• aspertaam

Is zonnebrandcrème gezond?

2016-11-08T10:29:42+01:00mei 14th, 2012|Gezondheid Algemeen|2 Reacties

Laatste update: door

Is zonnebrandcrème gezond?

1. Is zonnebrandcrème gezond?
2. Welke zonnebrand moet ik kiezen (factor)?
3. Zonnebrandcrème baby
4. Smeren met zonnebrandcrème
5. Natuurlijke vervangers van zonnebrandcrème

Af en toe komt het zonnetje even tevoorschijn. Vandaag zal het niet warmer worden dan 15 graden dus de zonnebril gaat wel in de tas mee maar de zonnebrandcrème die laten we nog even staan.  Wanneer het toch wat warmer wordt is het noodzakelijk om je huid tegen de brandende zon te beschermen.

Een shirt met lange mouwen of een hoedje dragen volstaat niet altijd. Veel mensen grijpen direct naar de zonnebrandcrème met het idee dat dit de beste oplossing voor je is. Maar is dit ook eigenlijk zo? Is iedere zonnebrandcrème hetzelfde of zijn er ook producten bij die eigenlijk erg slecht voor je zijn?

Huidkanker

Door je huid te lang aan de brandende zon bloot te stellen verhoog je de kans op verbranding waardoor de kans op bijvoorbeeld huidkanker zal verhogen. De slimme cosmetische industrie beloofd de kans op huidkanker te verlagen door zonnebrandcrème te gebruiken zodat de huis niet langer meer kan verbranden.

Echter wat er niet wordt verteld is dat zonnebrandcrème bestanddelen bevat die de kans op huidkanker alleen maar vergroot. 4 dagen geleden stond er nog een uitgebreid artikel in het AD. Hierin staat vermeld dat zonnebrand creme die het stofje zinkoxide een chemische reactie kan veroorzaken wanneer dit wordt blootgesteld aan de zon.

Uit deze reactie ontstaan vrije radicalen. Deze hebben het effect dat ze cellen kunnen beschadigen wat de kans op verschillende soorten kanker (huidkanker) verhoogt.

Hoe langer je in de zon ligt, des te meer vrije radicalen indirect worden aangemaakt door de zinkoxide.

Welke zonnebrand moet ik kiezen (factor)?

SPF zonnebrandfactor

De zon geeft verschillende soorten straling af waaronder UV-straling. UV-A, UV-B en UV-C zijn de verschillende ultraviolet stralingen die onzichtb