Cholesterol

Laatste Update: 26 april 2017

Honing werkt om te hoog cholesterol te verlagen

Goed nieuws voor mensen die zichzelf identificeren als zoetekauw. Suiker is namelijk ontzettend ongezond voor je als je een te hoog cholesterol hebt. Daardoor is het logisch om te denken dat honing per definitie ook ongezond is als je last hebt van een te hoog cholesterol. Gelukkig is er een grote maar bij het effect van honing op je cholesterolgehalte in het bloed.

Als je niet te veel honing neemt, kan honing namelijk zelfs helpen om je cholesterolgehalte juist te verlagen.

De effecten van honing op cholesterolwaarden en lipiden wordt op het moment vooral getest bij ratten, maar de resultaten zijn veelbelovend. Inmiddels zijn er ook 2 onderzoeken gedaan naar het effect van honing op mensen met cholesterolproblemen.

Uit onderzoek blijkt dat honing het LDL-cholesterol verlaagt en het HDL-cholesterol iets verhoogt.

Ook de totale cholesterolwaarden kunnen door honing verlaagd worden. Dit doet natuurlijke honing beter dan kunstmatige honing.

Bewerkte honing is nog steeds gezond voor het verlagen van LDL-cholesterol, maar dit effect is veel groter en beter bij onbewerkte honing.

Als je 15 dagen achter elkaar honing eet kan dit je cholesterolwaarden met 7 procent laten dalen.

Welke honing moet ik nemen om mijn cholesterol te verlagen?

Om je cholesterol met honing te verlagen is het belangrijk dat je gebruikmaakt van onbewerkte honing. Deze kun je vaak kopen bij een lokale imker of bij tuinders die gebruikmaken van bijen. Wijngaarden kunnen soms honing maken als extra bijverdienste en ook plaatsen waar fruit verbouwd wordt zijn plekken waar bijen nodig zijn.

In plaats van de honing te verkopen aan een fabrikant die de honing bewerkt voor de supermarkt kiezen sommige plantage houders ervoor om zelf onbewerkte honing te maken en te verkopen.

Op de markt kun je dit soort mensen vaak vinden met een kraam vol honing en jam.

Hoeveel honing mag ik nemen om mijn cholesterol te verlagen?

Na 15 dagen honing eten kan je cholesterol dus al met 7 procent dalen, maar dat gaat niet gebeuren als je elke dag een pot honing op eet.

Ook met onbewerkte honing geldt dat eten met mate gezond is.

In het onderzoek kregen deelnemers een glas water van 250 milliliter met 75 gram honing.  In een ander onderzoek kregen deelnemers dagelijks 70 gram honing en verlaagden ze daarmee hun cholesterol met 3 procent, waarschijnlijk ging dit om bewerkte honing.

Als je nagaat dat 12 gram honing 1 eetlepel honing is gaat dit om ongeveer 6 eetlepels. Goed nieuws voor mensen die van zoet houden.

Waarom werkt honing om cholesterol te verlagen?

Honing heeft een ontstekingsremmende werking. Honing verlaagt de ontstekingen direct. Dit komt onder andere doordat het antibacterieel kan werken, een belangrijke reden waarom het ook aan crèmes wordt toegevoegd.

Hierdoor hoeft je immuunsysteem minder aandacht te besteden aan schadelijke bacteriën en heeft het meer ruimte over voor het vechten tegen andere ziekmakers, waardoor jawel… je ontstekingswaarden lager zijn.

Honing is ook een ingrediënt dat minder invloed heeft op de bloedsuiker dan geraffineerde suikers. Dit heeft als indirect voordeel dat ontstekingswaarden in het lichaam lager blijven.

Deze zoetigheid zorgt er dus direct en indirect door dat je ontstekingswaarden laag blijven. Dit heeft als voordeel dat de aderwanden minder snel beschadigd raken.

Die beschadigingen zorgen er normaalgesproken voor dat LDL-cholesterol blijft plakken met alle nare gevolgen van dien, namelijk:

 • Vernauwing van de aderen
 • Groter risico op aderverkalking
 • Groter risico op beroertes
 • Groter risico op hartfalen
 • Groter risico op een longembolie
 • Groter risico op een bloedprop

Doordat honing de bloedsuikerwaarden minder laat stijgen, stijgt het risico op al deze aandoeningen ook minder.

Het onderzoek laat ook zien dat natuurlijke honing ervoor zorgt dat het LDL-cholesterol verlaagd wordt. Hierdoor is er ook minder LDL-cholesterol dat voor obstructies in de aderen kan zorgen.

Bij natuurlijke honing, en dus niet de geraffineerde honing, wordt het HDL-cholesterol ook ietsje verhoogd. Een hoger HDL-cholesterol is erg belangrijk om je aderen op te ruimen van het LDL-cholesterol.

HDL-cholesterol zijn namelijk cholesteroldeeltjes die door het bloed reizen en dan de LDL-cholesteroldeeltjes die lekker hangen bij bloedbeschadigingen in zich opnemen. Hierdoor worden je aderen goed schoongemaakt.

Daarom is een goede verhouding HDL-cholesterol en LDL-cholesterol ook ontzettend belangrijk voor het verlagen van je algehele cholesterol.

Daarbij zit er in honing niet alleen suiker, want ja daarom is het zoet, er zitten ook mineralen en vitaminen in die je niet vindt in geraffineerde suiker.

In suiker zit bijvoorbeeld totaal geen vitaminen. In honing vind je al kleine hoeveelheden vitamine C, vitamine B6 en vitamine B3.

Daarbij zit er in honing meer mineralen dan in witte suiker, zoals kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.

Is alleen honing toevoegen aan mijn dieet voldoende om cholesterol te verlagen?

Helaas, nee.

Als je dacht dat je hiermee een makkelijke quick fix gevonden hebt voor je cholesterolprobleem en je alleen de geraffineerde suiker hoeft te vervangen voor natuurlijke honing heb je het mis.

Een te hoog cholesterol kan namelijk door meerdere factoren veroorzaakt worden en daarom zijn er ook meerdere manieren en een opstapeling van levensstijlveranderingen nodig om je cholesterol op natuurlijke wijze te verlagen, vooral als je dit zo snel mogelijk wilt doen.

De volgende zaken hebben invloed op het ontwikkelen van een te hoog cholesterol.

 • Weinig beweging
 • Overgewicht
 • Diabetes
 • Eten van te veel vette voeding
 • Eten van te suikerrijke voeding

Zoals je ziet zijn andere ziekten, beweging en het dieet dat je hebt van belang in het ontstaan en dus ook het voorkomen van een te hoog cholesterol.

Als je een te hoog cholesterol hebt moet je dus eigenlijk je voedingspatroon en bewegingspatroon aanpassen als dat op het moment ongezond is. Als je bijvoorbeeld minder dan 30 minuten per dag beweegt is het niet verstandig om honing te gebruiken om je cholesterol te verlagen.

In honing zit immers wel suiker en dat wordt dan wel opgeslagen als vet. Je moet het dus wel verbranden.

Ook als je overgewicht hebt kan honing net even het verkeerde middel zijn om je cholesterol te verlagen.

Je kunt natuurlijk wel altijd suiker vervangen met honing omdat het gewoon de gezondere zoetstof is.

Stevia is ook een ontzettend goede vervanger van suiker, al helemaal als je ook last hebt van diabetes.

Naast het toevoegen van honing aan je dieet is het ook belangrijk om vet te laten staan en om juist andere suikerrijke voeding ook te laten staan. In plaats daarvan is het verstandig om juist meer vezels te eten en meer gebruik te maken van groente en vis.

Als je overgewicht hebt is het ook belangrijk om af te vallen om je cholesterolniveau te verlagen.

Recepten met honing

Om je te helpen honing op een gezonde manier te gebruiken om je cholesterol te verlagen heb ik nog een aantal recepten voor je bedacht om honing op een gezonde manier toe te voegen aan je dieet.

Let op! Als je diabetes hebt kun je honing en andere suikers het beste laten staan.

Stevia is dan de beste optie om voeding en drinken zoeter te maken.

Yoghurt met peer en honing

Als ontbijt of lunch is dit een geweldig recept dat op meerdere manieren goed is voor je gezondheid. Yoghurt is namelijk goed voor je darmflora door de probiotische werking die het heeft.

De peer is ook erg gezond voor het verlagen van je cholesterol en wel op 2 manieren. In de eerste plaats zitten er in de peer veel vezels. De onoplosbare vezels in deze peer hechten zich in de darmen al aan LDL-cholesterol die in je voeding kan zitten. Hierdoor neemt het lichaam deze cholesterol niet in zich op en verlaat dit cholesterol je lichaam weer via de stoelgang.

De tweede manier waarop de peer goed is om je cholesterol te verlagen is omdat de oplosbare vezels ervoor zorgen dat de suiker uit de honing minder snel in je lichaam komt. Hierdoor blijft je bloedsuiker spiegel nog gelijkmatiger en lager dan zonder de vezels uit de peer. Dit heeft weer als voordeel dat je minder last hebt van een hoge ontstekingswaarden.

De honing in dit recept is erg handig om de zure smaak van yoghurt iets zoeter te maken. Op deze manier heb je een heerlijk ontbijt of lunch, met alleen maar gezondheidsvoordelen.

Ingrediënten:

 • (biologische) yoghurt
 • Peer
 • 1 lepeltje honing

Bereiding:

Doe de yoghurt in een kom of schaaltje. Was de peer en snijd hem in stukken, verwijder dan ook het klokhuis als dat aanwezig is. Doe de stukjes bij de yoghurt. Pak een lepeltje en doe daar de natuurlijke onbewerkte honing op en roer het geheel met dat lepeltje vervolgens door elkaar. Eet smakelijk!

Speltbrood met avocado, zalm en honing

Speltbrood is gemaakt van een ontzettend gezonde broodsoort doordat er veel vezels in zitten en andere belangrijke mineralen en vitaminen. Dit brood is ook uitermate geschikt om te beleggen met fruit, zoals avocado.

De avocado is ook een gezonde vrucht door de vezels die erin zitten en door de belangrijke antioxidanten, zoals vitamine E. Deze hebben ook een belangrijke rol in het gezond houden van het cardiovasculaire systeem.

Zalm is een heerlijke vis die vol omega 3 zit wat belangrijk is voor het verlagen van je cholesterol. Dit komt omdat het de verhouding van het HDL-cholesterol en LDL-cholesterol verbetert.

Dit geheel kun je zoeter maken en nog gezonder door er wat honing aan toe te voegen.

Ingrediënten:

 • Speltbrood
 • Avocado
 • Zalm
 • Honing

Bereiding:

Pak een plak speltbrood. Als je het lekker vindt kun je hem ook eerst in de broodrooster wat knapperiger maken, maar dat hoeft niet. Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit. Als de avocado zacht is kun je het groene vrucht als boter op je plak speltbrood smeren. Als dat niet kan moet je de schil verwijderen en snijd je de avocado in schijfjes die je op het speltbrood legt. Pak een plakje gerookte zalm en leg die op het speltbrood met avocado. Pak een lepel en doe daar de honing op, giet de honing op de boterham. Smeer het eventueel uit met een mes en eet smakelijk!

Glas water met honing

Om het helemaal correct te doen kun je natuurlijk het beste dezelfde methode volgen als de onderzoekers. Het drinken van een glas water heeft het voordeel dat je de honing makkelijk kunt doorslikken en het hydrateert je lichaam. Het hydrateren van je lichaam is erg belangrijk voor het goed functioneren van het lichaam. De honing is natuurlijk gezond voor het verlagen van je cholesterol.

Ingrediënten:

 • Glas water (250 ml)
 • Eetlepel honing

Bereiding:

Pak een glas water van 250 milliliter en voeg je daar een lepel honing aan toe. Roer het goed door elkaar en drink hiervan dagelijks 1 glas.

Tot slot…

Dat honing je cholesterol verlaagt is goed nieuws, maar let op als je ook last hebt van diabetes. In dat geval is deze methode niet de manier om je cholesterol te verlagen.

Onbewerkte honing heeft als voordeel ten opzichte van bewerkte honing dat het je LDL-cholesterol meer verlaagt en het is de enige vorm van honing die ook je HDL-cholesterol iets verhoogt. Daarbij heeft honing een ontstekingsremmende werking waardoor ook indirect het LDL-cholesterolprobleem wordt aangepakt.

Onbewerkte honing kun je in de supermarkt kopen, maar het is natuurlijk leuker en meer gegarandeerd als je het bij een imker of tuinder koopt die zijn eigen honing maakt.

Honing is niet een manier die in zijn eentje voldoet om je cholesterol snel te verlagen er zijn ook andere manieren die nog effectiever zijn om je cholesterol te verlagen dan het toevoegen van honing aan je dieet. Combineer dit daarom met een gezond, vezelrijk, suikerarm en vetarm dieet en een levensstijl waarbij je minimaal 30 minuten per dag beweegt.

Heb je meer hulp nodig voor het verlagen van je cholesterol? Download dan dit gratis e-book vol met tips om je cholesterol op natuurlijke wijze te verlagen. 95 procent van de lezers is super blij met al deze tips:

Klik hier om het ebook 29 Cholesterol Verlagers GRATIS te downloaden!

Bronnen:

http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/109662004322984789

Maten & Gewichten

http://www.livestrong.com/article/40719-effect-honey-cholesterol/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share