Sport

Laatste Update: 13 augustus 2020

No Pain, No Gain?

Veel mensen zullen het niet met me mee eens zijn, maar het is wetenschappelijk aangetoond en daarom bijt ik me er ook aan vast. Als je zelf een fanatiek sporter bent weet je wellicht wel waar ik het over heb. Als je in de sportschool bent, wil je er natuurlijk compleet voor gaan. Je wilt zweten en je lichaam tot het uiterste dwingen, want alleen hierdoor zal je in topvorm blijven toch?

Nou, eigenlijk niet dus!

Je kent de term "No Pain, No Gain" waarschijnlijk wel en dit is ook een van de meeste gebruikte spreekwoorden in de sportschool. Maar wat men niet weet, is dat dit wellicht de meeste SLECHTE uitspraak is, die je in de sportschool (of op welke manier je ook een sport beoefend) die je kunt hebben.

Het grootste effect in een sportschool krijg je door je eigen motivatie(1). Vind je het lekker om te trainen en hou je hier een goed gevoel aan over, dan zal je sneller de resultaten boeken dan wanneer je eigenlijk compleet er tegenop ziet, maar jezelf wel forceert om te gaan trainen.

Hoe leuker en hoe meer fun je hebt tijdens een "workout", hoe fitter je zal zijn!

Als je ergens tegenop ziet, dan is het ook een stuk moeilijker om het uit te voeren, laat staan om het goed uit te voeren. Eigenlijk komt het allemaal neer op motivatie. Zou jij iets wat pijn doet, elke dag willen doen? Dit lijkt me niet het geval.

Ik zeg zeer zeker niet dat je GEEN uitdaging moet hebben, het is juist goed om je lichaam een keer "op z'n kloten" te geven, maar je lichaam hoeft toch niet elke keer tijdens het trainen "pijn te lijden". Een goede kwalitatieve training is niet afhankelijk van de hoeveelheid pijn die je lijdt tijdens een training.

Ook dit heeft weer met balans te maken. Afwisselende trainingsprogramma zijn belangrijk. De ene keer train je erg zwaar en haal je alles uit de kast. En de volgende training doe je het was rustiger aan! Hierdoor kan je lichaam zich ook optimaal ontwikkelen.

Uit onderzoek wat is uitgevoerd bij dansers blijkt ook dat hun dansprestaties  en fitness beter worden wanneer ze niet alleen het dansen oefenen, maar dit afwisselen met krachttraining, aerobics en dansen zorgt juist voor een betere fitness(2) en ook voor ouderen is afwisseling tussen kracht en aerobics training goed om langer gezond te blijven(3).

Pijn is eigenlijk ons natuurlijk afweersysteem dat we moeten stoppen met dat gene dat die pijn veroorzaakt! Het is goed om je limiet op te zoeken, maar zorg er altijd wel voor dat je precies weet hoever je kunt gaan.

Don't push the training beyond your own personal limit
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

  1. http://acikerisim.pau.edu.tr/xmlui/handle/11499/10983
  2. https://www.researchgate.net/profile/Yiannis_Koutedakis/publication/6153272_The_Effects_of_Three_Months_of_Aerobic_and_Strength_Training_on_Selected_Performance-_and_Fitness-Related_Parameters_in_Modern_Dance_Students/links/5b18303b0f7e9b68b420e1a7/The-Effects-of-Three-Months-of-Aerobic-and-Strength-Training-on-Selected-Performance-and-Fitness-Related-Parameters-in-Modern-Dance-Students.pdf
  3. https://link.springer.com/article/10.2165/00007256-200434050-00005

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share