Huidverzorging

Laatste Update: 30 juli 2014

Huidirritatie door de zon: Warmte-uitslag of Zonneallergie?

Het is weer volop zomer. We gaan lekker met vakantie en zoeken vaak de warmte op. Sommige jaren is dat in ons eigen kikkerlandje, maar regelmatig laat de zon het in Nederland afweten en wijken we uit naar Zuid-Frankrijk, Spanje of een ander warm land. Lekker de zon op je blote lijf, lekker bruin worden.

De zon is erg belangrijk voor ons. Nee, niet om bruin te worden, maar meer om de voordelen voor de gezondheid. Denk maar eens aan de aanmaak van Vitamine D: Een reactie die plaatsvind onder invloed van licht en zon. Blootstelling aan de zon heeft ook een effect op ons welzijn. Je krijgt een gelukkig gevoel, een gevoel van welbehagen, door de blootstelling aan de zon. Bij sommige mensen wordt met succes een lichttherapie toegepast in het geval van een (winter)depressie.

Ook heeft UV-straling de eigenschap om ontstekingen in en op de huid af te remmen. Het is om die reden dat mensen met bijvoorbeeld Psoriasis of eczeem vaak een lichttherapie voorgeschreven krijgen, waarmee ze blootgesteld worden aan UV-straling. (A en/of B).

Maar aan de andere kant is de zon ook onze vijand. Té veel zon kan erg schadelijk zijn voor de huid en zelfs huidkanker veroorzaken.

Zoals met alles in het leven: geniet van de zon, maar met mate!

Ultraviolette Straling

De straling van de zon bestaat uit verschillende UV-stralingen. We noemen deze UV-A, UV-B en UV-C. Dit zijn ultraviolette stralingen die, afhankelijk van de golflengte en de intensiteit, een effect hebben op je huid. Laten we even snel kijken wat de verschillende UV-stralen doen met je huid:

UV-A

De straling heeft een hele lange frequentie en bereikt heel gemakkelijk de aarde. Het is een vorm die de minste schade aanricht aan de huid, maar toch erg vervelend kan zijn als je huid er té veel mee geconfronteerd wordt.

UV-B

Ultraviolette B wordt voor het overgrote deel tegengehouden door de dampkring, de ozonlaag en de wolken. Maar op een wolkeloze dag bereikt toch nog een groot deel het aardoppervlak. Deze vorm van UV-straling is de grootste oorzaak voor het ontstaan van huidkanker en verbranding van de huid. UV-B dringt vrij diep door in de huid, en zorgt voor de roodheid die je ziet na verbranding van de huid. Deze roodheid verandert later in een bruin kleurtje.

UV-C

Deze frequentie van UV-straling is de meest krachtige van de drie. Zouden we hieraan blootgesteld worden, dan heeft dit hele grote gevolgen. Gelukkig bereikt deze frequentie UV het aardoppervlakte niet.

Op het moment dat je té lang in de zon ligt, kan dit op de korte termijn voor veel verschillende ongemakken zorgen. Denk hierbij maar eens aan sneeuwblindheid, een verdikking van de huid, pigmentvlekken, het verbranden van je huid en een remmend effect op je immuunsysteem.

Dit laatste is een minder bekend effect, maar wel erg belangrijk. Door deze rem op je immuunsysteem krijgen slapende infecties plotseling de kans om de kop op te steken. Een voorbeeld hiervan is het krijgen van een koortslip na dat je in de zon hebt gelegen. Dit is een duidelijk, indirect, gevolg van de té hoge blootstelling aan de zon. Allemaal vervelende ongemakken, maar niet direct schadelijk. De gevolgen voor de langere termijn kunnen veel ernstiger zijn. Huidkanker is daar het meest bekende voorbeeld van. Maar ook huidveroudering is een onvermijdelijk verschijnsel.

De huid verliest haar elastische vermogen en zal, in extreme gevallen, aanvoelen als een soort leer: Bruin, maar zonder elasticiteit en met veel rimpels. Dit komt omdat de UV-straling de elastine in je huid afbreekt. Elastine wordt door je huid aangemaakt om de soepelheid te behouden. De productie hiervan wordt steeds minder naarmate je ouder wordt. En als de zon dan ook nog eens de laatste elastine vernietigd, kun je je voorstellen dat de huid veel sneller ouder wordt dan normaal het geval zou zijn geweest.

Ok, nu even genoeg over de voor- en nadelen van de zon. In dit artikel wil ik even verder ingaan op twee veelvoorkomende, en heel erg lastige aandoeningen als gevolg van de zon: Warmte-uitslag en Zonneallergie. Twee soorten huidirritaties die heel erg veel op elkaar lijken, maar er zijn toch een aantal duidelijke verschillen. Lees snel even verder!

Warmte-uitslag

Deze vorm van huidirritatie is niet direct verbonden aan zonnestraling, maar meer aan de warmte die de zon genereert. Een hele vervelende aandoening die met name in de zomerperiode veel voorkomt, met name bij mensen met overgewicht (huidplooien), baby’s en kleine kinderen, en natuurlijk ook bij volwassenen.

Als er sprake is van warmte-uitslag, dan zijn de zweetklieren niet meer capabel om al het geproduceerde zweet op tijd weg te werken. Dit kan voorkomen bij mensen die bijvoorbeeld strakke kleding dragen. De strakke kleding blokkeren de zweetklieren. Maar de grootste oorzaak moet je zoeken in de huidplooien. Denk maar eens aan de huidplooien in de buik, onder de borsten, en tussen de billen. Het zweet kan de zweetklieren niet verlaten omdat de verdamping van het zweet gehinderd wordt. De huid kan hierdoor heel erg gaan irriteren, met name door het hoge zoutgehalte in het zweet.

Symptomen van warmte-uitslag

De warmte-uitslag kan zich op verschillende manieren uitten. De meest voorkomende is de vorming van wit-gele of rood-roze bultjes op de betreffende plekken. Deze worden veroorzaakt door de verstopping van de zweetklieren, en lijken wel een beetje op kippenvel. Door het vele zout gaat de huid irriteren en gaat jeuken. Als je aan de jeuk toe gaat geven, dus gaat krabben, kunnen er heel vervelende ontstekingen ontstaan.

Op sommige plaatsen op het lichaam kunnen er ook roze of rode verdikkingen ontstaan. Deze kunnen zich voordoen op het hele lichaam als de warmte-uitslag te lang duurt. Ook deze plekken kunnen enorm jeuken.

Verzorging van warmte-uitslag

In de meeste gevallen gaat de warmte-uitslag vanzelf weer over als je een minder warme omgeving hebt opgezocht. De plekken op je huid die jeuken en irritatie vertonen, kun je proberen om heel voorzichtig te wassen met zeep, het liefst mild zonder aroma of iets dergelijks. Doe dit heel voorzichtig en wrijf niet te veel. Hierdoor kan de huid nog meer gaan irriteren. Doe dit meerdere keren per dag, en droog het af, met een zachte handdoek, door te deppen, en beslist niet door te wrijven!

Huisarts raadplegen?

Op het moment dat de uitslag na een paar dagen niet minder wordt, of dat er na een week nog steeds uitslag aanwezig, kan er een bacteriële infectie bij betrokken zijn. Waarschuw dan de huisarts. Je moet de huisarts ook waarschuwen als er een combinatie is van warmte-uitslag met koorts, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, of overgeven.

Zonneallergie

Hoewel in veel gevallen een zonneallergie dezelfde symptomen heeft als een warmte-uitslag, ligt de oorzaak en de behandeling duidelijk anders. Bij een zonneallergie is er sprake van een overgevoeligheid voor ultraviolet licht. Dit wordt meestal veroorzaakt door een immunologische reactie die afwijkend is. Ik heb al eerder gezegd dat een blootstelling aan zonlicht een verminderde functie van het immuunsysteem veroorzaakt, tenminste in normale gevallen. Bij een zonneallergie is het tegenovergestelde het geval. Bij blootstelling aan zonlicht wordt het immuunsysteem juist heel erg actief en kan geen onderscheid meer maken tussen ziekmakende cellen en gezonde cellen. Het gevolg is dat je lichaam zichzelf aan gaat vallen, met alle gevolgen van dien.

Symptomen van zonneallergie

De symptomen die bij zonneallergie horen, treden van na 1 of 2 dagen op, vanaf het moment dat het betreffende deel van de huid aan de zon blootgesteld is. In veel gevallen is dit de nek, het gezicht, de ellebogen en/of de onderbenen. Het gezicht blijft vaak buiten schot, omdat deze gewend is aan de zon. Deze is zelden tot nooit bedekt.

De symptomen waar je bij zonneallergie mee te maken kunt krijgen zijn de volgende:

 • Zwelling van de huid
 • Een schilferige huid
 • Hele kleine blaartjes die jeuken
 • Een rode huiduitslag, die erg pijnlijk kan zijn.


Als je na het constateren van deze symptomen uit de zon blijft, zal dit binnen 7 a 10 dagen weer genezen. Je houdt er verder niets aan over. Maar een volgende blootstelling aan de zon zal dezelfde reactie opleveren. Het is niet uitgesloten dat de symptomen zich zullen uitbreiden naar overige delen van het lichaam.

Behandeling van zonneallergie

Voor zonneallergie zijn er verschillende soorten behandeling mogelijk. Natuurlijk kun je de zon zo veel mogelijk vermijden, en altijd goed gekleed de deur uit gaan. Maar dit is in de praktijk heel erg lastig. Mocht je hier toch aan gebonden zijn, draag dan UV-werende kleding, draag altijd een hoed en gebruik een zonnebrandcrème met een hele hoge beschermingsfactor. Een andere oplossing is gewenning.

Door middel van een lichttherapie kun je steeds vaker blootgesteld worden aan een grotere hoeveelheid straling. Deze gewenning kan de allergie voor het grootste deel oplossen. Dit werkt hetzelfde als gedurende de zomermaanden. Als de zomer vordert, treden er steeds minder verschijnselen op. Alleen duurt deze laatste oplossing wat langer.

Huisarts raadplegen?

Bij een zonneallergie is het altijd raadzaam om de huisarts te waarschuwen. Met de huisarts kun je overleggen of een lichttherapie noodzakelijk is.

Tot slot…

De symptomen van warmte-uitslag en een zonneallergie lijken in sommige opzichten heel erg op elkaar. Het grote verschil is het feit dat de warmte-uitslag vaak in huidplooien voorkomt, en irritatie kan opleveren als het warm is, dus niet noodzakelijkerwijs in de zon. Bij een zonneallergie gaat het om directe blootstelling aan de zon, waarbij de symptomen binnen 1 tot 2 dagen zichtbaar en voelbaar worden.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. vier dagen geleden half uurtje in de zon gezeten niet ingesmeerd met sunlotion nu wat roodheid op mijn boven benen iriteerd wat is dit zonne allergie? vr gr

  1. Als je hier niet eerder last van hebt gehad, kun je er van uitgaan dat het een 'normale' warmte-uitslag is.
   Natuurlijk wel even in de gaten houden, maar voor nu geen paniek.

   Fijne dag,
   Jack

 2. We zijn net terug uit Kroatië en daar kreeg mijn dochter van 14 telkens rode blaasjes zodra ze met haar huid in de zon kwam. En dan bedoel ik met name haar lijf. Met zwemmen was er dan niks aan de hand en als ze uit het water kwam, dan kwamen de bultjes direct opzetten en het breidde zich snel uit over haar lijf en benen. Met afdekken of weer gaan zwemmen trok het ook aardig vlot weer weg.
  Voorgaande jaren heeft ze dit ook gehad, maar in een mindere mate. Is dit zonneallergie of warmte allergie?
  Mvg

  1. Ik denk dat je zelf het antwoord al weet, Charlotte. Als het verdwijnt na het afdekken, dan heb je hier waarschijnlijk te maken met een zonne-allergie.
   Maak even een afspraak met de huisarts voor een definitieve diagnose en voor een eventuele behandeling.

   Veel succes!

 3. Als ik in de zon zit krijg ik rode vlekken op mijn huid, het zijn geen blaasjes en het jeukt niet. Ik krijg het alleen maar op mijn benen en armen. Als ik uit de zon ga, gaat de roodheid geleidelijk weg. De huid dat rood is heeft heel warm.
  Is dit een zonneallergie of warmte-uitslag of is dit iets anders.?

 4. Zondag lekker met gezicht in de zon gezeten, woensdag begint de uitslag in mijn gezicht (ook altijd last van met vakantie buitenland). Vooral op mijn wangen en zijkant hoofd, rest van mijn lichaam nooit. Eucerine factor 50 gebruikt. Waarom helpt dit niet en wat kan ik hier aan doen om het te voorkomen? Bvd

 5. Nadat ik in de zon liep, heb ik kleine witte bultjes op me handen. Maar die jeuken niet.. Op de rest van lichaam en gezicht niet omdat dat bedekt is.. En gelijktijdig ( zowel binnen als buiten) een soort chloor benauwdheid.. ( als je de hele dag in een overdekt zwembad bent geweest en daarna in de frisse lucht een ' hap' lucht neemt krijg ik een vreemd gevoel in de longen) dit gevoel heb ik dagelijks wanneer het warm is, of ik nou binnen of buiten ben maakt niet uit. Wat zou dit kunnen zijn ( en misschien gerelateerd of niet?)

 6. Door warmte krijg ik al een zonnenallergie.
  Eerst begint het bij mij voorhoofd die zet helemaal op met vocht en word helemaal hard.
  Dan begint de hoofdpijn elke dag waar ik zo ziek van word.
  Het vocht gaat dan naar beneden en er komen zakken te hangen bij bijn ogen.
  Ik zit nooit in de zon ,altijd onder een parasol als we op vakantie gaan.
  Ik zwem met een pet en een zonnenbril op.
  Mijn huisarts zei je hebt echt een zonnenallergie.
  Ik heb voor ik op vakantie ging een spuit gekregen,medicijnen en moest mij al in het vligtuig in smeren.
  Ik drink heel veel water en gebruik weinig zout.
  Is hier nu echt niets meer aan te doen?
  Ricarda

 7. Alles geprobeerd, maar er is één zalf die mij echt helpt. Similasan tegen Huidirritatie door de zon. Eén keer smeren en de irritatie verdwijnt zeer snel.

  1. Dank voor het delen van jouw oplossing tegen huidirritatie, Ton.

   Zijn er meer lezers die ervaringen hebben met Similasan?

 8. Hallo,

  Ik heb een rode jeukende uitslag op m'n schouders. Heb hier eigenlijk alleen maar last van als ik op vakantie ben. Het ene jaar op m'n schouders boven armen en m'n borst en soms alleen schouders en boven armen. Heb ook al verschillende zonnebrand creme geprobeerd. Is dit ook een zonnen allergie?

  1. Inderdaad een grote kans dat dit zonne-allergie is, Kimberly.
   Laat het voor de zekerheid even nakijken bij je huisarts.

 9. ik heb allemaal rode bultjes op me nek ik weet niet waarvan het komt maar iedereen denkt van de zon, ze jeuken maar als ik er te veel aanzit gaan ze best veel pijn doen wat is het nou?

  1. Als ik de symptomen zo lees kan dit inderdaad een warmteallergie zijn. Maak even een afspraak bij je huisarts voor een correcte diagnose en behandeling.

 10. Hallo,
  Op reis krijg ik altijd puistjes op Mn borst jeuken of pijn doen ze niet. Vind het gewoon geen prettig zicht. Zou dit ook zonnellergie zijn ?

  1. Dit zou inderdaad het geval kunnen zijn, Nina. Om zeker te zijn, kun je het beste even naar je huisarts gaan.

 11. Heb voor het 2e opeen volgend jaar tijdens vakantie in Thailand last van rode vlekjes op benen en buik maar vooral op de armen waar ook kleine blaasjes opzitten. Kom al bijna 30 jaar in Thailand en heb er voorheen nooit last van gehad.
  Gebruik sinds 2 jaar de volgende medicijnen: simvastatine(40Mg),losartankalium (50mg) en acetylsalicylzuur (80mg).
  Dit uit voorzorg ivm hartproblemen in de familie.
  Zou dit medicijngebruik een oorzaak kunnen zijn voor de zonneallergie of warmteallergie?

 12. Ik heb de na dat ik terug kwam van een excursie rode vlekken op mijn armen die jeuken zou dit zonneallergie zijn of warmte

 13. Goedenavond,
  Ik ben om half vijf in de zon gaan zitten met bikini aan. Ik kreeg erge pijn in beide tepels terwijl ik een topje aan had.
  Als ik de zon van mijn bovenstukje weghield verdween de erge pijn.
  Nu zitten mijn borsten vol met knal rode grote plekken.
  Wat is er aan de hand?

 14. Heb van mezelf een zeer lichte huid met sproetjes en als ik buitenkom als de zon schijnt een tijdje later begin ik vooral jeuk te krijgen op men handen en meerdere plekken op men armen.. wat volgt is eindeloos gekrab tot korstjes toe en serieuze irritatie van mezelf en omgeving.. Ik denk dat het een zonne-energie is maar ik heb hier vroeger nog nooit last van gehad tot een aantal jaar terug.. (nu 24j) Tips zou zeer welkom zijn want zou zonde zijn moest ik niet meer in de zon kunnen zitten enz..
  Vriendelijke groeten Kirsten

  1. Het is waarschijnlijk wel duidelijk dat dit een reactie is op de zon. Helaas ben jij hier gevoeliger voor (blanke huid, sproeten).

 15. mijn dochter heeft rode allergie plekken op haar lichaam vooral haar armen. gisteren na even buiten te zijn geweest en vandaag op haar hele lichaam na een dagje strand ...wel Ingesmeerd. Omdat ze het snel warm heeft snel badpak aangetrokken. Is het warmte of Zonne allergie omdat het al de dag zelf kom. t zijn geen bultjes echt plekken.
  niet of wel smeren is geen verschil
  na een niet al te warm bad is het al stuk minder rood. het lijkt niet te jeuken

  1. Dat lijkt op een zonneallergie, maar voor een correcte diagnose kun je het beste even naar je huisarts gaan. Is lastig voor mij om dit op afstand te bepalen.

 16. Ik ben gaan zwemmen en heb me elke keer goed ingesmeerd, ik heb op mijn borst, benen, rug en schouders allemaal fijne rode bultjes zitten die erg jeuken en pijn doen. De dokter heeft me levocetirizine voorgeschreven maar dit hielp niet, daarna kreeg ik tavegyl (clemastine tabletten). Deze helpen nog steeds niet erg goed terwijl het een best stevig medicijn is. Betekent dit dat ik warmte uitslag heb?

 17. Nog geen dag in Egypte en gelijk weer (net als vorig jaar) rode uitslag op armen en boven benen en gezicht. Na de 2de dag stond ik op met dichte ogen. Helemaal dik. Het jeukt als een gek. Wat zou dit kunnen zijn?! Ik dacht altijd dat het kwam dat ik niet tegen zonnebrand kan. Maar dat heb ik dit jaar niet gesmeerd. Wat is het wel? Ik word gek van de jeuk!

 18. Gister dag in zon gezeten en erg verbrand. Volgende dag allerlei rode kleine vlekjes op m'n lichaam (nek, schouders, buik, armen) Jeukt best wel, maar verder geen blaadjes of iets dergelijks. Dus alleen jeukende rode vlekjes.

  Verder heb ik aantal dagen geleden ook m'n laatste penicilline kuur afgemaakt. Lijkt me eerlijk gezegd dat ik daar niet allergisch voor ben, want dan zou ik het wel aan t begin van de kuur gemerkt hebben.

  Wat zou t zijn?

 19. De Nijmeegse vierdaagse gelopen en daar erg veel last gehad van knal rode uitslag op mijn onderbenen. Ook onder de rand van mijn sokken. Dit gaf een erg brandend gevoel. Op advies van de EHBO veel gekoeld. Nu ruim twee weken later is de uitslag weg, maar bij flinke lichamelijke inspanning ( tennissen ) en bij blootstelling aan de zon, begint het weer te branden.
  Ik heb in de vier weken vóór de vierdaagse 2 keer een antibiotica kuur gehad.
  Kan deze huidreactie het gevolg zijn van deze medicijnen? Of is het gewoon een normale zonne allergie.

  1. Helaas gaan antibiotica en zon niet goed samen. Waarschijnlijk komen jouw heftige reacties hiervan.
   Deze huidreactie is dus inderdaad (hoogstwaarschijnlijk) het gevolg van de medicijnen.

 20. Ik was iets rood geworden achter in mijn nek ondanks het smeren. Vond het zelf niet heel rood.Nu kreeg ik wel een paar rode bulten erop die erg pijnlijk waren. Zijn dit blaren of wat is dit? Na een week zijn ze nu nog iets zichtbaar de pijn is wel weg

 21. Mijn zoon heeft last van warmte uitslag, als hij gedoucht heeft en het warm krijgt dan zit hij vol met rode blaasjes.Mijn man denkt als hij regelmatiger naar buiten gaat en meer vitamine eet dat het dan over gaat. Is dit ook zo?

  1. Hoeft niet persé, maar is een mogelijkheid. Waarschijnlijk is er sprake van een achterliggende oorzaak. Zijn jullie al bij een allergoloog geweest?

 22. Tijdens zwemmen in zee bij Turkije over mijn hele lichaam het gevoel door kwallen gestoken te zijn (die ik overigens niet zag). Sindsdien al 5 dagen groepen rode bultjes die geen pijn meer doen en niet jeuken op enkel, bovenbenen, binnenkant armen, achterkant arm en pols. Nooit eerder gehad. Enig idee wat dit kan zijn?

  1. Het enige waar ik aan denk is inderdaad ook kwallen. Deze kunnen erg klein zijn, dus je hoeft ze niet altijd te zien.
   Ben je bij een lokale arts geweest? Deze kan je vaak meer vertellen over de oorzaken, omdat deze het water (en haar gevaren) kent.

 23. Wij zijn net een week in Mexico geweest en heerlijk van de zon genoten. Nergens last van gehad, maar nu zijn we 4 dagen thuis en zit mijn hele lichaam onder de rode (jeukende) vlekken. Ik heb dit vaker als het zonnig wordt, maar nu begint het 4 dagen nadat ik een hele week in de zon heb gelegen. Nu moet ik erbij vermelden dat ik in Canada woon en het hier heeeeeel droog is en in Mexico veel meer humid dus wellicht komt het doordat mijn lichaam ineens weer minder vocht krijgt?

  1. Waarschijnlijk een combinatie van factoren, DeeDee. Je kunt alleen maar zeker zijn als je een of meerdere factoren uit kunt sluiten, maar dat zal in jouw geval heel lastig zijn.

 24. Dag,

  Sinds 2 jaar ( 33 jaar) heb ik rond de zomer last van een kleine muggenbulten ( maar er is echt geen mug) en ze jeuken enorm een aantal dagen en na ongeveer 10 dagen verdwijnen ze pas.

  Is dit warmte of zonneallergie? De dokter heeft geen idee

  Herkenbaar bij iemand?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share