LAATSTE UPDATE: 14 maart 2020

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

18 simpele manieren om hoge bloeddruk te verlagen

Hoge bloeddruk is een van de meest voorkomende aandoeningen in de Westerse maatschappij. Wist jij dat ongeveer één op de vier mensen een te hoge bloeddruk heeft. Het gevaar van het hebben van een hoge bloeddruk is dat je in de meeste gevallen eerst geen klachten hebt.

Zodoende kun je jarenlang rondlopen met een te hoge bloeddruk.

De gevolgen van die hoge bloeddruk op je gezondheid zijn ernstig; je krijgt schade aan de wanden van je aderen, het kan leiden tot hartfalen en ook je nieren kunnen beschadigd raken.

Uiteindelijk komen de meeste mensen niet te overlijden door ouderdom, het zijn voornamelijk hart- en vaatziekten en kanker die ervoor zorgen dat we niet onze maximale leeftijd halen.

In verreweg de meeste gevallen wordt hoge bloeddruk veroorzaakt door een combinatie van factoren. Het is voornamelijk onze levensstijl in combinatie met wat we eten wat hart- en vaatziekten in de hand werkt. Natuurlijk, voor een deel is het hebben van hoge bloeddruk erfelijk bepaald, maar desondanks zijn het de bovengenoemde factoren die de meeste invloed hebben op je bloeddruk.

Welke waarden moet ik hebben?

Om te weten of je een hoge bloeddruk hebt is het belangrijk dat je weet welke waarden gezond zijn en welke te hoog zijn.

Zoals je misschien wel weet bestaat je bloeddruk uit een boven- en onderdruk. Bij gezonde volwassenen, zowel man als vrouw zijn de ideale bloeddrukwaarden, 120/80 of lager. Dit moet natuurlijk niet te laag zijn, dan is er weer sprake van een te lage bloeddruk.

Hieronder een aantal handige tips om hoge bloeddruk te verlagen.

1 Meten is weten

hoge bloeddruk verlagenDe eerste stap tegen hoge bloeddruk is natuurlijk vaststellen wat nou eigenlijk je bloeddruk is. Natuurlijk is de eerste gedachte dat je je bloeddruk het beste kunt laten opmeten door je huisarts. Die heeft immers een veel betere bloeddrukmeter dan de bloeddrukmeters die je kunt kopen om thuis je bloeddruk op te meten.

Ondanks dat is het toch belangrijk dat je ook zelf zo’n bloeddrukmeter aanschaft, de meeste mensen hebben puur en alleen vanwege het feit dat ze bij de dokter zitten al een verhoogde bloeddruk, dit noemt men het witte jassen syndroom.

Persoonlijk vind ik dat een beetje sterk uitgedrukt. Ik vergelijk naar de dokter gaan altijd met de mondelinge overhoringen die je vroeger op de middelbare school had. Nu is het niet je kennis die getest wordt door de huisarts, maar je lichaam wordt getoetst.

Iedereen wil graag een zo hoog mogelijk cijfer halen. Dus onderbewust heb je spanning of je lichaam we goed uit de test komt. Het is datzelfde gevoel als bij een belangrijk proefwerk, je hoopt dat je goed genoeg hebt geleerd, maar je weet niet zeker of je de toets wel haalt.

2 Koop een bloeddrukmeter

Door zelf een bloeddrukmeter in huis te hebben kun je zo vaak als je zelf wilt je bloeddruk meten. Doordat je veel meer metingen verricht heb je eerder je gemiddelde in kaart. Aan de hand van een maand meten heb je een goede indruk of je bloeddruk sterk afwijkt en of je bloeddrukmetingen overeen komen met de waarden die de huisarts bij je meet.

Zo voorkom je dat je ten onrechte denkt dat je hoge bloeddruk hebt omdat die ene meting bij de huisarts zo hoog was.

Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen die aan de basis van een hoge bloeddruk liggen, sommige liggen voor de hand maar ander oorzaken zijn minder bekend, laten we beginnen met oorzaak nummer een: voeding. Want ons voedingspatroon zit eigenlijk vol met ingrediënten die je bloeddruk negatief beïnvloeden.

3 Eet minder suikers

Als je de volgende keer door de supermarkt loopt, kijk eens heel kritisch naar alle producten die daar in de schappen liggen. Zijn deze voedingsmiddelen gemaakt om jou te voeden en te voorzien van allerlei nuttige stoffen zoals vitaminen, mineralen, onverzadigde vetten en voedingsvezels? Of zijn deze producten gemaakt om jou te voorzien van brandstof die jij vooral lekker vindt.

Ga maar na: een voedzame maaltijd is uitgebalanceerd en moet niet voor de helft uit vetten of suikers bestaan.

Als je dan door de winkel loopt kijk dan ook eens op de etiketten dan zal je opvallen dat er in vleesproducten suiker in de vorm van glucosesiroop is toegevoegd. Ik weet niet of jij het normaal vindt om een lekkere schep suiker op je kip te doen, maar dit is toch echt wat er met de meeste voeding in de supermarkt gebeurt.

En zo is dat het geval met verreweg de meeste producten die je in de supermarkt koopt, je denkt dat je gezond bezig bent door groente te eten, lekkere zuurkool, rode kool of rode bietjes wat kan daar nou mis mee zijn? Als je verse biologische zuurkool uit het vat koopt of bietjes van het land dan niet, maar koop je de supermarktversie dan zit er toch snel drie a vier suikerklontjes in verwerkt.

Het effect van al die snelle suikers is dat je bloedsuikerspiegel enorm gaat pieken. Je lichaam krijgt op korte termijn veel meer energie binnen dan nodig is. Het gevolg is dat je veel meer insuline moet aanmaken om die suikers goed te verwerken, deze overtollige glucose verbrandt je niet en dus slaat je lichaam deze energie op in de vorm van vet.

Het tweede nadeel aan deze snelle suikers is dat je lichaam geen signaal afgeeft dat je het gevoel geeft dat je verzadigd bent, zoals bijvoorbeeld eiwitten dat wel doen. Integendeel, je hersenen maken genotshormonen aan van suiker waardoor je de neiging krijgt om nog meer suiker te eten.

Dit betekent dat je al heel snel last kunt krijgen van overgewicht. En overgewicht is een belangrijke factor in het krijgen van hoge bloeddruk.

4 Stop de inflammatie

Daarnaast zorgen die suikers ervoor dat het de inflammatie in je lichaam verhoogt. Inflammatie is niets ander dan een ontsteking. De meeste mensen weten wel dat je van een zal chips of een reep chocola pukkels kunt krijgen. Wat de meesten niet weten is dat deze irritatie ook in het lichaam zelf plaatsvindt.

Die verhoogde inflammatie in je lichaam is een hele grote veroorzaker van hoge bloeddruk. Je lichaam is constant hard aan het werk om het lichaam te herstellen, een ontsteking is een reactie van het immuunsysteem om lichaamsvreemde stoffen zoals bacteriën en virussen op te ruimen.

Deze zelfde reactie van het immuunsysteem wordt ook getriggerd door teveel suiker. Onderzoeken hebben aangetoond dat zelfs een halve liter frisdrank per dag al tot verhoogde ontstekingswaarden leidt.

5 Stap over van bewerkte naar onbewerkte voeding

Je moet dus echt je inname van suikers minimaliseren. Omdat in vrijwel alle bewerkte voedingsmiddelen suiker zit moet je hier echt wel goed op gaan letten, alleen geen klontje suiker meer in de thee gaat echt geen verschil maken. Het overgrote deel van de suikers krijg je binnen via sausjes, zuivel, koekjes etc.

Je zult echt de omschakeling moeten maken en veel meer verse onbewerkte voeding moeten gaan eten. Je kunt je broodbeleg veel beter bij een ambachtelijke slager halen die geen transvetten in je metworst stopt of glucosesiroop in je ham doet. Verse groente, biologische vleeswaren en stoppen met al die bewerkte voeding zal een enorm effect op je bloeddruk hebben.

6 Eet geen transvetten

Dit in tegenstelling tot de vervanger van de verzadigde vetten, de transvetten. Deze transvetten zijn zo slecht voor je dat de maximale dagelijkse inname eigenlijk onder de 2 gram moet zitten. De meeste Nederlanders krijgen dagelijks het dubbele binnen. Deze transvetten zorgen ervoor dat je goede cholesterol naar beneden gaat en je slechte cholesterol omhoog schiet.

Dus deze transvetten richten dubbel schade aan wat betreft je cholesterol.

Daarnaast zijn ook transvetten verantwoordelijk voor het dichtslibben van je aderen, verhogen ze de kans op allerlei hart- en vaatziektes en verhogen ook transvetten de hoeveelheid ontstekingen in je lichaam.

Je kunt van teveel transvetten zelfs problemen krijgen met je geestelijke gezondheid!

7 Meer onverzadigde vetten

En toch hoef je niet alle vetten links te laten liggen. Je mag zelfs wel verzadigde vetten eten, dit zal geen invloed hebben op je cholesterol of je bloeddruk, mits… Mits je veel meer onverzadigde vetten binnenkrijgt. Het gaat er niet zozeer om hoeveel vetten je binnenkrijgt zolang het maar de juiste vetten zijn.

De juiste vetten zijn onverzadigde vetten, de welbekende omega 3. Deze omega 3 tref je van nature aan in vette vis en nootjes.

8 Laat je niet verleiden

Trap niet in die trucjes van de voedingsindustrie, die hebben inmiddels door dat de consument vooral veel omega 3 wil hebben, dus voegen ze dat gewoon toe aan hun producten. Vergeet die kunstmatige producten maar, dan kun je beter zelf visoliesupplementen toevoegen aan je dieet.

De beste keuze zijn producten waar van nature veel omega 3 in zit, heel simpel: vette vis, zaden en nootjes. Let wel op met vis omdat niet alle vis vrij is van gifstoffen.

9 Eet minder zout

De mate waarin zout slecht is voor je bloeddruk is een beetje trendgevoelig. Dit komt omdat er verschillende onderzoeken zijn waarbij de effecten gegeten worden van verschillende factoren, bij de ene studie moeten proefpersonen vooral minder suiker nemen en kunnen ze gewoon zout blijven eten. Bij andere onderzoeken moet de inname van zout wel verminderd worden, en ga zo maar door.

Een antwoord op de vraag of vermindering van zoutinname nou wel of geen effect heeft op je bloeddruk is er wel. Door een meta onderzoek te doen, dat is een onderzoek waarbij je al die gegevens van al die onderzoeken over bloeddruk gebruikt om een groot gemiddelde van al die onderzoeken te krijgen. De uitkomsten van die meta onderzoeken zijn dus veel betrouwbaarder dan al die kleinere onderzoeken op zich.

Nu wil jij natuurlijk het uiteindelijke oordeel weten over zout en je bloeddruk, zodat deze discussie voor eens en voor altijd beëindigd kan worden. Het oordeel van het meta onderzoek is dat een vermindering van de inname van zout je bloeddruk verlaagt.

Om dit te bewerkstellingen is het beetje zout dat je op je gekookte ei doet weer niet van doorslaggevend belang. Het zijn vooral die kant-en-klaarproducten en bewerkte voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat jij meer zout binnenkrijgt dan goed voor je is.

Als jij al die bewerkte voedingsmiddelen uit je dieet kan schrappen dan zet je zo’n grote stap in het verbeteren van je gezondheid. Ik weet dat het moeilijk klinkt maar eigenlijk is het helemaal niet zo lastig.

10 Ga gevarieerder eten:

Een gezond voedingspatroon bereik je door gevarieerd te gaan eten. De eerste switch die je kunt maken is van vet vlees overstappen naar mager vlees. Dus vanaf nu geen gehakt half om half meer maar kip, kalkoen en mager kalfsvlees aangevuld met twee keer per week vis.

Meloen

Als je een hoge bloeddruk hebt en het risico op het ontwikkelen van hartgerelateerde problemen wilt voorkomen, stel ik voor dat je elke ochtend wat watermeloen eet. Watermeloen wordt beschouwd als één van de gezondste zomervruchten ter wereld. Het bevat veel voedingsstoffen, vitaminen en mineralen, die goed zijn voor je gezondheid. Als het regelmatig wordt geconsumeerd, helpt het ook om de bloeddruk te verlagen.

Het bevat ook citrulline dat niet alleen een organische verbinding is, maar ook een aminozuur die kan bijgedragen aan vele gezondheidsvoordelen waaronder bloeddrukregulatie. In het lichaam wordt citrulline omgezet in het aminozuur L-arginine dat verantwoordelijk is voor de productie van koolstofoxide. Koolstofoxide speelt een belangrijke rol in het reguleren van diverse systemen en cellen in je lichaam.

De kracht waarmee het hart moet pompen, noemen we de vasculaire systematische weerstand. Door de bloedvaten te verwijden verlaagt de vasculaire systematische weerstand en vermindert de kracht waarmee het bloed wordt rondgepompt en daardoor wordt de bloeddruk uiteindelijk ook verminderd. Wanneer de bloedvaten zijn verwijd, kan het bloed gemakkelijk en snel stromen.

Bessen

Als je op zoek bent naar goede huisremedies tegen een hoge bloeddruk, moet je bessen, en dan met name bosbessen, zeker niet over het hoofd zien. Flavonoïden, de natuurlijke verbinding die overvloedig in bessen aanwezig is, zijn verantwoordelijk voor vele voordelen voor de gezondheid. Bovendien hebben recente onderzoeken aangetoond dat flavonoïden effectief zijn bij het voorkomen van hypertensie en het verlagen van een hoge bloeddruk.

Daarom is het een goed idee om frambozen, bosbessen en aardbeien in je dieet op te nemen. Je kunt ze toevoegen aan je ontbijtgranen, waardoor je een heel gezond ontbijt krijgt. Als je honger hebt, moet je in plaats van het eten van bewerkt voedsel of fastfood bevroren bessen als een snelle en gezonde snack eten.

Bieten

Volgens onderzoekers ervaarden patiënten met een hoge bloeddruk na het drinken van bietensap een grote verbetering in hun gezondheid. Uit onderzoeken blijkt dat de nitraten, die overvloedig aanwezig zijn in het bietensap, binnen 24 uur de bloeddruk kunnen verlagen.

Bij langdurige consumptie kan bietensap dus veel geweldige gezondheids- en schoonheidsvoordelen bieden. Bietensap kan ook worden gebruikt om de gezondheid van de lever te bevorderen, bloedarmoede tegen te gaan, huidproblemen aan te pakken, de gezondheid van de ogen te verbeteren, vermoeidheid en huidproblemen aan te pakken, kanker te voorkomen en ter ondersteuning bij ontgifting en genezing. Bieten zijn lekker en gezond. Zelfs als je geen hoge bloeddruk hebt, wordt het aanbevolen om het regelmatig te eten

Havermout

Havermout is een gezond voedingsmiddel omdat het rijk is aan voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Mensen eten havermout vaak als ontbijt om zo hun gezondheid op peil te houden.

Havermout is gunstig bij het beschermen van de gezondheid van de hart, het verliezen van gewicht, het verminderen van het risico op obesitas en diabetes en het voorkomen van kanker. Havermout is heerlijk en makkelijk te bereiden. Maar de voordelen van havermout gaan nog verder. Havermout is één van de natuurlijke huisremedies tegen een hoge bloeddruk.

Havermout is redelijk saai van smaak en daarom voegen veel mensen er te veel suiker aan toe. Dit is een slecht idee. Suiker kan de bloeddrukconditie verergeren. Daarom moet je in plaats van suiker toe te voegen bevroren of verse bessen aan de havermout toevoegen om zo de smaak te verbeteren. Honing is ook goed voor je gezondheid en je bloeddruk. Je kunt een theelepel honing aan de havermout toevoegen om het zoeter te maken.

Donkere chocolade

Donkere chocolade heeft veel voordelen voor de gezondheid. Het is ook een gunstig voedsel voor patiënten met een hoge bloeddruk. Flavonoïden zijn verantwoordelijk voor dat voordeel. Flavonoiden verwijden de bloedvaten en maken ze elastischer. Als gevolg daarvan kan het eten van donkere chocolade de druk van het bloed tegen de slagaders verminderen omdat het bloed gemakkelijk en soepel door het hele lichaam zal stromen.

Volgens een onderzoek naar de effecten van donkere chocolade bleek dat 18% van de patiënten na het eten hiervan een significante daling in de bloeddruk merkten. Het wordt aanbevolen om dagelijks ongeveer 30 gram donkere chocolade te consumeren. Zorg ervoor dat de donkere chocolade meer dan 70% cacao bevat.

Basilicum

Basilicum is een heerlijk kruid dat niet alleen wordt toegevoegd in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen voor de smaak maar ook vanwege de talrijke medische voordelen die het geeft. Als je op zoek bent naar huisremedies tegen een hoge bloeddruk moet je basilicum zeker aan je lijstje toevoegen.

Basilicum behoort tot de muntfamilie. Dit kruid zit boordevol met calcium, ijzer, vitamine C, vitamine A en zink. Volgens Drugs.com wordt basilicum door veel mensen gebruikt om veel gezondheidsproblemen, zoals hoofdpijn, een ontsteking in de maag en verkoudheid te behandelen. Het is ook een complementaire behandelingen tegen een hoge bloeddruk.

Kaneel

Kaneel is een smakelijk kruid dat vaak vanwege de smaak wordt toegevoegd aan een verscheidenheid van gerechten. Maar veel mensen weten waarschijnlijk niet dat kaneel een geweldige huisremedie tegen een hoge bloeddruk is.

Patiënten met een hoge bloeddruk wordt aanbevolen om elke dag een halve theelepel kaneel te consumeren.

Kardemom

Kardemom is niet alleen een smakelijk kruid dat vanwege de smaak wordt gebruikt in heel veel gerechten uit Zuid-Azië, maar het is ook een kruid dat veel gezondheidsproblemen, waaronder een hoge bloeddruk kan behandelen.

Naast het verlagen van de bloeddruk kan kardemom voor nog veel meer gezondheidsvoordelen zorgen. Dit kruid zit boordevol met voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Wanneer je je lichaam voldoende voedingsstoffen geeft, heeft je lichaam het vermogen om te overleven, zich te beschermen en zich te herstellen van kwalen.

Lijnzaad

Lijnzaad is een geweldige bron van omega-3 vetzuren waarvan is bewezen dat die de bloeddruk daadwerkelijk kunnen verlagen. Als het regelmatig geconsumeerd wordt, kan lijnzaad helpen om het risico op het ontwikkelen van atherosclerotische hart- en vaatziekten te verminderen.

Om de bloeddruk te verlagen en een goede gezondheid te bevorderen, kun je lijnzaad in een olievorm consumeren, gemalen aan gerechten toevoegen of gewoon de hele zaden eten.

Lijnzaadolie is rijk aan omega-3 vetzuren maar het bevat geen andere essentiële voedingsstoffen, zoals lignanen en vezels, die wel in de zaden voorkomen. Als je optimaal van de voordelen van lijnzaad wilt profiteren en dan niet alleen voor je bloeddruk maar voor je algehele gezondheid, moet je de hele zaden vermalen en binnen 24 uur consumeren voordat het zijn voedingsstoffen en voordelen verliest. Je kunt het kopen in lokale supermarkten, maar het is wel belangrijk dat je eerst de etiketten leest.

Gember

Gember is een krachtig kruid dat veel wordt gebruikt in Indiase en Aziatische gerechten. De wortel van de gember heeft een scherp aroma en pittige smaak die currys, roerbakgerechten en Aziatische soepen een karakteristieke smaak geven.

Van het eten van gember is bewezen dat het de bloedcirculatie of de bloedstroom kan verhogen en de spierverwante bloedvaten kan ontspannen. Het zorgt ervoor dat het bloed gemakkelijk en snel door het hele lichaam kan stromen. Het feit dat gember de bloeddruk kan verlagen is te wijten aan de eigenschappen van de chemische verbindingen in dit kruid.

Gember wordt ook gebruikt als een veelzijdig ingrediënt in dranken of snoepjes. Gember kan op verschillende manieren bereid en gekookt worden. Je kunt verse gember fijnsnijden, vermalen of in zijn geheel toevoegen aan je soepen, roerbakgerechten, groentegerechten of noedels. Gember kan ook worden toegevoegd aan thee of desserts om deze een speciale smaak te geven.

Komkommer

Komkommer moet in een evenwichtig dieet worden opgenomen omdat het je kan helpen bij het verlagen van een hoge bloeddruk. De overconsumptie van natrium kan leiden tot een hoge bloeddruk en komkommer is zeer laag in natrium.

Komkommer is ook een geweldige bron van kalium. Een grote komkommer bevat ongeveer 442mg kalium. Als je een hoge bloeddruk hebt wordt het aanbevolen om je kalium inname te verhogen.

Kalium is effectief bij het reguleren van de bloeddruk. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor kalium is minimaal 4.700mg. Andere bronnen van kalium zijn groene groenten, bonen, fruit, vis, linzen en yoghurt. Je kunt natuurlijk ook kalium supplementen innemen.

Kurkuma

Een eenvoudige manier om een hoge bloeddruk te verlagen, is het toevoegen van kurkuma aan je voedsel. Kurkumapoeder kan voor het geven van een speciale smaak en kleur aan veel voedingsmiddelen worden toegevoegd. Je kunt ook supplementen met kurkuma innemen.

Hoewel kurkuma supplementen veilig te gebruiken zijn, kan een hoge dosis kurkuma soms leiden tot zweren in de maag en een maagontsteking. Mensen die antacida en anti-coagulante medicijnen gebruiken, mogen geen kurkuma gebruiken omdat de kurkuma kan interfereren met die medicijnen.

Citroenen

Citroenen moeten eigenlijk de eerste remedie in de lijst van effectieve huisremedies tegen een hoge bloeddruk zijn. Citroenen kunnen de bloedvaten buigzaam en zacht houden door de stijfheid te verwijderen. Ook staan de vitamine C in citroenen bekend als een antioxidant die je kunnen helpen om je kans op hartfalen te verlagen. Dus je moet deze remedie volgen als je je hoge bloeddruk wilt verlagen:

Selderij

Het volgende voedingsmiddel dat in de lijst van nuttige huisremedies tegen een hoge bloeddruk is opgenomen, is selderij. Het is rijk aan het fytochemische 3-N-butylftalide. En de ftaliden kunnen de spieren in of rond de arteriële wanden helpen te ontspannen. Daardoor ontstaat er een bredere doorgang en kan het bloed gemakkelijk door het lichaam stromen. Tegelijkertijd helpt het ook om de niveaus stresshormonen die de bloedvaten vernietigen te verminderen. Met alle bovenstaande redenen is dit dus een effectieve methode om hypertensie te behandelen.

Kokoswater

Waarschijnlijk drink je kokoswater vaak als frisdrank. Maar kokoswater is niet alleen lekker maar zorgt ook nog eens voor veel gezondheidsvoordelen. Kokoswater is rijk aan vitamine C, kalium en magnesium, wat de bloeddruk kan verlagen. Kokoswater kan als het regelmatig wordt geconsumeerd de spieren rond het hart versterken en zo je hart beschermen.

Veel onderzoeken hebben vastgesteld dat kokoswater effectief is bij het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van de kracht tegen de arteriële wand. Als je geen last krijgt van ongewenste bijwerkingen door kokoswater wordt het sterk aanbevolen om dit regelmatig te drinken om zo een hoge bloeddruk te behandelen. Het is een van de meest effectieve huisremedies om je bloeddruk onder controle te houden.

Cayennepeper

Het eten van cayennepeper vermindert je hypertensie omdat het de bloedsomloop kan vergemakkelijken en omdat het voorkomt dat bloedplaatjes zich in het bloed gaan ophopen en bij elkaar klampen. Om deze reden wordt cayennepeper beschouwd als een van de meest effectieve en natuurlijke huisremedies tegen een hoge bloeddruk.

Honing

In de lijst van natuurlijke huisremedies tegen een hoge bloeddruk mag ook honing niet ontbreken. Honing kan helpen om de druk van het hart te verminderen. En dankzij het kalmerende effect op de bloedvaten kan het de bloeddruk verlagen.

Fenegriekzaden

Waarom wordt fenegriekzaad vermeld als een van de effectieve en natuurlijke huisremedies tegen een hoge bloeddruk? De reden is eigenlijk heel simpel. Fenegriekzaden bevatten veel kalium, wat kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Dan is een recept dat je kunt proberen:

 • Kook gedurende 10 minuten 1 of 2 theelepels fenegriekzaden in wat water
 • Giet het water af
 • Vervolgens mix je de gekookte zaden om er een pasta van te maken
 • Eet deze pasta twee keer per dag, één keer in de ochtend op een lege maag en een keer 's avonds

Om je bloeddruk te verlagen moet je dit 2 of 3 maanden doen.

Amandelen

Amandelen worden ook vaak gebruikt als een van de natuurlijke huisremedies tegen een hoge bloeddruk. Zij kunnen helpen bij het verminderen van arteriële ontstekingspijn en uiteindelijk voor lagere bloeddrukniveaus en lagere bloedcholesterolniveaus zorgen. Je kunt het volgende recept proberen:

 • Laat de amandelen een nacht weken
 • Maak dan de volgende morgen een fijne pasta van de noten
 • Voeg de pasta die je eerder bereid hebt toe aan een glas warme melk
 • Drink de amandelenmelk elke dag voordat je naar bed gaat om zo de bloeddruk te verlagen

Bovendien kun je natuurlijk ook elke dag een handjevol rauwe amandelen eten om de bloeddruk te verlagen.

Tomaten

Met alle aandacht die tomaten krijgen, zou je denken dat ze een soort superfood zijn en eigenlijk zijn ze dit ook. Je bloeddruk is slechts één van de vele dingen waarbij tomaten je kunnen helpen. Het lycopeen, dat het bevat, is zo gunstig voor vele condities. Het kan je met van alles helpen zoals bijvoorbeeld diabetespreventie en vroegtijdige veroudering van de huid en dit lijkt dus al genoeg redenen om tomaten vaker op te nemen in je dieet. Bij het bereiden en het consumeren ervan, is het het beste om ze zonder al teveel bewerking of koken te eten en ze niet met andere ingrediënten zoals kaas en vette soorten vlees zoals op een pizza te combineren.

Spinazie

Spinazie staat op onze site in verschillende lijsten, inclusief onze lijst van superfoods en het is een belangrijk ingrediënt in diverse detoxdranken. Hier is nog een positief voordeel van spinazie: het helpt je om je bloeddruk te controleren. Het bevat van nature veel antioxidanten, die het lichaam helpen te herstellen van schade veroorzaakt door vrije radicalen. Een groot voordeel is dat je het direct in een salade kunt eten of aan een smoothie kunt toevoegen, waardoor je meteen van de voordelen kunt profiteren. Het vormt de basis voor veel groene smoothies die tegenwoordig een rage zijn.

Avocado's

Avocado’s kunnen een hoge bloeddruk op meerdere manieren aanpakken en dit komt onder andere door het kalium dat ze bevatten, door de vezels in de vrucht en door het mono-onverzadigde vet, waaraan ze rijk zijn. Deze driehoekige vrucht verbetert de kans om de dingen in je lichaam te stabiliseren. Het is ook super makkelijk om er flink wat van te eten. Ze vullen vele gezondheidsbewuste maaltijden aan en ze kunnen gebruikt worden om salades of taco’s mee af te werken. Ze kunnen direct worden gegeten en als snack worden gebruikt om tussen de maaltijden door te nuttigen. Vanwege het vetgehalte zul je je ook langer verzadigd voelen.

(Gedroogde) pruimen

Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat pruimen goed zijn voor het lichaam en dan vooral voor de bloeddruk. Ze helpen bij het creëren van een significante vermindering van het slechte cholesterol in het lichaam en een bijproduct hiervan is dat het de bloeddruk zal verlagen.

Ze zijn ook bekend als laxeermiddel omdat ze je kunnen helpen om obstipatie te verlichten en als ze dagelijks worden geconsumeerd voor een constante stoelgang kunnen zorgen. Het leuke is dat je echt niet elke dag meerdere pruimen hoeft te eten want als je gewoon dagelijks een pruim eet, kun je al van de voordelen profiteren en zal het je bloeddruk verlagen.

Wortels

Het kan moeilijk zijn om genoeg wortelen weg te knabbelen om een verschil te kunnen maken voor je bloeddruk en daarom is het een goed idee om ze in plaats daarvan te drinken. Je kunt overwegen om te investeren in een goede sapmaker om van alle goede dingen die wortelen bevatten te kunnen profiteren.

De meeste mensen weten al dat wortelen goed voor de ogen zijn, maar ze bevatten ook antioxidanten en kalium, die beiden bijdragen aan het beheren van optimale bloeddrukniveaus. Het specifieke type vezel dat wortelen bevat, helpt ook bij het bestrijden van vrije radicalen en om je gezond te houden.

Zalm

Je moet ervoor zorgen dat als je zalm eet, dat je dan voor wilde zalm kiest omdat wilde zalm voor meer bloeddrukvoordelen kan zorgen dan andere zalm. De omega-3 die het bevat, biedt verschillende voordelen voor het lichaam, waarvan er één is dat het je helpt om het bloed minder te stollen, wat betekent dat je een betere bloedsomloop zult hebben.

Het wordt vaak aangeraden om dit een paar keer per week aan je menu toe te voegen en dit kan je ook helpen om het risico op hartaanvallen en zelfs het risico op het krijgen van kanker verminderen.

Bananen

Het kaliumgehalte in bananen zorgt voor vele voordelen en je kunt bananen gemakkelijk meenemen als snacks, die je overal kunt eten. Een banaan is vaak een perfecte portie en je hoeft ze ook niet te wassen voordat je ze eet. De aanbeveling van de meeste voedingsdeskundigen is dat je twee bananen per dag moet eten voor het beste effect op je bloeddruk. Voeg een derde banaan toe aan je dieet als je wilt proberen om een beroerte te voorkomen en dit is vooral nuttig voor mensen met een familiegeschiedenis van beroertes.

11 Ga meer bewegen

Een mens is gemaakt om te bewegen. Helaas is de huidige maatschappij niet meer zo ingericht dat je automatisch voldoende lichaamsbeweging krijgt. De kenniseconomie en het feit dat Nederland een land is dat het vooral moet hebben van dienstverlening leidt ertoe dat het gros van de mensen een kantoorbaan heeft.

Je brengt een groot gedeelte va de dag zittend door. Dit langdurige zitten heeft een nadelig effect op de bloedsomloop.

Je doorbloeding verloopt veel moeizamer, je hart heeft meer moeite om het bloed in je ledematen te krijgen. Je krijgt sowieso een slechte conditie en je hart moet harder kloppen in rust dan iemand die wel zijn conditie op peil houdt. Dat snellere kloppen en de slechte doorbloeding in je cardiovasculaire stelsel stuwen samen je bloeddruk omhoog

Op de eerste plaats is lichaamsbeweging de makkelijkste stap die je kunt zetten om je bloeddruk te verlagen. Lichaamsbeweging is gratis, het enige wat het je kost is tijd. Tijd die je misschien anders ook had doorgebracht achter de tv of computer.

Zie lichaamsbeweging niet als een verplicht tijdverdrijf, zie het als een hele belangrijke investering in jouw gezondheid. Je besteedt deze tijd aan het welzijn van jezelf.

En wist je dat je van lichaamsbeweging ook energie krijgt en dat je er gelukkiger van wordt? Want net als bij suiker maak je door te bewegen of sporten ook gelukshormonen aan. Deze hormonen zorgen ervoor dat je beter in je vel zit en je minder stress hebt.

Want het tegengif tegen stresshormonen zijn gelukshormonen.

Je bouwt door lichaamsbeweging je insulineresistentie af je spieren worden groter en je vetrandjes worden kleiner. Je verbetert je gezondheid hiermee op alle fronten, het is niet alleen maar beperkt tot je bloeddruk.

12 Stop met roken

Behalve de hele dag zitten kun je natuurlijk ook extra je best doen om je bloeddruk te verhogen door te roken. Roken is ongezond en iedereen weet het. Roken tast de aderwanden aan en door de nicotine stijgt je bloeddruk. Dus stoppen met roken is erg belangrijk als je last hebt van hoge bloeddruk.

Daarnaast is stoppen met roken sowieso en belangrijke stap om te zetten in jouw weg naar gezond en vitaal oud worden.

13 Drink minder alcohol

Wist je dat alcoholconsumptie een directe negatieve heeft op je bloeddruk? Onderzoeken hebben aangetoond dat er een direct lineair verband is tussen het aantal glazen alcohol dat je dringt en de hoogte van je bloeddruk. Dus de enige manier om je bloeddruk blijvend te verlagen is als je alcohol drinkt je consumptie drastisch te verminderen.

Er zijn wel onderzoeken waaruit blijkt dat een paar glazen wijn je kan beschermen tegen hart- en vaatziekten, echter een paar glazen worden er al snel een paar teveel. Het beste is dat je daarom jezelf aanwendt om zomin mogelijk alcohol te drinken.

Ook het feit dat medicatie tegen hoge bloeddruk en alcohol geen goede combinatie zijn is een extra motivatie om te beginnen met de alcoholconsumptie te beperken.

14 Leer stress de baas zijn

Een van de grootste externe factoren die een grote impact heeft op heel veel aspecten van je gezondheid is stress. Stress zorgt ervoor dat je lichaam overschakelt op de survivalmodus. Dit houdt in dat je immuunsysteem tijdelijk wordt uitgeschakeld en dat je bloeddruk verhoogt en er meer energie naar je spieren gaat zodat je snel kunt vluchten voor die mammoet of sabeltandtijger.

Dit oerinstinct wordt bij de hedendaagse mens ook geprikkeld door werkdruk of gewoonweg teveel hooi op je vork nemen. Als jouw omgeving meer van jou verlangt dan dat jij kunt leveren dan ga jij hoe dan ook stresshormonen aanmaken. Als je dus langdurig overbelast wordt dan blijft die bloeddruk ook langdurig te hoog.

De enige manier om die bloeddruk weer naar beneden te krijgen is ervoor zorgen dat jij niet overbelast wordt. De essentie van stress tegengaan is leren “nee” zeggen en zaken waar jij geen grip op hebt loslaten. Als jij iets niet kunt veranderen waarom ga je dan toch proberen om die situatie te veranderen?

Je kunt je beter richten op hoe jij het beste met de gevolgen van zo’n situatie omgaat. Doordat je jezelf mentaal voorbereid op zaken die onontkoombaar zijn maak jezelf mentaal weerbaarder.

Daarnaast werkt het leren “nee” zeggen als een beschermingsmechanisme. Vaak zeggen mensen ja op iets omdat ze denken dat dat sociaal wenselijk is. Dus je doet iets tegen je zin, je krijgt er stress van en de reden waarom je iets met tegenzin doet is om de gevoelens van een ander te sparen.

Het beste is als een ieder in de eerste plaats ervoor zorgt dat zijn eigen gevoelens en emoties op orde zijn. Door goed je grenzen aan te geven zal je op lange termijn een betere steun zijn voor je omgeving dan dat je telkens maar die grens overschrijdt en een burn-out krijgt.

De meeste leefstijlfactoren heb je zelf in de hand. Niemand dwingt je om te roken of te drinken. Een factor waar je minder invloed op hebt is bijvoorbeeld de hoeveelheid lichaamsbeweging, dit is vaak afhankelijk van je werk. Net zoals je door je werk niet altijd voldoende in de buitenzon komt.

Deze factoren zal je zoveel mogelijk moeten proberen te compenseren op de momenten dat je niet werkt.

15 Geniet vaker van de zon

Het klinkt misschien heel raar, maar een van de meest voorkomende tekorten bij mensen is het tekort aan vitamine D. Dit komt omdat Nederland te noordelijk ligt om in de winter genoeg vitamine D aan te maken. Dus als je daarnaast ook nog iemand bent die weinig buitenkomt dan is zo’n tekort snel gecreëerd.

Dus nu de lente is begonnen, probeer zoveel mogelijk zonnestralen te absorberen. Je lichaam maakt door de zon vitamine D aan.

Hierdoor voorkom jij dat je  bloeddruk verhoogd is vanwege tekorten. Je kunt ook vitamine D als supplement krijgen, want als jij altijd nachtdiensten draait kom je nooit aan je vitamine D. Deze supplementen kun je bij de apotheker krijgen, 200 tot 400 IE is de dagelijkse hoeveelheid vitamine D die jij nodig hebt.

16 Zorg voor voldoende slaap

Ook voldoende slaap is erg van belang in de strijd tegen hoge bloeddruk. Onvoldoende slaap leidt ertoe dat je al snel overbelast raakt en je in een permanente staat van stress belandt. De basis van een productieve dag is een goede nacht slaap. Je hebt als volwassene gemiddeld genomen een uur of acht slaap nodig om te herstellen van een zware dag.

Gedurende de slaap komen er groeihormonen vrij die zorgen dat je lichaam gerepareerd wordt. Daarnaast verwerkt je brein in de slaap alle ervaringen van de dag zodat jij de volgende dag weer met een frisse uitgeruste geest aan de slag kunt.

17 Zorg voor de juiste slaapgewoontes

Andere tips om beter te slapen hebben meer te maken met de uren voordat je daadwerkelijk gaat slapen. Slapen vergt een soort voorbereiding. Dus in de uren voordat je gaat slapen moet je ervoor zorgen dat je geen prikkels meer krijgt in de vorm van televisie of smartphone. Ook werkt een slaapmutsje uiteindelijk averechts. Je slaapt wel makkelijker in maar je wordt ook veel sneller weer wakker. V

oor het slapengaan is het ook niet verstandig om nog veel te eten, vanzelfsprekend is cafeïne helemaal niet bevorderend voor een goede nachtrust. Neem echt na zes uur geen koffie meer!

18 Breng zoveel mogelijk structuur aan

Een vaste structuur van de dag draagt hieraan bij. Mensen zijn gewoontedieren en hoe meer jij je aan je (gezonde) vaste rituelen houdt des te beter zal jij slapen. Daarnaast kun je de nachtrust bevorderen door in een donkere goed geventileerde ruimte te slapen en je beddengoed zeker een keer er week te verschonen.

Tot slot…

De kern van het tegengaan van hoge bloeddruk is het vermijden van ongezonde voeding. Alle onderzoeken die gedaan worden naar de link tussen voeding en hoge bloeddruk komen allemaal tot dezelfde conclusie, frisdrank en bewerkte voedingsmiddelen zijn gewoon ongezond, hoe lekker het ook is.

Daarnaast zijn het de ongezonde gewoontes waarvan we eigenlijk wel weten dat ze niet goed voor een mens zijn: roken, drinken, weinig bewegen, slecht slapen en veel stress.

Toch zeg ik niet dat het allemaal zo simpel is. Gezond eten en een gezonde levensstijl hebben is een hele uitdaging. Dit is voor een groot deel te wijten aan factoren die we zelf niet kunnen controleren. Het assortiment van de supermarkt wordt alleen aangepast als iedereen vanaf nu alleen nog maar gezonde voeding wil eten.

Maar aan die gezonde voeding hangt ook een prijskaartje, de ongezonde voeding wordt voor een deel bepaald door de portemonnee. Net zoals het feit dat je een groot deel van de dag zittend achter je bureau doorbrengt.

De kern van het oplossen van gezondheidsproblemen is erkennen dat je zelf stappen moet zetten om wel gezond te leven. Dit betekent dat je je eten uit een andere gezondere winkel moet halen in plaats van de supermarkt om de hoek.

Je zult zelf de baas moeten zijn over ongezonde gewoontes en de tijd nemen voor gezonde gewoontes. Heb je eenmaal die bewustwording en merk je naar een paar weken dat je bloeddruk verbeterd dan zal je steeds gemotiveerder raken om nog gezonder te leven. Want ze zult je ook steeds gezonder en beter voelen.

Bronnen

 • www.passeportsante.net/fr/Maux/Problemes/Fiche.aspx?doc=hypertension_pm
 • www.maxisciences.com/tension-arterielle/tension-arterielle-normale-elevee-basse-de-quoi-s-agit-il_art36699.html
 • sante-medecine.journaldesfemmes.com/faq/1922-tension-arterielle-mesurer-la-pression-arterielle
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0062996/
 • http://ajcn.nutrition.org/content/94/2/479.short
 • http://www.hablemosclaro.org/Repositorio/biblioteca/b_68_Efecto_de_una_modesta_reduccion_de_sal_%28ingles%29.pdf
 • http://www.nationaalkompas.nl/gezondheidsdeterminanten/persoonsgebonden/bloeddruk/wat-zijn-de-mogelijke-oorzaken-van-een-verhoogde-bloeddruk/
 • http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/hbp
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/basics/risk-factors/con-20019580

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Top 10 bloeddruk verlagende kruiden

Top 10 bloeddruk verlagende kruiden

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Hey goede website alleen je hebt een aantal vissoorten opgesomd maar het is toch echt Makreel en geen Markeel haha 🙂

  Verderrest super artikel!

 2. Hallo....

  Heb deze middag de download knop gebruikt voor het gratis E-book.
  Maar nu 5 uur later heb ik nog geen email terug gekregen om op die link te drukken voor acceptatie.
  Hoe kan dit nu. Groeten Roos Elst

 3. Een goede richtlijn is om je harding uit het noordoosten van de Atlantische oceaan te eten en makreel beter uit blok en je wilde zalm uit Alaska te halen. Makreel uit blok??

 4. In vette vis zitten wel biogen aminen die nogal op het zenuwstelsel werken. Haring bijvoorbeeld bevat gigaveel tyramine, dat de bloedvaten licht vernauwt en verhogend op de bloeddruk werkt, zeker in combinatie met andere voedingsmiddelen die ook biogene aminen of biogene aminenliberators bevatten.
  Denk trouwens dat je groene thee en geen groentethee bedoelt.

 5. Toch wel raar die bloeddruk,de gehele dag 145/92 en na een een wandelen 119/78.
  Soms wel eens om gek van te worden.
  hans

  1. Na bewegen is je bloeddruk bijna altijd lager. Door de inspanning (klein of groot) wordt er meer bloed door je aderen gepompt en hierdoor vermindert de druk op je aderen.

  1. Je hebt helemaal gelijk.
   Ik heb het inmiddels gewijzigd.

   Bedankt voor je oplettendheid!

   Fijne dag!

 6. Een belangrijke aanvulling: minder ademen. Veel stressgerelateerde klachten, waaronder hoge bloeddruk kunnen verdwijnen door minder te leren ademen. Een stressademhaling is bedoelt om te kunnen vluchten, maar de stress waar de meesten van ons in zitten wordt niet opgevolgd door een lichamelijk rennen. Dus we ademen om heel hard te rennen, maar doen dat niet. Minder ademen dus! (of rennen! 🙂 )

  1. Inderdaad, rustiger ademen is een hele belangrijke en waardevolle tip!
   Bedankt!

 7. Bedankt voor deze tips, ik heb het gevoel dat mijn bloed druk enorm hoog is omdat ik vaak hartkloppingen heb en kreeg gister nacht een zware paniek aanval dat ik zelfs naar de dokter moest in de nacht.

  Helaas heeft de doktor niet mijn bloed druk gemeten, maar ik ga er van uit dat dat het probleem is.

 8. ook al volgen we all 18 tips, leven we gezond, bio, zonder stress, de bloeddruk wil maar niet omlaag. en nu?

 9. Kom net van dokter met te hoge bloeddruk . Dat van de thee met voorname zwarte klopt niet. Verhoogd net de bloeddruk omdat die moeilijker verteerd en een soort filmlaagje vormt zegt mijn dokter. Sommige andere thee verlaagt maar kan ook geen kwaad. Maar zwarte mag ik niet. En al zeker geen koffie

 10. Hallo ...na veel last van oorsuizingen, duizeligheid en alle dagen met hoofdpijn rond te lopen heb ik eindelijk mijn arts gecontacteerd. De pijnstillers hielpen niet echt meer en ik voelde gewoon dat er iets niet juist was. Mijn arts nam mijn bloeddruk en was echt verbaasd. 19/10 stond op haar bloeddrukmeter en pols 80. Ze heeft mij onmiddellijk op non-actief gezet. Nu ik ben nogal koppig en zit in over mijn werk ipv mijn gezondheid. U bent een gevaar voor uw gezondheid zei ze. Nu ben terug gaan werken. Ik zei, het gaat wel. Volgende week afspraak bij Radiologie. Onderzoek naar de aders in mijn hoofd en hals om de wanden van de aders te bekijken. Eventuele vernauwing of beschadiging te detecteren. Nu ik erover lees ben ik toch een beetje ongerust. Ben 48 jaar en wil nog heel lang genieten van mijn leven, mijn kinderen, mijn kleindochter en mijn partner. Hopend op beterschap. Groeten, liefs Chrissy.

  1. Dit wil je misschien niet horen, maar het wordt tijd dat je aan jezelf denkt, aan je gezondheid, aan je kinderen, je partner, je kleinkinderen.
   Hoge bloeddruk is prima te behandelen, maar dat begint bij jezelf.
   Voor ondersteuning, kun je eventueel het gratis ebook over hoe je je hoge bloeddruk op een natuurlijke manier kunt verlagen.

 11. Hi,

  graag zou ik het gratis E-boek ontvangen ik heb dit weekend geprobeerdt het te verkrijgen d.m.v. de download knop in te drukken en in te vullen maar heb tot nu toch niks ontvangen in mijn mail ! Ik zou dit graag als nog willen ontvangen, alvast bedankt voor de moeite.

  Groeten,

  Maarten

 12. Jullie aanbod van download nu werkt helaas niet.
  \Reeds op 2 computers uitgeprobeerd. Groet Wiel

 13. Team Optimale Gezondheid,

  Hartelijk dank voor alle informatie van de eet en drink tips.
  Zal er zeker gebruik van maken.

  Vriendelijke groet

 14. Uw artikel is een groot probleem voor apothekers en dokters. Die gaan straks allemaal bankroet.
  Ik ben er 100% van overtuigd dat dit werkt.( ik ben 66 en heb sinds mijn 22ste geen DR. meer gezien, buiten een Homeopaat, om de 4 jaar )
  Nu alle gekheid op een stokje, wil ik een verhaaltje vertellen.
  Mijn moeder op haar 67ste heeft 4 of 5 bijpassen gekregen.( hart problemen en hoge bloeddruk)
  Na de revalidatie moest ze bloeddruk verlagende medicijnen nemen.
  Echter mijn moeder was geen pillenslikker en besloot geen medicijnen te nemen.
  Overtuigd dat voeding een belangrijke invloed heeft op je gezondheid ging ze hiermee aan de slag.
  Eigenlijk hebben we altijd redelijk gezond geleefd en op onze voeding gelet.
  Mijn moeder was een verstokte roker ( zoals ik ) en dronk graag elke dag haar biertje en whisky ( zoals ik) .
  Het roken heeft ze van de ene dag op de andere gestaakt, maar haar biertjes van hoge gisting heeft ze nooit laten staan.
  Elke week kwam de huisarts langs om haar bloeddruk te meten en haar te onderzoeken.
  HIJ was zeer tevreden dat zijn medicijnen om de bloeddruk te verlagen ( op een normaal peil te houden ) zeer goed werkten.
  Op één van deze bezoeken was ik aanwezig, de DR. vroeg of ze nog genoeg medicijnen had en schreef nog een paar voorschriften.
  Toen de DR. weg was barste ze in lachen uit. Ze had nog NOOIT deze medicijnen aangekocht of in genomen.
  Mijn moeder toonde mij het voedingssupplement dat ze dagelijks nam, het waren capsule OMEGA 3. Buiten haar biertje at ze wel zeer gezond en een gevarieerd. Verse groenten en fruit waren elke dag op het menu. Als zout gebruikte ze enkel ZEEZOUT. Om spijzen te kruiden zout van DR. Vögel enz. HAAR BLOEDDRUK is tot op haar 84ste perfect gebleven zonder medicijnen.
  Toen is het licht uitgegaan.
  Ps. Ik heb zelf 30 jaar in Africa gewoond Zambia, Angola, en aan de Westkust, Sierra Leone, Liberia etc. Ik heb dus zelf altijd doktertje moeten spelen, en ik heb mij altijd gered met natuurlijke producten ( inheemse kruiden, welke ik leerde van de lokale.)
  Denguee ( knokkelkoorts, dodelijk ) vastgesteld door het Tropisch instituut in Antwerpen, heb ik overleeft door het drinken van thee van LEMONGRASS ( citroengras) geleerd van de Afrikanen.

  1. Dank voor het delen van jouw verhaal en ervaringen, Christiaan.
   Erg inspirerend!

   Apothekers en dokters die failliet gaan? LOL
   Er blijft nog genoeg te doen voor de gezondheid van Nederland!

 15. Hallo ,
  Ik heb heb het gratis download boek aangevraagd en tot nu toe niets ontvangen.
  Graag zou ik deze als nog willen ontvangen.

  Groetjes,

  Rita

 16. Hallo, ik heb persoonlijk veel baad bij het gebruik van Malsovit vezel muesli, 18% vezels op basis van haver, met daarbij drinken van Hibiscus thee.

  Hiermee in enkele weken het cholesterol en bloeddruk flink naar beneden gebracht.
  Verder heeft de vezel muesli geen toegevoegde suiker of zout, laag vet en onverzadigd, en weinig calorieën !
  Als we dan nog een aantal tips van hierboven inbouwen, bijna garantie !

 17. Hallo.
  Als je een link plaatst waardoor iedereen het E book kan lezen.
  Hoeft niet iedereen van alles te downloaden.
  Maar zullen er wel veel meer mensen gebaat zijn bij U goede adviezen.
  Wat is het voordeel van downloaden?

  arda

 18. Dat de bloeddruk na een wandeling of sporten lager is, komt naar mijn mening door de verwijding van de bloedvaten en transpireren waardoor de lichaamskerntemperatuur op peil blijft. En dat is dan ook mijn ervaring na een uurtje op de roeitrainer.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
882 Shares
Tweet
Pin882
Share