Algemeen

Laatste Update: 29 juni 2020

Keelpijn? De 10 beste huismiddeltjes !

keelpijnKeelpijn is iets wat we allemaal wel eens hebben gehad, en ondanks dat het meestal niet heel erg is, voelen we ons er niet beter op. Keelpijn kan serieus vervelend zijn en de irritante jeuk kan enorme invloed hebben op hoe we ons voelen. Als je eenmaal keelpijn hebt, is het belangrijk om dit snel op te lossen.

TIP van Robert Jan:
Wil je graag snel en veilig van keelpijn afkomen? Dit werkt direct >>

Niet dat het gevaarlijk is, maar het is gewoon ontzettend lastig: Het doet pijn, je kunt moeilijk eten en het praten gaat ook wat lastiger. Onthoud goed dat terwijl keelpijn heel irritant is, het heel vaak voorkomt en het niet lastig is om ervan af te komen als je juiste manieren kent.

In dit artikel leg ik je uit hoe je échte keelpijn kunt herkennen, en wat je kunt doen om je er zo snel mogelijk van te verlossen. Lees snel verder!

Symptomen van keelpijn

Symptomen van keelpijn kunnen verschillende redenen hebben. Dit kunnen onder andere de volgende zijn:

 • Pijnlijk gevoel in de keel
 • Pijn die verergert als je slikt of praat
 • Moeite hebben met slikken
 • Zere of opgezwollen klieren in je nek of kaak
 • Gezwollen, rode amandelen
 • Witte plekjes of pus op je amandelen
 • Hese of gedempte stem

Veelvoorkomende infecties die keelpijn veroorzaken, kunnen andere tekenen en symptomen veroorzaken:

Wanneer moet je naar de huisarts?

Ga onmiddellijk naar de dokter als je kind één of meerdere van de volgende symptomen heeft:

 • Moeite met ademen
 • Moeite met slikken
 • Ongewoon kwijlen, wat een indicatie kan zijn van het onvermogen om te kunnen slikken

Als je volwassen bent, ga dan naar je huisarts als je keelpijn hebt, én als een van de volgende problemen zich voordoen:

 • Een zware keelpijn, of als deze langer dan een week duurt
 • Moeite met slikken
 • Moeite met ademen
 • Moeite met de mond openen
 • Oorpijn
 • Gewrichtspijn
 • Uitslag
 • Koorts hoger dan 38.3 graden
 • Bloed in slijm of spuug
 • Vaker keelpijn in het verleden
 • Een knobbel in je nek
 • Heesheid die langer duurt dan twee weken

Oorzaken van keelpijn

Virussen die verkoudheid en koorts veroorzaken, veroorzaken ook de meeste keelpijn. Bacteriële infecties veroorzaken minder vaak keelpijn.

Virale infecties

Virale ziekten die keelpijn veroorzaken zijn onder andere:

 • Verkoudheid
 • Koorts
 • Mononucleose
 • De mazelen
 • Waterpokken
 • Kroephoest - een bekende kinderziekte, kenmerkend aan hard of brakend hoesten

Bacteriële infecties

Een aantal bacteriële infecties kunnen keelpijn veroorzaken. De meest bekende is Streptococcus, of groep A streptococcus, wat keelontsteking kan veroorzaken.

Allergieën

Allergieën voor huidschilfers van huisdieren, schimmels, stof en pollen kunnen keelpijn veroorzaken. Het probleem kan verergerd worden door een loopneus, wat de keel kan irriteren en een brandend gevoel kan geven.

Droogte

Droge lucht binnen, vooral als gebouwen verwarmd zijn, kan je keel droog en kriebelig laten aanvoelen, vooral als je in de ochtend wakker wordt. Door je mond ademen - meestal door chronische neusverstopping - kan ook een droge keel en keelpijn veroorzaken.

Irriterende stoffen

Vervuilde buitenlucht kan ook keelpijn veroorzaken. Vervuiling binnen, zoals rook of chemicaliën, kunnen ook chronisch keelpijn veroorzaken. Roken, alcohol drinken en pittig voedsel eten kunnen de keel ook irriteren.

Spierpijn

Je kan de keelspieren pijn doen door schreeuwen, hard praten of lang praten zonder rust.

Gastro-Esofagaal Reflux Disease (GERD)

GERD is een spijsverteringsaandoening waarbij maagzuur en andere maaginhoud omhoog komen in de slokdarm. Andere symptomen kunnen pijn in de hartstreek, heesheid, opkomend maagzuur en een bobbel in je keel zijn.

HIV infectie

Keelpijn en andere griepachtige symptomen verschijnen soms snel nadat iemand is geïnfecteerd met HIV. Ook kan iemand die HIV-positief is chronische of herhaaldelijke keelpijn hebben door een secundaire infectie, zoals schimmelinfectie, zogenaamd spruw of cytomegalovirus infectie (CMV), een veelvoorkomende infectie die serieus kan zijn voor mensen met een aangetast immuunsysteem. Iedereen kan spruw en CMV krijgen, maar waarschijnlijk veroorzaken ze alleen keelpijn en andere symptomen bij mensen met een zwak immuunsysteem.

TIP van Robert Jan:
Wil je graag snel en veilig van keelpijn afkomen? Dit werkt direct >>

Tumoren

Keel-, tong- of strottenhoofdtumors kunnen ook keelpijn veroorzaken. Andere symptomen kunnen heesheid, moeite met slikken, luidruchtige ademhaling, een knobbel in je nek en bloed in je spuug of slijm zijn.

Zelden veroorzaakt een gezwel in de keel keelpijn. Een andere zeldzame oorzaak is een aandoening die men krijgt als het kraakbeen deksel dat de luchtpijp bedekt, zwelt, die de luchttoevoer blokkeert. Beide oorzaken kunnen de luchtpijp blokkeren, wat een medische noodtoestand creëert.

Risicofactoren

Hoewel iedereen keelpijn kan krijgen, maken sommige factoren je kwetsbaarder, zoals:

 • Leeftijd: Kinderen en tieners krijgen het snelste keelpijn. Kinderen krijgen daarnaast sneller keelontsteking, de meest voorkomende bacteriële infectie geassocieerd met keelpijn.
 • Blootstelling aan sigarettenrook: Roken en passief roken kan de keel irriteren. Het gebruik van tabaksproducten vergroot ook de kans op mond-, tong- en strottenhoofdkanker.
 • Allergieën: Seizoensgebonden allergieën of chronische allergieën voor stof, schimmels of huisdier huidschilfers maken de kans op keelpijn groter.
 • Chronische of vaak voorkomende sinusbesmettingen: Je neus snuiten kan je keel irriteren en / of infecties verspreiden.
 • Blootstelling aan chemische irriterende stoffen: Stofjes in de lucht, van fossiele brandstoffen en normale huishoudelijke chemicaliën, kunnen keelirritatie veroorzaken.
 • Afgesloten ruimtes: Virale en bacteriële infecties verspreiden zich gemakkelijk waar mensen samenkomen, bijvoorbeeld in kinderopvangcentra, klaslokalen, kantoren of vliegtuigen.
 • Een verzwakt immuunsysteem: Je bent het meest kwetsbaar voor infecties in het algemeen als je een lage weerstand hebt. Veelvoorkomende oorzaken van een verzwakt immuunsysteem zijn HIV, diabetes, behandeling met steroïden of chemotherapiemedicijnen, stress, vermoeidheid en een slecht dieet.

De 10 beste manieren om keelpijn op te lossen

Ok, de technische details hebben we gehad. We gaan nu door met de informatie waar het allemaal om begon: De beste huismiddeltjes om snel van die vervelende keelpijn af te komen.

Keelpijn oplossen 1: Spoelen met water

De beste manier om van keelpijn af te komen is om je lichaam te spoelen met water. Veel water drinken helpt om constant vloeistof door je keel te laten kan en kan de irritatie verzachten. Water is het beste en ook het belangrijkste. Drink in ieder geval minstens 8 tot 10 glazen water per dag om de symptomen van keelpijn, vooral een droge keel, te voorkomen. Water spoelt ook allerlei bacteriën weg die bepaalde ziekten hebben veroorzaakt, wellicht gerelateerd aan je huidige ziekte.

Water is niet de enige vloeistof die helpt om van keelpijn af te komen. Honing en limoen aan warm water toegevoegd verzacht snel de symptomen van keelpijn. Honing bedekt de keel, vermindert hoesten en verkleint het branderige gevoel.

De vitamine C in limoen is ook perfect om het immuunsysteem op te krikken en kan gezwollen weefsel doen krimpen. Een beetje Cayenne toevoegen helpt ook doordat het Capsaïcine bevat, een natuurlijke stof in bijvoorbeeld pepers die pijnstillend werkt.

Kamillethee is ook goed voor je keel. Deze oplossing wordt al jaren gebruikt tegen verkoudheid en keelpijn. Het is niet gek dat studies naar kamille hebben bewezen dat de bloem eigenschappen heeft die infecties tegengaan en spierpijn verminderd. Kamillethee kan men kopen in supermarkt en in health food winkels over de hele wereld. Een organische mix van pure kamillebloemen wordt geadviseerd voor de beste resultaten.

Knoflookbouillon is ook een goede vloeistof om een infectie uit je keel te spoelen. Knoflook is bekend als een andere natuurlijke oplossing door de vele antiseptische en antibacteriële eigenschappen. Niet alleen neemt knoflook de infectie weg, het is ook een goede manier om het immuunsysteem te versterken. Om knoflookbouillon te maken moet je twee knoflooktenen vermalen en er een kopje kokend heet water overheen gieten. Laat het even trekken en drink het als het lauw is.

Keelpijn oplossen 2: Gorgel met warm, zout water

Als één van de oudste methodes tegen keelpijn is gorgelen met warm zout water, een oplossing die wonderen doet. De reden dat je een droge en kriebelende keel krijgt, is omdat de slijmvliezen in dit gebied gezwollen of geïrriteerd worden. Deze ontsteking is pijnlijk en het is noodzaak om deze slijmvliezen te verwijderen om de irritatie te verminderen. Zout water helpt om water uit de geïrriteerde slijmvliezen te halen, wat helpt om het zwellen te verminderen waarna de keel beter aan gaat voelen.

Met zout warm water reinigen is makkelijk en het enige wat je nodig hebt is een kopje warm water en ongeveer een halve theelepel zout. Gemixt heeft dit een grote kracht om je te helpen van je keelpijn af te komen. Je moet met deze mix ongeveer 30 seconden gorgelen om er zeker van te zijn dat het water alle geïrriteerde gebieden bereikt. De achterkant van je keel is het meest ontstoken, dus beweeg je hoofd naar achter om dit gevoelige gebied te bereiken. Doe dit maximaal drie keer per dag, omdat de kans groot is dat de keel uiteindelijk te droog wordt van al dat zout, waardoor de irritatie groter wordt.

Keelpijn oplossen 3: Mosterdpasta

Mosterdzaad poeder is één van de beste natuurlijke remedies en is een oude oplossing voor veel ziekten. Heb je keelpijn met last van hoesten waardoor je pijn hebt in je borst? Mosterdzaad-pasta kan helpen om de symptomen sterk te verminderen en je beter te laten voelen zonder gecompliceerde medicaties. Mosterdzaad staat al lang bekend om de doorbloeding in de gebieden van je borst en keel te verbeteren.

Om mosterdpoeder-pasta maken en de pijnlijke symptomen van keel- en borstpijn te verminderen, meng je een halve theelepel mosterdzaad-poeder met een eetlepel bloem. Voeg hier genoeg water bij om een dikke pasta te maken. Als je een pasta hebt met een goede dikte, smeer je het op een velletje van de keukenrol en stop je dit tussen twee stukjes schone katoen. Keukenrol werkt goed, net als een paar stukjes schoon katoen, bijvoorbeeld theedoeken. Plaats dit geheel op je borst en keel, zonder dat de pasta je huid echt aanraakt. Hou dit zo voor vijftien minuten totdat de huid warm aanvoelt.

Keelpijn oplossen 4: Drink zoethout thee

Net als zout water heeft zoethout de kracht om keelpijn tegen te gaan door het zwellen van de slijmvliezen tegen te gaan. Er zitten bepaalde chemicaliën in zoethout die hierbij helpen. Sommige mensen gebruiken zoethoutdropjes om keelpijn tegen te gaan, maar de mate van zoethout in deze snoepjes is niet sterk genoeg. Pure zoethout is de beste manier om maximum profijt te trekken van de voordelen van het zoethout.

Alles wat je nodig hebt voor is een theelepel zoethout en twee kopjes water. Breng dit aan de kook en laat het voor 10 minuutjes sudderen. Een paar theelepels kaneel toevoegen heeft een nóg beter effect. Kaneel bevat veel antibacteriële stoffen en is een goede toevoeging bij zoethout. En ook nog een beetje honing erbij maakt het één van de beste oplossingen om keelpijn tegen te gaan.

Wil jij meer weten over zoethoutthee en andere lekkere thee? Lees dan even verder: 9 Kruidentheeën die je gezonder maken

Keelpijn oplossen 5: Gemberwater drinken

Niet alleen als een bekende oplossing om maagpijn te verzachten, bevat gember ook bepaalde elementen om keelpijn tegen te gaan. Dit natuurlijke kruid zit vol medicinale kwaliteiten en bevat ook anti-ontstekingseigenschappen die wonderen kunnen doen en zwellingen van keelpijn op kunnen lossen. Om gemberwater te maken, snijd je ongeveer 2.5 centimeter verse gember en doe je het in een kopje. Gooi er warm water overheen en laat het 5 minuutjes trekken. Daarna kan je het drinken. Je kunt ook honing toevoegen om het nog effectiever te maken.

Keelpijn oplossen 6: Een warm kompres voor je keel

Warmte werkt perfect tegen keelpijn. Een warm kompres kan irritatie verminderen. Giet warm water over een doek, wring de doek uit en doe hem om je keel. Dit zorgt goed voor het weghalen van de pijn. De warmte helpt om de bloedcirculatie op gang te houden, en helpt het verminderen van zwellingen. Je kan ook een fles met warm water op je keel plaatsen voor een langer effect.

Keelpijn oplossen 7: Maak kippensoep

Kippensoep eten om je beter te voelen is een hele oude remedie. Wetenschappen hebben zelfs aangetoond dat kippensoep bepaalde eigenschappen heeft die het immuunsysteem versterkt, infecties tegengaat en de luchtpijp opent.

Alleen zelfgemaakte kippensoep helpt, dus tijdens griep- en kou seizoenen kun je lekker een grote pan maken, het kan ook makkelijk opnieuw verwarmd worden als je je ziek voelt.. Kippensoep is fantastisch om bij de hand te hebben als je je niet zo lekker voelt en geen zin hebt om een maaltijd te eten, maar wel even iets substantieels wil eten om te overleven en je lichaam te laten herstellen.

Keelpijn oplossen 8: Neem een warm bad of een hete douche

Er gaat niets boven een warm bad of warme douche als je verkouden bent. De stoom van het hete water hydrateert je droge huid en ook een uitgedroogde keel. De stoom inademen door de neus of de mond zorgt ervoor dat de stoom diep in de keel- en neusgangen terechtkomt.

Als je een warm bad wilt nemen, kunnen essentiële olieen, toegevoegd aan het badwater, helpen tegen de keelpijn. Pepermuntolie en eucalyptus zijn prima keuzes. Deze samen of apart toevoegen aan het badwater werkt heel heilzaam: het verzacht de keelpijn en vermindert de hevigheid van het hoesten.

keelpijn

De stoom die je nodig hebt moet niet per se verkregen worden via het bad of de douche. Je kan ook gemakkelijk een grote pan water op het fornuis aan de kook brengen. Als het water eenmaal kookt, zet je het fornuis uit en bind je een theedoek om je gezicht terwijl je met je gezicht boven de pan hangt. Adem de stoom in, en uit. Je zult merken dat er veel viezigheid loskomt, maar dat laat je gewoon lopen. Is niet erg. Het is het resultaat wat op dit moment belangrijk is.. Essentiële olieen of kruiden zijn perfect om hieraan toe te voegen.

Keelpijn oplossen 9: Rust goed uit

Als we ziek worden, is het slim om het lichaam de tijd te geven om te herstellen door te rusten. Keelpijn kan een waarschuwing zijn voor verkoudheid of griep, en goed rusten helpt deze infecties tegen te gaan. Te laat gaan slapen en te vroeg opstaan maakt de symptomen alleen maar erger, en zelfs als je allerlei verplichtingen hebt, is het slim dat je even rust neemt om van die irritante keelpijn af te komen.

Wanneer je keelpijn voelt opkomen, stop wat je doet en neem rust. Als je niet vrij kan nemen van school of werk, vind tijd gedurende de dag om zo veel mogelijk uit te rusten. Als je geluk hebt en je kunt wel vrij nemen, raad ik je aan om een dutje te doen om je lijf beter te laten herstellen dan alleen ‘maar’ uit te rusten.

Valeriaanwortelthee is een perfect slaapmiddel. Daarnaast zijn er veel andere theeën beschikbaar die helpen bij een goede nachtrust. Er alles aan doen om rust te nemen helpt zeker om de keelpijn tegen te gaan.

Keelpijn oplossen 10: Blijf uit de buurt van zaken die de keel irriteren

Verkoudheid en griep zijn niet de enige oorzaken van keelpijn.. Er zijn veel meer dingen die de keel kunnen irriteren. Chemicaliën en sterke geuren zorgen zeker voor keelpijn, en het is dus belangrijk om dit te vermijden, en te werken in een schone omgeving.

Als je chemische parfums gebruikt, kun je overwegen om deze een poosje te laten staan. Chemische geuren zitten in veel producten van body sprays tot geurkaarsen. Schoonmaakmiddelen zorgen voor veel irritatie en je zou altijd moeten schoonmaken met producten, op basis van natuurlijke bronnen. Bleekmiddel is giftig en moet je alleen gebruiken als het echt nodig is. Geparfumeerde wasmiddelen en raamreinigers die ammoniak bevatten, veroorzaken ook keelpijn.

Het is het beste om uit de buurt de blijven van deze irriterende stoffen om een gezonde keel te behouden en de slijmvliezen niet te irriteren.

Tot slot…

Keelpijn komt wel vaker voor, en in de meeste gevallen ben je het na een paar dagen alweer vergeten. Het verdwijnt vanzelf weer, zeker als je één van bovenstaande huismiddeltjes toepast.

TIP van Robert Jan:
Wil je graag snel en veilig van keelpijn afkomen? Dit werkt direct >>

Maar als de keelpijn langer dan 5 dagen aanhoudt, kan dit een indicatie zijn voor een groter, achterliggend, probleem.

Bronnen

patient.info/health/sore-throat-leaflet

www.webmd.com/oral-health/guide/sore-throat-cold-strep-throat-tonsillitis

www.health.com/health/gallery/0,,20640098,00.html

www.healthline.com/health/sore-throat

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Goedemorgen, Is het zo dat als de amandelen geknipt zijn de weerstand van de keel veel minder is? Dat zou kunnen verklaren
  waarom ik af en toe keelpijn krijg en dat is met niets te stoppen en ik wordt dan ook altijd verkouden.

 2. Duidelijk van de zeezout. Ik ben er schijnbaar wat kwistig mee omgesprongen en dat maakt het alleen maar veel ergdr inderdaad.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

5 Shares
Tweet
Pin5
Share