LAATSTE UPDATE: 14 maart 2020

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Te Hoge Bloeddruk Behandelen

hoge bloeddruk behandelenAls je last hebt van hoge bloeddruk voel jij je waarschijnlijk niet ziek. Daarom kan het soms even duren voordat je er zelf van op de hoogte bent dat je bloeddruk is gestegen. Maar het hebben van hoge bloeddruk verhoogt de kans of hart- en vaatziekten drastisch en daarom is het van groot belang om hoge bloeddruk vroeg te ontdekken en onder controle te houden.

Nu zijn er goede behandelmethodes tegen hoge bloeddruk, maar je kunt ook zelf een aantal dingen doen om je bloeddruk te verlagen.

Er zijn 2 manieren van behandelen van hoge bloeddruk en van beide behandelingen zal ik de voor- en nadelen nader uitleggen.

1. Natuurlijke methode
2. Medicijnen / bloeddrukverlagers


Klik hier voor meer informatie over de Hoge Bloeddruk Omlaag Methode (tip)>>

Welke van de twee behandelingen werkt?

Beide behandeling kunnen voor je werken. Medicijnen zullen geforceerd je bloeddruk verlagen en kunnen zeker effectief werken. Vooral als je hypertensie hebt is het belangrijk om je bloeddruk eerst SNEL naar beneden te krijgen, voordat er permanente schade ontstaat (beschadigingen aan je organen of ogen).

Hieronder ga ik de meest bekende behandelingen tegen hoge bloeddruk kort bespreken:

Natuurlijke methode

De meeste medicijnen richten zich op het verlagen van je bloeddruk door de bloedvaten te verwijden, het hart langzamer te laten kloppen, spieren te ontspannen en de vochtafscheiding te bevorderen.

Maar je kunt ook je bloeddruk effectief verlagen door een aantal simpele aanpassingen in je levensstijl. Het kan goed zijn dat je huidige levensstijl ervoor heeft gezorgd dat je op dit moment last hebt gekregen van hoge bloeddruk. Door "simpelweg" je levensstijl enigszins te veranderen kun je al veel doen om je bloeddruk gemakkelijk te verlagen.

Niet alleen je levensstijl kan de oorzaak zijn van de huidige problematische stand van zaken. Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot hoge bloeddruk. Het doel is om je bloeddruk onder de 140/85 te krijgen. Wanneer je diabetes, problemen met je nieren, of een hartaanval/beroerte hebt gehad, moet je proberen om je bloeddruk nog lager te krijgen (130/80).

Ik zal wat uitleg geven over wat je zelf kunt doen om je bloeddruk te verlagen!

1. Zelf actie ondernemen tegen hoge bloeddruk

Gelukkig kun je zelf veel doen om je bloeddruk te verlagen. Wanneer we naar iets simpels kijken als roken, kunnen we al concluderen dat het je bloeddruk negatief beïnvloed met ongeveer 10 punten. Als je dus rookt, is hiermee stoppen een goede, en eigenlijk zelfs cruciale eerste stap.

Als je last hebt van overgewicht, dan is het belangrijk om de extra pondjes kwijt te raken. Zelfs wanneer het slechts een paar kilo betreft, het zal een positieve invloed zijn.

Een speciaal vet arm en natrium arm dieet met veel fruit en groente is zeer effectief om je hoge bloeddruk te verlagen.

Onderzoek heeft keer op keer laten zien hoe effectief een goed dieet is om je bloeddruk te verlagen. Je eet minder verzadigde vetten (boter, vlees, kaas etc.) en veel fruit en groente met een kleine hoeveelheden zuivelproducten. Je eet volkoren producten, vis, kip, en noten. Je vermijdt rood vlees, koekjes en suikerhoudende dranken.

zoutDe meeste mensen eten veel te veel zout zonder dat ze het door hebben. Een natrium arm dieet betekent dat je minder dan 6 gram of 1 theelepel zout per dag eet. Veel bewerkt voedsel zit vol met zout en daarom is het gemakkelijk om te veel zout binnen te krijgen.

Natuurlijk wordt regelmatig bewegen ook aangeraden en kan dit zeker effectief zijn om je bloeddruk te verlagen.

Een wandeling maken, fietsen of zelfs lid worden van een lokale sportschool werkt erg goed. Je lichaam is gebouwd om veel te bewegen en het maakt dat je je beter gaat voelen. Daarnaast zal de conditie van je hart radicaal verbeteren wanneer je regelmatig sport of beweegt.

23 tips om je hoge bloeddruk te behandelen

 1. Knoflook

Knoflook wordt steeds populairder voor het gebruik bij het verlagen van een hoge bloeddruk. Dit kruid heeft ook bloedverdunnende eigenschappen, die goed zijn voor het verbeteren van de algemene gezondheid van het hart.

Knoflook is ook een natuurlijk diureticum, waardoor het het teveel aan natrium en vocht uit het lichaam haalt en via je urine afvoert. Dit effect verlicht het overwerkte hart en vermindert de bloeddruk.

Als je het lastig vindt om een hele teen te eten, doe dan een stukje knoflook in je mond en probeer dan 15 minuten op de sappen te zuigen.

Je kunt ook 1-2 knoflookteentjes fijnmalen, dit mengen met een glas water en opdrinken.

Een andere methode is om de fijn gehakte stukjes knoflook op een stukje fruit te leggen en het met wat honing te bedekken.Dit verbetert de smaak als je de smaak van knoflook moeilijk kunt verdragen.

 1. Wortels

Wortels bevatten hoge niveaus van antioxidanten, bèta-caroteen, vitamine A en vitamine C. Antioxidanten verminderen de hoeveelheid vrije radicalen in het lichaam die kanker veroorzaken. Ze beschermen je ook tegen schade aan de bloedvaten en cellulaire dood.

Wortels zijn ook hoog in de elektrolyt kalium. Kalium heeft het geweldige vermogen om het vochtniveau van het lichaam in balans te houden en de bloeddruk te normaliseren. Kalium gaat de effecten van natrium positief tegen. Je mag het echter niet in hele grote hoeveelheden eten omdat natrium de bloeddruk ook negatief kan beïnvloeden.

 1. Tomaten

Tomaten bevatten bèta-caroteen, vitamine E, kalium en antioxidanten - die allemaal geweldig zijn bij het verlagen van een hoge bloeddruk.

Tomaten bevatten ook lycopeen, een chemische stof die het de rijke rode kleur geeft. Lycopeen heeft antioxidanteffecten die slecht cholesterol (LDL) verlagen en het voorkomt de opbouw van vetafzettingen in de aderen en bloedvaten (atherosclerose). Deze ophoping kan namelijk leiden tot hart- en vaatziekten.

 1. Selderij

Selderijzaden en selderij worden veel gebruikt in de Chinese cultuur voor het verlagen van de bloeddruk. Selderij is een vezelachtige plantaardige groente die ook als diureticum fungeert. Een diureticum spoelt overmatig vocht uit het hart en uit het lichaam. Dit zorgt dan voor een daling van de bloeddruk.

 1. Granaatappel

Granaatappels zijn niet alleen dicht in voedingsstoffen, maar zijn ook hoog in antioxidanten - vooral in tannines en anthocyaninen. Granaatappel is een vrucht met een harde schil en eetbare sappige rode pitjes.

Granaatappels bevatten phytochemicalien, flavonoïden, polyfenolen en punicalagine.

Phytochemicalien komen van nature voor in plantaardige voedingsmiddelen die als antioxidanten optreden en schade aan onze cellen kunnen voorkomen. Antioxidanten zoals flavonoïden en polyfenolen strijden tegen hartkwalen en kanker.

Punicalagine is een verbinding die meestal verantwoordelijk is voor de gezondheidsvoordelen van granaatappels. Het verbetert de functies van het hart en de bloedvaten, verlaagt slecht cholesterol (LDL), verhoogt het goede cholesterol (HDL), verlaagt een hoge bloeddruk en reverseert de effecten van arteriële blokkering (atherosclerose).

Granaatappels bevatten meer antioxidanten dan rode wijn, bessen of zelfs groene thee.

 1. Bieten & radijs

Bieten en radijs zijn ondergewaardeerd en eigenlijk vergeten groenten. Bieten en radijs zijn hoog in nitraten, die nuttig zijn bij het verlagen van een hoge bloeddruk door voor de verbetering van de vasodilatie te zorgen.

Nitraten veranderen nadat ze zijn ingenomen in vasodilator stikstofoxide. Koolzuur opent de bloedvaten, regelt de bloeddruk, vermindert de endotheel ontsteking en de aggregatie van bloedplaatjes.

Zowel de bladeren als de wortels van de radijs kunnen een verhoogde bloeddruk verlagen.

 1. Sesam

Sesamolie bevat omega-6's, meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA), vitamine E en sesamine, die goed zijn voor het verlagen van de bloeddruk en het bestrijden van hart- en vaatziekten en diabetes.

Sesamine is een lignaanverbinding in sesamolie waarvan is aangetoond dat het de bloeddruk kan verlagen. De lignaanverbindingen in sesam verminderen de absorptie van cholesterol in het lichaam.

PUFA en sesamine werken samen om de arteriële wand meer te laten ontspannen en de bloeddruk te verminderen.

 1. Gember

Gember wordt vanwege zijn talrijke voordelen voor de gezondheid al eeuwenlang gebruikt in de Aziatische en Indiase cultuur. Gember is ideaal voor het voorkomen van hartaandoeningen. Het kan ook helpen bij het verlagen van de bloeddruk, het verminderen van cholesterol en het voorkomen van bloedstolsels.

Gember vermindert de hoeveelheid slecht cholesterol (LDL), door het voorkomen van de ophoping van plaque langs de wanden van de aderen wat kan leiden tot een verhoogde bloeddruk.

Gember fungeert ook als een bloedverdunner en voorkomt de vorming van bloedstolsels. Bloedstolsels kunnen een goede doorstroom van bloed door je lichaam verhinderen, wat leidt tot een hoge bloeddruk. Het voorkomen van bloedstolselvorming kan de prevalentie van een hartaanval of beroerte verminderen.

 1. Kokoswater

Kokoswater zit boordevol met kalium- en magnesium-elektrolyten, die goed zijn voor de hartspier.

Kokoswater verlaagt de bloeddruk door te werken als een kaliumbesparend diureticum. Dit verwijdert het te veel aan vocht uit het lichaam, terwijl het er wel voor zorgt dat het kalium behouden blijft.

Kokoswater is het beste wanneer het biologisch is en in zijn rauwe vorm gedronken wordt.

 1. Cayennepeper (Capsaicin)

Cayennepeper is een bekende vasodilator. Het verwijdt snel de bloedvaten, wat de doorstroom van het bloed verbetert. Een snellere en efficiëntere stroming vermindert de druk op de slagaders, waardoor de bloeddruk wordt verlaagd.

Capsaïcine is een van de belangrijkste ingrediënten in rode peper. Hoe pittiger de peper, hoe meer capsaïcine het bevat.

Cayennepeper helpt bij het creëren van nieuwe rode bloedcellen, verbetert de bloedstructuur en helpt bij het ontgiften van het bloed. Tijdens het ontgiften heeft cayennepeper ook het vermogen om de ophoping van plaque langs de arteriële wanden af te breken.

Cayennepeper staat er ook om bekend dat het het bloeden snel kan laten stoppen. Als je een snee hebt, probeer er dan wat cayennepeper over te strooien.

 1. Donkere chocolade

Donkere chocolade is gemaakt van de zaadjes van cacao (Theobroma cacao) en zit boordevol met antioxidanten waaronder polyfenolen, flavonoïden, catechines die strijden tegen kanker.

De cacaoboomzaden bevatten flavonoïden, maar belangrijker nog, het is uitzonderlijk hoog in flavanolen.

Flavanolenzijn phytonutriënten, die bekend staan ​​als plantaardige voedingsstoffen. Niet veel andere voedingsmiddelen komen dicht bij de hoeveelheid flavanolen die in cacaozaden worden gevonden.

Flavanolen zijn te vinden in bepaalde vruchten, groenten, thee, onbewerkt druivensap, wijn en bessen. Zwarte thee en rode wijn in het bijzonder staan er ook om bekend dat ze hoge niveaus van flavanolen bevatten. Flavanolen bestrijden ook een chemische stof die bekend staat als stikstofoxide (NO). Deze chemische stof is een vrije radicaal, die essentieel is voor de intercellulaire gezondheid.

Geactiveerde stikstofmonoxide verwijdt de bloedvaten, waardoor het bloed makkelijker door het hele lichaam kan stromen. Geactiveerde stikstofmonoxide is absoluut noodzakelijk voor het behoud van een gezond lichaam.

Door de bloedvaten open te houden, kan het bloed vitale zuurstof en voedingsstoffen naar alle delen van het lichaam brengen. Bloedvaten die wijd open staan verminderen de druk in het lichaam. Dit vermindert ook de bloeddruk en vermindert het risico op het krijgen van een beroerte of een hartaanval.

Als het in kleine hoeveelheden wordt gegeten, kan de donkere chocolade, die hoog is in flavanolen, het risico op hart- en vaatziekten daadwerkelijk verminderen en voor een efficiënte bloedsomloop zorgen.

Andere bewezen voordelen van donkere chocolade zijn: verlaagt slecht cholesterol en verhoogt goed cholesterol, beschermt je tegen zonneschade, maakt de huid glad, verbetert de gezondheid van de hersenen en verhoogt de hoeveelheid essentiële vitaminen en mineralen in het lichaam.

 1. Kardemom

Kardemom is een kruid dat al duizenden jaren in de Ayurveda-geneeskunde wordt gebruikt. Het wordt veel gebruikt voor cardiale aandoeningen, gastro-intestinale aandoeningen, nierproblemen, brandend maagzuur en aandoeningen aan de luchtwegen.

Hoge bloeddruk behandelen

Kardemom staat ook bekend om als antioxidant en zijn gastro-beschermende, anti-krampachtige, antibacteriële, anti-bloedplaatjes aggregatie en anti-kanker eigenschappen.

Kardemom veroorzaakt vasodilatie (het openen van bloedvaten) en laat het bloed gemakkelijker doorstromen, waardoor de bloeddruk verlaagt.

 1. Hibiscus thee

Hibiscus wordt wereldwijd gebruikt om de bloeddruk onder controle te houden.

Hibiscus fungeert als een diureticum en spoelt al het overtollige vocht dat in je hart en in je weefsels zit weg. Dit vermindert de druk op de arteriële wanden. Zo raken deze wanden ook ontspannen en zal het bloedvolume afnemen waardoor je bloeddruk verlaagt.

Uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in 2008 blijkt dat dagelijks 3 kopjes hibiscus thee de systolische bloeddruk (SBP) na zes weken met 7mmHg verlaagt.

 1. Hagedoorn

Hagedoorn wordt al eeuwenlang gebruikt voor hart-, bloedsomloop- en ademhalingsstoornissen. De bessen van de plant worden specifiek gebruikt voor het behandelen van een hoge bloeddruk, een onregelmatige hartslag, pijn op de borst, atherosclerose en hartfalen.

Hagendoorn bevat ook flavonoïden, wat antioxidanten zijn die vrije radicalen vernietigen. Flavonoïden helpen de bloedvaten te vergroten, de bloedstroom te verbeteren en je te beschermen tegen de schade, die dit kan veroorzaken aan de bloedvaten.

 1. Kattenklauw

De gele bloemen van het kattenklauw kruid zijn een natuurlijk middel tegen een hoge bloeddruk of hypertensie.

Kattenklauw (Uncaria tomentosa) is een populair kruid in China, Zuid-Amerika en Midden-Amerika. Het wordt in China veel gebruikt voor de behandeling van een hoge bloeddruk.

Kattenklauw verlaagt de bloeddruk door het induceren van vasodilatie. Gevulde bloedvaten kunnen het bloed gemakkelijker laten stromen. Het fungeert ook als een mild diureticum en verlost het lichaam van schadelijke en overtollige vloeistoffen.

Dit kruid bevat ook tannines en flavanolen. Flavanolen laten een chemische stof die bekend staat als stikstofoxide vrijkomen.

Geactiveerde stikstofoxide verwijdt de bloedvaten, waardoor het bloed gemakkelijker door het hele lichaam kan stromen

Door de bloedvaten open te houden, is het bloed in staat om vitale zuurstof en voedingsstoffen efficiënt door het hele lichaam te verspreiden. Gedilineerde bloedvaten verminderen de druk in het lichaam, waardoor de bloeddruk uiteindelijk wordt verlaagd en het risico op een beroerte en hartaanvallen kan worden vermindert. 

 1. Maretak

Maretak is waarschijnlijk niet het eerste wat in je zal opkomen als je denkt aan een verhoogde bloeddruk. Maar deze plant is veel meer dan alleen maar een mooie versiering voor in huis.

Maretak verhoogt het immuunsysteem, verlaagt de bloeddruk en helpt bij het behandelen van kanker en hepatitis. Maretak extracten bevatten een actieve verbinding genaamd alkaloïden. Alkaloïden verlagen de bloeddruk door de zenuwimpulsen in het hart en de arteriële wanden te regelen.

De effecten van maretak zijn geleidelijk, maar hebben een langdurig effect op de bloeddruk.

 1. Kurkuma(turkericum)

Curcumine is de hoofdcomponent van kurkuma. Kurkuma is een van de meest gekweekte kruiden ter wereld. Het staat er om bekend dat het de ontsteking in het hele lichaam aanzienlijk kan verminderen. Door de ontsteking te verminderen, verbetert kurkuma ook de bloedstroom en verbetert het de cardiovasculaire functie in het lichaam.

Kurkuma kan ook helpen om de ophoping van plaque langs de arteriële muren te verwijderen. Kurkuma is ook een natuurlijke bloedverdunner wat de bloedstroom verbetert en dus ook de bloeddruk verlaagt.

 1. Omega-3 vetzuren

Omega-3 is geweldig bij het verlagen van de bloeddruk en het cholesterol.

Visolie bevat essentiële vetzuren (EFA). EFA's zijn meervoudig onverzadigde vetten die afkomstig zijn van linoline (Omega-3), linolzuur (Omega-6) en oleïnezuren. Dit zijn essentiële vetten die we nodig hebben maardie ons lichaam niet zelf kan aanmaken.Het is van cruciaal belang dat EFA’s uit onze voeding worden gehaald.

De evenwichtige verhouding van Omega-6 en Omega-3 die onze lichamen nodig hebben is tussen 2:1 - 4:1. Vanwege het Amerikaanse dieet zijn onze verhoudingen eerder 10:1 - 30:1 geworden. Helaas heeft een groot deel van de bevolking een tekort aan Omega-3.

Omega-3 is belangrijk voor het verminderen van ontsteking in het hele lichaam. Vermindering van ontsteking helpt bij het voorkomen hartziekten, auto-immuunziekten, het krijgen van een beroerte en psychische aandoeningen (ontsteking van de hersenen). Het is ook bekend dat Omega-3 effectief is voor het bestrijden van depressie en woede.

 1. Vitamine D

Vitamine D is een vitamine dat je krijgt uit zonneschijn en is een goede natuurlijke remedie tegen een hoge bloeddruk en hypertensie

Vitamine D is een "zon vitamine" die meer dan 200 genen regelt. Het is ook verantwoordelijk voor de juiste celgroei en de ontwikkeling hiervan. Gewoonlijk wordt 50-90% van de vitamine D direct van de zon door onze lichamen geabsorbeerd. Het overige percentage komt uit ons dieet. Natuurlijke bronnen van vitamine D zijn onder andere eieren, vette vis, melkproducten en vleeswaren.

Aangezien mensen steeds minder tijd buitenshuis doorbrengen, is een vitamine D-tekort aan het stijgen en is het wereldwijd van invloed op mensen. Meer dan 1 miljard mensen wereldwijd hebben een tekort aan vitamine D. Gebrek aan deze essentiële vitamine kan leiden tot hypertensie, evenals talrijke andere aandoeningen - psychische ziekten, kanker, geboorteafwijkingen en auto-immuun stoornissen.

Een onderzoek dat is gepubliceerd in 2014 laat zien dat vitamine D supplementatie helpt bij het verlagen van een hoge bloeddruk. Vitamine D onderdrukt het hormoon renine, dat vergelijkbaar is met het effect van ACE-remmers. ACE-remmers zijn veel voorgeschreven medicijnen tegen een hoge bloeddruk.

 1. CoQ10

CoQ10 is een van nature voorkomend enzym. Het bevat antioxidanten die goed zijn voor het behoud van de cardiale gezondheid.

Van CoQ10 is aangetoond dat het de bloeddruk verlaagt en de verdikking van de hartspier vermindert (hypertrofie).

Er zijn geen bekende bijwerkingen van CoQ10 aangezien het ook al van nature in het lichaam voorkomt.

 1. Franse lavendel

Lavendel is een populaire geur die veel gebruikt wordt als een ontspannend middel voor de geest, het lichaam en de ziel.

Dit kruid staat er ook om bekend dat het je bloeddruk en je hartslag kan verlagen.

Uit een onderzoek blijkt dat aromatherapie met bepaalde essentiële oliën de bloeddruk kan verlagen. Effectieve oliën hiervoor zijn mengsels van lavendel, ylang-ylang en bergamot. Het aanbevolen gebruik is voor vier weken lang, eenmaal per dag.

 1. Ontspan je en luister naar (klassieke) muziek

Eigenlijk niet verrassend dat stress een grote rol bij hart- en vaatziekten speelt.

Muziek heeft een kalmerende werking en kan worden gebruikt als stress verlichtende therapie. Muziek beïnvloedt onbewust ook ons humeur. Het juiste soort muziek kan een positief kalmerend effect hebben en het is inmiddels ook bewezen dat het de bloeddruk kan verlagen.

Luister gedurende minstens 30 minuten per dag naar muziek omdat dit je bloeddruk kan verlagen, de hartslag kan vertragen en angst kan verminderen.

Uit een onderzoek blijkt dat klassieke muziek of muziek met een langzamer tempo leidt tot een significante daling van de bloeddruk, terwijl rap-, pop-, jazz- en rockmuziek juist het tegenovergestelde effect hebben.

 1. Doe oefeningen - ga lopen

Overgewicht zorgt voor extra druk op je arteriële wanden en dwingt je hart ook om 24 uur per dag nog harder te werken. Het verhoogt ook je risico op het ontwikkelen van andere ziekten zoals atherosclerose, wat kan leiden tot een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, hartaanvallen en een beroerte.

Een sedentaire levensstijl kan je risico op een hoge bloeddruk met maar liefst 30 procent verhogen. Wandelen is de beste oefening die je voor je hele lichaam kunt doen.

Uit een onderzoek blijkt dat lichaamsbeweging (snel lopen of licht joggen) helpt bij het verlagen van een verhoogde bloeddruk. Dagelijks wandelen kan je ook helpen om gemakkelijker te slapen en vooral ook kwalitatief beter te slapen.

Andere opties:

Elke dag kalium supplementen slikken kan ook helpen om je bloeddruk te verlagen, maar neem niet te veel! Supplementen zijn nooit een vervanger van een goed uitgebalanceerd dieet, je kunt het zien als een aanvulling. Voedsel hoog in kalium zijn bananen, sinaasappelen, tomaten, pruimen sap en meloenen. Het is belangrijk dat je niet TE VEEL kalium binnen krijgt als je ook nog supplementen neemt.

Altijd eerst even overleggen met een arts en oppassen met grapefruits omdat deze de invloed van medicijnen negatief beïnvloeden!!

2. Hoge Bloeddruk Medicijnen

Hoge Bloeddruk medicijnen kunnen je helpen om je bloeddruk te verlagen.
Hoge Bloeddruk Medicijnen

Er zijn verschillende typen medicijnen op de markt om je bloeddruk te verlagen. De meeste werken best goed of werken samen met een speciaal dieet om je bloeddruk te verlagen. Het kan goed voorkomen dat je meer dan één medicijn nodig hebt. Met deze manier van behandelen, dus het voorschrijven van medicatie, wordt bijna altijd begonnen omdat het is vaak het gemakkelijkste is (dit betekend echter niet dat het ook de beste manier is).

Bloeddruk medicijnen werken op verschillende manieren om een ​​aantal functies van het lichaam, die hoge bloeddruk veroorzaken, te stoppen of te vertragen. Geneesmiddelen om de bloeddruk te verlagen omvatten:

 • Diuretica (vocht- of vloeistofpillen): spoelen het overtollige natrium uit je lichaam, wat de hoeveelheid vloeistof in je bloed vermindert en helpt om zo je ​​bloeddruk te verlagen. Diuretica worden vaak gebruikt in combinatie met andere hoge bloeddrukmedicijnen, soms kun je zelfs één gecombineerde pil krijgen.
 • Bètablokkers: helpen je hart om langzamer en met minder kracht te pompen. Als gevolg hiervan pompt je ​​hart minder bloed door je bloedvaten, wat kan helpen om je bloeddruk te verlagen.
 • ACE-remmers (angiotensine-converting enzyme): angiotensine-II is een hormoon dat de bloedvaten verkleint en de bloeddruk verhoogt. ACE converteert Angiotensine I met Angiotensine II. ACE-remmers blokkeren dit proces, waardoor de productie van angiotensine II wordt gestopt en waardoor de bloeddruk wordt verlaagd.
 • Angiotensine II receptor blokkers (ARB's): blokkeren de binding van het angiotensine II hormoon met receptoren in de bloedvaten. Wanneer angiotensine II geblokkeerd is, worden de bloedvaten niet vernauwd of smal, wat je bloeddruk kan verlagen.
 • Calciumkanaalblokkers: houdt het calcium in de spiercellen van je hart en bloedvaten vast. Hierdoor kunnen de bloedvaten zich ontspannen, wat je bloeddruk kan verlagen.
 • Alpha-blokkers: vermindert de zenuwimpulsen die de bloedvaten verstevigen. Dit zorgt ervoor dat bloed vrijer kan stromen, waardoor de bloeddruk naar beneden gaat.
 • Alpha-Beta blokkers: vermindert zenuwimpulsen op dezelfde manier als alfa-blokkers. Net zoals bèta-blokkers vertragen ze ook de hartslag. Als gevolg hiervan gaat de bloeddruk naar beneden.
 • Vasodilators: ontspannen de spieren in de wanden van het bloedvat, wat de bloeddruk kan verlagen.

Om de bloeddruk te verlagen en onder controle te houden, nemen veel mensen twee of meer van deze medicijnen in. Als e bijwerkingen ervaart van de medicijnen, stop dan niet meteen met het innemen van die medicijnen. Overleg in plaats daarvan dan met je arts of de dosis kan worden gewijzigd of dat er een nieuw geneesmiddel kan worden voorgeschreven om zo je bijwerkingen te verminderen.

Uitleg Werking Medicijnen:

 • Plasmiddelen: Door deze medicijnen scheiden de nieren meer zout af, waardoor er minder vocht achterblijft in het bloed, dit heeft als gevolg dat de bloeddruk verlaagd wordt. Vooral thiazide, chloortalidon, hydrochloorthiazide etc. hebben dit effect
 • Betablokkers,: Met deze medicijnen wordt de hartslag rustiger en gaat je hart minder snel pompen waardoor de bloedvaten verwijden. Dit heeft als gevolg dat je bloeddruk daalt.
 • ACE-remmers: Dit zijn medicijnen die de werking van angiotensine-converting enzymen remmen waardoor de spanning van de spieren daalt en de bloedvaten minder zwaar belast worden. Hierdoor kan bloed beter door de bloedvaten stromen en wordt je bloeddruk verlaagd.
 • Calciumblokkers: Deze verlagen de spanning op de bloedvaten, waardoor de bloedvaten zich gemakkelijker kunnen verwijden.

Het slikken van medicijnen klinkt onschuldig en de resultaten zijn prima, maar er zijn ook vervelende bijwerkingen..

Bijwerkingen hoge bloeddruk medicijnen

Alle medicijnen hebben bijwerkingen. Natuurlijk ook de medicijnen tegen hoge bloeddruk. Hieronder heb ik een lijst samengesteld met de bijwerkingen:

 • ACE Remmers: droge hoest, duizeligheid en nierproblemen.
 • Alpha blokkers: duizeligheid, flauwvallen, hoofdpijn, en opgezwollen enkels.
 • ARB’s: hoesten, duizeligheid, seksuele problemen (vooral erectieproblemen).
 • Bèta blokkers: vermoeidheid, misselijkheid, seksuele problemen, koude handen, koude voeten. Mensen die bèta blokkers nemen samen met diuretica krijgen ook eerder diabetes.
 • Calcium blokkers: hoofdpijn, duizeligheid, opgezwollen enkels, roodheid, en abnormale hartritme.
 • Diuretica: duizeligheid, misselijkheid, seksuele problemen, spier krampen, dorst, en vaker moeten plassen.

Overige Bijwerkingen
Nu weet je welke medicijnen er zijn en welke bijwerkingen ze met zich mee brengen.
De hierboven genoemde bijwerkingen zijn de meest voorkomende. Op de bijsluiter van elk medicijn staat een uitgebreide lijst van mogelijke bijwerkingen.

Sommige mensen ervaren veel bijwerkingen en anderen ervaren helemaal niets. Mocht je slecht reageren op bepaalde medicijnen neem dan contact op met je huisarts. Wellicht zijn er andere behandelingen mogelijk. Je dient altijd kritisch te zijn wat betreft de kwaliteit van de medicijnen.

Wat gebeurt er met me als ik hoge bloeddruk blijf houden?

Het is moeilijk te zeggen wat er zal gebeuren als je hoge bloeddruk hebt. Het effect van hoge bloeddruk hangt van verschillende factoren af zoals:

1. Hoe hoog je bloeddruk is?
2. Hoe lang je al hoge bloeddruk hebt?
3. Of je andere gezondheidsklachten hebt?
4. Risicofactoren zoals hartproblemen of hoge cholesterol?

Risicofactoren
Het grootste probleem bij hoge bloeddruk zijn natuurlijk hart- en vaatziekten, beroertes, een hartaanval of nierfalen. Niet iedereen met hoge bloeddruk krijgt deze problemen.

Het risico hierop hangt af van veel factoren. Het goede nieuws is dat de effecten van hoge bloeddruk niet direct schadelijk zijn. Schade heeft vaak meerdere jaren nodig om op te treden.

Als jij je hoge bloeddruk onder controle krijgt binnen deze periode, dan vermijd je het risico op onherstelbare schade en lange termijn problemen.

Tot slot...

Het is zeer belangrijk om je bloeddruk binnen een normaal bereik te houden. Helaas is er geen snelle oplossing voor hypertensie. Houd er rekening mee dat deze natuurlijke remedies alléén je bloeddruk niet kunnen verlagen. Je moet ze combineren met verstandige keuzes in je levensstijl die de directe oorzaak zijn van je hoge bloeddruk. Denk hierbij aan stress en onvoldoende lichaamsbeweging.

Het volgen van een goed dieet- en het doen van de juiste oefeningen zijn ook belangrijk bij het verlagen van de bloeddruk. Er zijn veel natuurlijke remedies die kunnen helpen om je druk te verlagen maar de truc is om die remedies te vinden die het beste voor jou persoonlijk werken.

Bovenstaande tips zijn onderdeel van het eBook wat ik eerder heb geschreven. Een eBook om jou stap voor stap te helpen naar een lagere bloeddruk.

Als jij serieus bent over het verlagen van je bloeddruk, en om je bloeddruk op een gezond niveau te houden, nodig ik je uit om dit eBook eens aandachtig door te lezen.

Nieuwsgierig geworden?

Je kunt het eBook “29 bloeddruk verlagers” hier GRATIS downloaden! >>>

Bronnen

www.health.com/health/gallery/0,,20488689,00.html

www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/features/treating-hypertension-naturally#1

www.healthline.com/health-slideshow/high-blood-pressure-home-remedies

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Abrikozen tegen hypertensie

Abrikozen tegen hypertensie

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Uitstekende goede tips! Maar gaat niet helpen als je erfelijke hoge bloeddruk hebt, dan ben je aangewezen op bloeddrukverlagende medicatie!

 2. Indien je erfelijke bloedruk hebt ,bestaat er nu en methode via een katheter je zenuwbanen stilleggen die de oorzak zijn van stresshormoon.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
4 Shares
Tweet
Pin4
Share