Voedingsadvies

Laatste Update: 4 april 2017

Geharde palmvetten: Waarom je deze producten niet moet eten!

transvettenIn veel van mijn artikelen heb ik al vaker gesproken over gezonde vetten en ongezonde vetten. De gezonde vetten zijn de (meervoudig) onverzadigde vetten, de verzadigde vetten (in grote hoeveelheden) zijn al een stuk minder gezond, deze moet je echt met mate eten en in combinatie met onverzadigde vetten.

De ronduit ongezonde vetten zijn de zogenaamde transvetten, deze moet je simpelweg niet eten. Echter, er zijn verschillende benamingen voor deze soort vetten en hoe dat nou precies zit ga je ontdekken in dit artikel!

Hieronder de inhoud van het artikel
1: Oppassen met de meeste soorten pindakaas
2: Beleidsregels in de VS al aangescherpt, Europa blijft achter
3: Wat zijn gehydrogeneerde vetten
4: Gezondheidsklachten gerelateerd aan transvetten
5: Hoeveel transvetten mag je per dag hebben?
6: Waar zitten deze kunstmatig bewerkte vetten in?
7: Tot slot + video

Oppassen met de meeste soorten pindakaas

Onlangs kreeg ik een interessante tip van een van de bezoekers van Optimale Gezondheid.

Het ging over artikel over pindakaas waarin ik al waarschuwde over de nadelige gevolgen voor je gezondheid van transvetten.

Een van de redenen waarom pindakaas wel in een gezond dieet paste en de andere pindakazen niet was omdat er dan GEEN gebruik wordt gemaakt van gehard palmvet.

Tot mijn grote verbazing blijkt dat de meest bekende variant ook al is overgestapt op het toevoegen van gehard palmvet.

Beleidsregels in de VS al aangescherpt, Europa blijft achter

n de Verenigde Staten en Canada heeft de overheid deze sluwe stap van de voedingsindustrie wel opgemerkt en heeft de overheid de voedingsproducenten in 2006 al gedwongen om de aanwezigheid van transvetzuren te vermelden op de etiketten. De reden was heel simpel, transvetzuren zijn onnatuurlijke ingrediënten die zeer slecht zijn voor de gezondheid.

Eind 2013 heeft de FDA  (Food and Drug Admisitration) een uitspraak gedaan over transvetten, en heeft deze gekwalificeerd als onveilig en ongezond. Dit maakt de weg vrij om ook voedselproducenten te dwingen om geen transvetten meer in hun producten te verwerken.

Wat zijn gehydrogeneerde vetten

Nu je weet dat die gehydrogeneerde vetten in ons voedsel verwerkt zit vraag je je natuurlijk af wat dit goedje nou eigenlijk is. Gehydrogeneerde vetten ontstaan wanneer plantaardige olie gehydrogeneerd wordt.

Hydrogeneren is een proces waarbij  onverzadigde bindingen door toevoeging van waterstofgas worden omgezet in verzadigde bindingen. Door deze kunstmatige ingreep worden de plantaardige vetten lang houdbaar gemaakt. Dit is zeg maar plantaardige vloeibare olie omzetten in vet, wat niet vloeibaar is maar vast.

Maar door deze bindingen van onverzadigd om te zetten in verzadigd ontstaan transvetten.

Dit transvet is een vorm van vet waar ons lichaam zich geen raad mee weet. Kort door de bocht bestaat ons lichaam voor een groot deel uit water en lipiden, een soort verzamelnaam voor alle vetten.

Onverzadigde en verzadigde vetten kunnen door het lichaam verwerkt worden, de onverzadigde vetten zijn zeg maar je goede cholesterol, de verzadigde vetten je slechte cholesterol.

Transvetten kun je dan maar het beste vergelijken met synthetische motorolie voor je auto, het is wel vet maar een menselijk lichaam kan er niks mee, het verlaagt je goede cholesterol, het verhoogt je slechte cholesterol en het blijft overal plakken waar je juist geen vetlaag wilt hebben.

Gezondheidsklachten gerelateerd aan transvetten

De lijst met aandoeningen als gevolg van een transvetrijk dieet is eindeloos. Er zijn talloze onderzoeken die aantonen dat deze gehydrogeneerde vetten aan de bron staan van allerlei vormen van hart- en vaatziekten. Om je een idee te geven welke lichaamsprocessen allemaal negatief beïnvloed worden door de inname van transvetten heb ik een lijst gemaakt met de grootste gevaren van transvetten.

Overgewicht

Ten eerste loop je een heel groot risico op overgewicht. Vet eten levert je per definitie meer energie dan je verbruikt, transvetten vormen daarop geen uitzondering. De gevlogen van overgewicht zijn onder andere een verhoogt risico op diabetes en kanker.

Hoog cholesterol

Doordat de transvetten niet goed door het lichaam kan worden opgenomen verstoren transvetten het hele lichaamsproces wat betreft de lipiden. Transvetten verminderen ook de opname van gezonde onverzadigde vetzuren. Het verlaagt je goede cholesterol en het verhoogt je slechte cholesterol.

Dichtslibben van je aderen

Andere hart- en vaatziekten die door transvetten gecreëerd worden zijn:

 • Verhoogde opbouw van plaques in je aderen, je aderen slibben dicht.
 • Verhoogde kans op dichtslibben van je kransslagaderen wat tot ernstige hartklachten leidt.
 • Door de opbouw van plaque krijg je last van hoge bloeddruk en neemt de kans op hartfalen drastisch toe.

Inflammatie

Een andere zeer zorgwekkende reactie in je lichaam is dat de ontstekingswaarden sterk toenemen door de transvetten. Chronische ontstekingen kunnen leiden tot Alzheimer, alvleesklierontsteking, schade aan de nieren en talloze aandoeningen aan je spijsvertering.

In een eerder artikel heb ik het uitgebreid gehad over de gevolgen van chronische ontstekingen, deze vind je hier.

Voortplanting

Het eten van transvetten heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van de spermacellen. Daarnaast is het ook nog eens zo dat als je tijdens de zwangerschap transvetten eet, dit nadelige gevlogen heeft voor de baby. Transvetten zorgen voor een groeiachterstand van de foetus, de baby weegt minder als hij/zij geboren wordt.

Gedrag

Er zijn zelfs onderzoeken waarin een link tussen  gedragsstoornissen  en de inname van transvetten wordt gelegd.  Hoe groter de inname van transvetten hoe groter de kans op agressie, irritatie en zelfs meer kans op alcoholisme!

Hoeveel transvetten mag je per dag hebben?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid transvetten is maximaal 1% van het aantal calorieën dat je binnenkrijgt. Let wel: dit is een maximum, dus minder dan dat is gezonder.

Een rekenvoorbeeld:

Als je 2000 calorieën per dag eet mag je dus maximaal 20 calorieën binnenkrijgen wat betreft transvetten. 1 gram transvet bevat bijna 10 calorieën.  De maximale hoeveelheid transvetten is dus 2 gram.

Het een en ander over onze inname van transvetten wordt in dit videofragment duidelijk uitgelegd:

Hieruit blijkt dat Nederland bovenaan staat op de lijst wat betreft de consumptie van transvetten, gemiddeld eet een Nederlander elke dag 4.3 gram transvet. Dat is dus 200% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Griekenland sluit de lijst met gemiddeld 1.4 gram per dag. Zo zie je dat het Mediterrane dieet ook wat betreft inname van transvetten een veel gezondere keuze is.

Waar zitten deze kunstmatig bewerkte vetten in?

De lijst met voedingsmiddelen waar deze vetten inzitten is eindeloos. Ga er maar van uit dat in zo’n beetje alle bewerkte voedingsmiddelen die lang houdbaar zijn transvetten zitten: koekjes, chips popcorn, appeltaart, snacks, pizza, pindakaas, snoep, margarine etc. etc.

Een hele handige site die de producten waar transvetten inzitten bijhoudt vind je hieronder:

http://www.fonteine.com/transvetlijst.html

Herken transvetten, lees het etiket.

Een hele goede indicatie of het product transvetten bevat is als er op het etiket staat:

 • Gehard palmvet
 • Gehydrogeneerde plantaardige olie
 • Geharde plantaardige olie
 • Geharde plantaardige vetten
 • Gehydrogeneerde plantaardige vetten
 • Transvetzuren
 • Transvetten

Tot slot…

Helaas heeft onze overheid tot nu toe niet voldoende druk weten te zetten op de voedingsfabrikanten. Het is nog niet verplicht om op het etiket te zetten dat een product transvetten bevat. Daarom adviseer ik om simpelweg geen vertrouwen te hebben in de voedingsindustrie en al die bewerkte voeding die ze je willen aansmeren lekker links te laten liggen.

Je kunt heel goed zonder. Sterker nog, je bent veel beter af zonder! Eet gewoon vers, het liefst biologisch, lekkere groente, fruit, nootjes, een lekker stukje kip of vis, volkoren- of speltbrood van de bakker en niet uit de supermarkt.

Op die manier voorkom je dat je toch nog transvetten eet zonder dat je er erg in hebt. Want dat vind ik nog het meest schandalige, dat het stiekem gebeurt..[/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp1314072

http://www.wsj.com/articles/SB10001424052702303309504579183652200663132

http://ajcn.nutrition.org/content/79/4/606.short

http://jn.nutrition.org/content/135/3/562.short

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0032175[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. LS,

  Kunnen de eenmaal ingenomen harde vetten het lichaam alsnog verlaten. Wat, buiten bewegen en sporten, kan daarbij helpen?

  Gr Dave

  1. Opgeslagen vetten in je lichaam, en daarbij maakt het niet uit welke soort vet dit is, kan maar op één manier het lichaam verlaten: Door het te verbranden.
   Dit betekent dus onvermijdelijk veel sporten en bewegen!

   Succes,
   Jack

 2. In heel veel producten, ook in de biologische en in biologisch brood ook zit palmolie of palmvet. Ook in de bio-winkels zijn bijv. bijna geen koekjes te vinden zonder palmolie, zelfs roomboterstroopwafels!
  Door een medewerkster van zo'n winkel werd gezegd dat dit echter wel gezond palmvet is. Kan dat?
  Hoe kan je weten of iets transvet is?

  1. Hoi Elsemieke,

   Die mevrouw van de winkel moet even bijgeschoold worden, want palmolie kun je echt niet scharen onder de noemer 'gezond'. Palmolie bevat méér verzadigde vetten dan onverzadigde vetten, en in mijn lijstje dus per definitie niet gezond. Helaas zit het in de meeste industriële producten omdat het zo goedkoop is.

   Fijn weekend!

   1. TOch wordt er bijv. ook potten palmvet verkocht in de biologische winkels. Hoe kan dat? Er staat soms bij dat dat heel gezond is!

    1. Palmvet is en blijft niet de beste keuze. Als een product biologisch is, hoeft het nog niet goed voor de gezondheid te zijn. Er bestaat bijvoorbeeld ook biologische tabak om te roken....Niet goed voor je gezondheid.

 3. Hallo Jack,

  weet jij ook in welke pindakaas géén transvetten zitten?

  Ik gebruik ook wel eens tahin op brood [zuurdesem] maar dat vind ik lang niet zo lekker als gewone pindakaas.

  groeten
  José

  1. AH en Jumbo verkopen pindakaas waar 100% pinda in ziten niks anders als je het etiket kan geloven tenminste!

 4. Ben hier inderdaad terechtgekomen nadat ik geen pindakaas kon vinden zonder palmvet. Nog niet eens omdat het ongezond is, maar vanwege de ecologische impact van palmvet (olie) productie. Het is absurd dat het overal in zit. Het zijn de grote bedrijven die op aarde bepalen wie wat doet en wie wat eet! Uiteindelijk biologische pindakaas gevonden die alleen pindas en pindaolie bevat..... wel wat droger, maar dat los ik op met sambal ....... nu maar eens kijken wat daar allemaal in zit 😉

  1. Voor wat betreft de sambal: Ga naar een toko bij jou in de buurt. Vaak maken die mensen hun sambal zelf. Dus zonder vervelende toevoegingen en twee keer zo lekker!

 5. Volgens Rineke Dijkinga zijn de vetten uit biologisch rode palmolie heel gezond. Dit bevat veel vit E en wel alle 8 vormen hiervan. Je hebt ook verzadigde vetten nodig evenveel als onverzadigd. Roomboter (wel bio natuurlijk), kokosolie en rode palmolie zijn gezonde verzadigde vetten.Zeker als je vetten gaat verwarmen om iets in te bakken kun je het beste verzadigd vet hiervoor gebruiken want dit zijn stabiele vetten die niet veranderen in transvetten. Iets bakken in zonnebloemolie wat juist heel veel gedaan wordt, is niet zo gezond, hier ontstaan juist heel veel transvetten.
  Ik heb heel lang gezocht naar hoe het zit met dit vet-verhaal en dit is wat ik er uit gehaald heb. Ik ben benieuwd of jij hier nog een andere kijk op hebt.

  1. Helemaal eens! Verzadigde vetten, onbehandeld uiteraard... Je hersens draaien op verzadigd vet, heb ik weleens begrepen... Sla nu eens niet allemaal door naar de andere kant...wissel het af van onbewerkte kokosolie, koude, extra vierge olijfolie, ghee en zuivere visolie... Dan blijf je mijns inziens in balans...met alleen onverzadigde vetten kom je er ook niet...

 6. Als chef ontdekte ik al lang geleden dat van een bepaald soort margarine de smaak veranderde, bovendien veranderde het bakgedrag.
  Allengs bleek dat het inmiddels voor mij bekende smaakje van palmvet overal te proeven is, maar dan ook overal hè. Een vriend van me die in de industrie van Unilever werkzaam is wist mij te verzekeren dat het werkelijk overal aan wordt toegevoegd. Vorige week heb ik in 'het schap' van de Jumbo naar een bak-of smeer product gezocht zonder sneeky toevoegingen, vergeefs, het zit overal in. Aangezien ik beroepshalve erg smaakgericht ben valt het mij wellicht meer op. Jammer voor mij dan. Toen ik onlangs een glaasje koele halfvolle melk voor mezelf inschonk schrok ik bijna van de onverwacht zuivere smaak, toen proefde ik weer eens wat zuivere zuivel is. Dit in tegenstelling tot vrijwel alle kant en klare kleine en grote toetjes en puddinkje, je proeft het. In mijn groeiende ergernis is het mij opgevallen dat ik zelfs de palmvet bij mijzelf begin te ruiken. Nog iets wat ik mij bedacht, ja het klinkt onbegrijpelijk en te gek voor woorden, maar, laat er niemand nog een 'wind' tegenwoordig, ik denk het wel, maar durf te stellen deze mogelijk door het palmvet gedimd wordt. Ik zoek nog gewone zeep zonder palmvet, ik wil frituurvet zonder palmvet, de frieten smaken niet meer zo begeerlijk als 20 jaar geleden. Ik wil gewoon geen palmvet. Dit moet zo snel mogelijk afgelopen zijn, we mogen ons best druk maken over onze gezondheid op lange termijn.

  1. Helemaal met je eens, Chef. Ook mijn zoektocht naar producten zonder palmvet is op een fiasco uitgelopen.
   Helaas wordt het nog steeds verkocht, omdat het goedkoop is. En zolang het verkocht wordt, zal de industrie hier niets aan veranderen.
   En zolang de industrie niets verandert, zal het nog steeds verkocht worden.
   Een vicieuze cirkel waar we, ben ik bang, nooit meer uitkomen. Dit is de hedendaagse consumptiemaatschappij: goedkoop en snel....en de gezondheid komt pas veel later...

 7. Wat kunnen wij nog voor Gezonde Produkten, (dus zonder Palmvet)?
  Te gek voor worden dat de industrie dit ons aandoet om hun zaken te vullen.
  Money, Money, Money!!!
  Simpelweg Schandalig!!@

 8. Als het om gezondheid gaat. Zou ik kip, vis of welk dier dan ook niet aanraden te eten. Zit ook transvetten in. Zuivel is daarom ook niet aan te raden.
  Lekker de noten, zaden, groente, granen en fruitttt consumeren. En zoveel mogelijk zelf fabriceren. Heel verzadigend!
  Mooi om te zien verder dat het echt noodzakelijk is om te stoppen met palmolie! Al niet voor het milieu!

 9. Gewoon verbieden alle bewerkte voeding wat voor de gezondheids factor alle kwalen die hier uit voortvloeien op de lange termijn ook de gevolgen niet meer betaalbaar worden er zijn al zoveel mensen ziek!

 10. Het is gewoonweg een groot schandaal dat palmvetten en palmolie nog in onze voeding verwerkt worden.
  Mijn vrouw en ik zijn zeer alert bij het inkopen van onze etenswaren en lezen wat er op de etiketten staat.
  Als er al palmolie of palmvet op staat, zetten we het product gelijk terug in de schappen.

  Niet alleen omdat deze vetten er in zitten maar ook om het feit dat er hele oerwouden worden gekapt om er dan palmen te planten.
  Dit om aan de steeds groter wordende vraag naar palmvetten te voldoen.
  De Nederlandse media besteedt daar weinig of geen aandacht aan, maar kijk eens naar de Duitse zenders. Wekelijks zenden zij documentaires uit over
  wat de voedselindustrie allemaal doet, waar wij geen weet van hebben.
  Het wordt tijd dat de VWA daar eens aandacht aan besteedt. In plaats van hun kostbare tijd ( en ons belastinggeld ) te verkwanselen aan het rookverbod in de horeca gelegenheden.
  Ook ik weet dat roken niet goed is voor de gezondheid, maar wat de voedselindustrie op ons bordje legt is net zo slecht en misschien nog slechter voor ons en onze natuur.
  Om enkele voorbeelden te noemen;
  Wij smeren al jaren geen margarine o.i.d. op ons brood. Wij gebruiken uitsluitend echte roomboter.
  Wij eten graag een frietje. Maar niet gebakken in plantaardige en vloeibare vetten. Rotzooi !! Wij bakken uitsluitend in rundervet. (Veel lekkerder)
  Brood halen we niet meer in de supermarkt. Wij bakken het zelf. Zal niet goedkoper zijn, maar wel gezonder en veel lekkerder.
  Ook wordt het tijd dat onze regering zich eens buigt over wat de voedselindustrie ons allemaal voorschotelt.
  Ik wil maar gezegd hebben

 11. Ik maak gewoon zelf mijn notenpasta's. Moet je wel een goede keukenmachine hebben heb ik gemerkt. Kun je ook lekkere combinaties mee maken. Ik vind ze lekkerder en je weet wat erin zit.

  1. Helemaal mee eens, Miranda. Met name de zelfgemaakte 'Nutella' is bij mij favoriet!

 12. Bron voedingscentrum: Bij het volledig harden van onverzadigd vet ontstaan geen transvetzuren. Pindakaas bevat volledig gehard palmvet en bevat dus geen transvetzuren. Neemt wat mij betreft niet weg dat je beter 100% pindakaas kan eten.
  https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/transvet.aspx

  en nog een leuk weetje uit hetzelfde artikel:
  Nu industriële transvetzuren grotendeels zijn verwijderd uit de Nederlandse voeding, leveren dierlijke transvetzuren de grootste bijdrage aan de totale hoeveelheid transvetzuren in voeding. 34% van de totale transvetzuren komt uit zuivel en 15% uit vlees. Halfvolle en magere melk bevatten geen transvet en staan in de Schijf van Vijf.

  1. Hallo Jaap,

   Dat is inderdaad een goede vraag waar ik zelf het antwoord ook niet op weet. In veel gevallen heeft het te maken met kosten en gemak. Gelukkig worden de regels wel steeds strenger en komen er ook steeds meer producten op de markt zonder deze vetten.

   Groetjes, Rozemarijn (Team OptimaleGezondheid)

 13. Bedankt voor dit artikel. Toch is mij nog iets niet helemaal duidelijk. In het rekenvoorbeeld wordt o.a. gezegd: "De maximale hoeveelheid transvetten is dus 2 gram. (per 2000 Kcal)."

  Maar wanneer er op een verpakking bij de voedingswaarden aan Vet: 0,4 gram staan, en bij daarvan verzadigd: 0,2 gram.
  Dan kan ik er toch in principe vanuit gaan dat dit product veilig is om te gebruiken, of staan deze vetten alsnog los van de transvetten die dan ook gebruikt zijn?
  Op deze betreffende verpakking staat wel Palmvet en Rundervet. Deze wil ik uiteraard het liefst vermijden, maar dat is helaas haast niet mogelijk.

  1. Hallo Henriette,

   Verzadigd vet is gelukkig niet hetzelfde als transvetten. Volgens de Nederlandse wetten mogen er geen transvetten op een voedingswaardetabel genoemd worden, waarom dat zo is weet ik echter ook niet. Wel mogen producenten in hun producten niet meer dan 2 gram transvet per 100 g totaal vet hebben, dus zijn vrijwel alle producten veilig om te consumeren. Het beste wat je kan doen om transvetten te vermijden is om zo min mogelijk producten te consumeren die rundervet en palmvet bevatten.

   Omdat dat niet altijd mogelijk is, zal je wel een klein beetje binnenkrijgen, maar verklein je de hoeveelheid wel. Daarnaast komen er steeds meer producten op de markt die zonder palmvet gemaakt worden.

   Groetjes, Rozemarijn (Team OptimaleGezondheid)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share