Het belang van sterke buikspieren met sporten

2017-01-16T04:40:31+01:00december 19th, 2013|Buikspieren|1 Reactie

Laatste update: door

Het belang van sterke buikspieren met sporten

Wanneer we de meeste atleten zien is het vrij duidelijk dat ze sterke buikspieren hebben. Echter, voor atleten zijn buikspieren niet enkel om aantrekkelijk uit te zien wanneer ze over het strand lopen, buikspieren zijn erg belangrijk bij het sporten.

Vandaag kijken we naar een paar van de belangrijkste redenen dat buikspieren helpen bij sporten.

Buikspieren zijn een belangrijk component wanneer we het hebben over atletisch vermogen. Voor de meeste atleten is buikspieren trainen dan ook een deel van een uitgebalanceerd trainingsprogramma. Buikspieren zijn de grootste spiergroep in de kern van ons lichaam, de kern van ons lichaam zit precies in het midden en is dus erg belangrijk voor bepaalde bewegingen.

Buikspieren ondersteunen zowel het boven-en het onderlichaam en zijn belangrijk bij rennen, draaien, en explosieve acties. Buikspieren worden dus in alle sporten gebruikt. Atleten trainen hun buikspieren om zo voor explosieve prestatie te kunnen zorgen en om blessures te helpen voorkomen.

Ze helpen bij een efficiëntere ademhaling

Langdurige atletische prestaties vereisen een maximale zuurstofopname. Zuurstof is belangrijk voor de spieren om adenosine trifosfaat (ook vaak afgekort tot ATP) op te kunnen nemen. Dit ATP wordt gebruikt om de spieren samen te kunnen laten trekken. De buikspieren spelen een belangrijke rol bij het uitademen.

Onze buikspieren helpen namelijk het middenrif om strak samen te trekken en de kooldioxide uit ons lichaam te duwen.

De rectus abdominis (deze spieren worden vaak het ‘wasbordje’ genoemd), detransversus abdominis en twee andere spieren in ons middenrif zorgen voor opwaartse druk, hierdoor dwingen onze buikspieren als het ware de lucht uit onze longen. Wanneer een atleet beter kan ademhalen dan kan dit zowel de atletische prestaties, het uithoudingsvermogen, en het lichamelijk herstel verbeteren.

Betere buikspieren betekent een efficiëntere ademhaling.

Een stabielere romp van het lichaam

Het slaan van een golfbal, het serveren van een tennisbal en het gooien van een honkbal maken allemaal gebruik van de romp van het lichaam. Bij de meeste sporten is het draaien van het