Buikspieren

Laatste Update: 16 januari 2017

Het belang van sterke buikspieren met sporten

Wanneer we de meeste atleten zien is het vrij duidelijk dat ze sterke buikspieren hebben. Echter, voor atleten zijn buikspieren niet enkel om aantrekkelijk uit te zien wanneer ze over het strand lopen, buikspieren zijn erg belangrijk bij het sporten.

Vandaag kijken we naar een paar van de belangrijkste redenen dat buikspieren helpen bij sporten.

Buikspieren zijn een belangrijk component wanneer we het hebben over atletisch vermogen. Voor de meeste atleten is buikspieren trainen dan ook een deel van een uitgebalanceerd trainingsprogramma. Buikspieren zijn de grootste spiergroep in de kern van ons lichaam, de kern van ons lichaam zit precies in het midden en is dus erg belangrijk voor bepaalde bewegingen.

Buikspieren ondersteunen zowel het boven-en het onderlichaam en zijn belangrijk bij rennen, draaien, en explosieve acties. Buikspieren worden dus in alle sporten gebruikt. Atleten trainen hun buikspieren om zo voor explosieve prestatie te kunnen zorgen en om blessures te helpen voorkomen.

Ze helpen bij een efficiëntere ademhaling

Langdurige atletische prestaties vereisen een maximale zuurstofopname. Zuurstof is belangrijk voor de spieren om adenosine trifosfaat (ook vaak afgekort tot ATP) op te kunnen nemen. Dit ATP wordt gebruikt om de spieren samen te kunnen laten trekken. De buikspieren spelen een belangrijke rol bij het uitademen.

Onze buikspieren helpen namelijk het middenrif om strak samen te trekken en de kooldioxide uit ons lichaam te duwen.

De rectus abdominis (deze spieren worden vaak het ‘wasbordje’ genoemd), detransversus abdominis en twee andere spieren in ons middenrif zorgen voor opwaartse druk, hierdoor dwingen onze buikspieren als het ware de lucht uit onze longen. Wanneer een atleet beter kan ademhalen dan kan dit zowel de atletische prestaties, het uithoudingsvermogen, en het lichamelijk herstel verbeteren.

Betere buikspieren betekent een efficiëntere ademhaling.

Een stabielere romp van het lichaam

Het slaan van een golfbal, het serveren van een tennisbal en het gooien van een honkbal maken allemaal gebruik van de romp van het lichaam. Bij de meeste sporten is het draaien van het lichaam niet vreemd (misschien alleen bij denksport). Bij volleybal draaien spelers zich soms in de raarste bochten om de bal nog net te kunnen raken, bij voetbal moeten spelers af en toe het lichaam nog net iets buigen om bij de bal te komen, en zo zijn er nog veel andere voorbeelden.

De buikspieren werken samen met de rugspieren om de romp van het lichaam te laten bewegen. Tijdens het sporten, ook wanneer enkel de armen of de benen worden gebruikt, zijn de buikspieren toch nog nodig voor het strekken of aantrekken van de rugspieren. Tijdens bewegingen zoals buigen of draaien, bijvoorbeeld bij het serveren in tennis, moeten de buikspieren kunnen rekken, het helpt de romp van het lichaam met de draai mee te gaan.

Het geeft ondersteuning voor de rugspieren

Sterke buikspieren kunnen de rugspieren helpen ondersteunen. Deze zijn allebei een belangrijk deel van onze kern. De kern kun je bijvoorbeeld goed trainen doormiddel van plyometrische oefeningen. Deze spieren zijn vaak belangrijk om explosieve kracht op te kunnen bouwen voor sporten zoals basketbal of atletiek.

Door het ondersteunen van de rug kunnen sterke buikspieren schade aan zowel de buikspieren en rugspieren helpen voorkomen.

Boven-en onderlichaam stabilisatie

Zwemmen, roeien, iets gooien, skiën en vele andere sporten en fysieke activiteiten hebben zowel boven-en onderlichaam coördinatie nodig. Dit zorgt ervoor dat er veel verschillende spiergroepen worden betrokken bij elke beweging.

De buikspieren ondersteunen de bovenste lijn van het lichaam en controleren de ondersteunende bewegingen van de armen en de benen. Goed getrainde buikspieren helpen atleten bij het verbeteren van hun timing en spiercoördinatie. Deze zijn bijvoorbeeld heel belangrijk voor zwemmers en tennissers.

Zoals al eerder vermeld helpt dit ook bij het uithoudingsvermogen en kan het zelfs helpen bij het verbeteren van de atletische prestaties.

Ook voor de ‘gewone mens’ belangrijk

Natuurlijk hebben de meeste mensen niet dezelfde soort buikspieren nodig als de atleten die we elke keer op televisie zien. Maar sterke buikspieren helpen de ‘gewone’ mens ook. Als je wel eens naar de sportschool gaat, iets zwaars moet optillen, of een vreemde beweging maakt, sterke buikspieren zorgen ervoor dat ons lichaam sterker is. Dus ook als je niet aan sport doet, vergeet niet dat je ook dan nog voordelen kan ervaren door de buikspieren regelmatig te trainen.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Vorige week had ik een ''core'' training, de dagen die daarop volgde waren zo pijnlijk.
    Ik moest namelijk vele buikspier oefeningen doen, en ik denk dat ik te ver ben gegaan, want mijn spieren deden vreselijk pijn de volgende 2 dagen.
    Elke beweging dat buikspieren vereiste deed erg pijn, zelfs lopen vereist deze spieren en dus was joggen even buiten spel ;/
    Volgende keer op een lagere intensiteit, lesje geleerd 🙂

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share