Hoge bloeddruk factoren

Laatste Update: 2 februari 2022

Hoge Bloeddruk Door Menopauze

In dit artikel wil ik het gaan hebben over de symptomen en complicaties gerelateerd aan pre-menopauze en de daadwerkelijke menopauze. De symptomen van de menopauze verschillen per persoon en het kan heel goed voorkomen dat je last hebt van symptomen terwijl andere vrouwen deze symptomen helemaal niet ervaren. Natuurlijk is de menopauze niet iets slechts en hoort het bij het leven, maar bij sommige vrouwen zijn de symptomen dusdanig heftig dat het een moeilijke periode in het leven is.


Naast de wat bekendere symptomen zoals emotionele en psychologische klachten – denk aan depressies, angstaanvallen, woede, prikkelbaarheid en je niet jezelf voelen, weten veel vrouwen niet dat een verhoogde bloeddruk ook een symptoom kan zijn van de menopauze(1).

De reden waarom hoge bloeddruk niet direct gerelateerd is aan de menopauze is vanwege het feit dat tijdens het ouder worden een aantal aandoeningen vaker voorkomen, waarvan hoge bloeddruk er één kan zijn. Daarnaast valt mij op dat een verhoogde bloeddruk vrijwel nooit genoemd wordt in de lijst met symptomen van pre-menopauze en de menopauze.

Maar waarom kun je hoge bloeddruk krijgen in de menopauze? Om deze vraag te beantwoorden zul je moeten kijken naar wat de oorzaken zijn van een verhoogde bloeddruk of zelfs een permanente hoge bloeddruk. Het is bekend dat grote hoeveelheden stress en angst je bloeddruk tijdelijk verhogen. Maar wanneer angst en stress te lang doorgaan kan het zelfs hypertensie veroorzaken, wat een chronisch te hoge bloeddruk is.

Hormoonhuishouding

Tijdens de menopauze ondergaat de hormoonhuishouding een forse verandering door een verminderde hypothalame gevoeligheid voor oestrogeen (het vrouwelijke hormoon), waardoor vrijwel alle organen in het lichaam worden beïnvloed. Het gevolg is dat het hele lichaam tijdelijk onder deze hormonale onbalans te lijden heeft. Daarbij is het bekend dat hormonen een grote rol spelen voor het in balans houden van het lichaam. Voor veel mensen kan alleen een hormonale onbalans al hoge bloeddruk veroorzaken omdat de bloedvaten, hart en longen allemaal hieraan gekoppeld zijn.

Tijdens de pre-menopauze kan een verhoogde bloeddruk zelfs één van de eerste symptomen zijn die aangeeft dat er een lichamelijke verandering aan begint te komen. Het probleem is echter dat de menopauze vaak ook gepaard gaat met een toename in gewicht waardoor de bloeddruk nog extra verhoogd kan worden. Zeker niet handig; en vaak wordt er te laat ingegrepen of wordt de hoge bloeddruk alleen maar onderdrukt met medicijnen in deze fase, waardoor de bijwerkingen van medicijnen de psychologische symptomen van de menopauze kunnen verergeren.

Voor sommige vrouwen biedt een hormoontherapie uitkomst om beter om te gaan met de menopauze, maar deze therapie kan als bijwerking hebben dat het voor een verhoogde bloeddruk zorgt. Dan heb je dubbelop pech als je al een hoge bloeddruk had.

Opvallend is ook dat vrouwen in westerse landen voor de menopauze vaak een lagere bloeddruk hebben dan mannen, maar na de menopauze juist een hogere bloeddruk dan mannen hebben. Alleen dit gegeven laat al zien dat de menopauze invloed heeft op je bloeddruk. Uit ander onderzoek blijk ook dat vooral de bovendruk na de menopauze is gestegen en de onderdruk niet significant stijgt(2).

Bloeddruk onder controle

Om je bloeddruk onder controle te houden voor, tijdens en na de menopauze is de beste manier aan de slag te gaan met een natuurlijke oplossing. Hierbij wordt de aandacht ook geschonken aan een gezonde uitgebalanceerde hormoonhuishouding en met specifieke supplementen je bloeddruk natuurlijk verlagen. Mijn eigen programma is een goede plek om te beginnen.

Hieronder nog een aantal tips voor thuis:

  • Zorg voor een gezond gewicht (3)

Overgewicht is eigenlijk de manier om ervoor de zorgen dat je hart harder moet werken dan nodig is, omdat je meer massa hebt dat in leven moet worden gehouden met de voedingsstoffen die het bloed transporteert. Doordat je hart harder moet werken, wordt je bloeddruk ook hoger. Uit onderzoek blijkt dat de menopauze voor gewichtstoename kan zorgen, probeer dit te voorkomen.

Stress is een grote factor die je bloeddruk kan verhogen. Juist de menopauze en alle invloeden die dat heeft kan zorgen voor stress naast de dingen die in het dagelijks leven gebeuren.

  • Eet onbewerkt gezond voedsel, zoals hele granen, fruit en groente

Onbewerkte voeding zorgt voor een gezond lichaam. Dit komt omdat bij bewerkte voeding vaak stoffen zijn toegevoegd, zoals glucose en transvetten, waar je lichaam eigenlijk niet zoveel mee kan. Hierdoor krijg je hogere ontstekingswaarden die weer slecht zijn voor je bloedvaten en daardoor voor een hogere bloeddruk kunnen zorgen.

  • Reduceer de hoeveelheid natrium (zout) in je dieet

Natrium zorgt ervoor dat je lichaam vocht vasthoudt. Dit vocht komt uiteindelijk in je bloedbaan terecht waardoor je eigenlijk meer vocht in je systeem krijgt dan het systeem wil hebben. Hierdoor krijg je extra spanning op je bloedvaten en dus een hogere bloeddruk. Je moet je voorstellen dat het eruit ziet als een ballon die je steeds verder vult met water. Door minder natrium te eten zorg je ervoor dat je minder vocht opslaat.

  • Zorg voor voldoende lichamelijke beweging

Lichamelijke beweging is goed voor je hart, bloedvaten en vochtverlies. Je hart wordt sterker, je bloedvaten flexibeler en je zorgt ervoor dat er wat water uit die gevulde ballon kan. Een wandeling van een half uur per dag kan al voldoende zijn, maar 3 keer in de week erbij een uurtje sporten is helemaal perfect.

  • Verminder de hoeveelheid alcohol per dag

Uit onderzoek blijkt dat alcohol drinken je bloeddruk kan verhogen, gelukkig blijkt ook uit onderzoek dat het verminderen van je alcoholische consumptie je bloeddruk verlaagt. Als je op dit moment meer dan 2 glazen wijn of andere alcoholische drank per dag drinkt, verminder dit dan naar 1 of zelfs nog beter naar 0 alcoholische drankjes per dag.

  • Als je rookt, probeer te stoppen

Roken is ontzettend slecht voor de soepelheid van je aderen. Zoals ik al zei moet je je voorstellen dat je aderen een soort ballon zijn en je bloed water dat erin zit. Als je iets drinkt komt er wat meer water in de ballon en als je naar het toilet gaat wordt de ballon weer iets leger. Moet je je voorstellen wat er gebeurt als de ballon gewoon niet meer soepel is of zelfs barstjes krijgt. Dat kom niet goed, maar als je stopt met roken geef je jouw lichaam ook de kans om zichzelf weer te herstellen.

Indien nodig kun je beginnen met het nemen van bloeddrukverlagende medicijnen, maar overweeg ook een natuurlijke oplossing, zoals natuurlijke supplementen vanwege de forse bijwerkingen.

Bronnen:

  1. http://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-642-79077-5_3#page-1
  2. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1365-2362.1997.1160662.x/abstract
  3. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/HYPERTENSIONAHA.107.105742

.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share