Goede Voornemens

Laatste Update: 2 januari 2016

Goede voornemens opstellen en volhouden

Goede voornemens opstellen en volhoudengoede voornemens

Zoals je wellicht weet, heb ik het in vorige artikelen gehad over goede voornemens en hoe je deze ook daadwerkelijk kunt behalen.

In dit artikel wil ik graag dat je een begin maakt aan je echt lijst met goede voornemens.

Voordat we doorgaan naar het eigenlijke onderwerp van dit artikel, wil ik je nog eerst ergens op wijzen. Zelf lees ik erg veel over productiviteit, het stellen en behalen van doelen, enz. Ik trap dan zelf ook vaak in deze val.

Wanneer ik namelijk over leuke of interessante veranderingen lees die ik zelf graag zou willen toepassen in mijn leven, vergeet ik ze vaak maar een paar dagen later, omdat ik niet gelijk iets doe met wat ik geleerd heb.

Deze serie van artikelen over goede voornemens kan dan wel interessant zijn om te lezen, maar het zal ook volkomen nutteloos zijn, tenzij je ook echt iets doet met wat je leert.

Zonder daadwerkelijk actie te ondernemen op wat je leest, ben je eigenlijk simpelweg bezig met een hobby, want je leest er enkel over.

Ik denk dat dat een val is waar de meeste mensen gemakkelijk in trappen; Immers, lezen over veranderingen die je kunt maken in je leven is veel leuker dan ook daadwerkelijk actie te ondernemen om je leven beter te maken.

Dus indien je dat nog niet gedaan hebt, raadt ik je aan bij het eerste artikel te beginnen, je pen en papier erbij te nemen (of Word te openen in een klein venster) en vanaf nu alles op te schrijven wat je leert en er vervolgens ook echt iets mee te doen.

Anders blijf je altijd dromen, zoals met zoveel andere dingen. Je leven kan alleen veranderen door actie te nemen, ongeacht hoeveel kennis je hebt.

Je lijst van goede voornemens opstellen

Zoals je waarschijnlijk nog wel weet als je vorig artikel hebt gelezen, is het erg belangrijk om prioriteiten te stellen en eerst een duidelijk overzicht over je leven te krijgen voordat je je lijst van goede voornemens kunt opstellen en je er ook echt aan kunt houden.

Nadat je de potentiële investeringen (in tijd, wilskracht en motivatie) van je goede voornemens naast mekaar hebt gezet, en je leven in subonderdelen en prioriteiten hebt onderverdeeld op basis van je waarden, dan is het relatief eenvoudig om juist deze subonderdelen te scannen en al snel te zien welke doelen je jezelf het beste kunt stellen voor het nieuwe jaar.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je ziet dat je verreweg de meeste tijd besteedt aan je werk, terwijl ook een gezin hebt en twee kinderen. Een logische conclusie zou dan zijn dat je – indien mogelijk – meer tijd doorbrengt met je kinderen en daardoor misschien een uur per dag minder besteedt aan werk.

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je nu inziet dat je te veel tijd besteedt aan het spelen van games op je computer. Misschien werd je je hier pas bewust van omdat je nu een een overzicht hebt gemaakt van de (sub-)onderdelen van je leven.

Deze methode van het bepalen van je goede voornemens is effectief  vanwege de volgende redenen:

  • Het begrijpen van de potentiële investering van je goede voornemen zal je helpen bepalen of een doel het eigenlijk wel waard is om te maken, of dat je gewoon het idee van het maken van een verandering leuk vindt. (Dit is vooral belangrijk als je deze artikelen voor het eerst las wanneer je al een lijst met goede voornemens had.)
  • Het onderverdelen van je leven in subonderdelen zal je dwingen om je goede voornemens in alle aspecten van je leven te overwegen, dus je denkt aan alles voordat je plannen gaat maken voor het nieuwe jaar.
  • Dieper graven om te ontdekken wat van echte waarde voor je is, zal je helpen bepalen welke elementen van je leven het meest belangrijk voor je zijn, en welke je moet veranderen.

Dus, pak pen en papier erbij en schrijf de punten op die je wilt aanpakken. Dit hoeven nog geen gedetailleerde doelen te zijn, daar ga ik je mee helpen in het volgende artikel.

Veel mensen maken een cruciale fout wanneer ze op dit punt zijn aangekomen: ze stoppen met plannen, en creëren geen plan om daadwerkelijk te werken aan hun goede voornemens.

Ik ben ervan overtuigd dat dit de reden is waarom 92% van de mensen nooit hun doelen behalen die ze zich gesteld hebben als goede voornemens.

Tot slot...

Zoals je hebt gezien in mijn vorige artikelen over goede voornemens, is het belangrijk om eerst te bekijken of je goede voornemens ook echt in je leven passen voordat je je best gaat doen om aan ze te werken.

Als je deze serie blogartikelen tot nog toe hebt gevolgd, dan weet je nu dat dat ook niet alles is. Je zult namelijk een effectief plan moeten opstellen om je aan je goede voornemens te kunnen houden.

Een effectief plan wordt geformuleerd volgens de zogenaamde SMART-methode. In het volgende artikel gaan we dit stap voor stap doornemen.

Bronnen:

http://www.statisticbrain.com/new-years-resolution-statistics/

http://www.apa.org/helpcenter/resolution.aspx

http://proactivechange.com/resolutions/statistics.htm

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2980864

http://www.apa.org/helpcenter/willpower.aspx

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share