1. Is zonnebrandcrème gezond?
2. Welke zonnebrand moet ik kiezen (factor)?
3. Zonnebrandcrème baby
4. Smeren met zonnebrandcrème
5. Natuurlijke vervangers van zonnebrandcrème
Af en toe komt het zonnetje even tevoorschijn. Vandaag zal het niet warmer worden dan 15 graden dus de zonnebril gaat wel in de tas mee, maar de zonnebrandcrème die laten we nog even staan. Wanneer het toch wat warmer wordt is het noodzakelijk om je huid tegen de brandende zon te beschermen.
Een shirt met lange mouwen of een hoedje dragen volstaat niet altijd. Veel mensen grijpen direct naar de zonnebrandcrème met het idee dat dit de beste oplossing voor je is. Maar is dit ook eigenlijk zo? Is iedere zonnebrandcrème hetzelfde of zijn er ook producten bij die eigenlijk erg slecht voor je zijn?
Huidkanker
Door je huid te lang aan de brandende zon bloot te stellen verhoog je de kans op verbranding waardoor de kans op bijvoorbeeld huidkanker zal verhogen (1). De slimme cosmetische industrie beloofd de kans op huidkanker te verlagen door zonnebrandcrème te gebruiken zodat de huid niet langer meer kan verbranden.
Echter, wat er niet wordt verteld is dat zonnebrandcrème bestanddelen bevat die de kans op huidkanker alleen maar vergroot. 4 dagen geleden stond er nog een uitgebreid artikel in het AD (2). Hierin staat vermeld dat zonnebrandcrème die het stofje zinkoxide een chemische reactie kan veroorzaken wanneer dit wordt blootgesteld aan de zon.
Uit deze reactie ontstaan vrije radicalen. Deze hebben het effect dat ze cellen kunnen beschadigen wat de kans op verschillende soorten kanker (huidkanker) verhoogt.
Hoe langer je in de zon ligt, des te meer vrije radicalen indirect worden aangemaakt door de zinkoxide.
Welke zonnebrand moet ik kiezen (factor)?
De zon geeft verschillende soorten straling af waaronder UV-straling. UV-A, UV-B en UV-C zijn de verschillende ultraviolet stralingen die onzichtbaar zijn voor het blote oog. De meest schadelijke straling voor ons mensen is UV-B (3).
We kunnen onze huid met behulp van kleding beschermen, maar wanneer de zon schijnt is het heerlijk om met een korte broek en T-shirt rond te lopen. Zonnebrandcrème kan hier oplossing bieden. Er zijn verschillende soorten crèmes en het is belangrijk dat je nu net de juiste voor jouw uitzoekt. Welke “Sun Protection Factor “ je moet gebruiken is afhankelijk van het type huid dat je hebt.
Type huid
Donkere huid: Zeer donkere mensen (negroïde types) zullen eigenlijk nooit echt verbranden. Een factor 5 zal daarom al volstaan.
Getinte huid: Een donker getinte huid met donkere haren hebben minimaal factor 10 nodig. Onder normale omstandigheden zullen deze mensen niet snel verbranden.
Licht getinte huid: Mensen met een licht getinte huid kunnen redelijk snel verbranden. Donkerblond haar en bruine ogen zijn kenmerkend. Een factor 15 is zeker nodig.
Licht huid: Mensen met een lichte huid zullen erg snel verbranden en niet snel bruin worden. Blond haar/blauwe ogen zijn kenmerkend en een factor 20 is noodzakelijk.
Zeer lichte huid: Mensen met een zeer lichte huid (bijna wit) hebben ten alle tijden factor 30 nodig. Kenmerkend voor dit huidtype zijn sproeten, blond of rood haar en verbranden zeer snel
Hoe donkerder de huidskleur, des te kleiner de factor
Zonnebrandcrème baby
De huid van een kind is al gevoelig genoeg, de zon kan de huid van een kind/baby erg slim aantasten. En goede zonnebrandcrème is erg belangrijk voor een goede bescherming.
Kinderen onder de 6 maanden zouden bij voor baad niet mogen worden blootgesteld aan de zon. De huid van een baby is nog zeer fragiel.
Op het internet is te lezen dat een minerale zonnebrandcrème de beste is. Dit betekent dat de stoffen zinkoxide en titanium dioxide een van de bestandsdelen moeten zijn. Dit is weer erg “scheef” met het recente artikel in het AD. Deze stoffen zouden de kans op beschadigingen alleen maar kunnen toenemen.
Minerale zonnebrandbescherming is wel direct actief op het moment dat deze wordt aangebracht en zal dus direct een beschermende factor zijn tegen de schadelijk UV-A en UV-B straling.
Smeren met zonnebrandcrème
Synthetische zonnebrandcrèmes zullen pas werkzaam zijn na 30 minuten. Gebruik je deze? Dan zal je 30 minuten voordat je de zon in gaat je geheel moeten insmeren. Minerale zonnebrandcrème zal direct werkzaam zijn!
Hoe vaak moet ik smeren?
Dit hangt natuurlijk af van de factor die je gebruikt! Een persoon met een licht getinte huid moet ieder 30 tot 60 minuten zich insmeren met factor 30. Wanneer deze persoon elke 3 minuten factor 5 op zal smeren, zal niet het gewenste effect hebben. Kies de creme die goed bij je past en smeer deze elke uur op!
Een volwassen persoon moet ongeveer 6 theelepels creme gebruiken!
Natuurlijke vervangers van zonnebrandcrème
Je huid beschermen vanaf de buitenkant doen we al jaren. Echter, je huid beschermen van binnenuit is een relatief “nieuwe techniek”. Sommige fruit en groenten soorten bevatten carotenoïden kunnen de huid van de binnenkant beschermen. Op dit moment zijn de onderzoeken in volle gang. Wanneer deze onderzoeken afgrond zijn, zal ik deze op de blog plaatsen!
[MOWPOP id="128"]
Bronnen:
Beste,
Ik raad vooral voor kinderen en voor mensen die langere tijd in de zon zijn onze UV-beschermende kleding en petjes aan!
Alle producten zijn uiterst comfortabel en je verbrandt gegarandeerd niet. Bijkomend voordeel is dat je niet steeds opnieuw met creme hoeft te smeren.
Een hele fijne zomer gewenst!!
Groet,
Marcella
Bedankt voor de goede toevoeging!
Fijne zomer!
Jack