

We hebben er allemaal wel eens last van gehad: Acne. Meestal in de pubertijd, maar ook bij volwassenen kan het nog steeds voorkomen. Een probleem die in de meeste gevallen op termijn weer overgaat, maar in die tussentijd heeft het wel een gigantische impact op je leven.
Met name de eigenwaarde krijgt een hele grote deuk met vaak psychische problemen als gevolg.
Wat is acne precies?
Acne is officieel een medische term voor de welbekende jeugdpuistjes. Meestal wordt de medisch term in volksmond nooit gebruikt, maar voor acne is dit wat anders. In de volksmond worden beide termen dus door elkaar gebruikt.
Acne en jeugdpuistjes is dus precies hetzelfde.
Nagenoeg iedereen krijgt last van acne tijdens de tienerjaren, de één wat meer dan de ander, maar voor de meesten is het onvermijdelijk. Maar niet alleen tijdens deze moeilijke puberjaren kun je hier last van hebben, ook in je volwassen leven komt het voor dat je last van acne krijgt.
Al een jaar voordat de pubertijd inzet, kan de acne op beginnen te spelen. Dit is dan vaak zo gering dat je het vaak niet in de gaten hebt, maar er gebeurt wel degelijk iets met je huid. Acne komt in de meeste gevallen voor op het gezicht, op de borst en op het bovenste deel van de rug.
Uiteraard is dit niet bij iedereen hetzelfde en kan dit van persoon tot persoon verschillen. Gelukkig is de mate van acne in de meeste gevallen heel licht, maar de ernstige vormen komen ook regelmatig voor. Niet alleen de aandoening zelf is een last, maar ook de gevolgen daarvan: De ontsiering van het aangezicht, laag zelfvertrouwen, moeite met relaties en grote psychische problemen kunnen het directe gevolg van acne zijn.
Niet alleen om deze redenen, maar ook om zo veel mogelijk littekens te vermijden, is het zaak om snel in te grijpen en een goede behandeling toe te passen.
De oorzaken van acne
De basis van de meeste vormen van acne ligt in een teveel aan hormonen die zorgen voor een verhoogde talkproductie en epitelisering. De kanaaltjes in je gezicht, die normaal de talg naar je huid transporteren, gaan verstoppen en krijg je uiteindelijk zwarte puntjes. In hele erge gevallen kan dit leiden tot hele ernstige ontstekingen van de huid.
Een typische aandoening voor jongeren, maar ook volwassenen kunnen hiermee te maken krijgen.
In vroeger tijden, en soms nog steeds, werd vaak verteld dat je puistjes krijgt van chocolade, varkensvlees en frietjes met mayo. Sommigen kunnen hier inderdaad wel overgevoelig voor zijn, maar wetenschappelijk is dit nooit bewezen. Er zijn heel veel factoren die acne beïnvloeden, maar de grootste rol hierin is weggelegd voor erfelijkheid en een sterke onbalans in de hormoonhuishouding.
Okee, erfelijkheid kun je weinig meer mee, dat is gewoon een feit waar je niet omheen kunt. Maar die vervelende hormonale disbalans is wel degelijk te beïnvloeden, hetzij via medicijnen, hetzij via meer natuurlijke methodes.
De IGF-Factor
Het is al een hele poos bekend dat de hormonale disbalans een belangrijke factor is bij het ontstaan van acne. Het is om die reden dat er heel vaak hormoonpreparaten worden voorgeschreven door de huisarts. Onderzoekers zijn ook al een tijdje bekend met de groeifactor IGF-1, wat een grote invloed heeft op het mogelijke ontstaan van acne.
[pullquote]Een te hoog gehalte aan IGF-1 wordt veroorzaakt door bepaalde soorten voeding.[/pullquote]
IGF-1 staat voor Insulinelike-Growth Factor. De moleculaire structuur lijkt op insuline en wordt voor het grootste deel aangemaakt door de lever. Een belangrijk element in de groeiperiode van kinderen en pubers. Onderzoekers hebben aangetoond dat op het moment dat het IGF-1 de piek bereikt in het lichaam, de acne over het algemeen op het ergst is.
De aanmaak van IGF-1 wordt groter op het moment dat je veel koolhydraten en suikers eet. De extra insuline die het lichaam daardoor aanmaakt, laat ook het niveau IGF-1 fors stijgen, met alle gevolgen van dien voor de acne. Daarnaast stijgt het niveau ook op het moment dat je veel zuivelproducten eet, en met name melk drinkt.
Het IGF-1 gehalte kan hierdoor wel 20% tot 30% stijgen. En, ondanks het feit dat melk een lage Glycemische Index heeft, stijgt toch de insulineproductie in het lichaam, weer met een nog hoger IGF-1 niveau tot gevolg.
Natuurlijke middelen tegen acne


Er zijn heel veel crèmes en andere smeermiddeltjes op de markt die allemaal hetzelfde beloven: Binnen een paar weken is de acne volledig verdwenen. Sommige werken inderdaad, anderen hebben helemaal geen resultaat. Feit is dat ze allemaal stuk voor stuk duur zijn en op het moment dat je stopt met de medicatie, de acne net zo snel weer terug komt.
Het is uit de vorige paragraaf duidelijk dat onder andere voeding een grote rol speelt, dus medicijnen alleen gaan waarschijnlijk niet werken.
Ik geef je hierbij een aantal mogelijke behandelingen en middelen die je probleem op een natuurlijke en blijvende manier op kunnen lossen:
Vermijd melk, suiker en koolhydraten
Zoals ik al eerder uitgelegd heb, is het beter om deze producten zo veel mogelijk te vermijden of helemaal mee te stoppen. Ok, niet gemakkelijk en zeker niet altijd vol te houden. Maar het is duidelijk dat deze producten zorgen voor een stijging van het IGF-1 niveau, wat weer een veroorzaker is van acne.
Houd je bloedsuikerspiegel op een gezond niveau
Dit is een advies wat natuurlijk gelinkt is aan het vorige punt. Maar dit strekt eigenlijk veel verder. Door je bloedsuikerspiegel op een gezond niveau te houden, wordt er geen onnodige insuline aangemaakt waardoor het IGF-1 niveau ook lager blijft. Niet alleen is dit beter voor de acne, het is ook veel beter voor je algemene gezondheid, met name voor diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Eet dus zo veel mogelijk producten met een lage tot zeer lage Glycemische index. Wil je weten wat de Glycemische Index is? Lees dan even dit artikel over de Glycemische Index, wat ik een paar maanden geleden al geschreven heb.
Masker van wortelen en aardappel
Misschien niet de eerste keuze als je druk aan het puberen bent, maar bij regelmatig gebruik van zo’n masker, ben je goed bezig om je huid te verzorgen. Een masker wat veel verstoppingen (=vuil) naar boven haalt en verwijderd. Een masker die de huid een beetje verweekt en zit boordevol caroteen. Prima voor de huid in het algemeen!
Neem een grote winterwortel en een aardappel, snijd deze in stukken en stoom deze totdat ze ‘prakbaar’ zijn. Bewaar het stoomvocht apart, en prak de wortel en de aardappel tot een moes. Maak het eventueel wat 'zalverig' met een klein beetje stoomvocht. Breng daarna dit product aan op je hele gezicht en laat het minimaal 20 minuten inwerken. Daarna goed afspoelen met lauw water.
Om na de behandeling met dit masker de poriën weer te sluiten, kun je (toverhazelaar) hamamelis-water gebruiken.
Commerciële producten tegen acne
Er zijn heel veel middeltjes op de markt om de strijd tegen acne aan te gaan. De één belooft vaak nog meer en nog sneller dan de ander. Kijk goed uit met wat je koopt, want niet alle middeltjes doen wat ze beloven. Met name als je middeltjes op het internet koopt.
Lees goed het etiket voordat je iets koopt. Je krijgt hierbij een lijstje van mij, met de werkzame ingrediënten die in een goede crème behoren te zitten:
Benzoylperoxide
Dit is een heel krachtig middel wat een ontstekingswerende en antibacteriële werking heeft. Het grote voordeel van benzoylperoxide is, dat er geen resistentie op kan treden, wat bij antibiotica vaak wel het geval is. Zeker na langdurig gebruik. Producten met deze werkzame stof zijn vrij verkrijgbaar bij de apotheek en zijn geschikt voor lichte tot matige acne waarbij rode en etterige puistjes ontstaan.
Het effect op de zwarte en de witte puntjes (de zogenaamde comedonen) is veel minder. Het product kan de huid enigszins irriteren, dus met mate gebruiken als je een gevoelige huid hebt.
Retinoïden
Dit is een stof die afgeleid is van vitamine A. Bij het gebruik van deze stof wordt de sterke mate van afstoting van dode huidcellen in de poriën tegengegaan om op deze manier te verhinderen dat er witte en zwarte puntjes gaan ontstaan. Een product met deze stof is dus uitermate geschikt voor diegene die met name last hebben van deze comedonen.
Je kunt deze stof alleen op recept krijgen bij je huisarts, omdat het niet geschikt is voor vrouwen die zwanger zijn, die borstvoeding geven of voor vrouwen die een kinderwens hebben. Bij het gebruik van deze stof kan er roodheid en irritatie van de huid ontstaan.
Azelaïnezuur
Deze stof heeft een bevorderende werking voor het afstoten van de dode huidcellen die de verstopping van de poriën veroorzaken. Ook is dit middel ontstekingsremmend en antibacterieel, zij het in mindere mate. Vaak wordt deze stof voorgeschreven als de voorgaande stoffen niet afdoende blijken te zijn of té veel irritatie van de huid veroorzaken.
Conclusie
Zorg ervoor dat je zomin mogelijk voeding neemt die ervoor zorgen dat de IGF verhoogt, dus minder suiker, minder zuivel. Ook moet je extra goed je huid verzorgen, het regelmatig schoon en open houden van de poriën vermindert de ontstekingen die immers ontstaan doordat de poriën het vuil niet kwijt kunnen.
Heb je nog vragen op tips? Laat het me weten!
Hallo,
Ik zelf heb ook last vam acne, met name meer op mijn linkergezichtshelft dan op de rechter.
De ene dag is het meer dan de andere dag en de ene dag minder dan de andere dag.
Ik word hier erg onzeker van en heb het al best lang het is wel minder dan vroeger..
Ik heb veel dingen gebruikt, met name van de drogist of wat ze in parfumeries zeiden of zelfs van de huisarts.
Ik ben ook een paar keer in behandeling geweest bij de huidtherapeut, wat ook wel goed helpt alleen niet dat je erna weer zonder kunt en het is best duur, omdat ik het zelf moest betalen.
Ik gebruik nu 2 andere zalfsoorten van de huisarts een paar dagen.
Ik word er erg onzeker van vooral als ik s'ochtends opsta en in de spiegel kijk.
Ik vind het echt niet leuk en krijg ook niet echt gouden tips binnen wat echt helpt.
Als ik op mijn wangen voel, dan voel ik gewoon bobbeltjes en het is rood.
Mijn vader had het vroeger ook en zei dat het dan vanzelf weggaat..
Klopt dit ook bij iedereen of?
Groet Medina,
Ik hoop dat u reageert op mijn mail.
Hallo Medina,
Het is jij hoor en geen u:)
Ik heb zelf last gekregen van acne rosacea rond mijn 15e, het kan zijn dat het komt door hormonen, maar ook andere oorzaken zoals je voedingspatroon. Wat bij mij goed werkt tegen acne is een gezond voedingspatroon in combinatie met zz creme ''Zhongzhou Zinc oxide and Sublimed sulfur ointment'' (gouden tip) van demodexsolutions.com en de Eucerin lijn voor een gevoelige huid.
Om concreet te zijn:
1. 's avonds was ik mijn gezicht met een goede cleanser voor een gevoelige huid.
2. ik breng een vochtinbrenger aan en laat het intrekken (ik heb een droge huid)
3. daarna zz creme op de plekjes
4 eventueel vochtbrenger nog een keer bij een droge huid
5. volgende dag alleen vochtinbrenger
Nu kun je ook iets vaker zz creme aanbrengen op de plekken, werkt vrij goed ook om acne weg te houden.
Nu is dit vooral effectief tegen rosacea, maar het werkt ook tegen acne. Verder kan het zijn dat het tijdelijk is, maar er is voldoende wat je tegen uitbraken kunt doen zoals zz creme en een gezond voedingspatroon!
Ik hoop dat dit de ''gouden tip'' is:)
Succes!