• Bloeddruk verlagen: 30 essentiële tips!

30 simpele manieren om hoge bloeddruk te verlagen

2018-10-18T14:32:48+00:00april 7th, 2014|Hoge Bloeddruk Verlagen Tips|39 Reacties

Veel mensen hebben te kampen met de stille moordenaar genaamd ‘’hoge bloeddruk’’. Nu heb ik al aardig wat artikelen geschreven over dit onderwerp  en wat te doen om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Echter, dit artikel zal een samenvatting zijn van de beste tips om zonder medicatie je bloeddruk te verlagen.

Onderzoeken tonen aan dat leefstijl aanpassingen bij veel mensen een positief effect hebben op de bloeddruk. Daarnaast is het ook niet heel moeilijk om je leefstijl te verbeteren ten behoeve van je bloeddruk.

We weten allemaal dat een té hoge bloeddruk, hypertensie, een gevaarlijke ziekte is. Het kan leiden tot beroertes, een hartaanval en nierfalen(1).

Een gemiddelde bloeddruk is ongeveer 140/90 mmHg. Men spreekt over hypertensie wanneer de index van de bloeddruk hoger is dan 140/90 mmHg. Een aantal zaken, die een hoge bloeddruk veroorzaken, zijn obesitas, een genetische factor, hoge zoutinname, stress, overdreven drankgebruik, gebrek aan lichaamsbeweging, het gebruik van pijnstillers enzovoort.

Mensen die hiervan last hebben, gebruiken medicijnen om de hypertensie onder controle te houden.

Je kunt echter ook gebruikmaken van een aantal huisremedies voor de behandeling van een te hoge bloeddruk:

bloeddruk

Uiteraard wanneer je medicatie neemt zul je daar niet mee moeten stoppen. Ik zou zeggen ga met de tips aan de slag en kijk in overleg met je arts wat de effecten zijn op je bloeddruk.

Voordat we met de tips aan de slag gaan, eerst even het volgende: De tips hebben werken indien je ze ook toepast. Dat betekent dat je niet alles in 1x hoeft te doen, kleine stapjes geven een groot resultaat!

Pak de symptomen aan en verlaag je bloeddruk (gratis ebook) >>

Daarnaast raad ik je het aan om de onderstaande bloeddruk verlagende tips te integreren in je voedingspatroon en leefstijl!

Stap 1: Een paar kilo afvallen

Als je onderzoeken (1) leest valt op dat overgewicht vrijwel altijd gelinkt is met een vergroot risico op hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs kanker(2). Daarnaast is het aangetoond dat overgewicht zowel de boven als onderdruk kan verhogen. Dit is logisch, aangezien je hart meer moeite moet doen om bloed door je lichaam te pompen.

Er is een nauw verband tussen een verhoogde bloeddruk en overgewicht of obesitas. Mensen met obesitas of overgewicht zijn kwetsbaarder voor het ontwikkelen van een hoge bloeddruk. Als je hoge bloeddruk wordt veroorzaakt door overgewicht, moet je daarom op zoek gaan naar effectieve manieren om gewicht te verliezen.

Je kunt je bloeddruk al verlagen door een paar kilo af te vallen. Maar voor het verlagen van de bloeddruk en het krijgen van een gezond gewicht moet je niet alleen aandacht besteden aan de cijfers op de weegschaal. Om de bloeddruk onder controle te kunnen houden speelt ook je taille een belangrijke rol. Het extra vet om de taille, ook wel viscerale vetten genaamd, moeten worden verwijderd omdat dit vet de druk op een aantal organen in je buik verhoogt, wat resulteert in veel gezondheidsproblemen, waaronder een hoge bloeddruk.

Het mooie is wanneer je een te hoge bloeddruk hebt en je valt een paar kilo af, dan zal ook je bloeddruk dalen. En wanneer je nog geen hypertensie hebt kan een paar kilo minder het verschil maken tussen hypertensie of normale bloeddrukwaarden.

Daarnaast verlaag je ook nog het risico op allerlei andere risicovolle kwalen en zul je je beter voelen en er beter uit te zien. Zelfs een paar kilo minder kan al een groot verschil maken!

Echter, vergeet niet dat een strikt vermageringsdieet niet de oplossing is. Het heeft even tijd geduurd om op een bepaald gewicht te komen. Het zal ook even duren voordat je je ideale gewicht hebt bereikt. Hier een paar aanvullende tips:

 • Eet alleen wanneer je honger hebt
 • Probeer bewust te eten en echt bewust te zijn wat er in je lichaam terecht komt
 • Drink geen frisdrank of sapjes meer
 • Ga gezonder eten (groenten, fruit, bonen, speltproducten, noten)
 • Slechts 1x per week een ongezonde hap (om het realistisch te houden)
 • Drink voldoende water om het hongergevoel tegen te gaan
 • Richt je om maximaal 1 kilo per week te verliezen
 • Doe wat meer aan lichaamsbeweging (vooral cardio)


Krijg direct toegang tot de beste manieren om je bloeddruk natuurlijk te verlagen >>
Het zal in het begin niet even gemakkelijk zijn. Maar wees bewust dat een paar kilo minder een groot verschil gaat maken voor je bloeddruk!

Actieplan: Val een paar kilo af

Stap 2: Minder zout eten


Natrium is zeker belangrijk voor je gezondheid,  waaronder verscheidenheid aan cel functies. De uitdaging is dat bewerkte voedingsmiddelen erg veel zout bevatten waardoor het vrij eenvoudig is om er te veel van te krijgen. Het is zeker een goede tip om de inname zout regelmatig te controleren.

Zout zelf is geen probleem, maar het gebruik van te veel zout kan echter leiden tot een hoge bloeddruk. Het is eigenlijk chemische natrium. Een beetje natrium in je lichaam is goed, maar te veel kan de balans van vocht in je lichaam beïnvloeden. Te veel natrium kan je vaten vernauwen en gevolg daarvan moet het hart overweldigend werken om het bloed te kunnen rondpompen. Je kunt best wel wat zout toevoegen aan je gekookte levensmiddelen maar te veel zout verhoogt het risico op een hoge bloeddruk en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten(3).

We krijgen geen hoge bloeddruk door die één of twee theelepels zout die we dagelijks toevoegen tijdens het koken. Nee de grote hoeveelheid zout, die ook de hoge bloeddruk of de hartgerelateerde problemen veroorzaakt, komt uit het sterk bewerkte voedsel dat we eten. De bewerkte voedingsmiddelen bevatten een buitengewone hoeveelheid overtollig zout om de smaak en de houdbaarheid te verbeteren en dit zout veroorzaakt wel problemen in je lichaam.

Het is niet voor niets dat één van de meest aanbevolen diëten tegen hoge bloeddruk het DASH dieet is. Onderzoeken (2) tonen aan dat een vermindering van zout in je voedingspatroon daadwerkelijk je bloeddruk kan verlagen. Daarnaast zijn sommige mensen eenmaal meer gevoelig voor zout met een hogere bloeddruk als gevolg.

Vergeet niet wanneer er ook sprake is van nierproblemen dat een vermindering van zout helemaal belangrijk is!

Actieplan: Verminder vanaf vandaag de inname zout

Stap 3: Kalium en je bloeddruk


Nu heb ik al een ander artikel geschreven over de rol van kalium en je bloeddruk. Waar het op neer komt heeft natrium als werking om vocht in je lichaam te houden. Kalium zorgt er juist voor dat vocht het lichaam kan verlaten. Nu is kalium met name effectief wanneer er te hoge bloeddruk is door een te hoge zout inname.

Het lijkt erop dat voedingsmiddelen hoog in kalium (zoals groenten en fruit) automatisch laag zijn in natrium. Vandaar dat een voedingspatroon rijk aan groenten en fruit de weg naar perfecte bloedwaarden zijn. Echter, pas wel op met kalium supplementen omdat te hoge doseringen erg gevaarlijk kunnen zijn.

kalium bloeddruk

Actieplan: Eet voldoende voedingsmiddelen rijk aan kalium

Stap 4: Verzadigde vetten en transvetten


Wanneer je te horen krijgt dat je te hoge bloeddruk (en cholesterol) hebt dan wordt meestal aanbevolen om op een vetarm dieet te gaan. Nu is het zo dat verzadigde vetten niet per direct in je aderen terecht komen. Echter, er is wel een verband tussen te veel verzadigde vetten, transvetten en aderverkalking(4).

Dit heeft er mee te maken dat mensen met een voedingspatroon erg rijk aan verzadigde vetten meestal niet voldoende onverzadigde vetten binnenkrijgen. De juiste ratio moet immers gehandhaafd worden.

Heb jij last van een te hoge bloeddruk en wil je hier het liefst zo snel mogelijk vanaf? Ben je het zat om medicijnen te slikken die je nog ergere bijwerkingen geven? In mijn boek ‘29 Tips Om Je Bloeddruk Te Verlagen’ leg ik je uit hoe je op een natuurlijke en eenvoudige manier je bloeddruk kunt controleren!

Ga dus direct aan de slag en download mijn eBook hier!

Waar het op neerkomt is om een voedingspatroon te volgen met voldoende goede vetten, normale hoeveelheden verzadigde vetten en GEEN transvetten. Daarnaast ook oppassen met de consumptie suiker omdat te veel suiker een onnodige belasting vormt voor je lichaam. Nu is het zeker niet de bedoeling om geen vetten meer te eten.

Vetten zijn belangrijk voor je gezondheid, maar in de juiste ratio!

Actieplan: Eet minder rood vlees en eet meer onverzadigde vetten!

Stap 5: Essentiële vetten  voor je hart


Als je kijkt naar het typische Nederlandse voedingspatroon is de kans groot dat je niet voldoende onverzadigde vetzuren binnenkrijgt. Essentiële vetzuren zijn vetten die je lichaam niet zelf kan maken, vandaar het woord essentieel. Wanneer je niet voldoende hiervan binnenkrijgt heeft dat invloed op de gezondheid van je aderen.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je voldoende van deze belangrijke vetten binnenkrijgt?

onverzadigde vetten

Stap 6: Altijd olijfolie gebruiken


Deze tip zit in het verlengstuk van de voorgaande tip(s). Echter, olijfolie is dusdanig belangrijk dat ik het apart ga noemen. Als je kijkt naar onderzoeken (3) gedaan met betrekking tot hart- en vaatziekten valt op dat in mediterrane landen dit minder vaak voorkomt. Dit heeft zeer waarschijnlijk te maken met het voedingspatroon rijk aan verse groenten, veel vis en natuurlijk olijfolie!

De vetten in olijfolie kunnen LDL cholesterol verlagen zonder nadelig invloed uit te oefenen op je HDL cholesterol(5).

Nu is olijfolie met name rijk aan omega 9 vetten, maar ook nog rijk aan vitamine E. Het is nog niet geheel duidelijk waarom olijfolie zo effectief is. Echter, zeker nuttig om regelmatig te gebruiken!

Actieplan: Gebruik extra virgen voor de salades en normale voor het koken.

Stap 7: Twee keer per week vette vis

Nu heb je ongetwijfeld weleens gehoord van de omega 3 vetten. Deze zijn met name belangrijk om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Daarnaast verlaag je ook nog het risico op een bloedprop en werkt bloeddruk verlagend(6). In Nederland krijgen we relatief te veel omega 6 binnen en te weinig omega 3. De ratio 3:1 is optimaal, dat betekent dat je ook voldoende omega 3 binnenkrijgt. De waarheid is dat het eerder 20:1 is. Voedsel rijk aan omega 6 tref je vooral bij bewerkte voedingsmiddelen aan.

vette vis

Nu moet je wel even oppassen met de herkomst van de vis. Aangezien bepaalde vissoorten rijker zijn aan zware metalen. Een goede richtlijn is om je harding uit het noordoosten van de Atlantische oceaan te eten en makreel beter uit blok en je wilde zalm uit Alaska te halen. Daarnaast niet vaker dan twee keer per week. Je kunt ook overwegen om visolie supplementen te nemen. Zorg er altijd voor dat het van een goed kwaliteit merk is!

Actieplan: Eet tenminste twee keer per week vette vis

Stap 8: Vezels, vezels en nog meer vezels

In Nederland krijgen we niet voldoende vezels binnen. Volgens het voedingscentrum is dat ongeveer 20-25 gram. Nu hebben we eerder 30+ nodig voor een optimale spijsvertering. Het interessante aan vezels is dat je er twee soorten hebt. De onverteerbare en verteerbare vezels.

De onverteerbare vezels zijn belangrijk voor de stoelgang. De verteerbare vezels zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel in balans blijft door een langzamere afgifte van voedingsstoffen aan het lichaam. Goede bronnen van verteerbare vezels zijn o.a. bonen, peulvruchten, appels, groenten en natuurlijk (spelt) volkorenproducten.

Mijn persoonlijke favoriet is havermout. Een goede onverteerbare vezels is ongebroken lijnzaad. Nu zijn er een aantal studies waarin naar voren komt dat voldoende vezels een positief effect heeft op je bloeddruk(7). Belangrijk is wel om de inname vezels langzaam op te bouwen. Anders heb je een vergroot risico op constipatie en darmklachten. voedingsvezels

Actieplan: Eet meer vezels en bouw dit langzaam op!

Stap 9: Knoflook als wapen tegen hoge bloeddruk

Een van de oudste en bekendste gezondheidsboosters is knoflook. Het interessante aan knoflook is dat het zowel een antioxidant is, antibacteriële werking heeft en ook nog je cholesterol kan verlagen. Nu heb je volgens studies enorme hoeveelheden (600 tot 900) nodig voor daadwerkelijk resultaat.

Echter, het is sowieso aan te raden om een paar teentjes knoflook per dag te eten voor je algemene gezondheid. Daarnaast is knoflook natuurlijk ook heel goed te combineren met een verscheidenheid aan gerechten. Het enige nadeel is voor sommige mensen de geur, maar dat moet je maar voor lief nemen.

Actieplan: Eet regelmatig knoflook

Stap 10: Tenminste 5 porties groenten

Iedereen weet dat voldoende groenten eten belangrijk is voor je gezondheid. Maar wat heeft groente te maken met het verlagen van je bloeddruk? Kortom, het voedingspatroon dat je zou moeten volgen voor perfecte bloeddruk en cholesterolwaarden bestaat grotendeels uit verse ingrediënten. Hieronder de voordelen:

 • Groenten zijn rijk aan kalium, hetzij belangrijk om je bloeddruk te verlagen
 • Groenten zijn natriumarm.
 • Groenten bevatten belangrijke vezels
 • Groenten eten helpt bij het afvallen
 • Groenten zijn rijk aan belangrijke vitamines en mineralen
 • Groenten zijn rijk aan antioxidanten. Wat erg belangrijk is om oxidatie van de aderen tegen te gaan.

Over het algemeen wordt aanbevolen om 5 porties groenten per dag te eten. Naar mijn mening is dat zelfs te weinig! Als je serieus bent over je gezondheid en het verlagen van je bloeddruk is het verstandig om nog meer groenten te eten dan de minimale aanbevolen hoeveelheid.

Mijn persoonlijke richtlijn is om tenminste 8 tot 10 porties groenten per dag binnen te krijgen. Dit is eenvoudig te bereiken: Denk aan een gezonde salade als lunch. Als tussendoortje een groene smoothie en tijdens het avondeten ook wat groenten. Daarnaast kun je fruit eten bij het ontbijt. Op een (spelt)broodje ook wat groenten doen en natuurlijk een paar keer per week een vegetarische schotel maken.

Actieplan: Eet tenminste 5 porties groenten, meer mag ook!

Stap 11: Groene thee voor je gezondheid

Regelmatig thee drinken en dan vooral groene thee is zeker slim om te doen. Thee is rijk aan antioxidanten en onderzoek (4) heeft zelfs aangetoond dat groene thee het risico op bepaalde soorten kanker kan verminderen. Het interessante aan groene thee is dat het rijk is aan flavonoïden.

Een antioxidant erg belangrijk om hart- en vaatziekten te voorkomen. Een belangrijke aanvulling is om alleen thee te drinken tussen de maaltijden door. Tijdens een maaltijd is geen goed idee omdat thee de absorptie van bepaalde mineralen (zoals ijzer) kan verhinderen.

Thee is eéén van de huisremedies tegen een hoge bloeddruk die ik je graag in dit artikel wil laten zien. Thee bevat minder cafeïne dan koffie en daarom is thee een goed alternatief voor koffie, als je last van een hoge bloeddruk hebt. Uit een onderzoek bleek dat als patiënten met hoge bloeddruk gedurende zes weken drie koppen hibiscusthee dronken, ze hun systolische bloeddruk met 7 cijfers konden verminderden(8).

De verbetering door de hibiscus was zelfs nog beter dan de resultaten die werden behaald met veel voorgeschreven medicijnen. Patiënten die een placebo kregen, konden hun bloeddrukprobleem met slechts één cijfer verbeteren. De verlaging van de bloeddruk is te danken aan de fytochemicaliën in de hibiscus.

Er zijn veel soorten kruidenthee die hibiscus bevatten. Je moet zoeken naar de beste thee, die ingrediënten bevat voor het verlagen van de bloeddruk. Het drinken van drie kopjes thee per dag kan al een geweldig resultaat geven.

Actieplan: Drink elke dag tenminste 2 tot 3 koppen zwarte of groene thee

Stap 12: Waarheid over alcohol

Nu zijn er zeker tegenstrijdige berichten in de omloop wat betreft alcohol. Zo zou een paar glazen epr dag zelfs goed voor je hart zijn. Echter, het is belangrijk om zeker niet te veel te drinken. Hoge alcohol consumptie gaat gepaard met een verhoogde bloeddruk(9). Daarnaast heeft de lever het ook niet gemakkelijk om alcohol af te breken.

Daarnaast heeft alcohol natuurlijk ook een nadelig invloed op medicatie. Het algemene advies is om niet meer dan 2 glazen alcohol per dag te drinken. Nu kan een biertje op zijn tijd zeker geen kwaad. Echter, vooral sterke drank is beter om te vermijden. Het risico op hart- en vaatziekten en andere klachten neemt eenmaal drastisch toe bij het nuttigen van sterke drank.

Actieplan: Drink niet te veel alcohol en vermijd sterke drank

Stap 13: Rode wijn voor een langer leven

Echter, er is een uitzondering en dat is rode wijn! Als je kijkt naar Frankrijk en andere zuidelijke landen wordt daar meer rode wijn gedronken. Onderzoek (5) toont aan dat één glas rode wijn (zoals cabernet sauvignon) gepaard gaat met een betere bescherming van het hart.

Dit is met name belang bij het ouder worden! Rode wijn bevat resveratrol en deze stof heeft als positieve bijwerking om de  HDL cholesterol te verhogen en LDL cholesterol te verlagen. Echter, in rode wijn zit natuurlijk wel alcohol en om de lever niet onnodig te belasten, is het handig om een glas rode wijn op een volle maag te drinken.

Actieplan: Drink dagelijks 1 tot maximaal 2 glazen rode wijn (in overleg met je arts)

Stap 14: Voldoende lichaamsbeweging

Ik denk dat ik niet hoef uit te leggen waarom lichaamsbeweging belangrijk is? Het menselijk lichaam is eenmaal gemaakt om te bewegen. Naast van de voordelen dat lichaamsbeweging essentieel is bij het afvallen. Heeft lichaamsbeweging ook nog een positief effect op het verlagen van de cholesterolwaarden. De aanbevolen hoeveelheid is om tenminste 30 minuten per dag te bewegen. Dit kan een wandeling zijn of naar de sportschool. Probeer dit dan ook zeker te halen!

Het doen van oefeningen is ook opgenomen in de lijst van remedies tegen een hoge bloeddruk. Niemand kan de voordelen en de belangrijke rol van het doen van oefeningen voor de gezondheid en de kwaliteit van het leven ontkennen. In een samenleving waar we steeds meer tijd zittend doorbrengen, hebben de meeste mensen geen tijd om regelmatig oefeningen te doen. Dit is ook de reden dat steeds meer mensen kwetsbaar zijn voor het krijgen van tal van gezondheidsproblemen, waaronder een hoge bloeddruk.

Gebrek aan beweging kan een hoge bloeddruk verergeren. Hoewel het moeilijk is om op te staan, te gaan bewegen en een regelmatige oefenroutine op te bouwen, moet je echt je best hiervoor doen. Net als de andere spieren in je lichaam kan het hart ook door het doen van oefeningen worden versterkt.

Als je regelmatig beweegt zal je bloed gemakkelijk en vlot door je lichaam kunnen stromen. Het doen van oefeningen zorgt ervoor dat het hart in goede staat is, het vermindert de kracht en druk tegen de slagaders en vermindert daarmee het risico op een hoge bloeddruk. In tegenstelling tot de voorgeschreven medicijnen tegen een hoge bloeddruk, heeft het doen van oefeningen geen onaangename bijwerkingen.

Actieplan: Beweeg dagelijks tenminste 30 minuten per dag!

Stap 15: Supplementenwijzer

Wanneer je naar een natuurwinkel gaat kun je door de bomen het bos niet meer zien. Er zijn zoveel supplementen op de markt! De vraag is natuurlijk, waarom zou je supplementen überhaupt nemen? In theorie kun je alle belangrijke vitamines en mineralen via voeding binnenkrijgen. Echter, de realiteit is dat voor veel mensen dit niet altijd lukt. Een tekort aan belangrijke vitamines en mineralen moet dan ook voorkomen worden.

Hoge bloeddruk leidt tot aandoeningen van het hart en de vaten, en kan zelfs een beroerte tot gevolg hebben. Een bezoekje aan de dokter leidt vaak tot een kast vol medicijnen en nog veel meer bijwerkingen. Gelukkig zijn er ook nog andere dingen die je kunt doen om je bloeddruk onder controle te krijgen, natuurlijke methoden die net zo effectief zijn.

Wil je hier graag meer over weten? Download dan direct mijn boek ‘29 Tips Om Je Bloeddruk Te Verlagen’!

Nu moet ik je wel even waarschuwen dat supplementen altijd als medicatie gezien moet worden. Te hoge doseringen is niet aan te raden en mijn tip is om altijd de doseringen goed te bekijken. Een uitstekend voorbeeld van een supplement om je bloeddruk te verlagen is visolie.

Indien je niet de belangrijke omega 3 vetten binnenkrijgt is het aan te bevelen om een visolie supplement te nemen of lijnzaadolie door je salades te doen. Eveneens kan een knoflook supplement werken om de bloeddruk te verlagen. En natuurlijk co-enzym Q10 die vooral de laatste tijd veel bekendheid heeft gekregen.

Meer onderzoek is zeker noodzakelijk! Tenslotte zie je steeds vaker producten met plantensterolen op de markt verschijnen. De theorie is dat plantensterolen nuttig zijn om LDL cholesterol absorptie te verhinderen. Ik zal hier nog een apart artikel aan wijden.

mineralen

Uiteraard kun je ook alle belangrijke vitamines (vooral de antioxidanten) en mineralen (vooral selenium, magnesium en calcium) kun je ook via voeding binnenkrijgen.

Actieplan: Overweeg een visolie supplement (of eet voldoende wilde vis), doe lijnzaadolie door je salades (2 tot 3 theelepels) en eet een gevarieerd voedingspatroon voor voldoende opname vitamines en mineralen!

Stap 16: Anti stress management

Stress zie ik als één van de epidemieën van de 21e eeuw. Het drukke en toch vaak hectische leven van nu zorgt ervoor dat we langdurig rondlopen met te veel stress. Vooral chronische stress moet je voor oppassen! Onderzoek (6) toont aan dat langdurig negatieve stress het risico op hart- en vaatziekten ENORM verhoogd.

Het lichaam is simpelweg niet gemaakt om rond te lopen met constante stress. Het grote gevaar van stress is dat stresshormonen vrij komen. Deze stresshormonen hebben direct invloed op je bloeddruk! Doe daarom je uiterste best om meer grip te krijgen op stress. Ik stel voor om mijn gratis cursus anti stress management door te nemen.

Actieplan: Krijg grip op stress en start een anti stress management cursus

Stap 18: Stop met roken

Wanneer je een sigaret rookt, wordt de bloeddruk tijdelijk voor een paar minuten verhoogd en zakt dan weer als je klaar bent met roken. Roken is slecht voor de gezondheid. Mensen die zware rokers zijn, zullen waarschijnlijk van verschillende gezondheidsproblemen last hebben, waaronder een hoge bloeddruk, hartproblemen en longkanker. Als je een hoge bloeddruk hebt, kan elke sigaret die je rookt je gezondheidstoestand verergeren en je kwetsbaarder maken voor een gevaarlijk hoge bloeddruk.

De nicotine in sigaretten en rook beïnvloedt ook individuele delen in het lichaam, waaronder de hersenen, het hart, de slagaders, de ogen, het metabolisme, het voortplantingssysteem, de botten enz. Nicotine verhoogt de bloeddruk en verhoogt de hartslag aangezien het veroorzaakt dat je lichaam adrenaline laat vrijkomen. Terwijl je rookt is de functie van je lichaamsdelen minder efficiënt. Roken kan door de stress en druk op de slagaders en het hart leiden tot een hoge bloeddruk, een hartaanval en een beroerte.

Stap 19: Alternatieve therapieën

Tenslotte zijn er ook nog voldoende alternatieve therapieën om je bloeddruk te verlagen. Denk dan aan een aromatherapie, ontspanningstechnieken zoals meditatie, Yoga of Pilates. Maar ook bepaalde kruiden kunnen bevorderlijk zijn, homeopathische middelen en natuurlijk een algeheel gezondere leefstijl. Op de blog zal ik meer aandacht besteden hoe je met een holistische alternatieve manier je bloeddruk kunt verlagen.

Klik hier voor direct toegang tot mijn unieke methode tegen hoge bloeddruk >>

In de tussentijd raad ik het aan om deze 18 tips tot je te nemen. Ze zijn effectief wanneer je ze ook daadwerkelijk toepast. De meeste van de tips zijn gebaseerd op gedegen onderzoek.

Extra Tips: Het beste voedsel om je bloeddruk te verlagen:

Visolie

Het consumeren van visolie is één van de huisremedies tegen een hoge bloeddruk die ik graag in dit artikel wil voorstellen. Je hebt vast al wel gehoord dat omega-3 vetzuren heel gunstig zijn voor het hart. Vele onderzoeken hebben vastgesteld dat omega-3 vetzuren het risico op beroertes en hartaanvallen kunnen verminderen.

Bovendien zijn visolie en omega-3 vetzuren door het verhogen van het goede cholesterol en het verminderen van de triglyceriden effectief bij het verlagen van de bloeddruk. Een harttransplantatie kan ook leiden tot hypertensie. Daarom krijgen patiënten, die een harttransplantatie hebben ondergaan, visolie om hypertensie te voorkomen.

Meloen

Als je een hoge bloeddruk hebt en het risico op het ontwikkelen van hartgerelateerde problemen wilt voorkomen, stel ik voor dat je elke ochtend wat watermeloen eet. Watermeloen wordt beschouwd als één van de gezondste zomervruchten ter wereld. Het bevat veel voedingsstoffen, vitaminen en mineralen, die goed zijn voor je gezondheid. Als het regelmatig wordt geconsumeerd, helpt het ook om de bloeddruk te verlagen.

Het bevat ook citrulline dat niet alleen een organische verbinding is, maar ook een aminozuur die kan bijgedragen aan vele gezondheidsvoordelen waaronder bloeddrukregulatie. In het lichaam wordt citrulline omgezet in het aminozuur L-arginine dat verantwoordelijk is voor de productie van koolstofoxide. Koolstofoxide speelt een belangrijke rol in het reguleren van diverse systemen en cellen in je lichaam.

De kracht waarmee het hart moet pompen, noemen we de vasculaire systematische weerstand. Door de bloedvaten te verwijden verlaagt de vasculaire systematische weerstand en vermindert de kracht waarmee het bloed wordt rondgepompt en daardoor wordt de bloeddruk uiteindelijk ook verminderd. Wanneer de bloedvaten zijn verwijd, kan het bloed gemakkelijk en snel stromen.

Bessen

Als je op zoek bent naar goede huisremedies tegen een hoge bloeddruk, moet je bessen, en dan met name bosbessen, zeker niet over het hoofd zien. Flavonoïden, de natuurlijke verbinding die overvloedig in bessen aanwezig is, zijn verantwoordelijk voor vele voordelen voor de gezondheid. Bovendien hebben recente onderzoeken aangetoond dat flavonoïden effectief zijn bij het voorkomen van hypertensie en het verlagen van een hoge bloeddruk.

Daarom is het een goed idee om frambozen, bosbessen en aardbeien in je dieet op te nemen. Je kunt ze toevoegen aan je ontbijtgranen, waardoor je een heel gezond ontbijt krijgt. Als je honger hebt, moet je in plaats van het eten van bewerkt voedsel of fastfood bevroren bessen als een snelle en gezonde snack eten.

Aardappelen

Aardappelen zijn ook opgenomen in deze lijst van voedingsmiddelen, die je kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen omdat het boordevol met magnesium en kalium zit. Bovendien zijn aardappelen rijk aan vezels, die een belangrijke rol spelen in een gezond dieet.

Je kunt aardappelen bakken en eten als een belangrijk onderdeel van het diner. Sommige mensen voegen ook zure room of zoute boter aan de aardappelen toe. Dit is echter niet zo goed voor de gezondheid en het wordt dan ook niet aanbevolen aan patiënten met een hoge bloeddruk. In plaats van het toevoegen van zure room of zoute boter kun je de aardappelen koken met salsa of yoghurt om zo extra smaak toe te voegen.

Bieten

Volgens onderzoekers ervaarden patiënten met een hoge bloeddruk na het drinken van bietensap een grote verbetering in hun gezondheid. Uit onderzoeken blijkt dat de nitraten, die overvloedig aanwezig zijn in het bietensap, binnen 24 uur de bloeddruk kunnen verlagen.

Bij langdurige consumptie kan bietensap dus veel geweldige gezondheids- en schoonheidsvoordelen bieden. Bietensap kan ook worden gebruikt om de gezondheid van de lever te bevorderen, bloedarmoede tegen te gaan, huidproblemen aan te pakken, de gezondheid van de ogen te verbeteren, vermoeidheid en huidproblemen aan te pakken, kanker te voorkomen en ter ondersteuning bij ontgifting en genezing. Bieten zijn lekker en gezond. Zelfs als je geen hoge bloeddruk hebt, wordt het aanbevolen om het regelmatig te eten

Havermout

Havermout is een gezond voedingsmiddel omdat het rijk is aan voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Mensen eten havermout vaak als ontbijt om zo hun gezondheid op peil te houden.

Havermout is gunstig bij het beschermen van de gezondheid van de hart, het verliezen van gewicht, het verminderen van het risico op obesitas en diabetes en het voorkomen van kanker. Havermout is heerlijk en makkelijk te bereiden. Maar de voordelen van havermout gaan nog verder. Havermout is één van de natuurlijke huisremedies tegen een hoge bloeddruk.

Havermout is redelijk saai van smaak en daarom voegen veel mensen er te veel suiker aan toe. Dit is een slecht idee. Suiker kan de bloeddrukconditie verergeren. Daarom moet je in plaats van suiker toe te voegen bevroren of verse bessen aan de havermout toevoegen om zo de smaak te verbeteren. Honing is ook goed voor je gezondheid en je bloeddruk. Je kunt een theelepel honing aan de havermout toevoegen om het zoeter te maken.

Donkere chocolade

Donkere chocolade heeft veel voordelen voor de gezondheid. Het is ook een gunstig voedsel voor patiënten met een hoge bloeddruk. Flavonoïden zijn verantwoordelijk voor dat voordeel. Flavonoiden verwijden de bloedvaten en maken ze elastischer. Als gevolg daarvan kan het eten van donkere chocolade de druk van het bloed tegen de slagaders verminderen omdat het bloed gemakkelijk en soepel door het hele lichaam zal stromen.

Volgens een onderzoek naar de effecten van donkere chocolade bleek dat 18% van de patiënten na het eten hiervan een significante daling in de bloeddruk merkten. Het wordt aanbevolen om dagelijks ongeveer 30 gram donkere chocolade te consumeren. Zorg ervoor dat de donkere chocolade meer dan 70% cacao bevat.

Basilicum

Basilicum is een heerlijk kruid dat niet alleen wordt toegevoegd in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen voor de smaak maar ook vanwege de talrijke medische voordelen die het geeft. Als je op zoek bent naar huisremedies tegen een hoge bloeddruk moet je basilicum zeker aan je lijstje toevoegen.

Basilicum behoort tot de muntfamilie. Dit kruid zit boordevol met calcium, ijzer, vitamine C, vitamine A en zink. Volgens Drugs.com wordt basilicum door veel mensen gebruikt om veel gezondheidsproblemen, zoals hoofdpijn, een ontsteking in de maag en verkoudheid te behandelen. Het is ook een complementaire behandelingen tegen een hoge bloeddruk.

Kaneel

Kaneel is een smakelijk kruid dat vaak vanwege de smaak wordt toegevoegd aan een verscheidenheid van gerechten. Maar veel mensen weten waarschijnlijk niet dat kaneel een geweldige huisremedie tegen een hoge bloeddruk is.

Patiënten met een hoge bloeddruk wordt aanbevolen om elke dag een halve theelepel kaneel te consumeren.

Kardemom

Kardemom is niet alleen een smakelijk kruid dat vanwege de smaak wordt gebruikt in heel veel gerechten uit Zuid-Azië, maar het is ook een kruid dat veel gezondheidsproblemen, waaronder een hoge bloeddruk kan behandelen.

Naast het verlagen van de bloeddruk kan kardemom voor nog veel meer gezondheidsvoordelen zorgen. Dit kruid zit boordevol met voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Wanneer je je lichaam voldoende voedingsstoffen geeft, heeft je lichaam het vermogen om te overleven, zich te beschermen en zich te herstellen van kwalen.

Lijnzaad

Lijnzaad is een geweldige bron van omega-3 vetzuren waarvan is bewezen dat die de bloeddruk daadwerkelijk kunnen verlagen. Als het regelmatig geconsumeerd wordt, kan lijnzaad helpen om het risico op het ontwikkelen van atherosclerotische hart- en vaatziekten te verminderen.

Om de bloeddruk te verlagen en een goede gezondheid te bevorderen, kun je lijnzaad in een olievorm consumeren, gemalen aan gerechten toevoegen of gewoon de hele zaden eten.

Lijnzaadolie is rijk aan omega-3 vetzuren maar het bevat geen andere essentiële voedingsstoffen, zoals lignanen en vezels, die wel in de zaden voorkomen. Als je optimaal van de voordelen van lijnzaad wilt profiteren en dan niet alleen voor je bloeddruk maar voor je algehele gezondheid, moet je de hele zaden vermalen en binnen 24 uur consumeren voordat het zijn voedingsstoffen en voordelen verliest. Je kunt het kopen in lokale supermarkten, maar het is wel belangrijk dat je eerst de etiketten leest.

Gember

Gember is een krachtig kruid dat veel wordt gebruikt in Indiase en Aziatische gerechten. De wortel van de gember heeft een scherp aroma en pittige smaak die currys, roerbakgerechten en Aziatische soepen een karakteristieke smaak geven.

Van het eten van gember is bewezen dat het de bloedcirculatie of de bloedstroom kan verhogen en de spierverwante bloedvaten kan ontspannen. Het zorgt ervoor dat het bloed gemakkelijk en snel door het hele lichaam kan stromen. Het feit dat gember de bloeddruk kan verlagen is te wijten aan de eigenschappen van de chemische verbindingen in dit kruid.

Bloeddruk verlagen: 30 essentiële tips!

Gember wordt ook gebruikt als een veelzijdig ingrediënt in dranken of snoepjes. Gember kan op verschillende manieren bereid en gekookt worden. Je kunt verse gember fijnsnijden, vermalen of in zijn geheel toevoegen aan je soepen, roerbakgerechten, groentegerechten of noedels. Gember kan ook worden toegevoegd aan thee of desserts om deze een speciale smaak te geven.

Komkommer

Komkommer moet in een evenwichtig dieet worden opgenomen omdat het je kan helpen bij het verlagen van een hoge bloeddruk. De overconsumptie van natrium kan leiden tot een hoge bloeddruk en komkommer is zeer laag in natrium.

Komkommer is ook een geweldige bron van kalium. Een grote komkommer bevat ongeveer 442mg kalium. Als je een hoge bloeddruk hebt wordt het aanbevolen om je kalium inname te verhogen.

Kalium is effectief bij het reguleren van de bloeddruk. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor kalium is minimaal 4.700mg. Andere bronnen van kalium zijn groene groenten, bonen, fruit, vis, linzen en yoghurt. Je kunt natuurlijk ook kalium supplementen innemen.

Kurkuma

Een eenvoudige manier om een hoge bloeddruk te verlagen, is het toevoegen van kurkuma aan je voedsel. Kurkumapoeder kan voor het geven van een speciale smaak en kleur aan veel voedingsmiddelen worden toegevoegd. Je kunt ook supplementen met kurkuma innemen.

Hoewel kurkuma supplementen veilig te gebruiken zijn, kan een hoge dosis kurkuma soms leiden tot zweren in de maag en een maagontsteking. Mensen die antacida en anti-coagulante medicijnen gebruiken, mogen geen kurkuma gebruiken omdat de kurkuma kan interfereren met die medicijnen.

Citroenen

Citroenen moeten eigenlijk de eerste remedie in de lijst van effectieve huisremedies tegen een hoge bloeddruk zijn. Citroenen kunnen de bloedvaten buigzaam en zacht houden door de stijfheid te verwijderen. Ook staan de vitamine C in citroenen bekend als een antioxidant die je kunnen helpen om je kans op hartfalen te verlagen. Dus je moet deze remedie volgen als je je hoge bloeddruk wilt verlagen:

Selderij

Het volgende voedingsmiddel dat in de lijst van nuttige huisremedies tegen een hoge bloeddruk is opgenomen, is selderij. Het is rijk aan het fytochemische 3-N-butylftalide. En de ftaliden kunnen de spieren in of rond de arteriële wanden helpen te ontspannen. Daardoor ontstaat er een bredere doorgang en kan het bloed gemakkelijk door het lichaam stromen. Tegelijkertijd helpt het ook om de niveaus stresshormonen die de bloedvaten vernietigen te verminderen. Met alle bovenstaande redenen is dit dus een effectieve methode om hypertensie te behandelen.

Kokoswater

Waarschijnlijk drink je kokoswater vaak als frisdrank. Maar kokoswater is niet alleen lekker maar zorgt ook nog eens voor veel gezondheidsvoordelen. Kokoswater is rijk aan vitamine C, kalium en magnesium, wat de bloeddruk kan verlagen. Kokoswater kan als het regelmatig wordt geconsumeerd de spieren rond het hart versterken en zo je hart beschermen.

Veel onderzoeken hebben vastgesteld dat kokoswater effectief is bij het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van de kracht tegen de arteriële wand. Als je geen last krijgt van ongewenste bijwerkingen door kokoswater wordt het sterk aanbevolen om dit regelmatig te drinken om zo een hoge bloeddruk te behandelen. Het is een van de meest effectieve huisremedies om je bloeddruk onder controle te houden.

Cayennepeper

Het eten van cayennepeper vermindert je hypertensie omdat het de bloedsomloop kan vergemakkelijken en omdat het voorkomt dat bloedplaatjes zich in het bloed gaan ophopen en bij elkaar klampen. Om deze reden wordt cayennepeper beschouwd als een van de meest effectieve en natuurlijke huisremedies tegen een hoge bloeddruk.

Honing

In de lijst van natuurlijke huisremedies tegen een hoge bloeddruk mag ook honing niet ontbreken. Honing kan helpen om de druk van het hart te verminderen. En dankzij het kalmerende effect op de bloedvaten kan het de bloeddruk verlagen.

Fenegriekzaden

Waarom wordt fenegriekzaad vermeld als een van de effectieve en natuurlijke huisremedies tegen een hoge bloeddruk? De reden is eigenlijk heel simpel. Fenegriekzaden bevatten veel kalium, wat kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Dan is een recept dat je kunt proberen:

 • Kook gedurende 10 minuten 1 of 2 theelepels fenegriekzaden in wat water
 • Giet het water af
 • Vervolgens mix je de gekookte zaden om er een pasta van te maken
 • Eet deze pasta twee keer per dag, één keer in de ochtend op een lege maag en een keer 's avonds

Om je bloeddruk te verlagen moet je dit 2 of 3 maanden doen.

Amandelen

Amandelen worden ook vaak gebruikt als een van de natuurlijke huisremedies tegen een hoge bloeddruk. Zij kunnen helpen bij het verminderen van arteriële ontstekingspijn en uiteindelijk voor lagere bloeddrukniveaus en lagere bloedcholesterolniveaus zorgen. Je kunt het volgende recept proberen:

 • Laat de amandelen een nacht weken
 • Maak dan de volgende morgen een fijne pasta van de noten
 • Voeg de pasta die je eerder bereid hebt toe aan een glas warme melk
 • Drink de amandelenmelk elke dag voordat je naar bed gaat om zo de bloeddruk te verlagen

Bovendien kun je natuurlijk ook elke dag een handjevol rauwe amandelen eten om de bloeddruk te verlagen.

Yoghurt

Afhankelijk van hoeveel waarde je hecht aan onderzoeken die gedeeltelijk gefinancierd worden door melkfabrieken, kan het voordeel hebben om dagelijks een bakje vetvrije yoghurt te eten. Dit komt door het feit dat yoghurt kalium, magnesium en calcium bevat. Als je het vetgehalte maar laag houdt, zal het je ook helpen om je bloeddruk laag te houden. Dit is zeker niet het beste voedingsmiddel dat je kunt eten om je bloeddruk onder controle te houden, maar als je het met andere voedingsmiddelen uit deze lijst combineert, kan het zeker resultaten geven.

Tomaten

Met alle aandacht die tomaten krijgen, zou je denken dat ze een soort superfood zijn en eigenlijk zijn ze dit ook. Je bloeddruk is slechts één van de vele dingen waarbij tomaten je kunnen helpen. Het lycopeen, dat het bevat, is zo gunstig voor vele condities. Het kan je met van alles helpen zoals bijvoorbeeld diabetespreventie en vroegtijdige veroudering van de huid en dit lijkt dus al genoeg redenen om tomaten vaker op te nemen in je dieet. Bij het bereiden en het consumeren ervan, is het het beste om ze zonder al teveel bewerking of koken te eten en ze niet met andere ingrediënten zoals kaas en vette soorten vlees zoals op een pizza te combineren.

Kiwi’s

Deze beetje gekke kleine groene vruchten zijn niet alleen lief en lekker om op te eten er is ook aangetoond dat ze je kunnen helpen om de bloeddruk laag te houden, zodat dit geen probleem voor je gezondheid wordt. Om van de voordelen te kunnen profiteren, moet je elke dag eigenlijk 3 kiwi’s eten. Dit zal wellicht niet haalbaar zijn, omdat je ze snel tegen zult eten of omdat dit best een duur grapje kan worden. Maar voeg ze wel gewoon wat vaker toe aan je boodschappenlijstje en consumeer ze samen met andere voedingsmiddelen die ook rijk zijn aan antioxidanten zodat je vrije radicalen in je lichaam beter kunt bestrijden.

Bosbessen

Bosbessen bevatten tal van antioxidanten en net als frambozen hebben ze een directe invloed op je bloeddruk, omdat ze de vrije radicalen in je systeem te lijf gaan. Ze kunnen ook vermijden dat de niveaus van vrije radicalen in je lichaam, door ander voedsel dat je eet, te sterk verhogen. Overweeg eens om als ontbijt een kommetje verse blauwe bessen gemengd met wat andere vruchten te eten. Het beste kun je deze vruchten zonder suiker eten en je kunt ze beter ook niet toevoegen aan pannenkoeken of muffins omdat dit hun sterke effect, dat ze hebben op je lichaam, zal verminderen.

Spinazie

Spinazie staat op onze site in verschillende lijsten, inclusief onze lijst van superfoods en het is een belangrijk ingrediënt in diverse detoxdranken. Hier is nog een positief voordeel van spinazie: het helpt je om je bloeddruk te controleren. Het bevat van nature veel antioxidanten, die het lichaam helpen te herstellen van schade veroorzaakt door vrije radicalen. Een groot voordeel is dat je het direct in een salade kunt eten of aan een smoothie kunt toevoegen, waardoor je meteen van de voordelen kunt profiteren. Het vormt de basis voor veel groene smoothies die tegenwoordig een rage zijn.

Avocado's

Avocado’s kunnen een hoge bloeddruk op meerdere manieren aanpakken en dit komt onder andere door het kalium dat ze bevatten, door de vezels in de vrucht en door het mono-onverzadigde vet, waaraan ze rijk zijn. Deze driehoekige vrucht verbetert de kans om de dingen in je lichaam te stabiliseren. Het is ook super makkelijk om er flink wat van te eten. Ze vullen vele gezondheidsbewuste maaltijden aan en ze kunnen gebruikt worden om salades of taco’s mee af te werken. Ze kunnen direct worden gegeten en als snack worden gebruikt om tussen de maaltijden door te nuttigen. Vanwege het vetgehalte zul je je ook langer verzadigd voelen.

(Gedroogde) pruimen

Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat pruimen goed zijn voor het lichaam en dan vooral voor de bloeddruk. Ze helpen bij het creëren van een significante vermindering van het slechte cholesterol in het lichaam en een bijproduct hiervan is dat het de bloeddruk zal verlagen.

Ze zijn ook bekend als laxeermiddel omdat ze je kunnen helpen om obstipatie te verlichten en als ze dagelijks worden geconsumeerd voor een constante stoelgang kunnen zorgen. Het leuke is dat je echt niet elke dag meerdere pruimen hoeft te eten want als je gewoon dagelijks een pruim eet, kun je al van de voordelen profiteren en zal het je bloeddruk verlagen.

Wortels

Het kan moeilijk zijn om genoeg wortelen weg te knabbelen om een verschil te kunnen maken voor je bloeddruk en daarom is het een goed idee om ze in plaats daarvan te drinken. Je kunt overwegen om te investeren in een goede sapmaker om van alle goede dingen die wortelen bevatten te kunnen profiteren.

De meeste mensen weten al dat wortelen goed voor de ogen zijn, maar ze bevatten ook antioxidanten en kalium, die beiden bijdragen aan het beheren van optimale bloeddrukniveaus. Het specifieke type vezel dat wortelen bevat, helpt ook bij het bestrijden van vrije radicalen en om je gezond te houden.

Zalm

Je moet ervoor zorgen dat als je zalm eet, dat je dan voor wilde zalm kiest omdat wilde zalm voor meer bloeddrukvoordelen kan zorgen dan andere zalm. De omega-3 die het bevat, biedt verschillende voordelen voor het lichaam, waarvan er één is dat het je helpt om het bloed minder te stollen, wat betekent dat je een betere bloedsomloop zult hebben.

Het wordt vaak aangeraden om dit een paar keer per week aan je menu toe te voegen en dit kan je ook helpen om het risico op hartaanvallen en zelfs het risico op het krijgen van kanker verminderen.

Rozijnen

Rozijnen zijn een geweldige snack die je gemakkelijk kunt meenemen, maar zorg wel ervoor dat je kiest voor een soort zonder toegevoegde suiker en kies het liefst voor een organische soort, zodat je er zeker van bent dat je van alle voordelen van biologische druiven kunt profiteren.

Er wordt gedacht dat het hoge kaliumgehalte in rozijnen al het werk doet en omdat ze lekker zijn, kun je ze gemakkelijk opnemen in je dagelijkse dieet zonder dat je daarvoor veel aanpassingen hoeft te doen. Het zijn de kleine veranderingen die uiteindelijk voor een groot verschil zorgen. Rozijnen die verwerkt zijn in repen of bijvoorbeeld in ontbijtgranen zijn minder geschikt aangezien de meeste merken royale hoeveelheden suiker toevoegen aan hun product.

Kruiden

Het betekent niet omdat je probeert om je bloeddruk beter onder controle te krijgen dat je ook meteen smaak moet opofferen. Er zijn verschillende kruiden die bekend staan om hun vele voordelen voor je gezondheid en die je bloedsomloop kunnen verbeteren. Knoflook en oregano zijn twee kruiden die je gemakkelijk kunt toevoegen aan je voedingsmiddelen om smaak toe te voegen, maar ook om de gezondheid van je hart te verbeteren. Als je gaat bakken of iets zoets gaat eten kun je wat kaneel over je gerecht heen strooien.

Bananen

Het kaliumgehalte in bananen zorgt voor vele voordelen en je kunt bananen gemakkelijk meenemen als snacks, die je overal kunt eten. Een banaan is vaak een perfecte portie en je hoeft ze ook niet te wassen voordat je ze eet. De aanbeveling van de meeste voedingsdeskundigen is dat je twee bananen per dag moet eten voor het beste effect op je bloeddruk. Voeg een derde banaan toe aan je dieet als je wilt proberen om een beroerte te voorkomen en dit is vooral nuttig voor mensen met een familiegeschiedenis van beroertes.

Noten

Er is aangetoond dat er bepaalde soorten noten zijn die je kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel te controleren, je kunnen helpen om je langer een vol gevoel te geven en je kunnen helpen bij het opbouwen van je magere spiermassa. De gezonde vetten, die ze bevatten, zullen je algehele gezondheid en welzijn verbeteren.

Ze bevatten ook kalium, dat verschillende voordelen biedt zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen. Overweeg om meer amandelen en pistachenoten op te nemen in je dieet maar wees er zeker van dat je het niet overdrijft, want bij een overconsumptie zal het meer kwaad dan goed doen.

Sinaasappels

De vitamine C in sinaasappels werkt als een antioxidant en kan je helpen bij het verlagen van je bloeddruk. Ook kan het je beschermen tegen bijvoorbeeld een verkoudheid omdat het je immuunsysteem zal versterken. Je kunt het als sap drinken of je kunt hele sinaasappels eten, maar je moet ervoor zorgen dat ze onderdeel zijn van een uitgebalanceerd dieet. Het wordt aangeraden om dagelijks verschillende soorten vruchten te eten en we hebben in deze lijst een aantal soorten voor je opgenomen die je kunnen helpen om je dieet gevarieerd en kleurrijk te houden en om te kunnen profiteren van hun vele voordelen.

Stap voor stap!

Ik kan mij voorstellen dat je even niet weet waar te beginnen. Allereerst is het heel goed mogelijk om je bloeddruk zonder medicijnen te verlagen. Uiteraard hoef je niet alle tips in één keer op te volgen. Het belangrijkste is om een aantal tips te pakken en deze te integreren in je leefstijl. Vervolgens wanneer dat gelukt is pas je nog een aantal tips toe.

Vergeet niet dat ongezonde gewoontes ook invloed hebben op je bloeddruk. Denk dan aan roken, overmatig alcoholgebruik en je voedingspatroon.

Heb je zelf nog goede aanvullende tips? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten. Delen via social media wordt altijd erg gewaardeerd!

Verder heb ik een unieke methode ontwikkeld waarin je als het ware bij de hand wordt genomen om hoge bloeddruk op een natuurlijke wijze te verlagen. Voor meer informatie, klik dan hieronder op de link en meld je aan voor de methode:

Natuurlijke doorbraak tegen hoge bloeddruk Klik hier voor de Hoge Bloeddruk Omlaag Methode!

Tot slot…

Een té hoge bloeddruk komt helaas heel veel voor. Het is één van die aandoeningen waar steeds meer mensen last van hebben. Sommigen zijn er mee bekend, en krijgen medicatie van de huisarts en/of proberen er iets aan te doen op een natuurlijke manier.

Maar er zijn ook mensen die helemaal geen idee hebben van het feit dat ze een té hoge bloeddruk hebben. Vaak komt dit bij toeval aan het licht.

Misschien wordt het eens tijd om je bloeddruk te laten meten?

De lijst met voorgaande natuurlijke remedies is heel lang. Ik kan me voorstellen dat je niet weet waar je moet beginnen.

Wist je dat ik recent een boek geschreven heb om je bloeddruk op een natuurlijke manier te verlagen? Hierin staat stap voor stap beschreven hoe je dit aan kunt pakken om succesvol je bloeddruk te verlagen, zonder enige vorm van medicatie!

Nieuwsgierig geworden? Ben jij klaar om je gezondheid structureel aan te pakken?

Je kunt het GRATIS eBook “29 bloeddrukverlagers” hier downloaden >>>

Bronnen

 • www.passeportsante.net/fr/Maux/Problemes/Fiche.aspx?doc=hypertension_pm
 • www.maxisciences.com/tension-arterielle/tension-arterielle-normale-elevee-basse-de-quoi-s-agit-il_art36699.html
 • sante-medecine.journaldesfemmes.com/faq/1922-tension-arterielle-mesurer-la-pression-arterielle
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0062996/

39 Reacties

 1. Roy 5 augustus 2014 om 11:13 - Antwoorden

  Hey goede website alleen je hebt een aantal vissoorten opgesomd maar het is toch echt Makreel en geen Markeel haha 🙂

  Verderrest super artikel!

 2. Roos elst van nies 17 september 2014 om 19:04 - Antwoorden

  Hallo....

  Heb deze middag de download knop gebruikt voor het gratis E-book.
  Maar nu 5 uur later heb ik nog geen email terug gekregen om op die link te drukken voor acceptatie.
  Hoe kan dit nu. Groeten Roos Elst

  • Robert Jan Hendriks 18 september 2014 om 16:22 - Antwoorden

   Dat vind ik erg vervelend, Roos. Excuses hiervoor.

   Ik zal je zometeen even een persoonlijke email sturen met de directe link om het boek te downloaden.

   Groet,
   Jack

 3. Harmen 13 januari 2015 om 14:31 - Antwoorden

  Goed artikel, veel opties. Ik heb nog een aanvulling, Q10, knoflook en appelazijn zijn ook krachtige bloeddrukverlagers!

 4. Jan 15 april 2015 om 14:00 - Antwoorden

  Een goede richtlijn is om je harding uit het noordoosten van de Atlantische oceaan te eten en makreel beter uit blok en je wilde zalm uit Alaska te halen. Makreel uit blok??

  • Mark 22 april 2018 om 15:02 - Antwoorden

   ik denk dat hij/zij het Oostblok bedoelde, dat is het gebied rond Rusland

 5. Maria 16 april 2015 om 18:03 - Antwoorden

  In vette vis zitten wel biogen aminen die nogal op het zenuwstelsel werken. Haring bijvoorbeeld bevat gigaveel tyramine, dat de bloedvaten licht vernauwt en verhogend op de bloeddruk werkt, zeker in combinatie met andere voedingsmiddelen die ook biogene aminen of biogene aminenliberators bevatten.
  Denk trouwens dat je groene thee en geen groentethee bedoelt.

 6. hans 19 mei 2015 om 22:31 - Antwoorden

  Toch wel raar die bloeddruk,de gehele dag 145/92 en na een een wandelen 119/78.
  Soms wel eens om gek van te worden.
  hans

  • Thomas 17 februari 2016 om 18:03 - Antwoorden

   Misschien kom je met het wandelen lekker tot rust wat een positief effect heeft op de bloeddruk.

  • Toor de Haas 29 januari 2017 om 18:42 - Antwoorden

   Na bewegen is je bloeddruk bijna altijd lager. Door de inspanning (klein of groot) wordt er meer bloed door je aderen gepompt en hierdoor vermindert de druk op je aderen.

 7. YOLO 28 december 2015 om 11:06 - Antwoorden

  tis toch groene thee en geen groente thee

  • Team OptimaleGezondheid 29 december 2015 om 12:32 - Antwoorden

   Je hebt helemaal gelijk.
   Ik heb het inmiddels gewijzigd.

   Bedankt voor je oplettendheid!

   Fijne dag!

 8. Wenda Haasjes-Jongsma 16 juni 2016 om 12:22 - Antwoorden

  Een belangrijke aanvulling: minder ademen. Veel stressgerelateerde klachten, waaronder hoge bloeddruk kunnen verdwijnen door minder te leren ademen. Een stressademhaling is bedoelt om te kunnen vluchten, maar de stress waar de meesten van ons in zitten wordt niet opgevolgd door een lichamelijk rennen. Dus we ademen om heel hard te rennen, maar doen dat niet. Minder ademen dus! (of rennen! 🙂 )

  • Team OptimaleGezondheid 21 juni 2016 om 13:48 - Antwoorden

   Inderdaad, rustiger ademen is een hele belangrijke en waardevolle tip!
   Bedankt!

 9. Randy 25 december 2016 om 22:10 - Antwoorden

  Bedankt voor deze tips, ik heb het gevoel dat mijn bloed druk enorm hoog is omdat ik vaak hartkloppingen heb en kreeg gister nacht een zware paniek aanval dat ik zelfs naar de dokter moest in de nacht.

  Helaas heeft de doktor niet mijn bloed druk gemeten, maar ik ga er van uit dat dat het probleem is.

 10. jana luna 31 december 2016 om 17:39 - Antwoorden

  ook al volgen we all 18 tips, leven we gezond, bio, zonder stress, de bloeddruk wil maar niet omlaag. en nu?

 11. Niels 7 maart 2017 om 01:16 - Antwoorden

  Kom net van dokter met te hoge bloeddruk . Dat van de thee met voorname zwarte klopt niet. Verhoogd net de bloeddruk omdat die moeilijker verteerd en een soort filmlaagje vormt zegt mijn dokter. Sommige andere thee verlaagt maar kan ook geen kwaad. Maar zwarte mag ik niet. En al zeker geen koffie

 12. Christel Bram 12 maart 2017 om 02:34 - Antwoorden

  Hallo ...na veel last van oorsuizingen, duizeligheid en alle dagen met hoofdpijn rond te lopen heb ik eindelijk mijn arts gecontacteerd. De pijnstillers hielpen niet echt meer en ik voelde gewoon dat er iets niet juist was. Mijn arts nam mijn bloeddruk en was echt verbaasd. 19/10 stond op haar bloeddrukmeter en pols 80. Ze heeft mij onmiddellijk op non-actief gezet. Nu ik ben nogal koppig en zit in over mijn werk ipv mijn gezondheid. U bent een gevaar voor uw gezondheid zei ze. Nu ben terug gaan werken. Ik zei, het gaat wel. Volgende week afspraak bij Radiologie. Onderzoek naar de aders in mijn hoofd en hals om de wanden van de aders te bekijken. Eventuele vernauwing of beschadiging te detecteren. Nu ik erover lees ben ik toch een beetje ongerust. Ben 48 jaar en wil nog heel lang genieten van mijn leven, mijn kinderen, mijn kleindochter en mijn partner. Hopend op beterschap. Groeten, liefs Chrissy.

  • Team OptimaleGezondheid 15 maart 2017 om 22:10 - Antwoorden

   Dit wil je misschien niet horen, maar het wordt tijd dat je aan jezelf denkt, aan je gezondheid, aan je kinderen, je partner, je kleinkinderen.
   Hoge bloeddruk is prima te behandelen, maar dat begint bij jezelf.
   Voor ondersteuning, kun je eventueel het gratis ebook over hoe je je hoge bloeddruk op een natuurlijke manier kunt verlagen.

 13. Maarten 20 maart 2017 om 20:29 - Antwoorden

  Hi,

  graag zou ik het gratis E-boek ontvangen ik heb dit weekend geprobeerdt het te verkrijgen d.m.v. de download knop in te drukken en in te vullen maar heb tot nu toch niks ontvangen in mijn mail ! Ik zou dit graag als nog willen ontvangen, alvast bedankt voor de moeite.

  Groeten,

  Maarten

 14. pring 28 april 2017 om 21:35 - Antwoorden

  Een paar keer per dag kauwen op rozijnen.

 15. Wiel Weijers 8 mei 2017 om 10:28 - Antwoorden

  Jullie aanbod van download nu werkt helaas niet.
  \Reeds op 2 computers uitgeprobeerd. Groet Wiel

 16. Loekie 1 oktober 2017 om 10:53 - Antwoorden

  Team Optimale Gezondheid,

  Hartelijk dank voor alle informatie van de eet en drink tips.
  Zal er zeker gebruik van maken.

  Vriendelijke groet

  • Team OptimaleGezondheid 5 oktober 2017 om 11:06 - Antwoorden

   Geen dank, Loekie!

 17. Wil gooijer 16 december 2017 om 19:46 - Antwoorden

  Aanbod van gratis download ebook bloeddrukverlagers werkt nog steeds niet! Zievorige reacties.
  Wil

 18. Bruyninckx Christiaan 19 augustus 2018 om 19:09 - Antwoorden

  Uw artikel is een groot probleem voor apothekers en dokters. Die gaan straks allemaal bankroet.
  Ik ben er 100% van overtuigd dat dit werkt.( ik ben 66 en heb sinds mijn 22ste geen DR. meer gezien, buiten een Homeopaat, om de 4 jaar )
  Nu alle gekheid op een stokje, wil ik een verhaaltje vertellen.
  Mijn moeder op haar 67ste heeft 4 of 5 bijpassen gekregen.( hart problemen en hoge bloeddruk)
  Na de revalidatie moest ze bloeddruk verlagende medicijnen nemen.
  Echter mijn moeder was geen pillenslikker en besloot geen medicijnen te nemen.
  Overtuigd dat voeding een belangrijke invloed heeft op je gezondheid ging ze hiermee aan de slag.
  Eigenlijk hebben we altijd redelijk gezond geleefd en op onze voeding gelet.
  Mijn moeder was een verstokte roker ( zoals ik ) en dronk graag elke dag haar biertje en whisky ( zoals ik) .
  Het roken heeft ze van de ene dag op de andere gestaakt, maar haar biertjes van hoge gisting heeft ze nooit laten staan.
  Elke week kwam de huisarts langs om haar bloeddruk te meten en haar te onderzoeken.
  HIJ was zeer tevreden dat zijn medicijnen om de bloeddruk te verlagen ( op een normaal peil te houden ) zeer goed werkten.
  Op één van deze bezoeken was ik aanwezig, de DR. vroeg of ze nog genoeg medicijnen had en schreef nog een paar voorschriften.
  Toen de DR. weg was barste ze in lachen uit. Ze had nog NOOIT deze medicijnen aangekocht of in genomen.
  Mijn moeder toonde mij het voedingssupplement dat ze dagelijks nam, het waren capsule OMEGA 3. Buiten haar biertje at ze wel zeer gezond en een gevarieerd. Verse groenten en fruit waren elke dag op het menu. Als zout gebruikte ze enkel ZEEZOUT. Om spijzen te kruiden zout van DR. Vögel enz. HAAR BLOEDDRUK is tot op haar 84ste perfect gebleven zonder medicijnen.
  Toen is het licht uitgegaan.
  Ps. Ik heb zelf 30 jaar in Africa gewoond Zambia, Angola, en aan de Westkust, Sierra Leone, Liberia etc. Ik heb dus zelf altijd doktertje moeten spelen, en ik heb mij altijd gered met natuurlijke producten ( inheemse kruiden, welke ik leerde van de lokale.)
  Denguee ( knokkelkoorts, dodelijk ) vastgesteld door het Tropisch instituut in Antwerpen, heb ik overleeft door het drinken van thee van LEMONGRASS ( citroengras) geleerd van de Afrikanen.

  • Team OptimaleGezondheid 23 augustus 2018 om 10:42 - Antwoorden

   Dank voor het delen van jouw verhaal en ervaringen, Christiaan.
   Erg inspirerend!

   Apothekers en dokters die failliet gaan? LOL
   Er blijft nog genoeg te doen voor de gezondheid van Nederland!

 19. rita 23 augustus 2018 om 20:41 - Antwoorden

  Hallo ,
  Ik heb heb het gratis download boek aangevraagd en tot nu toe niets ontvangen.
  Graag zou ik deze als nog willen ontvangen.

  Groetjes,

  Rita

 20. Aalt 14 november 2018 om 14:53 - Antwoorden

  Hallo, ik heb persoonlijk veel baad bij het gebruik van Malsovit vezel muesli, 18% vezels op basis van haver, met daarbij drinken van Hibiscus thee.

  Hiermee in enkele weken het cholesterol en bloeddruk flink naar beneden gebracht.
  Verder heeft de vezel muesli geen toegevoegde suiker of zout, laag vet en onverzadigd, en weinig calorieën !
  Als we dan nog een aantal tips van hierboven inbouwen, bijna garantie !

 21. arda 4 december 2018 om 10:54 - Antwoorden

  Hallo.
  Als je een link plaatst waardoor iedereen het E book kan lezen.
  Hoeft niet iedereen van alles te downloaden.
  Maar zullen er wel veel meer mensen gebaat zijn bij U goede adviezen.
  Wat is het voordeel van downloaden?

  arda

  • Team OptimaleGezondheid 6 december 2018 om 05:09 - Antwoorden

   Als je het ebook download dan kun je het altijd raadplegen, ook al heb je geen internet.

 22. Hans Jannink 22 januari 2019 om 13:29 - Antwoorden

  Dat de bloeddruk na een wandeling of sporten lager is, komt naar mijn mening door de verwijding van de bloedvaten en transpireren waardoor de lichaamskerntemperatuur op peil blijft. En dat is dan ook mijn ervaring na een uurtje op de roeitrainer.

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan (RJ) is de initiatiefnemer en het (nieuwe) gezicht van OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: