Het reflux dieet

2017-01-16T05:04:05+01:00december 7th, 2013|Maagzuur Dieet|12 Reacties

Laatste update: door

Het reflux dieet

We hebben allemaal wel eens last van zure oprispingen, of reflux. Op zich niet zo heel erg, maar als dit regelmatig voorkomt kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Lees in dit artikel over wat reflux is, wat de gevolgen kunnen zijn en wat je zelf kunt doen met een reflux-dieet.

Hoe ontstaat reflux?

Iedereen heeft wel eens dat brandende gevoel in de slokdarm gehad, samen met een zure smaak in de mond en de keel. Dit noemen we in medische termen Gastro-Esofagaal Reflux (GERD). Vaak korten we dit af tot reflux, of in goed Hollands: zuurbranden. Maar hoe ontstaat reflux?

We gaan even de weg van het voedsel volgen, van de mond naar de maag. Op het moment dat we een hap voedsel van een lepel afhappen, komt het in de mond terecht. Hier wordt het voedsel gekauwd in kleinere delen en vermengd met het speeksel ter voorbereiding op de vertering die verder in de maag plaats gaat vinden.

Daarna wordt het voedsel doorgeslikt en komt het via de slokdarm in de maag terecht. Tussen het einde van de slokdarm en de maag zit een sluitspier die bij reflux een hele belangrijke rol speelt.

Deze sluitspier opent zich alleen op het moment dat er voedsel via de slokdarm aangeboden. Het voedsel wordt doorgelaten, waarna de sluitspier zich direct weer sluit. Op deze manier wordt voorkomen dat er voedsel, inclusief maagsappen, terugvloeien in de slokdarm.

In normale gevallen werkt het inderdaad zo. Maar het kan wel eens voorkomen dat de sluitspier zich toch opent waardoor voedsel en maagsappen in de slokdarm terecht komen. Redenen hiervoor kunnen divers zijn, maar een te volle maag of te vet of te pikant voedsel zijn de voornaamste redenen.

Dit terugvloeien van voedsel en vooral zure maagsappen noemen we reflux.

Dit komt bij iedereen wel eens voor, en is alleen maar vervelend. Zolang dit niet té vaak gebeurt, heeft het ook verder geen gevolgen voor de slokdarm en de keel. Maar bij ongeveer 10%-20% van de mensen komt dit wél heel regelmatig voor, en is het dus een echte aandoening voor hen. Een aandoening met grote gevolgen.

De symptomen van reflux

Niet iedereen kent dezelfde symptomen bij deze aandoening. Er zijn gevallen bekend van mensen die helemaal geen hinder ondervinden van reflux, en anderen hebben zeer regelmatig last van deze zure oprispingen.

De directe gevolgen zijn een geïrriteerde slokdarmwand en keel, en in extreme gevallen irritatie in de mond. Maar daar houdt het niet mee op. Er zijn ook nog een aantal atypische symptomen, waarvan de link met reflux niet altijd even helder is, maar wel steeds op hetzelfde moment voorkomen. Laten we deze eens op een rijtje zetten: