Koortslip Behandeling

Laatste Update: 26 oktober 2022

Koortslip bij een baby! Gevaarlijk of onschuldig?

Wanneer een volwassen persoon een koortslip heeft, hoeft dit niet direct een groot gevaar te zijn. Echter wanneer een baby last krijgt van het herpes virus in de vorm van een koortslip kan dit grote gevolgen met zich mee brengen.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen wanneer je de symptomen van een koortslip herkent. In dit artikel zal ik je de gevaren van een koortslip uitleggen wanneer deze zich op de lip van een baby bevindt!

Ook zal ik de beste manier van behandelen voorleggen!

Ik hoef niet uit te leggen wat nu precies een koortslip is! Op deze website kun je genoeg informatie lezen over het herpes simplex virus. Toch even een korte samenvatting:

Het herpes simplex virus - oftewel herpes kun je onderverdelen in twee soorten: herpes type 1 (HSF-1) and herpes type 2 (HSV-2). De meest voorkomende uitbraak is in de vorm van een koortslip. Echter, HSV-1 kan ook voor een genitale herpes zorgen, maar dit komt zelden voor.

De vraag is dan natuurlijk, hoe krijg je het herpes simplex virus in je?

De kans is groot dat je het virus al in je hebt. Gedacht wordt dat ongeveer 80 - 90% het virus in zich hebben (1). Echter, niet bij iedereen komt het virus tot uiting. Doordat het om een virus gaat kun je alleen besmet raken door het virus wanneer je in contact komt met iemand die al het herpes virus in zich heeft zitten. Meestal vindt besmetting plaats door zoenen, tandenborstel gebruiken van iemand met het virus etc.

Met name zwangere vrouwen met genitale herpes (HSV-2) moeten extra voorzichtig zijn. Tijdens het bevallen kan het kind besmet raken met het virus.

Maar waarom is het herpes virus zo gevaarlijk voor het kind? 

Waarom is een koortslip levensgevaarlijk?

Waarom is het levensgevaarlijk voor een baby maar niet voor ons? Dit is eigenlijk erg logisch te beredeneren. Het afweersysteem (immuunsysteem) ontwikkeld zich in de loop der jaren.  Een baby heeft nog niet zo'n sterk immuunsysteem als een volwassene en is kwetsbaar voor virussen en bacteriële infecties. Gelukkig krijgt het kind al aardig wat afweerstoffen mee tijdens de geboorte en daarna via moedermelk.

Toch kan dit niet genoeg zijn waardoor infecties en virussen voor grote problemen kunnen zorgen.

Sterker nog, in 2008 is een baby overleden door de koortslip van de moeder (2). Het herpes virus is bijzonder gevaarlijk voor pasgeborene vanwege de verminderde weerstand. Echter, wanneer de moeder voor de zwangerschap het virus al heeft zullend de antilichamen van de moeder via de placenta ook bij het kind terecht komen, zodat het kind zich ook kan afweren.

Pas wanneer de moeder iets voor de bevalling in aanraking komt met het herpes virus en nog geen antilichamen heeft, dan is er een groot gevaar voor het kind!

Uit onderzoek in Amerika is naar voren gekomen dat artsen vaak niet een virus verwachten wanneer een pasgeboren baby klachten begint te krijgen. Meestal wordt gedacht aan een bacteriële infectie. Wanneer er niet tijdig gehandeld wordt is het risico op overlijden immens.

De meeste baby's raken besmet met het HSV-2 virus, bij 30% vindt besmetting plaats via het HSV-1 virus.

Bovendien kan een simpele ''koortslip'' bij een baby een hersenvliesontsteking veroorzaken. Daarnaast is er ook nog een kans op een ontsteking van het hersenweefsel.

De gevolgen van een dergelijk aandoening kan op langr termijn problemen veroorzaken. Hierbij kun je denken aan de ontwikkeling van epilepsie, of een slechtere algemene ontwikkeling. Dit zijn slechts een aantal gevolgen, dit zijn er natuurlijk nog veel meer!

Pas dus goed op wanneer je de symptomen van een koortslip herkent! Daarbij als jij of je partner het herpes virus hebben, overleg dit dan altijd met je arts! 

Hoe kan ik mijn baby beschermen tegen een koortslip?

Belangrijk is om een aantal stappen te ondernemen om het risico op besmetting zo laag mogelijk te houden Heb je zelf dit virus, dat raad ik ten zeerste aan om ervoor te zorgen dat je baby niet in direct contact komt met een blaasje of koortslip. Laat ook nooit de baby uit flesjes drinken waar andere baby's uit hebben gedronken! Laat de baby ook nooit andere dingen in de mond stoppen mits het grondig in schoongemaakt!

Borstvoeding: Vrouwen die hun baby borstvoeding geven terwijl ze een koortslip hebben moeten er goed oppassen. Bij het minste of geringste symptoom wordt aangeraden om direct naar je huisarts of het ziekenhuis te gaan! Bij blaasjes op te tepel wordt borstvoeding afgeraden (3).

Vooral in de eerste levensfase is het extra belangrijk om voorzorgsmaatregelingen te treffen! De eerste 2-3 maanden is het van belang dat het immuunsysteem van de baby zich zo goed mogelijk ontwikkeld. Een heftige strijd met het herpes virus is daarom niet bevorderlijk voor de ontwikkeling van het kind. Naarmate de baby ouder wordt, wordt het gevaar van de koortslip ook een stuk minder door een sterker immuunsysteem en antilichamen.

Het belangrijkste is om de symptomen goed in de gaten te houden. Helaas zijn deze niet altijd duidelijk zichtbaar en wanneer jijzelf of je partner het virus hebben, laat dit dan je behandeld arts even weten!

Bronnen:

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK47447/

2. https://abcnews.go.com/Health/ColdandFluNews/story?id=6150484

3. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0890334406297183?journalCode=jhla

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share