Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 4 april 2017

Heb jij dikke wallen onder je ogen?

Wallen onder de ogen

Als je iemand tegenkomt die hele dikke wallen onder de ogen heeft, dan denk je vaak willekeurig dat diegene slecht heeft geslapen of dat de afgelopen nacht voor diegene heel lang is geweest, met veel alcohol. Dit kan soms waar zijn, maar in de meeste gevallen is er wat anders aan de hand. Wallen onder je ogen: Wat zijn de oorzaken en wat kun je er aan doen?

Het verschil tussen wallen en kringen

Vaak wordt het over één kam geschoren: Wallen en kringen onder de ogen. Maar niets is minder waar. We spreken hier wel degelijk over twee verschillende verschijnselen, ieder met zijn eigen oorzaken en oplossingen. Om even heel kort door de bocht te gaan: Wallen zijn uitstulpingen van het vet wat onder het oog zit, en dienst doet als een soort stootkussentje voor het oog. Bij kringen onder de ogen zie je een verkleuring van de huid. In feite is het geen verkleuring van de huid zelf, maar de huid is daar plaatselijk enigszins transparant, waardoor je een mix ziet van blauwe bloedvaten en het grijze botvlies wat hierachter ligt. Over kringen onder je ogen kom ik in een later artikel op terug, want het zijn twee verschillende ‘problemen’ met verschillende oorzaken en mogelijke oplossingen.

Wallen onder je ogen

Je ziet het vaak verschijnen op oudere leeftijd, maar dat wil niet zeggen dat jongere mensen hier geen last van kunnen hebben. En met name in die leeftijdsgroep is het hebben van wallen onder de ogen niet echt sierlijk. Ten eerste natuurlijk omdat je er zelf tegenaan kijkt in de spiegel, maar het geeft je omgeving ook constant de indruk dat je vermoeid bent, slecht geslapen, misschien een nacht flink aan het stappen geweest. Daarnaast laat het je gezicht ouder lijken dan je in werkelijkheid bent.

Mogelijke oorzaken van wallen onder de ogen

Er wordt heel erg vaak gedacht dat wallen onder de ogen gevuld zijn met vocht, maar dat is niet waar. Voor het grootste deel (90%) bestaan de wallen uit vet. De rest, 10%, is inderdaad gewoon vocht.

Het ontstaan van wallen onder je ogen is niet van de ene dag op de andere. Dit is een langzaam proces wat in het begin vaak niet eens opgemerkt wordt.  Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan hiervan:

Bindweefsel

Het feit dat je een vetopslag onder je ogen hebt is vrij normaal. Dit vet fungeert als een soort stootkussentje voor je oog. Het heeft dus een duidelijke functie en normaal zie je dit vet ook helemaal niet. Maar in de loop van de tijd, als gevolg van het verouderingsproces, is het in de meeste gevallen bijna onvermijdelijk dat deze vetopslag steeds groter wordt. Nog niet echt een probleem, omdat het bindweefsel er voor zorgt dat het vet binnen je gezichtscontouren blijft, dus zie je er niets van. Maar in datzelfde verouderingsproces gaat het eerder genoemde bindweefsel verzwakken waardoor het vet niet meer binnen de contouren van het gezicht blijft, waardoor de wallen zichtbaar worden als gevolg van de zwaartekracht.

Minder elastische huid

In combinatie met het eerdere punt over het bindweefsel, speelt ook de huid zelf een rol in het ontstaan van wallen. Als je ouder wordt, gaat de elasticiteit van de huid ook achteruit. Dit zie je vaak in de vorm van rimpels. Door minder elasticiteit werkt de huid niet mee aan het voorkomen van wallen. De combinatie van de huid en het bindweefsel, die beide minder elastisch worden, zorgt er voor dat de vetkussentjes onder je ogen meer en meer zichtbaar worden: De bekende wallen onder je ogen!

Erfelijkheid

Het tijdstip waarop de huid minder elastisch wordt, en dus het moment dat er wallen gaan ontstaan, is afhankelijk van veel factoren. Hierin speelt de erfelijkheid een hele grote rol. Als je weet dat je ouders dikke wallen onder de ogen hebben, dan kun je er bijna op rekenen dat dit bij jou ook gaat gebeuren. Om meer inzicht te krijgen over het tijdstip van het ontstaan, kun je informeren bij je ouders. Zo krijg je een kleine richtlijn wanneer je dit zou kunnen verwachten.

Leefstijl

Een andere belangrijke factor hierin is je leefstijl. Natuurlijk heb je wallen onder de ogen als je een nacht flink aan de haal bent geweest, maar gaat het nu niet om. Het gaat hier om een structurele leefstijl die, direct of indirect, invloed heeft op het ontstaan van wallen onder je ogen. Om er even een paar te noemen:

 • Alcohol drinken en roken zorgen voor een verstoorde vochtbalans, waardoor om de meest gekke plekken vocht vastgehouden wordt. Dus ook onder je ogen.
 • Veel zout eten zorgt ook voor een verstoring in je vochthuishouding.
 • Te weinig slapen en, misschien verrassend, ook te véél slapen zorgen voor wallen onder je ogen

Allergische reactie

Een andere oorzaak van wallen onder de ogen is een allergische reactie, hoewel dit minder bekend is. De wallen onder de ogen zijn dan een indirect gevolg van de allergie. Door bijvoorbeeld een chronische verkoudheid of een allergie kunnen je ogen regelmatig opzwellen. Op zich niet erg, omdat dit vaak na een poosje weer afzakt. Maar door het steeds oprekken van de huid onder, en rondom, je ogen wordt de huid losser waardoor er wallen gaan ontstaan.

Huidaandoeningen

Er zijn ook ziektes en aandoeningen die zorgen voor extra vochtophoping onder je ogen, eventueel in combinatie met een zwelling. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan Eczeem, Trichinose, Nefrotisch Syndroom, ontsteking van de huid rondom de ogen eof de ziekte van Pfeiffer.

Mogelijke oplossingen van wallen onder de ogen

Wallen onder je ogen kun je vaak niet voor de volle 100% vermijden, aangezien erfelijkheid en ouderdom een belangrijke rol hierin speelt. Maar er zijn wel een aantal die je kunt doen om het proces zo veel mogelijk te vertragen:

Gezonde levensstijl

Het zo veel mogelijk vermijden van wallen onder je ogen heeft voor een groot deel te maken met een optimale huid. Hoe langer je huid flexibel blijft, hoe langer de wallen wegblijven. Om dit te bereiken is het van belang om gezond te leven, dus gezond en gevarieerd eten en regelmatig bewegen. Dit is overigens niet alleen goed tegen de wallen, maar voor je algemene gezondheid beslist een must!

Water, Water, Water!

Yep, alweer dat water. Water drinken zorgt voor een gezonde waterbalans in je lichaam. Misschien een beetje tegenstrijdig, maar water drinken zorgt er voor dat overtollig lichaamsvocht, dus ook die in je wallen, efficiënt kan worden afgevoerd via de natuurlijke weg. Drink minimaal anderhalve liter water per dag!

En als je dit allemaal al gedaan hebt, en de wallen zijn er nog steeds. Of als je inmiddels te laat bent om dit te voorkomen en/of te corrigeren, dan zijn er nog operatieve oplossingen. We spreken hier dan van cosmetische chirurgie. Normaal gesproken wordt dit niet vergoed door je basis- of aanvullende verzekering. Voor eigen kosten dus! Ik behandel even de twee meest populaire:

Rimpelvuller

Het aanbrengen van een rimpelvuller is op dit moment heel erg populair. Niet alleen bij de dames, maar ook steeds meer bij de heren. In feite wordt er hierbij niets aan de wallen zelf gedaan, maar wordt de omgeving van de wallen ‘opgevuld’ zodat de wallen zelf minder opvallen. De lijnen van je gezicht worden vloeiender. Dit is beslist geen permanente oplossing! Afhankelijk van de kwaliteit van de rimpelvuller kan dit een oplossing zijn voor de duur van 8 a 9 maanden. Rimpelvuller is niet dé oplossing voor alle gevallen: De rimpelvuller werkt het beste bij de wallen onder de ogen als gevolg van ouderdom.

Plastische Chirurgie

Deze oplossing is in de meeste gevallen permanent. In ieder geval voor hele lange tijd tot wel 20 jaar. Maar dit is afhankelijk van de soort ingreep. Over het algemeen wordt hierbij een klein buisje in de wallen aangebracht om het overtollige vet af te voeren. Dit wordt meestal gedaan in combinatie met een ingreep om je huid onder je ogen (weer) strak te trekken, waardoor de huid er voor zorgt dat er geen nieuwe wallen gaan ontstaan. Eventueel overgebleven huid kan dan worden verwijdert.

Nog een tip:

Heb jij alleen last van wallen onder je ogen op het moment dat je opstaat? Nadat je écht wakker bent geworden zullen deze dan vanzelf verdwijnen. Maar wist je dat je dit verschijnsel kunt vermijden door een hoger kussen, of zelfs twee kussens, te gebruiken? Hierdoor ligt je hoofd ietsje hoger dan de rest van je lichaam, en zal een ongewenste ophoping van vocht onder je ogen tegengaan.

Tot slot

Wallen onder je ogen kun je dus voor een deel vermijden, of in ieder geval uitstellen door gezond te eten en regelmatig te bewegen. Probeer dat in eerste instantie. De keuze voor een plastische ingreep is in mijn ogen wel een laatste ‘redmiddel’, want aan iedere ingreep, hoe klein dan ook, zijn risico’s verbonden.

Je kunt het ook anders bekijken: Met al je lichaamskenmerken ben jij een uniek persoon, inclusief je wallen onder de ogen. Je moet je afvragen of je, vaak op oudere leeftijd, hier nog iets aan wilt veranderen met behulp van chirurgie. Ga gewoon gezond leven, beweeg regelmatig en drink veel water: De allerbeste remedie tegen wallen onder je ogen!

Zou jij kiezen voor een gezondere levensstijl om wallen te vermijden? Of ben jij meer van de plastische chirurgie?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. ik ben idd ruim 20 jaar geleden ( toen 45 jaar ) geopereerd aan mijn ogen. boven en onder. dat werd zonder problemen door het toenmalige ziekenfonds volledig vergoed. nu is het terug en volgens de oogarts ( specialist ) is het weer hard nodig, maar nu wordt het ineens niet meer vergoed ( ongeveer 1200 euro en die heb ik niet ) en moet ik zo blijven lopen. mijn bovenleden hangen voor mijn ogen en ik heb heel vaak knallende hoofdpijn, maar volgens de zorgverzekering is het niet ernstig genoeg. we hebben al 3 jaar achter elkaar een verzoek ingediend maar het wordt elke keer geweigerd. het is trouwens een erfelijke afwijking. schandalig vind ik het !!!!

  1. Ik was dit artikel aan het lezen vanuit mijn interesse als schoonheidsspecialiste. Een klant van me heeft er last van en is goed geholpen met radiofrequentie omdat dit het collageen terug aanmaakt en dus ook de elastieken. Een andere mogelijkheid is bindweefselmassage is iets minder relaxerend maat wel zeer doeltreffend. Wie weet kan dit u verder helpen!

 2. Leuk artikel!

  Ik had ook flinke wallen/kringen onder mijn ogen maar heb er gelukkig iets aan kunnen doen.
  Als eerste kun je natuurlijk make-up gebruiken, alleen werkte dat voor mij niet meer.

  EYE-MX is een zalf/creme die mijzelf goed bevallen is. Je smeer het voor het slapen gaan onder de ogen. Het herstelt de huid in circa 2 weken. De grijs/blauwe kringen zijn nu stukken minder. Voor overtollig huid weet ik niet of het een oplossing kan bieden.

  Je zou ook eens met je huisarts er over kunnen praten, die kunnen dan een verwijzing maken voor de plastisch chirurg. Maar zoals al eerder werd aangegeven, dan lopen de kosten wel op.

  Groetjes, Tess

 3. Ik heb 3.5 jaar geleden een macs lift gehad, ik had toen nog geen wallen, maar de plastisch chirurg wilde samen met de facelift een boven en onder ooglift doen. Na 2 jaar kreeg ik vreselijke wallen onder mijn ogen, die ik daarvoor niet had. Dus het blijft geen 20 jaar. Nu moet ik wel zeggen dat mijn plastisch chirg Global care clinic dr nelissen in Zolder, een prutser was. Ik denk ook dat ik zijn eerste patient was met een facelift. Al met al, na 2 jaar was er van de facelift niets meer te zien. Dikke wallen onder ogen. En de oogleden boven zijn heel dik geworden. Dus kijk goed waar je een operatie laat doen, want garantie kennen dokters niet.

  1. Dankjewel voor het delen van deze ervaring, Linea!

   Zijn er meer lezers die (positieve of negatieve) ervaringen hebben met deze kliniek?

 4. Natuurlijk ga ik voor de natuur. Die is je te baas en je basis. Dus sporten en gezonde voeding is de remedie.
  Plastisch chirurgie is voor eendagsvliegen die het ene gat met het andere gaan dekken uiteindelijk. Wijsheid begint eerst bij de natuur en het onderwerpen aan zijn wetten. Mogelijk denken voorstanders van plastisch behandelde een kwantum sprong mee te maken maar dat kost mogelijk miljoenen jaren. Eerst maar eens gewoon doen wat jaren ouder worden brengt.

   1. Ik kijk de laatste weken in de spiegel en schrik van mijzelf. Ik ben een vrouw van 61 en zie het iedere dag erger worden. Plastische chirurg kan misschien uitkomst bieden

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share