Motivatie

Laatste Update: 16 januari 2017

Regelmatig leven: 7 beproefde strategieën voor meer structuur

Voor de meeste van ons is het echt een uitdaging om de juiste balans in het leven te vinden. Dagelijks hebben we te maken met verschillende omstandigheden waardoor het eenvoudig is om de balans kwijt te raken.

Gelukkig is het heel goed mogelijk om meer structuur en gezondheid in je leven te krijgen. In dit artikel wil ik je kennis laten maken met 7 strategieën die er voor zorgen dat je een gebalanceerd leven zult krijgen.

Introductie

De oplossing van een onregelmatig leven is simpelweg ‘’balans’’. Maar wat betekent een gebalanceerd of regelmatig leven? Naar mijn mening bestaat een regelmatig leven uit de juiste mix tussen lichamelijke, mentale en emotionele activiteiten. Om je een voorbeeld te geven:

Wanneer je erg extern gericht bent door lange uren te draaien met weinig vrije tijd, maar weinig tijd over hebt voor vernieuwing, spiritualiteit of tijd doorbrengen met je familie, dan is er overvloed aan mentale activiteiten, maar de overige twee krijgen te weinig aandacht.

Normaal gesproken vinden we wel aardig de juiste balans, maar het kan voorkomen dat door omstandigheden de balans verstoord is geraakt. Voordat je kunt beginnen  met meer regelmaat te krijgen, stel eerst jezelf de volgende vraag:

Wat is belangrijk voor jou?

Is het je baan? Of je gezin / familie? Vrienden? Vrije tijd? Financiën?

stenen op elkaarDe juiste balans vinden is een lijst maken op basis van prioriteiten. Neem nu de tijd en denk na wat voor jou het belangrijkste is! Herkennen van je kernwaarden is absoluut essentieel, schrijf ze op, zie het als je persoonlijke ‘’mission statement’’. Het grote voordeel hiervan is wanneer je een keer in tweestrijd staat om iets wel of niet te doen, dan weet je wat het goede antwoord is.

Denk dan aan een situatie dat je moet overwerken van de baas, maar je hebt ook beloofd om met je zoon naar de bioscoop te gaan, dit kan een moeilijke beslissing zijn. Want bonuspunten maken bij je baas kan belangrijk zijn om promotie te maken, maar voldoende tijd spenderen met je zoon is zeker ook belangrijk, wat doe je dan?

Zulke situaties komen we regelmatig tegen, indien je een beslissing maakt wat tegen je kernwaarden ingaat krijg je frictie. De oplossing is ook heel duidelijk te zijn in je persoonlijke ‘’mission statement’’, schrijf dit op, eventueel kun je zelfs een mission statement maken voor je familie, werk etc. Het geeft je de gereedschap om betere prioriteiten te maken (concept heb ik geleerd van Stephen Covey)

Voldoende energie stoppen in lichamelijke, mentale en emotionele onderdelen van je leven creëert balans en regelmaat. Dat kan zijn dat je goed let op je voeding en aan voldoende lichaamsbeweging doet, maar ook jezelf verbetert door educatie en voldoende tijd spendeert met je vrienden en familie. Wanneer één van deze onderdelen te weinig energie krijgen, dan ontstaat er frictie en een onregelmatig leven!

Nu zal ik de 7 tips voor meer regelmaat met je delen:

1. Tijd beter en productiever indelen

Ik ben zelf erg geïnteresseerde in het onderwerp productiviteit. We krijgen allemaal een bepaald aantal dagen op deze mooie planeet en hebben allemaal evenveel tijd per dag. Wat het verschil maakt is hoe je je tijd effectief indeelt waarmee je een gelukkig leven kunt hebben.

Een concept wat ik geleerd hebt van Stephen Covey is dat we tijd niet kunnen managen, maar dat je juist jezelf beter moet managen. Dat betekent ook ‘’nee’’ leren zeggen en leren delegeren! Te veel hooi op de vork nemen creëert alleen maar frictie en werkt averechts.

2. Voldoende tijd voor jezelf

Alleen maar werken is alles behalve productief. Het is belangrijk om een goede scheiding te maken tussen werk en privé. Als je kijkt hoe onze samenleving functioneert, valt op dat we sowieso 1 dag per week hebben om vrij te nemen, en dat is zondag.

Zondag is van oudsher bedoelt om de batterij op te laden. Zo wil ik hoe dan ook de computer niet aanraken tenminste één dag per week. Echter, we hebben meer nodig dan alleen één dag. ’s avonds even tot rust komen na een lange dag is zeker belangrijk om de volgende dag weer fit en fruitig te zijn. Erken dat je voldoende tijd nodig hebt om tot jezelf te komen!

3. Ga je hobby achterna

hobbieDe mensen die het meest gelukkig zijn hebben tenminste één hobby waar ze zich helemaal op kunnen storten. Wou je altijd al leren schilderen, nieuwe taal leren? Of leren tennissen? Wat dat ook mag zijn, maak tijd vrij voor je hobby, je zult merken dat je beter in je vel zult voelen!

4. Sociale groep

Zorg voor momenten dat je kunt tijd spendeert met andere mensen. Dat kan een mentor zijn, je vrienden, familie of een support groep. Je zult merken dat sociale activiteiten erg goed werken om meer balans in je leven te krijgen.

5. Luister naar je lichaam

Als je moei of gefrustreerd bent zijn dat allemaal signalen dat een disbalans is. Probeer de oorzaak te achterhalen en werk aan je gezondheid. Op lange termijn kan dit voor chronische klachten zorgen zoals een burn out.

6. Gezonde voeding

Een onregelmatig leven gaat vaak gepaard met een ongezond voedingspatroon. Om dit te doorbreken is het een goede tip om meer op je voedingspatroon te gaan letten. Voordat je weet voel je je beter en heb je meer balans in je leven.

7. Sporten voor vernieuwing

Eén van de beste manieren om depressie of stress te verhelpen is door te sporten. Ga naar de sportschool, wordt lid van een team sport of Pilates. Je zult merken dat je meer regelmaat krijgt door te sporten. Tevens is dit een geweldig moment om andere mensen te leren kennen.

Het is mogelijk!

Met het drukke en hectische leven van nu is het eenvoudig om de balans kwijt te raken. Het kan goed zijn dat je overspoelt raakt met verplichtingen en problemen. Ga daarom aan de slag met deze 7 tips en je zult ontdekken dat kleine aanpassingen in je leefstijl grote positieve veranderingen teweeg kan brengen. Zorg altijd voor de juiste balans tussen je lichamelijke, mentale en emotionele activiteiten, daar huist de oplossing naar een regelmatig leven en zal het zeker waard zijn!

Heb je nog tips voor een regelmatiger leven? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! Waardevol artikel, deel het hieronder via social media, dat wordt erg gewaardeerd!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share