen als ze eenmaal afgebroken zijn. De emulsiedruppeltjes zijn waar onze spijsvertering plaatsvindt. Emulgeren vergroot het oppervlakte waar water oplosbare lipase kan beginnen met het verteren van TAG. Een andere factor die helpt is colipase, een amfipatisch eiwit dat lipase bindt en verankert aan het oppervlak van de emulsiedruppeltjes.

Micellen

Nadat we iets etenassociëren monoglyceriden en vetzuren zich met galzouten en fosfolipiden tot micellen. Micellen zijn veel kleiner dan emulsiedruppeltjes. Micellen zijn nodig omdat deze de slecht oplosbare monoglyceriden en vetzuren transporteren naar het oppervlak van de darmcellen waar