Goede Voornemens

Laatste Update: 2 maart 2017

Goede voornemens: Meer bewegen voor je gezondheid

In het vorige onderdeel van de goede voornemens special (deel 1, 2) heb ik het gehad over hoe je het beste je goede voornemens kunt realiseren. Eén van de meest voorkomende goede voornemens is meer bewegen en/of afvallen.  

Nu weet men wel dat lichaamsbeweging inderdaad gezond is, maar dit betekent niet automatisch dat we ook meer gaan bewegen. Er zijn namelijk altijd een aantal belemmeringen wat je er van weerhoudt om een gezondere leefstijl te krijgen.

In dit onderdeel van de goede voornemens special geef ik je een aantal tips om meer lichaamsbeweging gemakkelijker te maken.

Introductie

Een maand of 2 geleden heb ik een email gestuurd naar de lezers van de website met de vraag:?

“Wat is je grootste belemmering / uitdaging op dit moment wat betreft je gezondheid”

Het percentage lezers die problemen hadden met voldoende beweging zal je verbazen. Daarnaast had men ook erg veel moeite met het consistent bewegen en de motivatie om van sport een routine matige handeling te maken.

De volgende stap:

Nu je weet wat het belang van voldoende lichaamsbeweging is, is het zaak om de volgende stap te nemen. Je raadt het misschien al: Het opbouwen van een “sport-routine”.

Gemakkelijk? Ja en Nee.

Het opbouwen van een routine waarbij sport en beweging in het vaandel staan is zowel eenvoudig als lastig.

Waarom eenvoudig: De eerste keer dat je van start gaat, zal je merken dat je bruist van de energie. Niets of niemand zal je tegenhouden en vanaf morgen zal je elke dag voldoende lichaamsbeweging krijgen.

Wanneer je veel energie en/of motivatie hebt, zal je merken dat het ondernemen van stappen makkelijk is.

Waarom lastig:  Zoals altijd, zal de energie en de motivatie binnen een aantal dagen/weken afnemen. Dit is een natuurlijk proces. Het opstarten van een nieuwe routines is makkelijk, echter het volhouden van deze routine is een ander verhaal.

Wat is dus belangrijk?

Uit het bovenstaande kunnen we concluderen dat er 2 belangrijke componenten zijn om blijvend voldoende dagelijkse beweging te krijgen.

 1. Energie en de zin om te bewegen
 2. Motivatie/doorzettingsvermogen

Helaas kunnen we deze 2 dingen niet in de winkel kopen…. Of toch wel?

Ik zal je nu een aantal verschillende tips voorleggen, waardoor jij het voor jezelf eenvoudiger maakt om dagelijks de “30 minuten per dag” mijlpaal aan te tikken.

Tips om het sporten/beweging makkelijker te maken

 1. Hou de gewoonte vast. Het eerste wat ik je kan aanraden is om gewoonweg de ‘’mindset’’ te hebben dat je vanaf vandaag de gewoonte vast houdt. Dit lukt natuurlijk alleen wanneer je niet al te veel nieuwe gewoonten wilt opbouwen. Bouw dit langzaam op.
 2. Wat is het doel? Zet het voor jezelf duidelijk op papier WAAROM jij wilt bewegen/sporten. Schrijf het op papier, print het uit en hang het op zodat je dagelijkse geconfronteerd wordt met de reden/het doel waarom je wilt gaan sporten. Dit zorgt voor energie waardoor je meer zin krijgt om te gaan sporten.
 3. Zorg dat het sporten leuk wordt. Een dagelijkse wandeling met de hond (een half uur), ga sporten met een vriend(in), deel mee aan een groepsles in de sportschool, luister muziek, beoefen een team sport. Nog een goede tips is, om jezelf te belonen!
 4. Begin klein. Wanneer je te grote doelen voor jezelf zet, is de kans groot dat wanneer je deze niet haalt, dat je de motivatie zal missen om door te gooien. Niemand kan binnen 1 week 10 kilo kwijtraken op een gezonde manier. Probeer altijd kleine en realistische doelen te halen. Hierdoor zal je ook vaker je doelen realiseren waardoor je weer extra motivatie krijgt om verder te gaan.
 5. Zoek een accountabilitybuddy. Dit klinkt misschien raar, maar dit betekent niets anders dat je een afspraak met iemand maakt. Wanneer ik bijvoorbeeld niet mijn wekelijkse “sportdoel” haal, moet ik het toilet schoonmaken en de ramen lappen. Nou, dit geeft mij meer dan voldoende motivatie om toch van de bank af te komen en om te gaan bewegen. Je kan ook op de speciale facebook groep een buddy zoekenJ
 6. Kies een sport uit dat je leuk/interessant vind. Wanneer je een sport kiest waar je van nature interesse in hebt, is het logisch dat het je minder energie kost om te gaan sporten.
 7. Door te sporten, kan je meer eten zonder aan te komen. Misschien is dit niet de beste motivatie, maar wanneer je sport hoef je minder op de “lijn” te letten. Dit betekent overigens niet dat je alles maar kant eten wat ongezond is.
 8. Sla nooit een dag over. Wanneer je ook maar 1 dag je routine doorbreekt, is de kans dat je de volgende dag het wel doet verminderd met 50%. Sla dus nooit een dag over.

Conclusie

Wat nu te doen? De eerste stap is om voor je zelf op te schrijven welke verschillende oefeningen je wilt gaan doen. Wellicht hardlopen, pilates, zumba, fitness?  Het lijkt me logisch dat je niet elke dag naar de sportschool wilt gaan. Dit is overigens ook niet aan te raden, je lichaam heeft namelijk ook voldoende rust nodig. Combineer een aantal zaken en plan zo je week in zodat je elke dag aan de 30 minuten komt.

Wanneer jij je week gepland hebt zijn er nog 2 dingen die je moet gaan doen.

Punt 1: Maak het voor jezelf makkelijk om te gaan sporten door de hierboven benoemde tips toe te passen. Kies een accountability buddy (maak een belofte in de facebook groep), zet je sportschoenen alvast klaar of download een app die je er aan herinnert als je een smartphone hebt.

Punt 2: Begin vandaag nog!

meer bewegen proces

Heb je zelf nog aanvullende tips? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten. Zoals altijd wordt delen via social media erg gewaardeerd! 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. dag jack,
  nu de voornemens, sporten, ben ik aangegaan...
  2keer per week, en dagelijks de wandelingetjes met mijn hondje.
  verder doe ik alles per fiets...
  wil je een goed en spiritueel 2014 wensen.
  yvonne

 2. Hoi Jack

  Aller eerst de beste wensen nog voor 2014

  Ik ben begonnen met het voedingspatroon aan te passen volgens de informatie op de website en uit het boek.
  Zoals je zelf al zegt dat gaat allemaal niet 123 maar het goede begin is gemaakt.
  Het heeft tijd nodig merk ik maar dat komt wel.
  Toch merk ik al iets dat het een positieve uitwerking heeft op mijn klachten die ik heb.
  Geweldig, dus ik ga lekker door zo en voeg iedere keer wat meer toe .

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share