Goede Vetten

Laatste Update: 14 november 2016

Wat zijn de slechte vetten?

Klik hier om het 2de deel te lezen van "alles over vetten":
Gezonde vetten

Zo, het derde deel van het verslag over vetten zal gaan over ongezonde vetten. Er zijn de verschillende soorten ongezonde vetten.

 1. Verzadigde vetten
 2. Transvetten


De eerste van de zogenaamde ‘’slechte’’ vetten zijn verzadigde vetten. In kleine hoeveelheden is het prima, maar het is erg gemakkelijk om te veel  van deze verzadigde vetten binnen te krijgen.

Verzadigde vetten

Verzadig vetten zijn de vetten die gevonden worden in rood vlees , maar ook in zuivelproducten zoals melk, eieren, kaas en boter. Een teken dat vetten verzadigde vetzuren zijn is doordat ze al vast blijven zitten/ kleven bij kamertemperatuur, dat gebeurt niet bij bijvoorbeeld olijfolie.

De meeste onderzoekers geloven dat je de totale hoeveelheid verzadigd vet in je dieet zoveel mogelijk moet vermijden en ik ben het helemaal mee eens.

Het eten van verzadigd vet verhoogt het algemene niveau van je cholesterol, en als je je bewust bent van ‘’wat je eet’’ dan weet je dat dit in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Onderzoek toont aan dat de hoeveelheid verzadigde vetten beperken alleen niet genoeg is. Ook is het belangrijk om voldoende vezelrijk voedsel binnen te krijgen.

Met andere woorden, diëten met een hoog vezelgehalte breken enkele van de negatieve effecten van verzadigd vet af. Ik ben niet van plan om je te vragen alle voedingsmiddelen met verzadigde vetten, zoals rood vlees , kaas etc.  volledig uit je dieet te schrappen. Je hoeft alleen maar te bezuinigen op de hoeveelheid en je bewust te zijn van de hoeveelheid verzadigde vetten in de voedingsmiddelen.

Als je graag dat stuk kaas eet en die sappige steak, beperk je porties dan en zorg ervoor dat je ook voldoende vezelrijke groenten neemt om de effecten van verzadigde vetten te beperken.

De meest ongezonde en gevaarlijke van de verzadigde vetten zijn de zogenaamde transvetten.

Transvetten

Transvetten zijn eigenlijk speciale onverzadigde vetzuren die op een kunstmatige manier worden gemaakt. Het probleem is dan ook dat je lichaam hier van nature niet goed mee om kan gaan doordat het kunstmatig gefabriceerd is. De vloeibare plantaardige oliën worden omgezet in vaste plantaardige vetten waar dan margarine en bakboter als gevolg van hydrogenering wordt gemaakt.

Hydrogenering is een belangrijk woord in dit proces.

Gehydrogeneerde vetten hebben een verstoorde moleculaire structuur, wat ongebruikelijk is voor natuurlijke stoffen. In de cellen van ons lichaam maken transvetten onze celstofwisseling overstuur. Gehydrogeneerde vetten belemmeren het effect van gezonde voeding en  bevorderen de ophoping van giftige stoffen, die op hun beurt verschillende (chronische) ziekten veroorzaken.

Voor een vrij lange tijd werden gehydrogeneerde vetten zoals margarines, beschouwd als een symbool voor een gezonde manier van leven, en ze hebben zelfs boter verdrongen. Maar begin jaren 90 is er alarm geslagen wat betreft de gezondheidsgevaren van deze vetten.

Gevaren van transvetten

Gevaren zoals:

 • Verminderde kwaliteit van melk uit borstvoeding, de transvetten worden doorgegeven aan de baby met het melk van de moeder.
 • Kinderen worden geboren met een pathologisch laag gewicht.
 • Verhoogt risico om diabetes te ontwikkelen
 • Storing van prostaglandines, welke invloed hebben op de gewrichten en bindweefsel.
 • Storing van het cytochroom c-oxidase, waarin de belangrijkste rol de neutralisatie van chemische stoffen en kankerverwekkende stoffen is.
 • Verzwakking  van  je hele immuunsysteem
 • Verlaging van het niveau van testosteron (het mannelijk geslachtshormoon) en een slechtere kwaliteit van het sperma.
 • Verstoring van de stofwisseling (metabolisme) dat is beladen met ziekten zoals aderverkalking, arteriële hypertensie, hartziekte, kanker, obesitas en gezichtsvermogen.


Voedsel dat veel transvetten bevatten verlaagt de weerstand van je lichaam tegen stress en verhoogt het risico op depressie. Gehydrogeneerde vetten vallen ons lichaam ook aan, zelfs als we geen fan zijn van margarine.

Voedingsmiddelen die transvetten bevatten, zijn:
Slechte boters
Margarine, broodsmeersels, zachte boter, mengsels van dierlijke vetten en plantaardige oliën, geraffineerde plantaardige olie, mayonaise, ketchup, fast food: patat enz. .., confiserie: cakes, taarten, koekjes, crackers, enz .., snacks: chips , popcorn enz.. en diep gevroren eten en drinken.

En dit is slecht een kleine greep uit het aanbod voedingsmiddelen hoog in transvetten.

Om de consumptie van transvetten te voorkomen kun je het beste altijd eerst aandachtig de ingrediënten lijst doorlezen voordat je iets koopt. Termen zoals ‘’transvetten’’ of‘’gehydrogeneerde’’ en ‘’gedeeltelijk gehydrogeneerde vetten’’moeten worden vermeden.

Mijn boodschap is dan ook om GEEN voedsel te eten waar transvetten in zitten! Voedingsdeskundigen en ik zelf ook zijn van mening dat zelfs kleine hoeveelheden aan gehydrogeneerde vetten slecht voor je zijn.

Volgens onderzoek kost het twee jaar voordat alle transvetten uit je lichaam zijn. Hier schrok ik zelf van en dit komt omdat het een kunstmatige vet is en om die reden alleen heeft je lichaam er zo veel moeite mee!

Goed, nu dat je weet waarom transvetten zo ongezond zijn wil ik nu gaan hebben over cholesterol. Ik heb op mijn cholesterol blog al veel aandacht besteed over het onderwerp vetten en de invloed op je gezondheid.

Morgen zal ik het laatste deel online zetten:) Stay tuned!

Dit laatste onderdeel in misschien wel het belangrijkste. Ik zal je tips geven hoe je er voor kunt zorgen dat je nooit meer ongezonde vetten binnenkrijgt!

Klik hieronder om het 4de deel te lezen:

"Minder slechte vetten, meer goede vetten"

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. tja als men veel chips eet of regelmatig frites en frikadellen gebak en melk zonder te weten dat het ongezond is of daar niet bij stil te staan dan loop je gevaar ik verloor mede door het eet gedrag van iemand ;41 jaar , hartstilstand .
  als men een soort waarschuwing op deze producten had gezet dan had dat mischien voorkomen kunnen worden
  bevoorbeeld : Eet met mate . leef langer..

  1. Beste Ineke,

   Bedankt voor je vraag over wat je kunt eten bij verzuring. Verzuring kan optreden wanneer het zuur-base-evenwicht in je lichaam verstoord is. Het is belangrijk om voedingsmiddelen te kiezen die helpen om de zuurgraad in je lichaam te verminderen.

   Een alkalisch dieet kan helpen bij het verminderen van verzuring. Dit dieet omvat het eten van voedingsmiddelen die de zuurgraad in je lichaam verminderen, zoals groene bladgroenten, zoals spinazie en boerenkool, en andere groenten zoals broccoli en komkommer. Ook fruit zoals citroenen, appels en bessen zijn alkalisch en kunnen helpen bij het verminderen van verzuring.

   Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken om je lichaam gehydrateerd te houden en afvalstoffen te verwijderen. Het vermijden van voedingsmiddelen die bekend staan als zuurvormend, zoals rood vlees, zuivelproducten en geraffineerde suikers, kan ook helpen bij het verminderen van verzuring.

   Het is altijd raadzaam om een ​​gezondheidsprofessional te raadplegen voordat je grote veranderingen in je dieet aanbrengt. Zij kunnen je specifiek advies geven op basis van jouw individuele behoeften en gezondheidssituatie.

   Ik hoop dat dit je helpt bij het maken van gezonde voedingskeuzes om verzuring te verminderen. Als je nog meer vragen hebt, sta ik klaar om je te helpen.

   Met vriendelijke groet,
   Rozemarijn (Team OptimaleGezondheid)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share