LAATSTE UPDATE: 8 december 2022

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Hoge Bloeddruk door stress en de gevolgen voor je immuunsysteem

immuunsysteem werkingNieuw onderzoek laat zien dat je immuunsysteem een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van hoge bloeddruk (1).

Het hebben van hoge bloeddruk is zeker gevaarlijk voor je gezondheid en veel mensen zijn genoodzaakt medicijnen te nemen die de druk verlagen.

Maar de correlatie tussen stress, je immuunsysteem en hoge bloeddruk was tot nu toe nog niet algemeen bekend.

Uit het onderzoek van dr. Vinh’s (2)  komt naar voren dat het heel goed kan dat hoge bloeddruk een afwijking is van het immuunsysteem. Met name de zogenaamde T-cellen dragen bij aan de ontwikkeling van verhoogde bloeddruk door stress.

Deze cellen zijn verantwoordelijk voor het beschermen van je lichaam tegen infecties, virussen en bacteriën. Ze vervullen een essentiële rol van je immuunsysteem en worden ook wel witte bloed cellen genoemd.

Stress en je immuunsysteem

Wanneer je veel stress hebt, is het bekend dat het je bloeddruk kan verhogen. Echter, langdurig veel stress kan je immuunsysteem ernstig verzwakken. Doordat er een verband bestaat tussen hoge bloeddruk en je immuunsysteem kan stress één van de onderliggende boosdoeners zijn voor een verzwakt immuunsysteem en een te hoge bloeddruk.

In het onderzoek werden laboratorium muizen bewust in een noodsituatie gezet waardoor ze extreme stress ervaren. Een week lang werden de muizen 2 uur per dag in stress gehouden om te kijken wat de effecten daarvan zijn op de bloeddruk en de werking van het immuunsysteem.

De controle groep waren muizen met genetisch aangepaste t-cellen die niet gevoelig zijn voor stress. De resultaten uit het onderzoek zijn best schokkend omdat de muizen zonder aangepaste t-cellen een verhoging gemiddeld van 10 mm Hg bovendruk.

De muizen met de aangepast t-cellen hadden geen last van verhoogde bloeddruk waarden.

Voorlopige conclusie

Wellicht denk je dat onderzoek dat is uitgevoerd op muizen nog niet zoveel zegt over de situatie in jouw lichaam. In de wetenschap is het gebruikelijk om eerst effecten van medicatie en andere factoren op muizen te testen voordat er iets op mensen getest wordt. Onderzoek op muizen is onderzoek op een zoogdier en wij zijn ook zoogdieren. Hierdoor kunnen de effecten die bij muizen gevonden worden ook van toepassing zijn op mensen. Het geeft een indicatie voor wat er bij mensen kan gebeuren.

Veel mensen weten dat stress een boosdoener is voor veel gezondheidsklachten. Maar de correlatie tussen je immuunsysteem, stress en hoge bloeddruk was tot zover nog niet wetenschappelijk aangetoond.

Tevens kunnen mensen met chronische hypertensie waarbij veel behandelingen niet goed genoeg werken beter behandeld worden. De verhoging van de bloeddruk kan met name verminderd worden door de effecten  van emotionele stress te verminderen. Met name medicijnen gebaseerd op Angiotensine blokkers kunnen helpen om stress te verminderen.

Helaas hebben medicijnen bijwerkingen en daarom heb ik nog een paar andere tips voor je om emotionele stress te verminderen en om de stress minder invloed op je leven te geven.

Stel duidelijke grenzen

Soms kun je te veel hooi op je vork nemen en daardoor gestresst raken. Je to-do-list is zo lang geworden dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Als iets niet jouw taak is of door een ander kan worden uitgevoerd zeg dan eens 'nee'.

Gebruik mindfulness

Emotionele stress wordt vaak veroorzaakt door gedachten. Meer dan de helft van de tijd zijn mensen niet met hun gedachten in het hier en nu, maar ben je bijvoorbeeld bezig met de taken die je nog moet doen. Bij mindfulness is het belangrijk om met je gedachten in het hier en nu te zijn. Daardoor voorkom je dat gedachten over de toekomst, of het verleden, voor verhoogde stress zorgen.

Mediteer

Dagelijks 10 minuten mediteren kan er al voor zorgen dat je veel minder last van stress hebt. Er zijn meerdere manieren waarop je kunt mediteren. Je kunt bijvoorbeeld heel klassiek zittend mediteren en je focussen op je ademhaling, maar je kunt ook mindfulness meditatie (3) en yoga meditatie toepassen om je stress te verminderen.

Beweeg

Beweging zorgt ervoor dat je stresshormonen uit je lichaam verdwijnen. Dagelijks een wandeling maken kan al voor het gewenste effect zorgen.

Meer onderzoek is zeker nog nodig en het aanpakken van de immuunsysteem werking is nooit zonder risico. Maar de daadwerkelijke prikkels vinden van het immuunsysteem op de bloeddruk is noodzakelijk voor betere hypertensie behandelingen.

Omdat het immuunsysteem door meer dan alleen stress beïnvloed wordt geef ik ook een paar tips voor het versterken van je immuunsysteem.

Eet voeding met vitamine C

Vitamine C heeft een belangrijke functie bij het ondersteunen van het immuunsysteem. Als het niet je gewoonte is om dagelijks minimaal 2 stukken fruit te eten kun je al last hebben van te weinig vitamine C. Door meer fruit te eten waar vitamine C in zit ondersteun je jouw immuunsysteem. Vitamine C zit onder andere in:

Eet voeding met vitamine A

Vitamine A is een belangrijke partner van vitamine C voor het immuunsysteem. Als je dagelijks minimaal 2 stuks fruit en 2 porties groente eet krijg je er waarschijnlijk wel genoeg van binnen. Als dit niet je gewoonte is, is het belangrijk om meer voeding met vitamine A te eten. Vitamine A zit onder andere in:

  • Wortels
  • Zoete aardappel
  • Leverpastei

Tot slot...

Een verzwakt immuunsysteem zorgt voor een hogere bloeddruk en dit lijkt samen te gaan met langdurige stress. Uit onderzoek bij muizen komt naar voren dat stress de T-cellen zodanig beïnvloedt dat dit weer effect heeft op de hoge bloeddruk. Daarom is het belangrijk om stress zoveel mogelijk uit je leven te elimineren.

Dit kun je doen door duidelijke grenzen te stellen, te mediteren, te bewegen en nee te zeggen op taken die niet onder jouw verantwoordelijkheid vallen.

Daarnaast kun je ook jouw immuunsysteem ondersteunen door meer voeding te eten waarin vitamine C en vitamine A zit. Het is het beste om dit zoveel mogelijk uit plantaardige producten te halen, zoals groente en fruit.

Referentie

Bronnen:

  1. https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/physrev.00031.2016
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0006322312000571
  3. https://www.nature.com/articles/s41371-018-0130-6

P.J. Marvar, A. Vinh, S. Thabet, H.E. Lob, D. Geem, K.J. Ressler and D.G. Harrison. T Lymphocytes and Vascular Inflammation Contribute to Stress-Dependent Hypertension.Biol Psych early online Feb. 21 (2012)

.

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:


Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share