Sport

Laatste Update: 10 november 2016

Hoe vaak zou ik moeten sporten?

Af en toe beantwoord ik vragen die ik gemaild krijgt via een blogpost. Dit doet ik natuurlijk alleen bij vragen waarbij het antwoord interessant is voor meerdere mensen. Vooral de afgelopen weken heb ik de volgende vraag regelmatig voorgelegd gekregen.

“Hoe vaak moet ik sporten?”

Het is inderdaad en simpele vraag, maar het is niet zo eenvoudig om te beantwoorden. Voor het beantwoorden van deze vraag heb ik vooral naar mezelf gekeken en ik kwam tot de conclusie dat het eigenlijk nog moeilijker is om hierop antwoord te geven.

Balans

Teveel sporten kan zelf schadelijker zijn dan helemaal niet sporten. Het is dus belangrijk om een goede balans te vinden wanneer je sport.

Door te weinig te sporten loop je het risico dat je lichaam (immuunsysteem, uithoudingsvermogen of andere lichamelijk klachten) verzwakt op lange termijn. Ben je geobsedeerd door sport en kun je het moeilijk loslaten, dan ben je ook niet goed bezig. Iedere vorm van verslaving kun je eigenlijk als “evil” zien aangezien men hierdoor niet voor 100% hun eigen acties onder controle hebben.

Het klinkt eenvoudig, ook de reclamespotjes op TV waarbij men je duidelijk maakt dat je iedere zal moeten sporten (minimaal 30 minuten). Zou eenvoudig is het helaas niet. Een goede slotbalans vinden is voor de meeste mensen toch best een groot probleem.

Sportbalans

Hoe vaak je zou moeten sporten hangt van een aantal zaken af. Allereerst is het belangrijk om het doel goed voor ogen te hebben waarom je eigenlijk zou willen sporten. De 3 meest voorkomende redenen zijn:

  • Betere conditie
  • Afvallen
  • Gespierd lichaam ontwikkelen


Als jij geen doel voor ogen hebt om te sporten, dan kan ik me het goed voorstellen dat het moeilijk is om de motivatie bij elkaar te sprokkelen en om daadwerkelijk de sportschoenen aan te trekken.

Weet jij niet waarom je sport? Waarom zou je dan sporten?

Heb je echter een duidelijk doel, dan heb je daad ook direct de motivatie.

Ten tweede is het belangrijk dat je naar jezelf kijkt wat betreft het sporten. Het kan zijn dat je  collega’s 2 keer per dag naar de gym gaat terwijl jij je 1 keer per week op de loopband begeeft. Persoonlijk omstandigheden mogen zeker niet buitengesloten worden.

Heb jij een drukke baan, en het thuisfront eist ook veel tijd van je, kan zou je absoluut niet te streng voor jezelf moeten zijn en je eigen lichaam slopen door naast alle drukte ook nog eens jezelf 2 uur uit te sloven in de sportschool.

Het is natuurlijk ook wel weer zo dat je van sport energie krijgt en ontspannend werkt waardoor je ook beter in je vel gaat zitten.

“alles met mate”

Vind de goede sportbalans?

Hiervoor zijn 2 zaken belangrijk:

  • Wat is het doel? Waarom wil je sporten?
  • Persoonlijke omstandigheden.


10 minuten per dag lopen schijnt al voldoende lichaamsbeweging te zijn en wanneer je elke dag 30 minuten loopt, zit je al ruim boven het gemiddelde.

Het belangrijkste van alles is misschien wel dat je lol hebt in het beoefenen van de sport. Tafeltennissen, hardlopen en zelf yoga zijn sporten waar ik zelf erg veel voldoening uit haal en heb nooit echt problemen om hieraan te beginnen.

Ik heb nu vast tijdstippen (net zoals mijn werk)  in de week gepland die in alleen aan sport besteed. Hier komt ook niets tussen.

Doe vooral wat voor jouw persoonlijk werkt en kijk naar je eigen persoonlijke omstandigheden EN heb lol in de activiteit!

Optimalegezondheid.com Blog
[MOWPOP id="128"]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share