LAATSTE UPDATE: 14 maart 2020

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Hoge bloeddruk verlagen met knoflook

Als je last hebt van een hoge bloeddruk is niets je te gek om het te verlagen. Je bloeddruk verlagen hoeft tegenwoordig gelukkig niet meer moeilijk te zijn. Medicijnen, supplementen en zelfs stress verminderende oefeningen kunnen je helpen om je bloeddruk te verlagen. Dit zijn echter wel “extra” handelingen in de dagelijkse leven waar je misschien niet op zit te wachten.

Zijn er ook “makkelijkere” bloeddrukverlagers?

Ik heb al wel eens vaker geschreven dat de kleintje aanpassingen de grootste verschillen maken. Zo kan het ook zijn met je hoge bloeddruk. Knoflook is een natuurlijk bloeddrukverlager (bij hoge dosering) en hieronder zal ik je uitleggen waarom dat zo is.

Knoflook VS Medicijnen

Misschien zal het je verbazen (mij althans wel) maar als we de werking van knoflook op de hoge bloeddruk vergelijken met het effect van bloeddruk verlagende medicijnen, zien we vrij weinig verschillen.

Uit onderzoek is gebleken dat knoflook de systolische bloeddruk met 8 mmHg kan verlagen. Als we dit gaan vergelijken met de medicatie liggen de dalende bloeddruk waarden op hetzelfde niveau. Dit betekent niet dat je kan stoppen met de medicijnen en alleen maar knoflook moet gaan eten. Meer dan de helft van de mensen die medicijnen gebruiken, bereiken niet het gewenste resultaat(1).

Hieruit kan je concluderen dat het gebruik van medicijnen goed te combineren is met maaltijd met knoflook of knoflook supplementen.

Wat is er zo bijzonder aan knoflook?

Zo lang als knoflook al bestaat, is men al bewust van de “genezende werking” van knoflook. Naast het verlagen van de bloeddruk is knoflook ook goed voor andere doeleinden. Ook het LDL cholesterol gehalte zal dalen en het beschermt je tegen verschillende huidinfecties.

Niet alles over knoflook is ontdekt, dit komt omdat de samenstelling vrij ingewikkeld in elkaar zit. Vooral de zwavelhoudende aminozuren blijken het genezende effect te hebben. De belangrijkste hiervan is Aliine. Door knoflook te persen of pletten kan Aliine veranderen in allerlei andere stoffen zoals polysulfides, ajoenes en oligosulfides. Dit zijn allemaal werkzame stoffen die je lichaam goed kan gebruiken.

Knoflook en mangaan

Daarnaast zit er 23 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid mangaan in 30 gram knoflook. Mangaan is nodig om je bloeddruk niet te laag te laten worden. Als je te weinig mangaan eet heb je bijvoorbeeld een grotere kans tot flauwvallen (2). Daarnaast is mangaan belangrijk voor je stofwisseling, het helpt bijvoorbeeld bij de opname van vitamine C. Knoflook verlaagt je bloeddruk door de mangaan tot acceptabele waarden, maar het zal niet snel te laag worden.

Knoflook en vitamine B6

Knoflook is ook een bron van vitamine B6. In 30 gram knoflook zit al snel 17 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Het is al bekend dat vitamine B6 goed is voor het zenuwstelsel en je hersenen, maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat vitamine B6 ook bloeddrukverlagend werkt. Vitamine B6 verlaagd namelijk het niveau van homocysteïne in het bloed. Dit stofje zorgt ervoor dat het bloed dikker is en sneller propjes veroorzaakt. Door het verlagen van de hoeveelheid homocysteïne in het bloed wordt het bloed dunner waardoor er minder druk op de vaatwanden staat en de bloeddruk dus daalt.

In een Amerikaans onderzoek zijn familieleden met elkaar vergeleken op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk. De familieleden werden uitgenodigd om mee te doen als hart- en vaatziekten vaker voorkwamen in de familie. Vervolgens kreeg 1 van de 2 foliumzuur en vitamine B6 gedurende twee jaar. Na die twee jaar bleek dat de ontwikkeling van hart- en vaatziekten verminderd was(3).

Knoflook en vitamine C

Vitamine C krijg je ook uit knoflook. In 30 gram zit al 15 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Het is vooral bekend dat vitamine C je immuunsysteem ondersteund. Daarnaast pakt vitamine C ook vrije radicalen aan die veroudering veroorzaken. Genoeg vitamine C vertraagt dus de veroudering van je lichaam.

Uit een onderzoek blijkt ook dat genoeg vitamine C, namelijk 500 milligram per dag een bloeddruk verlagend effect kan hebben. Dit is veel meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die voor vrouwen op 75 milligram zit en voor mannen op 95 milligram. In het onderzoek kregen de deelnemers 8 weken lang 500 milligram vitamine C per dag. Onderzoekers geven wel aan dat er meer onderzoek moet komen naar vitamine C supplementen, maar knoflook en de vitamine C die daarin zit kan dus zeker helpen tegen een hoge bloeddruk (4).

Knoflook en selenium

In 30 gram knoflook zit al 6 procent van aanbevolen dagelijkse hoeveelheid selenium. Selenium wordt al veel gebruikt tegen hart- en vaatziekten en met name voor het onderhoud van de bloedvaten. Selenium voorkomt namelijk aderverkalking. Door aderverkalking worden de bloedvaten harder waardoor de bloeddruk op de wand verhoogd wordt. Hij kan namelijk niet meer meebewegen.

Uit een Vlaams onderzoek blijkt dat een tekort aan selenium voor een hogere bloeddruk kan zorgen. Als je meer selenium in je dieet hebt wordt dit juist in verband gebracht met een lagere bloeddruk (5).

Knoflook en vezels

Van elke 30 gram knoflook is bestaat 1 gram uit vezels. Een onderzoek uit 2008 laat zien dat een dieet rijk aan vezels bloeddruk verlagend kan werken. Uit een meta onderzoek zijn aanwijzingen te halen dat een vezelrijk dieet je bloeddruk kan verlagen. In de onderzoeken werden tussen de 3,8 gram en 125 gram vezels per dag gegeten.  Hoe meer vezels er in het dieet zaten hoe lager de bloeddruk werd, zowel de boven- als onderdruk. (6)

In deze onderzoeken moesten de vezels wel minimaal 8 weken worden ingenomen om het resultaat te testen.

Knoflook en kleinere hoeveelheden bloeddrukverlagers

In knoflook zit ook koper, potassium en fosfor maar in kleinere hoeveelheden. Koper is belangrijk voor de regulatie van het cardiovasculaire systeem. Zonder koper kun je daarom een ontregeling krijgen in je bloeddruk. Potassium werkt bloeddruk verlagend. Een grotere inname van fosfor heeft ook bloeddrukverlagende werkingen op je lichaam.

Zoals je hebt kunnen lezen zit knoflook vol ingrediënten die een bloeddruk verlagend en stabiliserend effect hebben. Knoflook toevoegen aan je dieet is daarom belangrijk.

Knoflook in voeding voor bloeddrukverlaging

Vaak is het probleem, dat mensen knoflook niet elke dag eten en daarom het effect hiervan niet merken. Dagelijks een beetje knoflook gebruiken in het avondeten is makkelijk gedaan en het heeft veel resultaat. Daarnaast zijn er nog veel meer andere ingrediënten die je bloeddruk kunnen verlagen.

Uit de meeste onderzoeken die in dit artikel besproken zijn blijkt ook dat het bloeddrukverlagende effect pas na weken en soms zelfs maanden optreed. Het is daarom belangrijk om consequent knoflook te blijven eten. Een hulpmiddel daarbij is het mediterrane dieet. Dit zit vol knoflook. Daarom bespreek ik een paar snacks en gerechten met knoflook om er op die manier voor te zorgen dat jij regelmatig knoflook blijft eten.

Bloeddruk verlagende snacks met knoflook:

Snacks zijn de manier om je knoflook inname op een natuurlijke manier te verhogen.

Cracker

Vind jij een cracker op zijn tijd heerlijk? Beleg de cracker dan eens met komkommer, tomaat en rauwe knoflook. Door de rauwe knoflook kunnen alle bestanddelen hun werk extra goed doen.

Salade

Soms heb je ook zin in een lekkere salade. Een heerlijke Spaanse salade maak je van sla, tomaat, fetakaas, walnoten en met rauwe knoflook en olijfolie. Even goed door elkaar roeren en je hebt een heerlijk licht tussendoortje. Dat super is voor het verlagen van je bloeddruk.

Guacamole

Soms wil je gewoon snaaien, paprika en komkommerstukjes zijn heerlijk en met een beetje saus erbij is het helemaal geweldig. Vers gemaakt guacamole is dan de gezondste oplossing. Voor guacamole heb je nodig:

Je snijd de avocado doormidden en lepelt hem leeg. De avocado vrucht, dus niet de schil, doe je in een kommetje. Je pelt het ui en snijd het ui daarna in kleine stukjes die doe je bij de avocado. Je wast de Roma tomaatjes en snijd ze vervolgens in stukjes die doe je ook in de kom. Je pakt veel teentjes knoflook die je perst. De persing doe je in de kom met de rest. Je voegt er nog een vleugje Cayennepeper aan toe en een scheutje citroen sap.

Goed prakken en door elkaar roeren en snaaien maar!

Gerechten bereiden met knoflookpoeder

Met alleen snacks krijg je nooit genoeg knoflook binnen om je bloeddruk goed te verlagen. Bij de meeste onderzoeken kregen mensen 600 tot 900 milligram knoflook(poeder) per dag gedurende 12 tot 23 weken. Dat is 3 tot 5 maanden om je bloeddruk te verlagen. Daarom kun je jouw voeding ook bereiden met een dosis knoflookpoeder.

Als je dan nog niet genoeg knoflook krijgt kun je ook knoflookpillen en knoflook capsules slikken. Knoflook capsules moeten in ieder geval 600 milligram knoflook-extract bevatten. Bij de meeste natuurwinkels kun je al knoflookpillen en knoflookcapsules kopen met 1000 milligram knoflook erin.

Wel moet gezegd worden dat de bloeddruk alleen verlaagd kan worden met hoge dosering knoflook supplementen. Dit betekent dat er geen wetenschappelijke onderbouwing is dat een teentje knoflook je bloeddruk kan verlagen.

Tot slot…

Is knoflook een echte bloeddruk verlager? Uit de aangehaalde informatie kun je wel stellen dat knoflook je bloeddruk kan verlagen tot gezonde niveaus. Meerdere wetenschappelijke onderzoeken geven dit aan.

Dit komt onder andere doordat knoflook boordevol voedingsstoffen zit met bloeddruk verlagende en stabiliserende effecten. Knoflook zorgt niet alleen dat je bloeddruk verlaagd wordt het mangaan in de knoflook zorgt ervoor dat je bloeddruk juist niet gevaarlijk laag wordt.

Om echt iets te merken van de goede effecten die knoflook heeft moet je dagelijks toch wel minimaal 600 milligram knoflook(poeder) eten. Als je dit alleen uit voeding wilt halen kan dit erg lastig worden, maar omdat knoflook ook rauw lekker is om te eten kun je het zowel bij snacks, salades en het avondeten gebruiken.

Als je het lastig vindt om dagelijks zo vaak knoflook te proeven kun je ook knoflookpillen of capsules aanschaffen.

Heb je zelf ervaring met knoflook en het verlagen van de bloeddruk? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Bronnen:

http://www.tldp.com/issue/180/Clinical%20Effects%20of%20Mn.html

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673699073912

http://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/news/20120420/extra-vitamin-c-may-help-lower-blood-pressure

http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/ehj/28/5/628.full.pdf

http://www.everydayhealth.com/hypertension/get-your-minerals.aspx

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23291705

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2825283/

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Voordelen van een Bloeddrukmeter

Voordelen van een Bloeddrukmeter

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Hallo Robert,

  Ik heb je verhaal gelezen over knoflook. Ik gebruik zins jaar en dag knoflook in mijn gerechten en niet zo'n beetje ook, maar toch schommelt mijn bloeddruk van 140/82 naar 135/80. Ik krijg hem niet naar beneden. Ik wil zo graag naar 125/80. Ik alles wat ik doen zoals 3 x pw sporten gezond eten.

  Wat raad jij mij verder aan?

 2. hoi....

  Even mijn reactie op het berichtje. Om mijn bloeddruk te laten dalen met knoflook ben ik geen liefhebber van. Het dat eens geprobeerd en zelfs mijn eigen kinderen vonden dat ik op een afstand te ruiken was. Vind het teveel stinken en daarom doe ik dit niet meer. Sorry maar ik schrijf de waarheid en vind dit mijn grootste probleem. Groetjes Ellen...

  1. Er zijn ook knoflookcapsules die geen effect hebben op je adem, Ellen.
   Heb je deze al eens genomen?

 3. Hallo RobertJan,
  Ik ben 70 jaar, en twee jaar terug op aanraden van mijn collega, (werkte als zelfstandige ondernemer in de zorg) dat ik maar bld verlagende medicijn moest innemen. Mijn bld was vaak hoog tenminste de diastolische waarden, vaak over 90, 95 maar ik hou niet van medicatie, gebruik nu Lisinopril 5 mg om de dag. Wil liever op natuurlijke suppletie gaan..... dus vind ik het fijn dit te lezen.
  Ik zelf heb een tensie meter en, dus controleer ik regelmatig.

  1. Dag Jacqueline,

   Wat fijn om te lezen dat je wat aan dit artikel hebt! Met voeding kan je vaak heel veel bereiken. Ook het hebben van een eigen tensie meter is heel erg handig.

   We hopen dan ook dat je bloeddruk snel binnen de veilige waarden valt.

   Groetjes, Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
3 Shares
Tweet
Pin3
Share