Oorsuizen Behandeling

Laatste Update: 28 juni 2014

Hersengolven stimuleren om tinnitus te verminderen

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Hersengolven stimuleren om tinnitus te verminderen

hersengolvenOver de oorzaken van tinnitus is al veel geschreven. Meestal lees je dat een gehoorbeschadiging, ototoxische medicatie of de ziekte van Ménière grondslag ligt bij tinnitus. Een oorzaak wat ik zelf nog niet vaak ben tegengekomen is je hersenactiviteit. Onderzoek (1) laat zien dat er een correlatie bestaat tussen de frequentie van de hersengolven en tinnitus.

In dit artikel geef ik je eerst wat basisinformatie over de hersengolven, het circadiaanse ritme, de correlatie met tinnitus en tenslotte zal ik je een aantal onconventionele tips geven om deze frequentie te beïnvloeden.

Hersengolven uitgelegd

Verschillende functies van je lichaam worden beïnvloed door je omgeving. Dit is vergelijkbaar met het dag en nachtritme. 300 jaar geleden werd het circadiaanse ritme ontdekt en betekent letterlijk ‘’rondom’’ en geeft de 24 uur cyclus aan. Wij zijn meer afhankelijk van dit ritme dan je zou denken. Zo heb je een ‘’suprachiasmatic nucleus’’ en tref je aan in de hypothalamus. Hier worden de neurologische en hormonale activiteiten geregeld.

Volgens wikipedia (2) hebben we daar maar liefst 20.000 verschillende neuronen. Daarbij neemt de hoeveelheid neuronen af met leeftijd wat zou kunnen verklaren dat senioren minder goed kunnen slapen of minder slaap nodig hebben.

Dit gedeelte van je brein staat verbonden met nog veel meer regio’s in je hersenen. Het interessante aan het circadiaanse ritme is dat het verder gaat dan mensen. Planten, dieren, insecten, vissen, schimmels en zelfs bacteriën houden zich aan dit ritme.

Hoe werkt dit in de praktijk?

Zodra het ’s ochtend licht begint te worden reageert je lichaam hierop door de hormonen cortisol, adrenaline en serotonine aan te maken. Hierdoor worden we wakker en klaar om op te staan. Tevens krijgen we een signaal om te eten en je stofwisseling reageert hier ook fors op. Vandaar dat ontbijt overslaan niet handig is. Rond de middag is je stofwisseling het meest actief en dat past ook perfect bij het dagritme die we hebben.

Tegen de avond begint je lichaam wat trager te worden (minder hormonen komen vrij in het bloed, stofwisseling vertraagd), dit is een signaal om je klaar te maken om te slapen. Vandaar dat een grote maaltijd ’s avonds nuttigen niet handig is omdat je stofwisseling dan op zijn traagst is.

Wat heeft dit met tinnitus te maken?

Net zo dat talloze processen in je lichaam geprikkeld worden door externe factoren wordt je gehoor hier ook door beïnvloed. Onderzoekers in Duitsland van het Max Planck instituut hebben ontdekt dat het gehoor beïnvloed wordt door het ritme in je hersenen. Bij iemand zonder tinnitus zijn de hersengolven 8-12 Hz en het alfa ritme overheerst. Indien er sprake is van een onbalans tussen de alfa en delta golven kan dat duiden op neurologische problemen.

Zo lees je vaak dat mensen met tinnitus  een verhoogde deltagolf hebben en juist een verlaagde alfa golf hersenactiviteit. Het stimuleren van deze hersengolven kan zeker nuttig zijn. Helemaal als je bekijkt dat de hersenen zeer goed in staat zijn nieuwe verbindingen aan te leggen. [pullquote]Een hogere alfa golf gaat gepaard met je ontspannen voelen, dit regelmatig stimuleren is denk ik een effectieve methode om tinnitus te verminderen.[/pullquote]

Een bekende methode is de zogenaamde neurofeedback, dat je als het ware je hersenen anders gaat programmeren.

Echter, je kunt dit ook thuis doen door via specifieke geluidsfragmenten je hersenen stimuleren.

Het is niet voor niets dat klassieke muziek de hersenactiviteiten kan stimuleren, dit wordt ook wel het Mozart effect genoemd (3). Sommige studies (4) laten zien dat wanneer er sprake is van een gehoorbeschadiging dat de neuronen niet genoeg geprikkeld meer worden. Dit zou kunnen leiden tot tinnitus.

Oefening voor thuis

 • Ga aan de slag om meerdere malen per dag je hersenen te stimuleren met specifieke audiofragmenten (zie fragment 1). Het doel is om de alfagolven te stimuleren.
 • Meerdere malen per dag luisteren naar witte muziek (niet te hard) om je gehoor te trainen beter om te gaan met hogere frequenties (zie fragment 2).
 • Probeer een zo goed mogelijk ritme aan te houden. Haal eventueel een ‘’daylight lamp’’ aan en sta op tijd op en ga op tijd slapen.

Conclusie

Naast een gehoorbeschadiging lijkt er een duidelijke relatie te zijn tussen tinnitus en je hersengolven. Het stimuleren van je hersengolven kan voor verlichting zorgen. Het kan natuurlijk even duren voordat je resultaten merkt.

Heb je zelf ervaring met het stimuleren van je hersengolven? Laat het mij dan weten door hieronder een reactie achter laten. 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]

 1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1160594/
 2. http://en.wikipedia.org/wiki/Suprachiasmatic_nucleus
 3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1281386/
 4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1160594/

[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo,
  Ik wilde je even laten weten dat ik onlangs de alpha stimm (apparaat met alphagoven)heb geprobeerd tegen slapeloosheid.
  Dit heeft helaas niet geholpen, maar ik heb er wel(of ik ben het me nu meer bewust) oorsuizen (suizend hoog geluid)ervoor terug gekregen. Overdag heb ik er weinig last van(is er wel, maar omdat je bezig bent kun je het beter negeren.) maar's nachts des te meer.
  Kan dat gekomen zijn door het apparaat? Hoe kan ik voorkomen dat het erger wordt?
  Vriendelijke groet,
  Lia

 2. Jack,
  Mijn voorgeschiedenis beknopt.
  Ik heb uitgebreid je website door genomen en al vroeger en tot nu nog veel manieren uit geprobeerd die overeen stemmen met jouw methodes maar jammer het geruist blijft aanhouden .
  Verschillende KNO speciallisten op consultatie geweest , en veel beloftes gekregen met weinig resultaat.
  Heb een schwanomma die ongelukkig dicht tegen mijn trommelvlies zit op de achtste zenuw maar 2,5mm diameter
  en bezorg mij enorm veel last . Vijf jaar geleden hebben ze de groei hiervan kunnen stopzetten met Gamma knife met de hoop dat het volledig zou verdwijnen maar dit is niet gelukt. Ik zoek al jaren een oplossing voor bolletje van 2,5mm in de zenuw op te lossen door medicatie of andere methodes , heb jij hier ervaring mee.

  met vriendelijk groeten ,
  Alex Smet
  België

  1. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, Alex.

   Wellicht iemand van de lezers die hier een licht over op kan steken?

  2. Beste Alex,
   ik heb tinnitus die 24uur hartkloppingen geeft soort pulserende tinnitus , ik zoek mensen die hiermee ervaringen en behandelingen aan het zoeken zijn . Bij opstaan smorgens is het zwaarste  pulsering  net mijn kop gaat knallen en ook stekende pijn  en dan wordt  het door de dag  minder maar het vazig zien en geen kracht in de armen benen  blijft hele dag houden,omdat ik nek en rug hernia heb allebij aande linker zijde en ook mijn tinnitus is op linker oor,waarschijnlijk heeft het met elkaar te maken..

   ken je deze behandeling of ziekenhuis al ?

   http://www.uza.be/behandeling/durale-arterioveneuze-malformatie-davf#gevolgenhttp://www.keesdevries.eu/Diverse%20Tinnitusgeluiden.html
   http://www.keesdevries.eu

   vriendelijke groeten
   sterkte allemaal

 3. Ik lees hier alleen maar over Tinnitus dat ontstaan is door allerlei factoren of Menierre, maar lees niet vaak over gehoorbeschadiging opgelopen door knallend vuurwerk, keiharde muziek, of met speelgoed bad-eendjes zoals dat met mij gebeurd is, . Ik ben 48 jaar oud en heb twee jaar geleden een ongelukje gehad. Mijn neefje had een soort bad eendje in zijn handen dat ik niet in de gaten had. Hij haalde allerlei speelgoed uit een krat om te laten horen en ineens gebeurde het: Hij hield dat rotding tegen mijn oor omdat hij mij wilden verassen en vertelde mij of ik wilde luisteren. Ik had het niet eens in de gaten dat een kind van 9 zoiets gevaarlijks in handen had. Een soort figuurtje met fluitje ingebouwd. Voor ik het in de gaten had, was het kwaad al geschied. Een hoge fluittoon door mijn hersens beschadigde 30% van mijn gehoor met weken evenwicht stoornissen, plots doofheid, hoge piep in mijn hoofd en maandenlange hoge fluittoon. Na twee jaar lijdt ik aan Tinnitus. Elke dag een monitor in mijn hoofd, een testbeeld, een tv. 46 jaar lang in stilte geleefd en nu nooit meer. Dankzij een waardeloos speeltje. En het erge is, mijn zus was niet verzekerd. Dus het heeft mij alleen maar geld gekost en een waardeloos hoofd. Daar kan geen voedsel en goed leven tegenop als vele TRILHAREN in mijn hoofd zijn vernietigd. Elke keer dat ik dacht dat het minder was kwam het luider terug de Tinnitus. Met de verjaardag afgelopen keer is het weer erger geworden omdat ik te stom was om mijn oordoppen niet in te houden. De stemmen en praten van mensen is net zo erg als hard geluid van een radio, maar die stond niet aan. Hoe ga je in godsnaam om met een oor waar een deel TRILHAREN KAPOT van zijn! Loop vele dagen met oordoppen, en in de avond mijn gehoorapparaat met ruismaskeerder. Het helpt alléén even maar. De volgende dag is het er de hele dag weer als je geluk hebt en die heb ik ook.Het is moeilijk om te leven met geluid in je hoofd en dat je nooit meer de stilte mag ervaren. Tuurlijk zijn er meer mensen met dezelfde klachten als ik. Maar over kleine slimme aanpassingen in leefstijl, ik sport, drink kefir en eet gezond, maar er veranderd weinig tot niets met de TINNITUS. Zelfs als ik de stress onder controle heb wil het niet altijd lukken de TINNITUS de baas te zijn. Ik moet met mijn hersens trucjes spelen en het negeren. Ineens denk je: Hé, het is even weer weg, en ja hoor daar komt ie weer! Elk individu is anders, en niet bij iedereen helpt alleen gezonder eten bij Tinnitus. Maar bij kapotte TRILHAREN gaan geen nieuwe meer groeien door gezonder eten, kapot is ook echt kapot !!!!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

13 Shares
Tweet
Pin13
Share