Voedingsadvies

Laatste Update: 11 november 2016

Hoe gezond zijn vleesvervangers?

Persoonlijk gezien lust ik erg graag een lekker stukje mals vlees. Ik houd erg veel van vlees, toch weet ik dat ik dit niet elke dag kan eten. Te veel vlees is op vele fronten niet goed voor je. Hoge cholesterol gehaltes kunnen problemen opleveren met de bloeddruk, weerstand schijnt te worden verlaagt en daarnaast verhoogt vetrijke voeding de kans op kanker in de dikke en endeldarm. 2x per week vlees eten is voor mijn perfect.  De rest van de week eet ik vis, kip of lekkere salades met bijvoorbeeld noten. Maargoed genoeg hierover.

Voor mensen die niet van vlees kunnen afblijven hebben ze iets nieuws ontdekt de zogenaamde vleesvervanger. Smaakt het net zo goed? Zit er hetzelfde in? Is het gezonder dan vlees? Dit zijn de vragen die ik in dit artikel ga beantwoorden.

Hoe smaken vleesvervangers?

Ik kan wel iets op het internet lezen dat vleesvervangers ook echt naar vlees smaken. Maar voordat ik dit bevestig wil ik het zelf graag even testen. Gister avond heb ik een vleesvervanger gekocht in de AH  (een van de bekende merken) en ben ik het gaan testen. Zowel de kleur als de geur en vorm van de vleesvervanger zijn bijna niet van het echt te onderscheiden! Dit vond ik best raar, had nog nooit een vleesvervanger getest.

Wanneer je weet dat je geen vlees eet, zal het zeker anders smaken, niet echt veel maar de smaak verschilt zeker. Ik had die avond ook een echt stuk vlees geproefd en nu was het verschil duidelijk aanwezig.

Weet je echter niet dat het een vleesvervanger is? Dan ik de kans groot dat ook jij net zoals de man van de reclame niet weet dat je geen vlees eet, maar een vleesvervanger.

Wat zit er in vleesvervangers?

Dit is het belangrijkste onderdeel van het artikel.  Er zijn veel verschillende vleesvervanger. Hieronder de meeste bekende basisingrediënten van vegetarische worstjes, burgers en schnitzels:

  • Zuivel
  • Soja
  • Granen
  • Seitan
  • Quorn
  • Melk
  • Kaas
  • Eieren
  • Etc.


Eiwitten

Het belangrijkste onderdeel waarom mensen vleesvervanger eten is omdat ze denken dat het vol zit mij eiwitten. Dan is het toch automatisch gezond?

De basis van bijna alle vleesvervanger is een vorm van SOJA

Er zitten inderdaad eiwitten in, maar het gaat niet om de standaard eiwit. Het gaat in de meeste gevallen om gerehydrateerd soja-eiwitten.  Dit betekend dat er op een niet natuurlijke manier water aan is onttrekken en vervolgens weer aan is toegevoegd. Hmm, dit lijkt me een niet-natuurlijk proces.

Eet je alleen vleesvervanger om de eiwitten die erin zitten? Ik weet zeker dat er voldoende gezondere alternatieven zijn! Voor mij geen gerehydrateerd soja-eiwit!

Tevens zit er ook nog suikers en andere voedingsmiddelen in die ik niet zou toejuichen. Ja, ik vleesvervanger is ook suiker toegevoegd.

Is het gezonder dan normaal vlees?

Misschien mag het dan net zo smaken als normaal vlees, maar er zijn voldoende redenen waarom ik het niet zal nemen. Allereerst vind ik het gerehydrateerde soja-eiwit helemaal niets. Er zijn andere alternatieven.

Voor meer informatie over soja producten en het gevaar hiervan lees het onderstaande artikel.

Gevaren van soja, pas op!
[MOWPOP id="128"]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share