

Je wilt graag wat gezonder leven dus wil je je als allereerste de geraffineerde suikers buiten de deur houden, om deze te vervangen door honing. Een prima besluit, maar besef wel dat honing ook niet zaligmakend is. Er bestaat niet zoiets als ‘gezond suiker’, ondanks het feit dat veel mensen je dit graag willen laten geloven.
TIP van Robert Jan:
Je wilt graag alle lichamelijke voordelen van honing ervaren? Dan is het belangrijk dat je de juiste soort in huis neemt! Dit is de beste honing >>
Er bestaan alleen maar ongezonde suikers en minder ongezonde suikers. Maar ondanks dat kan honing een alternatief zijn voor de geraffineerde witte suiker die je nu in de kast hebt staan. Laten we de meest belangrijke punten hierover even op een rijtje zetten.
Wat is er mis met gewone suiker?
Om maar even direct met de deur in huis te vallen: Met gewone, geraffineerde suiker is van alles mis. Laat ik daar direct even duidelijk over zijn. De gewone suikers zoals we dagelijks in ons kopje koffie doen of over de yoghurt strooien is een geraffineerde suiker. Dit houdt in dat er allerlei bewerkingen aan gedaan worden om uiteindelijk tot de bekende klontjes en poeder komen, de bekende vormen die bij ons in de kast staan.
Door al deze bewerkingen wordt het van oorsprong natuurproduct (suikerbiet of riet) helemaal ontdaan van alle mogelijk aanwezige micronutriënten zoals vitamines, mineralen en vezels. Juist door deze ‘schoonmaak’ is suiker alleen maar een zoetstof die op geen enkele manier een voedingswaarde heeft. Daardoor zijn er geen voordelen te bedenken van geraffineerde suiker. Een nadeel is er wel: Suiker kan onherstelbare schade aanrichten aan je lichaam. Zolang er geen vezels bij de suiker zitten, wordt de suiker supersnel door je lichaam opgenomen waardoor een gigantische insulinepiek ontstaat om de suiker af te voeren of op te slaan als lichaamsvet voor later gebruik.
Als er vezels aan toegevoegd zijn, dus ongeraffineerd, dan zorgen deze vezels voor enige vertraging in de opname waardoor de piek in insuline wat minder extreem is. Maar de piek blijft, want suiker is suiker, hoe natuurlijk het ook is.
Aan de andere kant moeten we dit wel even in een juist perspectief plaatsen. Suiker is niet gezond, dat weten we allemaal. Maar alcohol, chocolade en cola zijn ook niet gezond. Dat wil niet zeggen dat je maar niets meer moet eten of drinken, want dat gaat ook niet werken. Zolang je alles met mate eet, in alle redelijkheid, zal het risico zeer minimaal zijn. Maar zodra je weet dat je een echte zoetekauw bent en meer suikers eet en drinkt dan goed voor je is, heb je een probleem. Dan is het verstandig om te stoppen met het eten van suikers of in ieder geval fors te minderen.
Meer en meer mensen zoeken steeds naar een alternatief voor de geraffineerde suiker, en komen dan al snel uit op zoetjes, dus kunstmatige zoetstoffen. Fout plan! Overal waar ‘kunstmatig’ voor staat kun je maar beter vermijden. Ok, dan een natuurproduct. Is honing een goed alternatief? Laten we dat eens nader bekijken!
Er is honing, honing en honing
Voordat je nu op de fiets stapt om een pot honing te kopen in de plaatselijke supermarkt, moet je eerst even wat weten over dit natuurproduct. heb je je wel eens afgevraagd waarom een hele grote kilo-pot vloeibare honing bij de supermarkt slechts enkele euro’s kost, terwijl je bij de natuurwinkel minimaal 7 euro neer moet leggen voor een potje van 450 gram? Hier zit natuurlijk een kwaliteitsverschil in.
Die bekende kilo-pot voor 2 euro heeft uiteindelijk niets meer met honing te maken. Het is suikerwater met een honingsmaakje. Lekker goedkoop! Ook wordt deze ‘honing’, voor zover we van honing kunnen spreken, verhit om het beter in de pot te kunnen krijgen. De verhitting dood ook nog eens alle nuttige voedingsstoffen die er eventueel in zouden zitten. Voor die goedkope honing is dat geen probleem, want daar zit in basis al niks in. De verhitting moet er ook voor zorgen dat het langer houdbaar is.
Als we dan naar de natuurwinkel kijken, dan zien we daar de betere honing, de biologische honing. Vroeger was het veel meer, maar we hebben nog steeds actieve imkers in Nederland. Maar kijk eens op het potje? Dan zie je dat de biologische honing in de meeste gevallen uit Afrika en Zuid-Amerika komt. Hebben we dan in Nederland geen biologische honing? Volgens de regels: Nee, in Nederland is dat nagenoeg onmogelijk. Voor het predicaat ‘biologische honing’ moet er rond de bijenkast binnen een cirkel van 7 kilometer geen vervuilende zaken aanwezig zijn.
Dus geen snelweg, geen industrie, geen woongebieden en al helemaal geen buurman die vrolijk zijn aardappelen zit te spuiten met verdelgingsmiddelen. Je kunt je voorstellen dat zo’n plek in Nederland niet meer bestaat. Maar biologische honing die zoveel kilometers af moet leggen om in Nederland verkocht te worden, wat blijft er dan over van het hele biologische aspect? Heel erg weinig!
Het is om die reden dat ik je aanraad om rauwe, onbewerkte Nederlandse honing te kopen. Ook al staat het label ‘biologisch’ er niet op, toch gewoon lekker doen. Deze honing kun je soms bij een goede natuurwinkel krijgen, maar het beste is om een lokale imker op te zoeken. Vraag hem gerust naar de werkwijze, en dan zal je al snel merken dat de Nederlandse honing op ambachtelijke manier wordt gemaakt. Alleen op deze manier ben je er zeker van dat je échte, onbewerkte honing koopt, waar alle gezonde voedingsstoffen nog inzitten. En wees nou eerlijk: Dat merk je toch ook in de smaak?
TIP van Robert Jan:
Je wilt graag alle lichamelijke voordelen van honing ervaren? Dan is het belangrijk dat je de juiste soort in huis neemt! Dit is de beste honing >>
Honing, daar zit wat in
Honing, en dan heb ik het over de rauwe en onbewerkte bijenhoning, is een natuurproduct wat door honingbijen verzameld en bewerkt wordt. De bijen verzamelen stuifmeel, nectar en honingdauw. Ze mengen dit en voegen er eigen enzymen aan toe. Dit goedje wordt in de raten opgeslagen en verzegelt met een was om te rijpen, net als een goed wijn.
Op het moment dat de imker besluit om de honing te oogsten, worden de raten uit de kast gehaald, de verzegeling van was wordt opengesneden en de honing wordt er uitgeslingerd, zoals in een centrifuge. Dit proces levert de beste honing op. Soms wordt de honing verwarmd om een hogere opbrengst te krijgen, maar dan is er al snel verlies aan voedingsstoffen. Koud geoogste honing is dus de allerbeste kwaliteit.
Honing bestaat grofweg uit de volgende stoffen:
- 80 % sucrose (dus fructose en glucose)
- 17 % water
- 3 % micronutriënten
Het is deze laatste 3 % die honing in veel opzichten zo bijzonder maakt. In dit deel zitten essentiële vitamines, enzymen, spoorelementen en mineralen. En dan zijn het met name de enzymen glucoseoxidase, katalase, diastase en invertase die goed zijn voor je gezondheid.
Honing als oplossing voor diabetici?
Nu we het over honing als suikervervanger hebben, wil ik even een wijdverbreid misverstand uit de wereld helpen. Overal op internet vind je verhalen over de speciale effecten van honing op de bloedsuikerspiegel. Bij gewone suiker krijg je onvermijdelijk last van een piek in de bloedsuikerspiegel, wat de aanmaak van insuline uitlokt. Deze insuline transporteert de suiker in het lichaam en zorgt voor een daling van de bloedsuikerspiegel. Maar deze daling is dan lager als het uitgangspunt waardoor je hersenen het seintje krijgen dat er weer suiker gegeten moet worden. Hierna begint het hele proces opnieuw. Veel internetsites claimen dat honing dit effect helemaal niet heeft.
Honing zou geen effecten hebben op de bloedsuikerspiegel omdat het langzame suikers zou bevatten. Hierdoor zou honing dus uitermate geschikt zijn voor diabetici. Hoe mooi dit ook klinkt en hoe graag je dit ook wilt geloven, dit is beslist niet waar! Uiteindelijk zit er in honing gewone fructose en glucose, en zal dus onherroepelijk de bloedsuikerspiegel laten stijgen. Bovendien moet de fructose door de lever omgezet worden in glucose, wat een forse belasting voor de lever inhoudt.
Om kort te gaan: Honing blijft gewoon suiker en heeft hetzelfde effect op de bloedsuikerspiegel. Hierin maakt het niet uit of het biologisch is, rauw is, of misschien wel biodynamisch is. Het blijft ‘gewone’ suiker. Daarom is honing beslist niet geschikt voor diabetici, ondanks andere beweringen.
Let dus op: Suiker blijft suiker!
Honing bestaat voor 80% uit suikers, en zal zich ook zo gedragen in je lichaam. Het allerbeste blijft om suikers te vermijden of in ieder geval te verlagen. En als je dan toch (sporadisch) een zoetmiddel wilt gebruiken, dan is honing een prima keuze. Niet omdat de suiker zelf anders is, maar omdat er in ieder geval heel gezonde voedingsstoffen in de honing zitten. Geraffineerde suiker bevat in ieder geval helemaal niets.
Tot slot…
De fabrikanten kunne prachtige verhalen en kreten op de verpakking zetten, maar stink er niet in. ALLE zoetstoffen worden door het lichaam beschouwd als suiker, waarna het lichaam hierop zal reageren. De ene zoetstof misschien wat heftiger dan de andere, maar het resultaat zal steeds hetzelfde zijn: Pieken in je bloedsuikerspiegel waarna er grote hoeveelheden insuline aangemaakt wordt.
Mijn raad: Ga in ieder geval minderen met suiker, en vervang dat beetje suiker wat je nog gebruikt door een minder ongezond product zoals honing. Dan heb je in ieder geval nog iets aan de natuurlijke voedingsstoffen die belangrijk voor je lichaam kunnen zijn.
TIP van Robert Jan:
Je wilt graag alle lichamelijke voordelen van honing ervaren? Dan is het belangrijk dat je de juiste soort in huis neemt! Dit is de beste honing >>
Hoi Jack
Ik lees nu al enige weken met plezier je artikelen. Op je laatste berichtje over honing vroeg ik me af of je stevia kent als natuurlijk product en wat je mening daarover is.
Met vriendelijke groet,
Linda
Hallo Linda,
Stevia is op zich een prima suikervervanger. Het grote probleem hierbij is de extreme zoetkracht. Het is in het dagelijks gebruik bijna niet te doseren. Daarom bieden fabrikanten de stevia vaak aan in een verdunde vorm. De pure stevia wordt dan weer verdund met bijvoorbeeld sorbitol, een kunstmatig zoetmiddel. Dat schiet dus niet op!
Als je Stevia koopt, zorg er dan voor dat het met een natuurlijk product gemengd is, an dan het liefst geen andere zoetstof.
Daarnaast ben ik nog steeds van mening dat honing het beste zoetmiddel is. Natuurlijk zit er ook suiker in honing, maar daarnaast ook nog heel veel andere goede voedingsstoffen. Het is kiezen uit twee kwaden, en dan scoort honing bij mij het beste.
Fijne avond,
Jack
Stevia heb ik ook gehad maar is zoals je al zei bijna niet te doseren.
Maar ik kreeg een tip palm suiker is ook een hele goede suiker vervanger je kunt het doseren net zoals gewone suiker. KAN JE OOK VOOR BAKKEN GEBRUIKEN. Mischien iets voor jullie.
Hallo allemaal, Ik ben zo een suikeradict,
Ik vind zoet gewoon lekker.Ik vind veel alternatieven die aangeraden worden helemaal niet lekker, het niet gebruiken van zoet is een heel lastige opgave voor veel mensen. Ik heb stevia [in een luchtige poedervorm] een tijdje geprobeerd, maar daar zit een raar bijsmaakje aan? ik ben dus op zoek naar een andere vervanger? kent iemand een goed alternatief en het liefst zonder een muffe geur of bijsmaak?
groet,
Hans
Als het om zoetvervangers gaat, is in mijn optiek honing de minst slechte oplossing....het is en blijft suiker, ook al is het natuurlijk, maar komt samen met heel veel andere (uitstekende) voedingsstoffen.
Hallo ik ben Britt,
Ik heb veel geleerd van de informatie van de honing.
Nu ik weet dat het van suiker is gemaakt ga ik het wel bij de biologische honing houden hoor!
Ik ben tien jaar en weet dat als ik groot ben ik het moet halen bij een speciale natuurwinkel.
Groeten Britt
Goedzo, Britt!
Let er wel op dat honing heel veel suiker bevat, dus wel met mate eten.
Maar aan de andere kant zitten er ook heel veel gezonde vitaminen en mineralen in.
Honing is eigenlijk de beste (of minst slechte) zoetstof die er is.
Ik lees veel goede berichten over erytritol.
Ik gebruik al jaren Langnese bloemenhonig. Ik dacht dat dat heel gezond was?
Is dat gezond bloemenhoning. Langnese is behoorlijk duur. Daarom dacht ik dat het goede vervanger is??
Grt. Silvana
Honing is op zich een hele goede vervanger voor suiker. Het blijft natuurlijk suiker, maar daarnaast zitten er nog heel veel goede voedingsstoffen in Honing.
Ook honing met mate eten.
Heb je niet een imker in de buurt, waar je pure honing kunt kopen?
Industriële honing, duur of goedkoop, bevat namelijk vaak toevoegingen waar je lichaam niets mee kan.
Soms wordt honing ook aangelengd met gewone suiker. Kwestie van kosten drukken...
Ik vind de benaming RAUWE HONING helemaal verkeerd! Echte pure honing komt altijd van een goede imker en wordt nooit bewerkt; honing is gewoon honing die uit de raten wordt geslingerd - punt. De namaaktroep uit het buitenland mag helemaal geen honing heten!! Echte honing is zuiver en heel gezond. We moeten alleen stoppen met al die gifstoffen (ook de zgn. onschadelijke neonicotinoiden!!!).
Ik snap niet waarom men zo moeilijk kan doen over natuurlijke suiker en dan heb ik het dus over niet geraffineerde suiker. Biologische honing, kokosbloesemsuiker, agave, moerbeien, of fruit. Met mate eten is geen enkel probleem juist het helemaal vermijden kan wel een probleem opleveren. En weten wat past met jou aandoening in jou dieet! Kijk naar onze basis baby in moedersbuik bestaat ook 80 procent uit fructose. Ik vind het belachelijk dat terwijl al zoveel echte natuurlijke suikervervangers zijn er nog zoetjes etc bij komen, hier gaat het toch echt om de economische winst en echt niet om de gezondheid.
Inderdaad met mate, dat is het toverwoord. Natuurlijke suikers zijn de beste alternatieven, mits met mate.
Goed artikel, alleen het volgende begrijp ik niet.
Maar biologische honing die zoveel kilometers af moet leggen om in Nederland verkocht te worden, wat blijft er dan over van het hele biologische aspect? Heel erg weinig!
Wordt er bedoeld dat de kwaliteit minder wordt door transport of dat de kwaliteit minder te controleren is?
Het milieuaspect voor transport staat er natuurlijk los van, dat is een ander vraagstuk maar ook dat is verhouding te verwaarlozen.
Het biologische aspect heeft alleen betrekking op het product zelf. Er wordt niet gekeken naar afstanden en transport.
Ben het met je eens dat dit niet ideaal is. Biologische honing die van ver moet komen.
Maar Nederland is te klein om 100% gegarandeerde biologische honing te produceren. Bijen kun je nu eenmaal niet sturen. Ze vliegen enkele kilometers rondom hun kast en vliegen naar alle bloemen, biologisch of niet.
Dag mensen, eigenlijk zocht ik wat aanvullende informatie om zelf een blog hierover te schrijven, maar kwam tot de ontdekking dat ik me deze keer de moeite kon besparen want jullie hebben gewoon een heel goed kloppend stuk geschreven waar ik bijna niets op aan te merken heb! Slechts 1 detail... De werkzame enzymen gaan stuk bij verwarming. Als je honing boven de 40graden brengt wordt het gewoon een heerlijke suiker zonder werkzame stoffen. Het kan nergens kwaad, maar de werking valt weg dan.
Verder een top stukje wat ik graag deel op mijn FB pagina van mijn imkerij.
Hoeveel honing mag je dan per dag gebruiken? Een theelepel b.v.?
Dat hangt af van hoeveel suikers je de rest van de dag nog neemt. Maar 1 of 2 theelepels honing lijkt me niks mis mee.