Je ontlasting zegt veel over je gezondheid!

2017-04-04T10:18:35+01:00oktober 9th, 2013|Gezondheid Algemeen|57 Reacties

Laatste update: door

Je ontlasting zegt veel over je gezondheid!

Het moet even gebeuren, en meestal denk je er niet eens bij na: Naar het toilet gaan voor een grote boodschap. In de meeste gevallen spoel je direct door, je wast je handen en gaat gewoon weer door met je werkzaamheden. Weg ermee! Maar is verstandig om zo nu en dan eens achterom te kijken. Waarom? Omdat je ontlasting heel veel zegt over je gezondheid. Je kunt het beschouwen als een barometer van je welzijn.

Hoe je dit kunt herkennen, lees je verderop!

Poepen in vroegere tijden

Tegenwoordig poep je lekker rustig alleen, de deur op slot en eventueel een krantje om de tijd te doden. Maar vroeger was dat wel anders: Neem bijvoorbeeld Koning Lodewijk IV, de zonnekoning van Frankrijk. Hij deed zijn grote boodschap altijd in het midden van de vergaderzaal, vergezeld door familie, vrienden en collega’s. Voor hen was het een ‘eer’ om hier deel van uit te kunnen maken.

De koninklijke ontlasting werd niet doorgespoeld, maar direct daarna onderzocht door een klein legertje koninklijke artsen op eventuele afwijkingen in de gezondheid van de zonnekoning.

En als we dan nog verder terug gaan in de tijd, zien we dat in de prehistorische tijd iedereen poepte zoals hij zat: op de hurken. Er waren natuurlijk geen comfortabele toiletpotten, dus werd de grote behoefte gewoon in de natuur gedaan, op je hurken. Dit is eigenlijk de beste manier om te poepen, want het belast je knieën veel minder en je dikke darm kan zich op deze manier prima strekken. De perfecte stoelgang!

In de tegenwoordige tijd heerst er een groot taboe rondom het doen van de grote boodschap. Naar het toilet gaan is nu een privéaangelegenheid en vindt plaats in een speciaal kamertje met een toiletpot en de deur op slot: De WC.

De algemene indruk van je ontlasting

Op het moment dat je ook daadwerkelijk achterom kijkt, kun je aan het uiterlijk van je ontlasting al in een heel vroeg stadium eventuele problemen met je gezondheid aan het licht brengen. Normale, en gezond ogende ontlasting is vrij zacht, maar heeft wel een duidelijke vorm. Over de hele lengte is de vorm en de kleur gelijk. De kleur is overigens gemiddeld bruin, niet te licht en niet te donker.

De geur is natuurlijk wat minder prettig, maar deze mag beslist niet weerzinwekkend zijn. Iedereen kent zijn of haar eigen ‘normale’ geur het beste.

De kleur van je ontlasting

De kleur van je ontlasting wordt bepaald door het gal wat in je lichaam gemaakt wordt. In principe is iedere tint bruin normaal, maar bij hele sterke afwijkingen is het toch verstandig om even verder te zoeken. Zodra de kleur naar zwart of naar rood neigt, kan dit duiden op een probleem in het maag-darm kanaal zoals zweren of aambeien. Als de kleur écht helderrood is, kan dit betekenen dat je een bloeding hebt in je endeldarm of de dikke darm.

<