Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 4 april 2017

Griep: Wat te doen wanneer je ziek bent + 19 Tips

griep wat te doenVanzelfsprekend zit niemand hier op te wachten: Griep! Wanneer iemand een beetje koorts heeft of niest, spreekt men al van de griep.

Soms kan dat gevoel wel weken aanhouden, maar meestal kun je dan nog wel doorwerken. Het is dan wel het beste om dit thuis te doen en minder fanatiek te zijn dan normaal.

Thuis omdat je jouw collega’s niet wil aansteken en rustig aan omdat je anders echt ziek wordt!

Dus even part-timen dan maar of een paar dagen per week vrij nemen om te voorkomen dat je echt ziek wordt.

Wanneer je echt last hebt van het griepvirus ben je echt ziek en lig je de hele dag in bed!

Om dit te kunnen voorkomen zal ik verder in dit artikel uitleggen wat de symptomen en oorzaken zijn van de griep en geef ik 19 tips over hoe je hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf kunt komen!

Wat is het influenza virus?

Voordat we griep gaan “behandelen” is het verstandig om eerst wat meer te weten te komen over het virus zelf. Griep is een besmettelijk virus dat door het influenzavirus (zie afbeelding hiernaast) veroorzaakt wordt. Het influenzavirus wordt vaak verward met een verkoudheid. Als je in de winter verkouden bent kan je absoluut niet spreken van een griep. Het verkoudheidsvirus en de griep zijn twee totaal verschillende virussen

Influenza is een virus dat de luchtwegen infecteert. Vooral bij de wat oudere mensen (70+) kan een simpel griepvirus ernstige gevolgen hebben. Ongeveer 800.000 mensen worden jaarlijks door het griepvirus getroffen.

Een kwart procent hiervan overlijdt aan de gevolgen van dit virus ondanks de goede behandelingen! Het is dus een virus om rekening mee te houden!

Het influenzavirus is een wereldwijde epidemische ziekte die vooral voorkomt in een gematigd klimaat, zoals dat van Nederland. Om het nog wat moeilijker te maken zijn er ook nog eens verschillende soorten van dit virus. Daardoor krijg je soms toch nog de griep ondanks dat je een griepprik hebt gehaald, omdat je dan een andere variant van het virus te pakken hebt.

Op al die varianten zal ik in dit artikel niet al te veel op in gaan.

De oorzaken van het griepvirus

De griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus dat vooral voorkomt in de koudere maanden van december tot ongeveer maart en soms ook april. In de winter worden er dus vaak veel mensen besmet met het griepvirus. Veel mensen vragen zich af waarom men in de winter vaker het griepvirus oploopt dan in de zomer.

Ik heb eens rondgevraagd aan vrienden en familie en bijna niemand weet hier de oorzaak van. De reden de griep vooral in de winter heerst, is omdat het virus minder goed kan overleven in de zomer! Dit virus bedekt zichzelf tegen de kou door zich te bedekken met een vettige beschermlaag. In de zomer “smelt” deze beschermlaag en en hierdoor kan het zich minder makkelijker “verplaatsen”.

Mensen worden minder snel ziek en raken minder snel besmet doordat het virus niet buiten de persoon kan overleven (in de zomer)!

Het virus is erg besmettelijk en kan zich makkelijk verplaatsen door de lucht. Doordat het zichzelf kan beschermen door de kou, is de kans op griep in de winter aanzienlijk groter. Wanneer een besmet persoon niest/hoest kan het virus zich in de lucht begeven.

Daarnaast kan het schudden van een hand al genoeg zijn om besmet te raken door het virus.

Soorten griep virussen

Zoals ik eerder zei zijn er veel verschillende soorten griep virussen. Er zijn twee hoofdgriepvirussen die over het algemeen verantwoordelijk zijn voor de griepepidemie in de winter. Het gaat dan om het influenza A en influenza B virus. Er is ook nog een C versie, maar daar word je niet heel erg ziek van.

Het influenza A virus wordt onderscheiden door twee soorten eiwitten die erop zitten. Ook van dit virus zijn weer meerdere versies. Bij van het ene eiwit zijn er 18 subversies en van het andere eiwit weer 11. Het gaat dan om Hemagglutine (H) en Neuraminidase (N). De Hemagglutine zorgt ervoor dat het virus zich kan binden aan de gastheer (als je pech hebt ben jij dat). De Neuraminidase zort ervoor dat het virus zich in de cellen kan vermenigvuldigen en zich verder kan verspreiden.

Om te weten met welk type griep je te maken hebt wordt vaak het cijfer dat hoort bij de subversie genoemd. De Spaanse griep in 1918 werd H1N1 genoemd en de vogelgriep H5N1.

De A virussen kunnen bij mensen en dieren voorkomen.

De type B influenza virussen worden niet onderverdeeld met behulp van cijfers, maar worden opgebroken in de lijn waarvan ze komen. Er zijn twee B griepviruslijnen, namelijk B/Yamagata en B/Victoria. Pas in de jaren 70 is deze splitsing begonnen. De namen zijn bepaald naar aanleiding van de plaats waar het virus is uitgebroken.

De B griepvirussen zijn tot nu toe alleen bij mensen en zeehonden waargenomen.

Voor de jaarlijkse vaccinatie wordt altijd iets tegen A H1N1, A H3N2 en B griepvirussen gemaakt. Het nadeel is dat het griepvirus zich snel ontwikkelt waardoor je net niet gevaccineerd kunt zijn voor een bepaalde versie die dan heerst.

Als je niet gevaccineerd hoeft te worden maar merkt dat je telkens maar een week beter bent voor je wéér de griep krijgt kun je last hebben van een andere griep dan de eerdere versie waar je lichaam nog geen antistoffen voor heeft. Super irritant als je dat gebeurt.

Soms kun je ook iets anders onder de leden hebben dat vergelijkbare symptomen heeft als de griep, zoals een fikse verkoudheid.

Risico groep voor de griep

Iedereen kan besmet worden met dit virus, zowel jong als oud. Er is altijd een risicogroep, hieronder de kenmerken:

  • 65+

Oudere mensen hebben vaak een zwakker immuunsysteem en worden daarom opgeroepen op een griepprik te halen. Let wel op! Soms kan de griepprik voor rare reacties zorgen als je ook andere medicatie slikt. In Italië zijn bijvoorbeeld twee oudere mensen die ook Tramadol gebruikten gaan hallucineren na het krijgen van de griepprik en het nemen van hun medicatie. Geef abnormale klachten daarom altijd aan bij je arts om eventueel over te stappen op andere medicatie als het een vreemde interactie heeft met de griepprik.

Chronische aandoeningen, zoals diabetes, hebben ook een negatieve invloed op je immuunsysteem.

  • Zwak immuunsysteem

Als je door een ziekte, zoals aids, een zwak immuunsysteem hebt is de kans op een ernstige griep groter dan bij gezonde mensen.

  • Zwangere vrouwen

Bij sommige versies van het griepvirus is deze ook gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Een griepvirus van het pH1N1 type dat in 2009 ontstond en zelfs doorging tot 2010 trof ook zwangere vrouwen die soms zelfs op de intensive care behandeld moesten worden.

Uit een Amerikaans onderzoek kwam naar voren dat van de 181 opnamen bij de intensive care er 37 overleden. Bij een dergelijke ernstige vorm van de griep zal de persoon die je begeleid tijdens de zwangerschap extra opletten en je ook waarschuwen.

Dus je hoeft je niet altijd druk te maken als je zwanger bent, maar extra stappen zetten om niet ziek te worden is altijd een goed idee. Daarbij ging het in dit onderzoek alleen om de vrouwen die waren opgenomen in de intensive care, dus er was ook een grote groep buiten beschouwing gelaten die de griep zelfstandig kon wegwerken uit het lichaam.

Wat zijn de symptomen/gevolgen

Doordat het griepvirus erg algemene symptomen heeft, wordt dit vaak onderschat en zal men zich niet al te druk gaan maken. Iedereen heeft wel eens last van koorts of keelpijn en dit hoeft nog niet direct te betekenen dat het griepvirus hierachter zit.

Hieronder een overzicht van de verschillende symptomen van griep:

  • Hoofdpijn
  • Keelpijn
  • Koorts
  • Lekkende neus
  • Lopende neus
  • Zwak gevoel
  • Mindere eetlust
  • Spierpijn

Een combinatie van de bovenstaande symptomen kan duiden op het griepvirus. Raadpleeg altijd je arts wanneer dit het geval is en wanneer je bij de risicogroep hoort.

De keelpijn kenmerkt zich tot veel kuchen en ook pijn bij het slikken. De koorts is vaak boven de 38 graden celcius. De spierpijn bij een griep is vooral in de rug, armen en benen.

De gevolgen van dit virus zijn niet mis! Het is meer dan alleen maar even met een verstopte neus in bed liggen totdat het overgaat. Op lange termijn kan de griep ernstige gevolgen hebben zoals hartklachten, zenuwontstekingen, middenoorontsteking, bronchitis etc. Het kan zelfs tot vroegtijdig overlijden leiden.

Griep behandelen

Er zijn verschillende manieren om het griep virus te behandelen:

  • Voorkomen,
  • Medicijnen,
  • Uitzieken,
  • Symtoombestrijding
  • Oorzaakbestrijding!

Voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Je kan jezelf voor het griepvirus natuurlijk niet voor 100% beschermen, maar je kan de kans zeker verkleinen. Gezond eten, voldoende vitaminen binnenkrijgen, geen stress, goede nachtrust en een sterk immuunsysteem kunnen er voor zorgen dat de kans op het influenzavirus verkleint wordt. Het omgaan men mensen die reeds besmet zijn, verhogen natuurlijk de kans, dit is dus ook af te raden.

Gezond eten

1 Voeding met vitamine C

Vitamine C is erg belangrijk om je immuunsysteem te versterken. Vooral citrusvruchten zitten boordevol vitamine C en natuurlijk de kiwi. Groene bladgroenten, zoals spinazie heeft vaak ook relatief veel vitamine C.

2 Vermijd zware metalen

Houd je van vis? Let dan op dat je hier niet te veel van eet. De meeste vissen hebben namelijk een kleine hoeveelheid kwik in zich en dat metaal is funest voor je immuunsysteem. Dus eet vis, maar niet elke dag.

3 Vermijd bewerkte voeding

Bewerkte voeding, zoals die waar kunstmatige suikers en verzadigde vetten inzitten, onderdrukken de aanmaak van het hormoon leptine. Leptine is weer belangrijk voor de aanmaak van witte bloedcellen en heeft dus direct invloed op je immuunsysteem.

Laat fastfood, chips en koekjes zo veel mogelijk staan en vervang dit voor gezonde snacks, zoals een appel.

4 Eet groene bladgroenten

Groene bladgroenten hebben weer een positief effect op de aanmaak van leptine. Dus laat die broccoli, spinazie maar komen. Ook donker fruit is goed voor de aanmaak van leptine. Een leuke bijkomstigheid is dat leptine er ook voor zorgt dat je het signaal krijgt dat je vol zit en dus helpt dit ook om gewicht te verliezen.

5 Drink groene thee

Hij staat nu ook in de schrijf van vijf, dagelijks drie koppen thee, voor je immuunsysteem moet je daar groene thee van maken.

6 Drink meer water

Je lymfesysteem is een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem. Dit systeem werkt alleen als er voldoende vocht in je lichaam zit. Door urineren en zweten verlies je op een dag toch al gauw een liter water en dit moet je aanvullen. Zeker als je naast stilzitten ook nog beweegt.

Dus naast die drie koppen thee gewoon ook een fles van 2 liter water gedurende de dag opdrinken. Dan moet het lozen en voorkomen van dat stomme griepvirus wel goedkomen.

Gezonde levensstijl

Naast gezonde voeding is je levensstijl ook van belang voor een sterk immuunsysteem. Daarom nog een paar tips om door je manier van leven je immuunsysteem zo sterk mogelijk te maken:

7 Stress verminderen

Langdurige stress is een echte immuunsysteemkiller. Dit komt omdat stress ervoor zorgt dat je immuunsysteem tijdelijk is uitgeschakeld zodat je genoeg energie hebt om kei hard weg te rennen in een gevaarlijke situatie. Alleen langdurige stress schakelt je immuunsysteem dus langdurig uit of zet het tenminste op een lager pitje.

Een manier om je stress te verminderen is door elke dag 10 minuten te mediteren. Ga op een comfortabele plek zitten of liggen, focus je op je ademhaling die door de buik gaat en probeer aan niets te denken. Laat gedachten gewoon komen en gaan.

griep meditatie

8 Regelmatige beweging

Vind je het lastig om te mediteren? Dan kun je ook stress verminderen door regelmatig te bewegen. Een dagelijkse wandeling van een half uur is al genoeg. Dus je hoeft niet eens naar de sportschool als je daar geen tijd voor hebt J.

Een paar keer in de week fanatiek sporten is ook gezond voor je lymfesysteem.  

9 Slaap

Rust is belangrijk voor een gezond immuunsysteem. Je moet minimaal 6 uur slaap per nacht hebben, maar een gezonde slaap voor je immuunsysteem duurt tussen de 7 en 9 uur per nacht. Probeer daarom een uurtje eerder naar bed te gaan als je de 8 uur slaap nog niet haalt.

Een goed slaap en waak cyclus helpt je lichaam ook om sterk te blijven. Probeer daarom om elke nacht minstens acht uur te slapen als je de griep al te pakken hebt.

10 Vermijd mensen met de griep

Omdat griep een besmettelijke ziekte is kun je het beste mensen met de griep vermijden. Als je toch langs moet gaan kun je de begroeting met hand en kussen wel even overslaan. Waarschijnlijk hebben ze er wel begrip voor, want niemand wil zich zo rottig voelen als dat je je voelt als je de griep hebt.

Uitzieken

Onder normale omstandigheden kun je dit virus binnen een paar dagen “uitzieken”. Om ervoor te zorgen dat dit nog enigszins dragelijk gebeurt heb ik nog een aantal extra tips voor je.

11 Drink nog meer water

Als je de griep hebt kun je ook last krijgen van diarree, overgeven en zweet je veel meer dan normaal. Hierdoor verlies je ook veel meer vocht dan normaal. Het is dus belangrijk om meer te drinken dan je gewoonlijk doet. Het beste is om drank met cafeïne erin te laten staan, omdat je daar juist weer diarree van kunt krijgen als je al griep hebt.

Ga in plaats daarvan voor kruidenthee met een beetje honing. Dit kan ook direct je keel kalmeren.

12 Blijf liggen

Wees gewoon iemand die lekker gaat bankhangen. Als je de griep hebt is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Je lichaam vertelt je duidelijk dat je niet moet bewegen, dus een bezoekje aan de sportschool doet je nu echt geen goed. Zelfs huishoudelijke taken kun je beter uitstellen. Die was loopt niet weg en je kunt ook boodschappen online bestellen en je kunt zelfs kant en klaar eten bestellen, zelfs gezond.

Door zo lui mogelijk te zijn heeft je lichaam ook meer energie om het griepvirus weg te werken.

13 Eet/drink soep

Had ik het al gehad over extra vocht in je opnemen? Soep is hier heel goed voor. Bovendien blijkt ook dat kippensoep de symptomen van griep kan verlichten. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Volgens de onderzoekers komt dit doordat als je soep aan tafel eet en je boven de soepkom leunt de dampen in je neus komen. Dit lucht heel erg op.

Als iemand anders de soep voor je maakt is het voordeel ook emotioneel omdat je gewoon opgelucht bent dat je verzorgd wordt op je minste moment.

14 Neem een stoombad

Vochtige lucht helpt om je luchtwegen vrij te maken van verstoppingen en het kalmeert je keel. Als het kan kun je een paar keer per dag een stoombad nemen. Neem als het niet anders kan twee keer per dag een lekkere warme douche om de dampen tot je te nemen.

Je kunt ook een stoombad nemen door een pan met heet water te vullen en vervolgens je hoofd erboven te houden met een handdoek er omheen. Adem dertig seconden diep door je neus in en door je mond uit. Heerlijk!

Pas wel op et heet water, vooral met kinderen. Een stoomapparaat is het veiligst om te gebruiken.

15 Warmtekompres

Een warm washandje op je voorhoofd en neus kan ontzettend goed werken tegen de hoofdpijn als je last hebt van de griep.

16 Neem keelsnoepjes

Dat kuchje is echt zoooo vervelend. Gelukkig hebben ze daar keelsnoepjes voor uitgevonden, zelfs een zuurtje kan al helpen. Door die keelsnoepjes kuch je minder en heb je minder last van keelpijn dan zonder keelsnoepjes.

17 Gorgel en spuug

Opeens kun je spugen als de beste. Dikke klodders slijm zijn geen probleem, maar wel super pijnlijk en een beetje goor. Door met een zoutoplossing te gorgelen en die vervolgens uit te spugen (want anders DORST) verminder je het dikke slijm dat zich achter in je keel kan ophopen, vooral als je veel ligt.

18 Spoel je hoofdholtes

Ik heb het er vaker over op Optimale Gezondheid, de neti pot. Dit is ideaal om je gezichtsholtes mee schoon te spoelen. Door de griep heb je namelijk een verhoogde kans op een voorhoofdsholteontsteking en dat wil je natuurlijk voorkomen. Je voelt je al beroerd genoeg.

Als je de neti pot gebruikt giet je een zoutoplossing in je ene neusgat en loopt het uiteindelijk in het andere neusgat eruit. Het is belangrijk dat je dit met de juiste zoutoplossing doet, maar gelukkig kun je kant en klare pakketjes krijgen.

19 Laat je verzorgen

Ik had het er al kort over bij de kippensoep. Emotionele steun kan heel belangrijk zijn bij de griep en de beste emotionele steun is een vriend(in) of familielid die je komt verzorgen. Als het enigszins mogelijk is om je te laten verzorgen regel dat dan, want je lichaam heeft echt alle energie nodig om weer beter te worden.

Medicijnen: Er zijn een aantal medicijnen die goed tegen dit virus werken. Oseltamivir (Tamiflu®) of zanamivir (Relenza®) werken goed wanneer deze tijdig worden ingenomen. De periode dat de griep verschijnselen afnemen wordt hiermee verkleind. Meestal duurt dit een dag of 10.

Tot slot…

Belangrijk is dat je de ziekte goed uitziekt. Je kan je misschien wel beter voelen maar vaak draag je het virus nog een aantal dagen met je mee. Het is belangrijk om vooral veel water te drinken, in bed te liggen en niet te veel inspanning te verrichten om dit proces te versnellen.

Daarnaast kan vocht ervoor zorgen dat je tijdelijk vrijer kunt ademen. Als het mogelijk is om een stoombad te nemen kun je dat een paar keer per dag doen, een warme douche doet ook al wonderen.

Symtoombestrijding: Griep gaat gepaard met pijn en hoesten. Pijnstillers tegen de pijn en hoestmiddelen (hoesttabletten, stroop voor de keel, Vicks Vaposiroop) tegen het hoesten.

Oorzaakbestrijding: Dit is in de meeste gevallen niet van toepassing. Maar als je een verzwakt immuunsysteem hebt kan dit noodzakelijk zijn. In ernstige gevallen kan men antivirale (dit zijn zogenaamde antivirusmiddelen) middelen gebruiken.

Bronnen:

http://www.cdc.gov/flu/about/viruses/

http://jcm.asm.org/content/48/4/1425.full

http://link.springer.com/article/10.1007/s10995-013-1415-6

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/flu/basics/symptoms/con-20035101

https://www.researchgate.net/profile/Sonia_Radice/publication/236328500_Two_cases_of_hallucination_in_elderly_patients_due_to_a_probable_interaction_between_flu_immunization_and_tramadol/links/02e7e534f8f2b039a6000000.pdf

http://www.webmd.com/cold-and-flu/features/treating-flu-at-home

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Beste

    Zit al dagen met griep ik was zo bang dat we naar de spoed zijn gereden zelfs nu nog doet mijn borstkast pijn heb al dafalgan-nerofen-hoestsiroop e.d genomen niets helpt wat raad u mij aan

    Mvg

  2. Beste, woon op Sicilie en ben al maanden lang iedere keer opnieuw ziek, sins begin november, griepverschijnselen, hoesten, neusverkouden, pijn op de borst en achter in de rug, pijn in de botten en articolaties. ben niet iemand die op bed is gaan liggen, heb daar geen tijd voor en heb ook honden die naar buiten moeten en geen genoegen nemen met de tuin, en ja op de boulevard aan zee en vooral 's avonds kan het behoorlijk koud zijn, moet ik dit absoluut vermijden of als men dik aangekleed is maakt het dan niets uit? De Siciliaanse gezondheidsverzorging is bepaald niet om over naar huis te schrijven dus aan een arts hier heb ik niet veel.

    1. In jouw geval moet je toch naar betere oplossingen zoeken, Patricia. Je legt jezelf te veel beperkingen op om voldoende te genezen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

39 Shares
Tweet
Pin1
Share38