• Herpes en sex

Herpes en sex

2018-07-02T11:25:51+01:00juni 15th, 2014|Herpes|63 Reacties

Laatste update: door

Herpes en sex

herpes en sex

Het herpes virus kan je op verschillende manieren overdragen of besmet mee raken. Een van manieren is seks. Wanneer je onveilige seks hebt, kan het voorkomen dat je een aantal dagen later last krijgt van de symptomen die het herpes virus met zich mee brengt. Wanneer je deze symptomen ervaart komen er een aantal vraagstukken naar boven. Op het internet is enorm veel informatie te lezen over dit onderwerp.

Al deze informatie staan op verschillende website vermeld. Het doel van dit artikel is om al die informatie (antwoorden op de vraagstukken) te bundelen zodat er een duidelijk overzicht ontstaat.

Wanneer je zelf nog vragen hebt die niet in het artikel vermeld staan, laat dan even een reactie achter en ik zal er voor zorgen dat je vraag beantwoord zal worden.

Ik heb genitale herpes, wat nu?

Laten we eerst concluderen dat het vervelend is wanneer je besmet bent met het virus. Gelukkig is het niet levensbedreigend voor volwassen mensen. Baby's en zeer jonge kinderen kunnen nog wel eens andere klachten ervaren, echter dit is een klein percentage.

In de meeste gevallen merk je pas een aantal dagen na de vrij-partij de klachten die gepaard gaan met genitale herpes. Die ene keer duurt dit een aantal dagen, de andere keer een week. Hier is helaas geen pijl op de trekken.

Kan ik nog veilig met iemand heb bed delen?
Natuurlijk wel! Echter wel veilig natuurlijk. Ook wanneer beide partijen hetzelfde virus hebben, is het aan te raden om alsnog veilig te vrijen om zodoende de kans op uitbraken te verkleinen. Wanneer je bijvoorbeeld een condoom draagt is de kans op besmetting nagenoeg nihil!

Wanneer krijg ik uitbraken?

Er zijn verschillende factoren waar een uitbraak afhankelijk van is. Juist omdat het een hele waslijst is, is de antwoord op deze vraag lastig. De ene is vatbaarder voor uitbraken dan andere. Voor meer informatie hierover lees: "Herpes Symptomen en Uitbraken"

Hoe kan ik besmet raken?

Elke keer dat je het bed induikt (onveilig), is er een kans dat je besmet bent met het herpes virus. Zelf wanneer je bedpartner geen klachten of symptomen ervaart, kan diegene wel het virus dragen. De beste manier om je te beschermen is om altijd veilig te vrijen! Wanneer je met iemand seks (onveilig) hebt die besmet met het virus maar geen klachten ervaart, is er de kans dat je zelf niet besmet raakt. Hoe groot die kans is, is niet te beantwoorden aangezien dit van verschillen factoren afhankelijk is.

Wanneer de persoon welk klachten en symptomen ervaart is de kans enorm groot dat je direct besmet wordt met het virus. Er zijn natuurlijk "geluksvogels", echter hier zou ik niet op vertrouwen. Neem het heft in eigen handig en vrij altijd veilig (mits je natuurlijk allebei getest bent en de uitslag van negatief).

Hoe weet ik of ik überhaupt het virus draag?

Dit kan je nooit voor 100% weten. Ook al heb je nog nooit klachten gehad, dan is de kans zeker aanwezig dat je het virus met je mee draagt. Dit betekent dus ook dat je het onwetend over kan dragen. Wil je echt voor 100% weten of je het virus draagt of niet, ga dan naar je huisarts en binnen 1 week heb je duidelijkheid.

Conclusie

De belangrijkste conclusie die we kunnen trekken is dat wanneer we met iemand in bed duiken dit altijd veilig moeten doen. Echter, mocht je op dit moment het herpes virus (genitale herpes) hebben, wees gerust. Dit betekent dus niet dat je nooit meer sex kan hebben. Probeer dit natuurlijk wel altijd zo veilig mogelijk te doen.

Nog een belangrijk punt (een beetje off topic) is dat je het beste dit met je partner kan bespreken. Dergelijk zaken achterhouden heeft geen zin. Ook wanneer je nooit meer uitbarstingen krijgt, is het beter om je bed partner in te lichten.

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

63 Reacties

 1. azra 17 juni 2014 om 17:25- Antwoorden

  Wanneer je koortslip van herpes over is en als je verder geen symptomen hebt ben je dan nog steeds besmettelijk.

  • Robert Jan Hendriks 18 juni 2014 om 08:32- Antwoorden

   Hallo Azra,

   Inderdaad, ook zonder symptomen is herpes nog steeds besmettelijk.
   Lees het volgende artikel maar eens: Herpes

   Jack

  • Lola 13 april 2016 om 21:10- Antwoorden

   Hoi

   Als iemand het herpes virus heeft (genitale herpes) kan je het dan je hele leven overdagen aan een ander? Stel je wilt proberen kinderen te krijgen, hoe kan je dat doen zonder dat je je partner besmet? Groetjes

 2. Jose 25 juli 2014 om 11:09- Antwoorden

  Is het wel toegestaan om te zoenen van onderen, als er geen blaasjes zijn. Veilig vrijen is duidelijk, maar er is wat mij betreft een grijs gebied. ik hoor het graag.

  • Robert Jan Hendriks 25 juli 2014 om 14:06- Antwoorden

   Hoi Jose,

   Zoenen van onderen, zoals jij dat zo mooi zegt, kan in theorie ook een SOA opleveren. De kans is heel klein, maar die is wel aanwezig. Met name voor de SOA chlamydia. Als de gever van de orale seks wel regelmatig blaasjes heeft, maar op dat moment niet, is de kans vrij groot dat het toch nog overgedragen wordt. Onnodig te zeggen dat als de gever blaasjes heeft, orale seks vermeden moet worden.

   Ik hoop dat je hiermee verder kunt!
   Jack

 3. Lore 31 juli 2014 om 20:07- Antwoorden

  Ik heb vandaag te horen gekregen dat ik besmet ben met het herpes virus. En ik het toch enkele vraagjes:
  Ik heb nu last van genitale herpes, kan ik dan ook koortsblaasjes krijgen?
  Bij seks, kan ik dan nooit meer zonder condoom vrijen? hoe moet het dan als ik nog kinderen wil? En orale seks is bij mij ook niet meer mogelijk?
  Als de genitale herpes genezen is, kan ik het nog krijgen?

  • Robert Jan Hendriks 1 augustus 2014 om 10:30- Antwoorden

   Hallo Lore,

   Dat is een erg vervelend bericht, en ik begrijp dat dit veel vragen oproept. Met name de praktische vragen die jij stelt.
   Om kort te gaan: Als drager van het Herpes-virus kan er altijd weer een uitbraak komen, maar dat kun je door bijvoorbeeld een goed voedingspatroon zo veel mogelijk voorkomen. Veel dragers blijven jarenlang vrij van een uitbraak!
   Veilig vrijen blijft het advies! Ook al heb je geen uitbraak, er blijft altijd een kans dat je de Herpes overdraagt. Dit geldt ook voor orale seks. Een condoom gebruiken is dus onvermijdelijk.
   Ik begrijp dat dit wellicht nog meer vragen oproept, met name over je kinderwens. Je kunt prima zwanger worden, zonder dat er een gevaar is voor je (ongeboren) kind.
   Mijn advies: Zet al je vragen even heel kort op papier zodat je niks vergeet, en maak daarmee een afspraak met je behandelend arts. Het is de enige manier om de juiste antwoorden te krijgen, en ook direct antwoorden op de nieuwe vragen.

   Ik zou het op prijs stellen als je me op de hoogte houdt. Vind het leerzaam om te vernemen hoe zich dit ontwikkeld en wat de antwoorden zijn van je arts. Op deze manier kan ik nog meer mensen helpen met alle vragen. Eventueel kun je dat anoniem doen in een mail naar info@optimalegezondheid.com

   Ik wens je ontzettend veel sterkte!
   Jack

 4. Adrie de Meijer 15 januari 2015 om 14:07- Antwoorden

  Hallo jack,
  Ik heb te horen gekregen dat ik het herpes virus heb, ik was met klachten van jeuk en blaasjes in de bilnaad naar de dermatoloog geweest en uit onderzoek bleek ik herpes te hebben,ik kreeg de aanbeveling om zinkolie op te smeren, maar ik heb het idee dat dit niet helpt, volgens mij help Fusidinezuur wel. er wordt op het moment onderzoek gedaan naar eventuele andere SOA. ik ben er ontzettend van geschrokken want ik dacht altijd veilig te vrijen. ik ben homo en heel monogaam dus van wisselende contacten kan ik het niet hebben, mijn vriend beweerd geen herpes te hebben, maar nu durf ik geen sex meer met hem te hebben omdat ik bang ben dat de besmetting nog erger word.ik ben helemaal in paniek, wat moet ik doen?
  Adrie

  • Robert Jan Hendriks 8 februari 2015 om 11:47- Antwoorden

   Hallo Adrie,

   het kan even schikken zijn wanneer je een herpes uitbraak krijgt. Bijna iedereen heeft het herpes virus in zich zitten (de koortslip variant) maar slechts bij een aantal komt het tot een uitbraak. Daarnaast kan het ook zijn dat je het al een tijd hebt maar nu pas geactiveerd wordt. Belangrijk is om goed te werken aan een betere weerstand (voeding, stress).

   Succes!

 5. marieke 22 januari 2015 om 10:25- Antwoorden

  Wat in dit artikel staat klopt niet helemaal volgens mijn arts.
  Uit een bloedtest hoeft niet (kan wel) te komen dat je herpes hebt dus een test geeft geen 100% uitsluitsel. En ook als je drager bent van genitale wratten komt dit niet uit een bleodtest. De enige manier om zeker te weten of je het hebt is om vocht af te nemen uit de blaasjes wanneer je daadwerkelijk symptomen hebt

  Condoom helpt niet voor mij. Mijn blaasjes van Herpes komen tussen vagina en anus voor. Dit is een gedeelte wat niet wordt bedekt van condoom. Ook als ik op het moment van seks geen herpesblaasjes heb kan ik het doorgeven en geeft het condoom geen bescherming voor mijn partner.
  Ik heb mijn partner verteld dat ik Herpes heb en wij hebben daarom tijdens een uitbraak en 2 weken nadat de blaasjes weg zijn geen seks. Meer kun je niet doen. De kans bestaat nog steeds dat ik het virus aan hem overdraag.

 6. Destiny 20 mei 2015 om 23:16- Antwoorden

  Goedeavond
  Mijn naam is destiny in februari heb ik te horen gekregen dat ik herpes heb nou heb ik in de maand mei weer een blaasje moet ik weer naar de dokter?

 7. Mareno 27 augustus 2015 om 17:38- Antwoorden

  Hi,

  ik weet niet of ik herpes of 1 van de soa's heb. Ben naar de dokter geweest en heb me urine laten controleren.
  Ik heb puisten met witte kop op m'n penis niet op de eikel. Ik hoor morgen de uitslag. Het is mij ook vertelt dat dit talgkliertjes kan zijn. Heb het uitgeknepen en ziet er erg lelijk uit. heb nu wondjes. Nu ondek ik dat er meer komen. Is dit zorgwekkend of kan het geen kwaad. gaat om puistjes met witte kop. geen blaren..

 8. Rachel 30 september 2015 om 17:58- Antwoorden

  Hoi Jack,
  Ik heb zelf herpes genitales en vroeg mij het volgende af. Als ik geen uitbraak heb maar wel orale seks wil ontvangen, moet er dan altijd bescherming gedragen worden?

  • Team OptimaleGezondheid 12 november 2015 om 16:46- Antwoorden

   Allereerst excuses voor de late reactie. Door de vele waardevolle reacties, loopt het beantwoorden enigszins achter.

   Hoewel de kans veel kleiner is, loop je altijd het risico om het virus over te dragen. Ook via orale seks.

   Veel succes!

  • Raoul 10 maart 2017 om 09:28- Antwoorden

   Beste Rachel,

   Ik heb vernomen dat deze genitale Herpes ook kan ontstaan door een veganistisch dieet, wellicht kan het hierdoor komen.

   Mvg Raoul van de Loop

 9. Vrouw 24 november 2015 om 20:52- Antwoorden

  Goedendag, ik ben al 10 jaar met dezelfde partner en we zijn allebei voor 100% trouw. Ik heb al wel jaren heel af en toe een soort pukkeltje op een schaamlip, met opgezette lymfklier. Zelfs wel eens laten zien aan een arts. Zelfs gevraagd of dit herpes kon zijn! Het antwoord was "nee"
  Nu heb ik in korte tijd veel van dit soort ontstekingen gekregen ( altijd maar 1 klein wondje) en ook nog allerlei blaasjes op mijn bil. Het blijkt nu toch herpes te zijn! Dit virus kan dus al jaren in mijn lichaam zitten. Nooit heb ik een eerste grote uitbraak gehad, dat kan ik me echt niet herinneren. Nu pas de laatste jaren heb ik er meer last van, maar dus al wel 20 jaar af en toe een lastig ontstekinkje. Ik heb veel gewrichtsklachten en ik las dat mensen vaak een diagnose fybromialgie krijgen terwijl het een herpesvirus is. Als ik bedenk dat het virus zich in het lichaam in de zenuwen in het bekken nestelt begin ik wel te denken dat dit het dus kan zijn!
  Waarom heb ik jaren een heel klein beetje last en nu veel meer??? ( nu in drie weken drie uitbraken????) en zou mijn gevoel over die gewrichtsklachten kloppen????

  • Team OptimaleGezondheid 29 november 2015 om 17:45- Antwoorden

   Het herpes-virus kan zich heel erg lang 'schuil' houden in je lichaam, en dat schijnt bij jou het geval geweest te zijn. Toch vreemd dat er nu recent wél uitbraken zijn. Is er iets verandert in je leven? Meer stress? andere voeding? ongezonder leven? Gestopt met sporten?
   Het enige advies wat ik je kan geven is om door te zetten bij de artsen, en hen bijna dwingen om door te zoeken totdat de juiste diagnose gevonden is.

   Heel veel succes!

 10. Jeffrey 3 januari 2016 om 00:49- Antwoorden

  Hoi,

  Ik heb sinds een week van uitslag tussen mijn billen. Ik ben naar de huisarts geweest en hij denkt aan herpes. Ik krijg deze week de uitslag van mn test. Ik lees op alle sites en forums dat er een kans bestaat dat ik het virus ook kan doorgeven wanneer er geen blaasjes zijn. Bestaat er dan ook een kans dat ik dit kan doorgeven met mn geslachtsdeel of mond bij onveilige sex (ook al hebben hier nooit blaasjes gezeten)

  • Team OptimaleGezondheid 4 januari 2016 om 15:27- Antwoorden

   Het virus zit in je lichaam, dus is er altijd een kans dat je het doorgeeft, ook al is de uitbraak ergens anders en/of heb je geen blaasjes.

   • Jeffrey 16 januari 2016 om 09:48- Antwoorden

    Dus ook door met iemand te zoenen zou ik het al door kunnen geven?

    • Team OptimaleGezondheid 16 januari 2016 om 14:20- Antwoorden

     In theorie kun je het ook door te kussen door kunnen geven.

 11. Olivia 12 november 2016 om 00:55- Antwoorden

  Hoii

  Ik heb een vraag. 2 weken terug zaterdag op zondag na het naar de spoed gegaan in het ziekenhuis met opgezette schaamlippen en pijn bij plassen. Ze hebben toen m'n plas gecontroleerd en daaruit kwam een blaasontsteking . Ook dacht ze aan een schimmelinfectie dus ik kreeg antibiotica kuur en crème mee om alles te behandelen. Maandag toch dokter weer gebeld omdat er ineens blaasjes op mijn schaamlippen zaten. Zij heeft kweekjes afgenomen en dacht gelijk aan herpes, daarvoor dus gelijk kuur meegekregen. Nu afgelopen woensdag de uitslag gehad en het was idd herpes type 1. Daarnaast had ik chlamydia dus daar heb ik gelijk 2 pillen voor gehad dus is dat gelijk weg. Ook vonden ze een andere bacterie waar ik de naam van kwijt ben, maar ik zal er nooit iets van merken maar als ik zwanger wil worden moet ik me nog laten testen en in mijn laatste maand van zwangerschap den antibiotica slikken omdat mijn kindje dan geboren kan worden met hevige koorts..

  Maar over de herpes. Mijn vriend en ik doen het altijd zonder condoom, ik slik wel de anticonceptie pil. Nu kan hij ook besmet zijn of heeft hij misschien juist mij besmet ( dat weten we niet omdat hij nergens last van heeft) maar moeten we het dan nog met condoom doen? Want we gaan binnenkort samenwonen en hebben geen andere seks contacten dan elkaar. De kans is groot dat hij ook herpes heeft namelijk dus heeft een condoom dan nog zin? Of omdat we het wrs allebei hebben maakt het niet meer uit?

  Ik hoor het graag

  • Team OptimaleGezondheid 16 november 2016 om 22:11- Antwoorden

   Als jullie beide herpes hebben, kunnen jullie in principe zonder condoom vrijen.
   Maar voordat jullie dat gaan doen, is het verstandig om je vriend ook te laten testen. Je weet maar nooit of hij het inderdaad ook heeft opgelopen.

 12. Kim 8 januari 2017 om 00:40- Antwoorden

  Hoi Robert Jan of Jack,

  Ik heb een vraag. Mijn vriend heeft genitale herpes. Tot nu toe hebben we altijd veilig gevreeën, maar....nu willen we graag een kindje. Hoe pakken we dit aan? Met inseminatie of zit het virus ook in het sperma? Wat is de kans dat het kind ook het virus krijgt?

  • Team OptimaleGezondheid 13 januari 2017 om 22:08- Antwoorden

   Als alléén je vriend Herpes heeft, en jij niet, dan zal jullie kindje niet besmet worden. Het virus zit namelijk niet in het DNA, dus ook niet in het sperma of het spermavocht.
   Inseminatie is inderdaad de meest veilige weg. Overleg dit even met je huisarts.

   Heel veel succes!

 13. mieke 8 maart 2017 om 09:12- Antwoorden

  Ik heb herpes genitales maar mijn vriend niet alleen soms een koortslip is de kans groot nu dat ik hem ook herpes genitales geef of juist niet?

  • Team OptimaleGezondheid 8 maart 2017 om 22:00- Antwoorden

   Dat is nog steeds mogelijk, Mieke....

 14. Elle 1 april 2017 om 10:01- Antwoorden

  Beste Robert Jan,

  Leuke avond gehad, maar heel stom toch een slippertje gemaakt met een jongen die herpes heeft. Hoe groot is de kans dat ik het nu ook heb>? Ik heb een best wel goede weerstand en zelf had hij geen uitbraak, maar ik ben als de dood dat ik iets heb! Snel naar de GGD, maar kan dat gelijk? Of moet je daarmee wachten? Wanneer weet/merk je dat je ergens last van hebt? Ik lees hier dat, dat een tijd kan duren voordat je het merkt?

  Groetjes

  • Team OptimaleGezondheid 6 april 2017 om 17:42- Antwoorden

   De kans is klein, maar toch aanwezig. Inderdaad maar even naar de GGD. Daar kunnen ze je verder helpen.

 15. Angela 8 april 2017 om 23:00- Antwoorden

  Hoi hoi!

  Ik heb nu 2 keer seks gehad met een jongen, helaas heb ik niet verteld dat ik herpes heb. Zonder condoom is dit gebeurd en uitbraken heb ik niet en al een anderhalf jaar niet meer gehad. Ik heb tot nu toe maar 1 keer in mijn leven de uitbraak gehad en heb type 2. Hoe groot is de kans dat ik het virus overdraag aan hem? En hoe moet ik vertellen dat ik de volgende keer wel met condoom wil?

  • Team OptimaleGezondheid 14 april 2017 om 15:20- Antwoorden

   Hoewel in jouw geval de kans van overdracht relatief klein is, is er toch altijd een kans.
   Ik raad je aan om gewoon eerlijk te zijn tegenover je vriend. Zo voorkom je later veel problemen, want vertellen zal steeds moeilijker worden.

 16. Margreet 26 april 2017 om 12:08- Antwoorden

  Ik heb momenteel geen symptomen; kan ik (met een vaste partner) zonder condoom vrijen? Of moet ik te allen tijde een condoom dragen? M.a.w.: kan ik iemand ook besmetten als ik zelf geen symptomen heb?

  • Team OptimaleGezondheid 27 april 2017 om 20:44- Antwoorden

   Hoewel de kans nu vrij klein is, kun je altijd iemand besmetten, Margreet.

 17. Sandra 11 juli 2017 om 21:47- Antwoorden

  Kun je genitale herpes krijgen door vrijen met een condoom?

  • Team OptimaleGezondheid 13 juli 2017 om 19:11- Antwoorden

   Je krijgt het niet DOOR een condoom te gebruiken. Dankzij het gebruik van een condoom kun je de risico's wel zo veel mogelijk beperken. Maar er is nooit 100% zekerheid...

 18. El 15 april 2018 om 22:03- Antwoorden

  Een vriend van mij heeft herpes, wat er eerst niet wisten..
  Maar we hadden wel van de zelfde sigaret getrokken? Kan ik dat nu hebben? Hij slikt er medicatie voor... Hoop het niet, zit.met een.baby van 3 maandjes

  • Team OptimaleGezondheid 19 april 2018 om 13:16- Antwoorden

   In theorie is dit mogelijk, maar die kans is heel erg klein.
   Om zeker van je zaak te zijn, raad ik je aan om een test te laten doen bij je huisarts of bij de rutgersstichting.

 19. Marilyn 29 augustus 2018 om 21:02- Antwoorden

  Hallo!

  Sinds een maand geleden heb ik gemerkt dat mijn vriend en ik genitale herpes hebben. Na een maand zijn de witte zweertje nog steeds niet weg bij mij! Het lijkt nu juist alsof het erger is geworden. We doen alles met condoom.

  Daarnaast heb ik ook een soort witte pukkel met mini witte zweertjes in mijn mond bij mijn wang erbij gekregen.

  Op het internet staat dat er niet echt veel tegen genitale herpes valt te doen maar ik begin me toch wel zorgen te maken dat het best lang duurt. Moet ik de dokter bellen of gewoon afwachten hoe alles gaat?

  • Team OptimaleGezondheid 31 augustus 2018 om 16:16- Antwoorden

   Inderdaad snel even je arts bellen, Marilyn!

 20. Toni 8 september 2018 om 13:24- Antwoorden

  Ik heb sinds een week een uitbraak. Bijna een jaar een relatie, hiervoor een relatie van vijf jaar. Toen af en toe een periode met keelpijn en pijn/ jeuk aan de vagina, geen blaasjes of pijn bij plassen. Ik dacht toen aan candida, en het ging ook snel weg met canesten creme, tegen vaginale schimmel. Nu vraag ik me af of dat toen ook al herpes was, ik baal, want nu weet ik niet van wie ik het heb. Beide partners hadden geen verschijnselen.. mijn vriend heeft afspraak gemaakt bij huisarts, maar ik vraag me af of die iets kunben aantonen, als er geen uitbraken plaatsvinden.

  • Team OptimaleGezondheid 10 september 2018 om 11:07- Antwoorden

   Ook al zijn er geen uitbraken, artsen kunnen de aanwezigheid van het virus wel degelijk aantonen. Wel even speciaal naar vragen, want het is niet een standaard onderzoek bij bloedafname.

 21. an 8 september 2018 om 15:17- Antwoorden

  hallo ik heb een vraag ik heb herpes in me bloed zitten is in 2015 vast gesteld
  ik heb een vraag hoe weet je zeker als je uitbating weg is en wanneer je weer sex hebben

  • Team OptimaleGezondheid 10 september 2018 om 11:07- Antwoorden

   Het herpesvirus zal levenslang in je lichaam blijven zitten, An.
   Je kunt seks hebben op de momenten dat er geen uitbraak is, maar dan nog wel steeds veilig, dus met condoom. Dan is de kans het kleinst dat je het overdraagt.
   Maar die kans, hoe klein dan ook, blijft altijd aanwezig. Wees dus eerlijk tegenover je partner hierover, zeker als je wisselende partners hebt.

 22. Bo 10 september 2018 om 20:42- Antwoorden

  Hallo,
  Mijn vriendin heeft herpes, ze is al een lange tijd niet meer bij der tante langs geweest omdat der tante een baby heeft van 3 maanden. Ze is bang dat ze haar tante der baby mee gaat besmetten.. Kan dat?

  • Team OptimaleGezondheid 13 september 2018 om 18:03- Antwoorden

   Mits er geen contact is met lichaamsvocht, is dat geen probleem.
   Dus geen kusje aan de kleine geven en handen natuurlijk goed wassen.

 23. Thijn 18 september 2018 om 15:39- Antwoorden

  Hi, mijn vriendin heeft heel soms last van een koortslip (dit heeft ze al sinds haar geboorte). Is het nu zo dat als zij geen zichtbare symptomen heeft op haar lippen en ik haar bef dat er een kans is dat ik herpes krijg? (Dus ook als zij mij pijpt)

  • Team OptimaleGezondheid 4 december 2018 om 07:11- Antwoorden

   Een koortslip (Herpes type 1) is wat anders dan genitale Herpes (Herpes Type 2).
   Maar type 1 kan wel overgedragen worden op de geslachtsdelen via bijvoorbeeld orale seks.
   In jouw geval als je vriendin je pijpt (terwijl ze een koortslip heeft), en niet als jij haar beft.

 24. Tina 29 januari 2019 om 12:11- Antwoorden

  Hoi!
  Ik vroeg me af of je koortlip kan krijgen van orale seks met iemand met herpes genitalis.

  • Team OptimaleGezondheid 11 februari 2019 om 14:59- Antwoorden

   In theories is dat zeker mogelijk, Tina.

 25. Anoniem 15 februari 2019 om 07:28- Antwoorden

  Hi,
  Ik heb een vraag...
  Ik weet sinds kort dat ik genitale herpes heb, kan ik iemand ook besmetten via zoenen? (Speeksel)

  • Team OptimaleGezondheid 18 februari 2019 om 14:29- Antwoorden

   In theorie is dat inderdaad mogelijk. Alle lichaamssappen, dus ook speeksel, kunnen het virus overdragen.

 26. JOFESINA 25 februari 2019 om 20:23- Antwoorden

  IK HEB IN MIJN VAKANTIE NAAR CURACAO WAAR MIJN VRIEND WAAR IK AL 5 JAAR EEN RELATIE MEE HEBT .EEN HERPES GENITALIS GEKREGEN ,iK BEN ER ACHTER GEKOMEN DAT HIJ IN VENEZUEAL EN COLOMBIA SEX HEEFT GEHAD ,EN HIJ ZEGT MET CONDOOM .,IK BEN 100% TROUW .EN HIJ ZEGT DAT HET NIET VAN HEM KAN ZIJN .MIJN ARTS ZEGT DAT EEN CONDOOM NIET VOOR 100% BESCHERMD .HOE KAN IK DIT DAN GEHAD HEBBEN .

  • Team OptimaleGezondheid 1 maart 2019 om 13:07- Antwoorden

   Herpes kan overgedragen worden door alle mogelijke lichaamssappen. Tijdens de seks moet je bijvoorbeeld letten op waar je vingers heen gaan, en waar ze geweest zijn. Ook orale seks kan de oorzaak van de besmetting zijn.
   Om kort te gaan: Een condoom gebruiken is beslist geen garantie tegen herpes en andere gerelateerde aandoeningen (SOA's)

 27. Jane 3 maart 2019 om 13:43- Antwoorden

  Hoi, ik heb genitale herpes type 1 opgelopen doordat een jongen met het virus een wondje bij zn lip had (hij had geen koortslip en had nog nooit ergens een uitbraak gehad). Mijn dokter zegt dat het alleen besmettelijk is net voor of net na een uitbraak, of doordat iemand ergens een wondje heeft wat dan in contact komt met slijmvliezen. Ik vind het raar dat ik op deze site lees dat je de hele tijd besmettelijk kan zijn, dit is toch nooit bewezen? Mijn dokter zegt dat ik onmogelijk iemand kan besmetten als ik geen uitbraak heb.

 28. Anoniem 9 maart 2019 om 01:18- Antwoorden

  Ik heb herpes, maar ik vraag het af ik heb het niet aan mijn mond ik heb het van onder. Maar als ik van onder een uitbraak heb kan ik dan gewoon met mijn vriend zoenen?
  En als hij geen herpes heeft en ik een uitbraak heb van onder kan ik hem dan wel orale seks kan bieden.

  • Team OptimaleGezondheid 28 maart 2019 om 17:36- Antwoorden

   Dat zou inderdaad kunnen, maar de kans op besmetting is in theorie altijd aanwezig. Overdracht van herpes is via lichaamsvloeistoffen...

 29. Wnn 12 maart 2019 om 23:50- Antwoorden

  Hoi mijn vriendin heeft herpes type 2 ik heb alleen vroeger een korstblaas gehad ik weet totaal geen raad meer ik ben ongelukkig . Kan ik wel nog seks hebben zonder condoom of moet ik die voor euwig aan doen als dit het geval is kan ik er niet mee omgaan en moet ik mijn conclusies trekken in gevolg tot een relatie breuk 🙁

 30. Linda 14 mei 2019 om 22:38- Antwoorden

  Hoelang naar een uitbraak kan je weer seks hebben met condoom?

  • Team OptimaleGezondheid 16 mei 2019 om 16:34- Antwoorden

   Totdat alle zweertjes verdwenen zijn, Linda.

 31. Denise 19 juni 2019 om 00:45- Antwoorden

  Mijn vriend heeft genitale herpes
  Maar 1 x een uitbraak gehad daarna nooit meer !!
  Kan ik met hem sex hebben en kan hij mij alsnog besmetten ? Hoe groot is die kans ?
  Wij hebben ook samen een kinderwens

  • Team OptimaleGezondheid 20 juni 2019 om 17:43- Antwoorden

   In Principe kun je altijd iemand besmetten. Maar als je geen uitbraak hebt is de kans klein, maar de kans blijft.

 32. Nina 19 juni 2019 om 01:07- Antwoorden

  Pfff wat een reacties allemaal zeg! Wat heftig om te lezen dat zo veel mensen hier mee besmet zijn.
  Ik ben nu ook "gezellig" bij de club gekomen, mwap mwap mwaaaap. Weet nog niet of het type 1 of 2 is, dit hoor ik over een weekje. Het zit op de plek van 2 maar begrijp uit de antwoorden dat het dan alsnog type 1 kan zijn,
  Heb ik dit goed begrepen?
  En uit het zich hierna dan waarschijnlijker op de lip in het gezicht, of blijft het toch bij de lip(pen) tussen de benen?

  Ik raak overigens behoorlijk gedemotiveerd m.b.t mijn toekomstige liefdesleven door alle verhalen en antwoorden, want eigenlijk kan je naast condoomloze sex (niet zo slim, wel zo lekker) dus ook nooit meer met iemand zoenen, een drankje drinken of misschien zelfs zwetend tegen elkaar aan hangen op een warme dag, zonder een -al dan niet kleine- kans te hebben dat je het virus dan doorgeeft. Heb ik dit goed begrepen? Hoe ver gaat dit?

  Ik voel een redelijke morele verplichting om mensen in te lichten dat er besmettingskans is, maar aan de andere kant is het natuurlijk wel behoorlijk ongemakkelijk om bij iedere kus, gedeeld gebaksvorkje of wat dan ook in een "pas op, Herpesgevaar!" te schieten. Kan je type 2 ook overdragen via iedere lichaamsvloeistof, of gaat dat alleen over type 1?

  En dan de gewetensvraag;
  Maar die is meer voor mezelf en andere besmette mensen om uit te volgelen dan dat jullie daar iets mee moeten/kunnen: In hoeverre ben je een immorele *pieeeeep* als je niet bij iedere mogelijkheid tot overdracht (dus ook bij zoenen) dit aangeeft? Bij zoveel procent van de bevolking die het al heeft...het lijkt bijna onvermijdelijk.

  Het eervol uitspreken en de kans hebben dat -zo goed als- niemand meer met je wilt zoenen, of pijpen, vingeren, beffen enzovoorts..of de geniepige geheimzinnigerd zijn met het idee dat de kans al onzettend groot is dat een ander al besmet is zonder het door te hebben.Een rotkeuze, beide opties zijn echt niet tof!

  Wat een vervelend gedoe allemaal. Met recht een k*tzooitje.

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht:
2 Shares
Tweet
Pin
Share2