Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 4 april 2017

Je ontlasting zegt veel over je gezondheid!

Het moet even gebeuren, en meestal denk je er niet eens bij na: Naar het toilet gaan voor een grote boodschap. In de meeste gevallen spoel je direct door, je wast je handen en gaat gewoon weer door met je werkzaamheden. Weg ermee! Maar is verstandig om zo nu en dan eens achterom te kijken. Waarom? Omdat je ontlasting heel veel zegt over je gezondheid. Je kunt het beschouwen als een barometer van je welzijn.

Hoe je dit kunt herkennen, lees je verderop!

Poepen in vroegere tijden

Tegenwoordig poep je lekker rustig alleen, de deur op slot en eventueel een krantje om de tijd te doden. Maar vroeger was dat wel anders: Neem bijvoorbeeld Koning Lodewijk IV, de zonnekoning van Frankrijk. Hij deed zijn grote boodschap altijd in het midden van de vergaderzaal, vergezeld door familie, vrienden en collega’s. Voor hen was het een ‘eer’ om hier deel van uit te kunnen maken.

De koninklijke ontlasting werd niet doorgespoeld, maar direct daarna onderzocht door een klein legertje koninklijke artsen op eventuele afwijkingen in de gezondheid van de zonnekoning.

En als we dan nog verder terug gaan in de tijd, zien we dat in de prehistorische tijd iedereen poepte zoals hij zat: op de hurken. Er waren natuurlijk geen comfortabele toiletpotten, dus werd de grote behoefte gewoon in de natuur gedaan, op je hurken. Dit is eigenlijk de beste manier om te poepen, want het belast je knieën veel minder en je dikke darm kan zich op deze manier prima strekken. De perfecte stoelgang!

In de tegenwoordige tijd heerst er een groot taboe rondom het doen van de grote boodschap. Naar het toilet gaan is nu een privéaangelegenheid en vindt plaats in een speciaal kamertje met een toiletpot en de deur op slot: De WC.

De algemene indruk van je ontlasting

Op het moment dat je ook daadwerkelijk achterom kijkt, kun je aan het uiterlijk van je ontlasting al in een heel vroeg stadium eventuele problemen met je gezondheid aan het licht brengen. Normale, en gezond ogende ontlasting is vrij zacht, maar heeft wel een duidelijke vorm. Over de hele lengte is de vorm en de kleur gelijk. De kleur is overigens gemiddeld bruin, niet te licht en niet te donker.

De geur is natuurlijk wat minder prettig, maar deze mag beslist niet weerzinwekkend zijn. Iedereen kent zijn of haar eigen ‘normale’ geur het beste.

De kleur van je ontlasting

De kleur van je ontlasting wordt bepaald door het gal wat in je lichaam gemaakt wordt. In principe is iedere tint bruin normaal, maar bij hele sterke afwijkingen is het toch verstandig om even verder te zoeken. Zodra de kleur naar zwart of naar rood neigt, kan dit duiden op een probleem in het maag-darm kanaal zoals zweren of aambeien. Als de kleur écht helderrood is, kan dit betekenen dat je een bloeding hebt in je endeldarm of de dikke darm.

Gele of witte ontlasting betekent dat er geen gal in het maag-darm systeem kan komen. Dit kan duiden op kanker in de galblaas of alvleesklierkanker.

Maar bij een extreem afwijkende kleur, moet je altijd eerst even denken wat je daarvoor gegeten hebt: Rood kan ook betekenen dat je de maaltijd daarvoor lekkere rode bieten hebt gegeten. Ook bijvoorbeeld een kilo drop of een kilo bosbessen kan tijdelijk de kleur van je ontlasting veranderen. Dan is er dus helemaal niets om je zorgen over te maken.

De vorm van je ontlasting

Als de ontlasting de vorm heeft van een potlood, dus heel dun is, kan dit wijzen op een blokkade in de dikke darm. Ook als de ontlasting té zacht is, aan de binnenkant van de pot blijft plakken en dus lastig door te trekken is, dan wijst dit op het feit dat er té veel olie in de ontlasting zit, en dat je lichaam dus geen vetten (meer) opneemt. Een voorbeeld is alvleesklierontsteking. Eén van de symptomen hiervan is dat je lichaam hierdoor slechter vetten opneemt.

De geur van je ontlasting

De geur is natuurlijk nooit erg aangenaam, maar als de stank écht weerzinwekkend is, dan is er meer aan de hand. Het zijn in de meeste gevallen de parasieten en de bacteriën in de ontlasting die voor de stank zorgen. Maar die stank wordt indringender als er ook veel vet of eventueel bloed in de ontlasting zit. Ook kan de ontlasting een hele indringende geur krijgen door het innemen van bepaalde medicijnen, of als het voedsel veel te lang in de dikke darm is blijven hangen.

Wat te doen bij…

Waterige ontlasting

Dit is natuurlijk beter bekend als diarree, en is de meest voorkomende afwijking in de ontlasting. Je raakt op zo’n moment meer ontlasting kwijt dan normaal, en de ontlasting is erg waterig. De oorzaak is meestal een besmetting van een virus, een bacterie of een ander eencellig diertje wat tijdelijke schade aan je lichaam aan kan brengen. Diarree is in de meeste gevallen beslist niet ernstig, en gaat vaak na een dag of twee vanzelf weer over.

Het is wel belangrijk om op te passen dat je niet te veel vocht verliest. Bij uitdrogingsverschijnselen kun je het beste een glucoseoplossing drinken om het vocht vast te houden. Als het extreem wordt, en gepaard gaat met slijm en bloed in de ontlasting, te weinig plassen, koorts en sufheid, maak dan direct een afspraak met je huisarts, want dan is er meer aan de hand dan alleen maar een virus of een bacterie.

Bloed in de ontlasting

Als de kleur van de ontlasting helderrood is, ligt de oorzaak in de meeste gevallen aan een wondje rond de anus of in de darmwand, of heb je aambeien. Over het algemeen kan dit geen kwaad. Maar als er klonten bloed of strepen bloed in de ontlasting zitten, heeft het bloed een langere weg afgelegd. De oorzaak hiervan kan liggen in het maag-darm kanaal waar dan waarschijnlijk een ontsteking is. Als het bloed komt uit het gebied boven de maag, zal de ontlasting zwart kleuren. De zwarte kleur wordt veroorzaakt door het bloed, wat zwart kleurt onder invloed van de maagsappen.

Een kleurloze ontlasting

De normale, bruine, kleur van de ontlasting komt van het gal. Op het moment dat de ontlasting ‘kleurloos’ is, kan dat duiden op een probleem in de productie van gal, of van een blokkade in de galwegen. In dit geval is het de beste keuze om direct even contact op te nemen met de huisarts.

Slijm in de ontlasting

Het is heel normaal dat er slijm in de ontlasting aanwezig is. Zonder dit slijm zou je direct last krijgen van obstipatie. Maar een overdaad is ook weer niet goed. Té veel slijm kan betekenen dat de darmen ontstoken zijn, of dat er sprake is van een prikkelbare darm.

Wormpjes in de ontlasting

Dit is een verschijnsel wat je heel gemakkelijk kunt herkennen: Witte wormpjes in de ontlasting, die er uitzien als witte draadjes. Op het moment dat je de wormpjes in je ontlasting ziet, betekent dit niet dat er geen wormpjes in je lichaam achterbleven zijn. Als je slaapt, kruipen de wormpjes naar buiten en gaan eitjes leggen rondom je anus. Dit gaat natuurlijk jeuken waarna krabben onvermijdelijk is.

De gelegde eitjes komen op deze manier op je vingers waardoor je anderen weer kunt besmetten. Het is beslist geen ernstige aandoening, maar wel ontzettend vervelend. Ga even naar de apotheek voor een wormenkuur, en na een paar weken ben je de wormen kwijt. In de tussentijd steeds heel goed je handen wassen om besmetting te voorkomen.

Constipatie

Als de ontlasting de vorm heeft van harde en droge keutels die maar moeilijk je lichaam willen verlaten, en dan ook nog eens minder dan drie keer per week. Harde keutels, en moeilijk kunnen poepen, kan heel veel mogelijke oorzaken hebben. Een paar voorbeelden van mogelijke oorzaken zijn: weinig beweging, slecht eten, darmproblemen, niet voldoende drinken of medicijnen.

Als een constipatie té lang duurt, kan dit tot grote problemen leiden. Denk hierbij aan aambeien en bloedingen in de endeldarm. Om constipatie te voorkomen, geef ik je het advies om meer te bewegen, voldoende water te drinken, vezels te eten, en natuurlijk naar het toilet gaan op het moment dat je aandrang hebt.

Conclusie en aanbevelingen

Hoewel het bij de meeste mensen beslist geen gewoonte is om even in de pot te kijken na een grote boodschap. Je ontlasting is een graadmeter voor je gezondheid, en kan een voorbode zijn van aandoeningen die je anders nooit op zou merken. Een vreemde kleur, een veranderde samenstelling, een andere geur. Het zijn allemaal signalen die je vertellen dat er andere problemen in je lichaam zijn. De basis is een goede voeding en beweging. En dat is niet alleen voor een gezonde stoelgang een prima oplossing, maar voor je algemene gezondheid heeft dat ook beslist heel veel voordelen.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

    1. Hallo Janka,

      Brandend maagzuur kan geprikkeld worden door verschillende factoren. Echter, een gezond voedingspatroon kan veel doen om de klachten te verminderen. Momenteel ben ik met een programma bezig waarin ik al mijn bevindingen ga verwerken om brandend maagzuur te verhelpen. In de tussentijd raad ik je aan om de volgende artikelen door te lezen:

      https://www.optimalegezondheid.com/brandend-maagzuur-special-deel-1-een-introductie/

      https://www.optimalegezondheid.com/brandend-maagzuur-special-deel-3-natuurlijke-oplossingen-voor-brandend-maagzuur/

      Succes!

  1. ik heb momenteel ernstige opstipatie, krijg hiervoor medicatie waardoor het enigzins op gang komt. eet veel vezels groente en drink tenminste 2 liter water. echter heb ik aan mijn linkerzijde een paar cm onder mijn ribben een drukkend trekkend irritant gevoel. Net alsof ik mijn darm voel liggen. Daarnaast heb ik last van potlood ontlasting... de huisarts denkt een luie darm. Wordt nu wel doorgestuurd. Ik kan pas 11 september terecht in het ziekenhuis, heeft u een idee wat mij zou kunnen mankeren? Maak me zorgen namelijk...

    1. Hallo Mariel,

      Ja, dit klinkt inderdaad als een luie darm. Hoewel het wel erg lang duurt tot je afspraak, hoef je je in eerste instantie geen zorgen te maken. Door de vezels en het water drinken zullen de darmen weer op gang komen en zal er al een hele verbetering zijn tegen de tijd dat je naar je afspraak moet.
      Om meer te weten over een luie darm, kijk dan even hier.

      succes, en hou je me op de hoogte na je afspraak?
      Jack

  2. Bedankt voor je antwoord, door de magnesium tabletten en zouten die vocht in mijn darmen brengt is het wel op gang gekomen maar blijf last houden van dat irritante gevoel links onderin mijn buik. Daarnaast is mijn buik ook opgezet... Toch maar afwachten dan tot de 11e. Groetjes

  3. Ik heb heel vaak twee kleurig ontlasting. licht grijsbruin gecombineerd met stukken donkerder bruin. ziet er raar uit. Wat kan hier de oorzaak van zijn

    1. Hoi Thea,

      Tweekleurige ontlasting kan voorkomen, en is in principe niet iets om je zorgen over te maken.Dit heeft te maken met wat je eet en het feit dat de ontlasting niet volledig gemengd is in je darmen. Maar als het constant is, dus iedere dag, dan zou ik even contact opnemen met je huisarts. Het kan dan zijn dat je spijsvertering niet optimaal werkt.

      Succes,
      Jack

  4. Ik heb al weken geen gewone stoelgang meer. Elke keer als ik moet plassen krijg ik ook aandrang. Mijn ontlasting is dan enkele harde keutels vaak donker van kleur. Ik sport elke week, eet gezond, maar drink niet zo veel. Ik heb geen last van buikkrampen maar vind het wel vreemd hoe mijn stoelgang er nu uit ziet, voorheen ging ik een a twee keer per week.

    kunt u mij hiermee helpen

  5. Vroeger had ik een drijvende ontlasting, redelijk donker van kleur.
    Sinds een maand zinkt mijn ontlasting en is hij ook lichter van kleur (nog altijd gewoon bruin).
    Als ik het opzoek dan blijkt mijn ontlasting nu perfect in orde te zijn, terwijl ik dacht dat dit hoorde te drijven aangezien ik dat al heel mijn leven heb.
    Voor de rest heb ik geen last van krampen of iets anders...
    Ben een vrouw van 21 jaar, eet gezond en beweeg voldoende.
    Kan dit kwaad? Ik maak me nogal gauw zorgen...

  6. Goedendag,

    Ik heb nu al een week last van oker gele ontlasting. Het is qua structuur wat lastig te beschrijven, maar het is geen normale vaste vorm, maar ook niet als diarree. Er tussen in dus. Ik moet zeker wel 5 a 6x per dag, waarvan zeker de helft maar kleine beetjes. Ook heb ik last van winderigheid met een nogal sterke geur. Weet u wat het probleem zou kunnen zijn.?

  7. Beste mensen. Ik weet niet of ik op de juiste site zit om vragen over hele zacht ontlasting. Een paar keer per week heb ik last van zachte ontlasting. Kan het dan niet ophouden. moet het dan laten lopen. Erg vervelend, Zit het tussen mijn oren? Of moet ik er mee naar mijn huisarts? graag advies als het mogelijk is. Wil namelijk niet voor niets naar de huisarts gaan. Mijn vriendelijke dank.

    1. Hallo Marjan,

      Of dit iets lichamelijks is, of tussen je oren zit, kan ik hiervandaan niet vaststellen. Maar dat er iets aan de hand is, is wel duidelijk. Ik zou zo snel mogelijk even naar je huisarts gaan voor advies. Beter een keer teveel naar de huisarts, dan een keer te laat. En dit is natuurlijk heel erg vervelend voor je, dus als je dit wilt stoppen dan direct even naar de huisarts!

      Succes,
      Jack

  8. heb gemerkt als ik behoorlijk zenuwachtig ben ik vaak aan de dunne ben of het is brijvorming, dit alles kan zo'n twee weken duren (twee jaar geleden zelfs 2½ maand ben toen ook naar huisarts geweest maar het kan zei ze ...niet onderzocht...) Afgelopen weken heb ik behoorlijk veel stress gehad en nog wel en jawel de afgelopen twee weken weer diarree of brijvorming. Het gaat nu weer beetje de goede richting op. De kleur is variërend de ene keer licht bruin (pindakaaskleur) en de andere keer donderbruin. De afgelopen jaar kijk ik iedere keer heel aandachtig naar de kleur maar dat verschild nogal zoals ik al schreef de ene keer lichtbruin en de andere keer is het donder bruin ...ligt dat aan voedsel... mijn vraag is dat goed. Kan het kloppen als je erg veel zenuwen heb dat je zomaar langdurig aan de dunne bent of brijvorming. Wat ik al schreef heb het nu afgelopen 2 jaar 3 a 4 keer gehad langdurig daarna gaat het maanden goed terwijl ik hetzelfde eet.

  9. Help ik heb al een week last van water ontlasting eerst bruin en buikpijn maar later werd het groen van kleur. Ik gebruik nu nooit en nu is het waterige ontlasting zwart maar geen koorts geen buikpijn en gewoon honger wat kan het zijn of wat help

    1. Dit is erg lastig om dat van afstand te beantwoorden. Je kunt het beste zo snel mogelijk even een afspraak maken met je huisarts. Wacht hier niet te lang mee, want een waterige ontlasting kan zorgen voor uitdroging van het lichaam.

      Veel succes,
      Jack

  10. Ik heb sinds mijn antibiotica kuur van 4 dagen (inmiddels 1 week geleden) geen normale stoelgang meer. Bij elke keer dat ik moet plassen krijg ik drang om te poepen. En dit is dan heel waterige poep, overigens is dit geen diaree.
    Ik poep dan wel zo'n 4 a 5 keer op een dag. Tijdens de antibiotica kuur had ik wel last van diaree..

    Kunt u mij helpen?

    1. Een antibiotica kuur kan ook gevolgen hebben voor de rest van je lichaam. De kuur dood niet alleen de slechte bacteriën, maar juist ook de goede bacteriën. De kuur kan daar uiteraard geen onderscheid in maken. Waarschijnlijk is jouw darmflora hierdoor van slag. Wacht het nog even een paar dagen af, en als het dan nog steeds hetzelfde is, moet je even contact opnemen met je huisarts.

      Fijne jaarwisseling!

  11. Ik heb sinds een week dat ik voor mijn gevoel vaker ontlasting heb dan anders, ook zit er de helft van de keren 2 kleuren in de ontlasting. Het grootste deel is gewone bruin kleur maar aan het eind zitten dan harde keutels die bijna zwart lijken.
    Ik ga sowieso elke dag, dus erg lang kan het toch niet in mijn endeldarm zitten. Ik maak me zorgen om de donkere kleur, ik kan niet zeggen dat het pikzwart is maar meer super donkerbruin tegen zwart aan.

    1. Dit kan verschillende oorzaken hebben, Martine.
      De beste weg is om even een afspraak met je huisarts te maken. Deze kan vrijwel direct vaststellen wat er eventueel aan de hand kan zijn.

  12. Ik ben sinds een week gezonder aan het eten. Voorheen at ik vaak onregelmatig en ongezond. Sinds een week heb ik problemen met mijn ontlasting. Vaak lijkt het alsof ik naar de wc moet maar er komt niets uit. Als er iets uit komt dan is het vaak waterig en best dun.

    1. Je hebt een hele belangrijke, en ontzettend goede, stap gezet. Goedzo!

      Maar na een leven lang ongezond eten, en dan plotseling gezond eten, vergt veel van je lichaam. Je lichaam moet zich aanpassen aan de nieuwe situatie, en dat kan soms even duren. Hoelang? Dat verschilt van persoon tot persoon.
      Wellicht kun je proberen om je voedingspatroon stapje voor stapje aan te passen, in plaats van alles in één keer.

      In ieder geval: Doorzetten!

      Ik wens je alle succes en gezondheid toe!

  13. Mijn darmen zijn na een behoorlijke buikgriep in jan/feb (8 kilo gewichtsverlies) niet 'normaal' meer. Ik heb toen geen antibiotica gekregen. Uitzieken zei de huisarts, maar sindsdien heb ik wisselende problemen. Het is begonnen met toenemende gasvorming. Niet de hele dag, maar alleen tijdens de ontlasting. Die wordt vooraf gegaan door enorme hoeveelheden volstrekt reukloos gas. Soms samen met een beetje waterige ontlasting wat de rest vd ontlasting overigens helemaal niet is. Na verloop van tijd kreeg ik last van obstipatie, maar dat is nu over. Nu regelmatig en goed naar de wc, maar de ontlasting bestaat vrijwel alleen nog uit harde middelgrote ketels. En ontlasting ophouden lukt me niet meer. Ik moet met samengeknepen billen als Usain Bolt naar de wc rennen. Een en ander heeft intussen geleid tot inwendige en uitwendige bloedende aambeien. Voorts heb ik soms last van loze aandrang en het lijkt er ook wel eens op dat ik niet alles kwijt ben. Verder voel ik me hartstikke goed. Niet moe. Veel energie. Teveel eetlust. Ik drink heel veel water maar de vezel inname laat wel te wensen over. Allerlei diëten geprobeerd. Lactose vrij. Gluten vrij. Vetarm. Geen kunstmatige zoetstoffen. Elke ochtend flesje Yakult en probiotica (goede darmbacterieën). Het enige wat ik daarmee heb bereikt is het krijgen van regelmatige ontlasting. Het gas blijft komen. De waterige uitscheiding daarbij ook. Word er heel moe van. Dokter? Wel eens van hypochondrie gehoord.....? Na een eigen speurtocht op internet denk ik dat het nog het meeste op pds lijkt.

    1. Ik denk dat je toch maar even terug moet naar je huisarts, Frans.
      Het is duidelijk dat er meer aan de hand is. Als je huisarts niets wil doen, kun je een tweede consult aanvragen bij een andere arts. Wellicht dat deze een ander licht kan werpen op de zaak.

      Heel veel succes!

  14. Ik heb de laatste tijd best last van spanningen. Ben ermee naar de dokter geweest en alles was goed zei hij.
    Maar ik heb ook vaak last van mijn maag en een opgezette maag. De arts maakte daar verder niks van en zei dat het lucht was. Ook heb ik last van prikkelbare darm syndroom. Dus mankeer vanalles nu. Mijn ontlasting is nooit hetzelfde. En heb bij harde ontlasting ook bloed erbij. Maar vanmorgen zag ik op mijn ontlasing rode plekjes zitten. Verder was het 2 kleurig en redelijk hard. Moet ik me nu zorgen maken? Of kan dit van aambeien zijn?

    1. Dit kan van de aambeien komen. Maar dat hangt ook heel sterk af van de kleur van het bloed.

      Als het bloed donkerrood is, dus 'oud' bloed, dan heb je een probleem in het begin van de spijsverteringscyclus.
      Is het bloed licht van kleur, dus 'vers' bloed, dan is in jouw geval de kans groot dat het van aambeien komt.

      Maar de arts kan constateren of je inderdaad aambeien hebt. Zo niet, dan is er wat anders aan de hand.
      Dus toch maar even terug naar je huisarts.

      Veel succes!

  15. Ik heb een beetje bruin slijm, ook wel eens zonder ontlasting er bij.
    Moet nu volgende week daarvoor naar de huisarts.
    Dus nou heb ik de zenuwen.
    Slijm is normaal zeggen ze, maar ik kan niks vinden over bruin slijm, alleen wit.
    En soms komt het dus wel eens alleen.
    Kun je me vast een beetje geruststellen, misschien is er niks aan de hand?

  16. Ik ben ooit naar de dokter geweest die zei dat het niet normaal was. laatst mijn ontlasting laten onderzoeken en niks ad hand.

    Ik ben nu gestopt met roken maar nog ga ik minstens 3/4 x per dag naar de wc ondanks dat ik nog niet al mijn vezels binnenkrijg.

    toen ik rookte kon ik makkelijk 5/6 x per dag naar de wc.

    wat kan ik hieraan doen?

    1. Je kunt het beste nogmaals een afspraak bij je huisarts maken, Sjan.
      Je ontlasting laten onderzoeken is één ding, maar er kan meer aan de hand zijn. Er kan een achterliggende oorzaak van je problemen zijn.

  17. twee weken geleden had ik wel hele lichte stoelgang kleur heel erg licht bruin wat geelachtig. De volgende dag was het okergeelachtig met gewoon bruin. Daarna was de kleur weer goed en heb ik het niet meer gehad ..de laatste drie jaar kijk ik heel erg naar mijn stoelgang en het varieert in de kleur pindakaas tot chocoladebruin over het algemeen. Hoop dat u mij antwoord kan geven. Toen de kleur heel erg lichtbruin was en wat geelachtig zat er wel een griep dwars geen idee of dat er wat mee te maken heeft

    1. Die griep kan daar inderdaad wat mee te maken hebben. En het feit dat het maar een paar dagen duurde, betekent dat je lijf het zelf al opgelost heeft.

  18. Beste ik heb al 10 jaar spasmen ,niet fijn ,allesbehalve nu ben ik op dieet gegaan met veel sojamelk,/ producten ik voel mij beter maar sinds mijn eetpatroon maar heb bleke stoelgang ik ben bezorgd ??

    1. Ik zou met deze vraag even naar je huisarts gaan, Corinne. Waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken, maar zekerheid voor alles!

  19. Goedendag, ik heb een vraagje, ik heb een blaasontsteking met teveel witte en rode bloedcellen. Ik zit nu aan een amoxicilline clavulaanzuur 875/125... nu na 2 dagen heb ik berge achtige ontlasting lichte ontlasting dus. Wat moet ik doen stoppen of doorgaan?
    Alvast heel erg bedankt!
    groetjes Emmy

    1. Ik ben geen arts, Emmy. Dit moet je echt even overleggen met je behandelend arts!

  20. Ik heb sinds vandaag last van gele, waterige ontlasting. Ik drink geen alcohol. Ik heb last van koorts, misselijkheid en veel vochtverlies. Ik hoop dat ik de problemen zelf kan oplossen?

  21. Hallo, terugkijkend begon mijn ellende met een loopneus alleen rechts, zo rond februari, maart 2017.
    Later, rond eind juni kwam daar opgezette keelklieren aan de rechterkant bij, ik heb geen amandelen.
    Tussendoor heb ik zware migraine aanvallen, maar nu schijnbaar zonder AL TE erge hoofdpijn, dat heeft plaats gemaakt voor tintelende vingers en binnen in het hoofd en hartkloppingen.
    Een week geleden kreeg ik blaasontsteking en twee dagen later duizelingen, meer hartkloppingen en diarree. Dat laatste is vervangen door dunne kleffe ontlasting, komt wanneer ik ga plassen en dat is vaak want ik drink nu super veel. Gisteren zag ik opeens aarsmaden, maar toen ik mijn poep uit elkaar ploos ben ik me kapot geschrokken.
    Ik weet niet wat het zijn, het zijn slierten en dikke kluiten, lijkt wel of ik mijn eigen darmen uitgepoept heb. Het beweegt niet.
    Omdat ik geen geld voor zorgverzekering heb, kan ik niet naar de dokter. Wel heb ik vandaag wormmiddel gehaald.
    Nu begint de keel ook raar te doen aan de linkerkant en oorbuisje zeer.
    Heb raar gevoel in de buik. Duizeligheid en hartkloppingen zijn er nog steeds en snel buiten adem. Bonkend hoofd. Geen koorts. De loopneus is al een tijdje over. Ik klink verkouden maar ben het niet.
    Ik ben bang.

  22. Hallo ik heb al meer dan een week diaree en felle krampen nu is mijn ontlasting zwart wat moet ik doen

  23. Hallo ik ben Sharon en het un vraag ik heb un maag verkleining gehad 2 maand trug en nu is het zoo dat ik zwarten onlasting hep ie dar normaal

  24. Ik heb nu een paar keer een vreemde ontlasting. Het kon 't er in strengen uit die stevig aan elkaar vast zitten. Ik kan hier niets over vinden bij het googelen. Wie weet wat het is?

  25. Een goede morgen , ik wil graag weten of dat normaal is . Ik kom uit bed en moet direct al poepen , kan me ook niet in een keer uit poepen, terwijl ik aandrang blijf voelen . En zo gaat dat 3 keep binnen een half uur.elke dag . Graag een reactie op mijn vraag.vriendelijke greet van José

    1. Dit hoeft niet te wijzen op iets speciaals, José. Ieder persoon heeft zijn of haar eigen ritme.
      Om zeker van je zaak te zijn, raad ik je aan om deze vraag eens voor te leggen aan je huisarts.

  26. Ik heb een vraag zoals de meesten hier, ik heb 3 a 4 dagen voor het laatste gepoept, voel wel dat ik echt moet, maar als ik dan ga lijkt het wel of het lijkt dat het gat gewoon te klein is, dan druk ik nog wat harder naar gebeurd er niks, ja niet kwam er echt een mini stukje mee, ik ben verder om de dag actief in de sportschool en eet en drink(kan beter) voldoende, ik blijf de krampen houden in mijn buik, what to do??

    1. Inderdaad wat meer drinken. Maar wat ik niet uit jouw verhaal kan halen is of je voldoende vezels eet. Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar voor een regelmatige stoelgang zijn vezels onmisbaar!

  27. Ik heb al een tijdje witte stukjes in mijn ontlasting ik dacht aan een lintworm ofzo maar heb verder geen klachten (buikpijn, gewichtsverlies,jeuk...)ik ben 16 jaar en weet niet wat dit kan zijn

    1. Dit zou inderdaad het geval kunnen zijn, Thomas.
      Het beste is om even langs je huisarts te gaan, ook al is dit een beetje gênant.
      Maar beter nu maatregelen nemen, dan later heel veel last hiervan hebben...

  28. Hallo,

    Ik had vandaag tijdens mijn toiletbezoek in mijn ontlasting slierten zitten (leek wel stro)

    Is dit abnormaal? of heft dit met onverteerd voedsel te maken? Ik heb wel eergisteren spaghtetti gegeten.
    Ik heb dit vorige maand ook al eens gehad maar ik weet niet wat ik toen gegeten had.

    mvg

    1. Dit kan met onverteerd voedsel te maken hebben. Als het regelmatig voorkomt, moet je even naar je huisarts om de achterliggende oorzaak vast te stellen.

  29. Heb de laaatste tijd veel stress en mijn stoelgang is veranderd.
    Moet voor de grote boodschap naar toilet voel echt de drang. En dan vbeginy de miserie. Ik druk heel hard maar er komt nikd. Ben dan verplicht mij te helpen anders lukt het niet. Allemaal konijnenkorrels’. Tussendoor ga ik dan bijna normaal. Ik maak mij zorgen.t. Wat kannde oorzaak hiervan zijn.

    Graag uw opinie
    I

  30. Beste,
    Graag wou ik even het volgende kwijt.
    Misschien dat er op dit forum nog mensen zijn met zulke klachten.
    3 jaar geleden heb ik een rugoperatie ondergaan en sedert dan zijn de klachten begonnen.
    6 maand moeten liggen, niet mogen rechtstaan of zitten, gevolg door geen beweging te hebben en te stoppen met roken bijna 30 kg aangekomen, dus overgewicht en BMI van 33.
    Als ik naar toilet ging was het door veel drang en was het maar kleine hoeveelheid, wel normale kleur en soms hard en zacht.
    alsook aambeien gehad en hebben ze poliep verwijderd en vastgesteld ontstoken slokdarm.
    Ik let op mijn eten veel groenten uitgezonderd pasta, rijst , aardappelen laat ik achterwege.
    Ik geraak geen kg kwijt ook al eet ik gezond maar kan natuurlijk niet veel bewegen.
    Op aanraden van oncoloog moet ik nu Xenical 120 mg nemen en de dokter zei dat dit is om het het overtollige vet te verwijderen, daardoor kan de stoelgang lopend zijn ( omdat dit vet is ) en een gele of oranje kleur hebben.
    Nu is mijn vraag alsvolgd.
    Ik ben nu 5 dagen bezig met deze medicatie en heb maar 1 enkele keer vette lopende stoelgang gehad.dit was de 2de dag.
    Sindsdien zit er geen vet meer in de stoelgang? is dit normaal ? want volgens dokter zou ik na een maand 10 kg moeten afgevallen zijn? maar als men nog niet veel stoelgang heeft heb ik mijn twijfel toch wel.Is het dan een teken dat er geen overtollig vet zit in de darmen???
    Misschien dat ik via dit forum wijzer geraak .

  31. Hallo ,
    sinds enkele maanden last van jeuk ben naar huisarts geweest en heb een zalf gekregen op basis van zink, de ontlasting is soms normaal , soms vrij los maar wat me mateloos stoort is bij ontlasting dat ik binnen het uur nogmaals moet gaan en die is dat vrij los van structuur.

  32. Goedemorgen Redaktie, dank voor dit topic. Ik twijfel of ik naar de dokter zal gaan, na wat ik zo lees. Wat is het geval: sinds dinsdagavond krampen in de buikholte en diarree. Kan gebeuren, denk je dan. Maar woensdagmiddag voekde ik me totaal uitgeput en ben eerder gestopt met werken. Het is nu vrijdagochtend; gisteravond was mijn laatste ontlasting ietsje vaster nl een brij, met nog steeds die okergele kleur. Geen poepaandrang meer, maar wel een erg oogeblazen buikholte en krampen. Wat zal ik doen...nog even afwachten? Alvast dank.

  33. Ik heb een paar dagen last van mijn ontlasting (Heb ik trouwens al vele jaren)last van ,heb een jaar of tien geleden een deelonderzoek gehad (medicijnen gehad )Heb ik maandenlang gebruikt)ben ik op mijn voeding gaan letten viel ik 15 kilo af ,maar die hele periode last van mijn (stoelgang)darmen, ik weet intussen dat ik niet tegen sterkte kruiden ,gefrituurde eetwaren ook heb ik last van eieren of andere salades (mijn geld ben ik al jaren kwijt)Wij staan in de zomermaanden op het lange Voorhout antiekmart in denhaag, ik moet altijd een dag van tevoren goed opletten wat ik eet .
    Wat een verhaal he ,kunt u me evt nog van wat bruikbare tips geven ,groet dirk Scheveningen.

  34. de ontlasting is té zacht, blijft aan de binnenkant van de pot plakken en is lastig door te trekken.
    Kan dit ook te maken hebben met het dieet? Sinds 4 maanden ben ik 7 kg afgevallen. Ik eet gevarieerd en eet alles als ik maar binnen de toegestane punten blijf (weight watchers).

    1. Hoi Hanny,

      Bij een dieet kan je ontlasting inderdaad van structuur veranderen. Eet je dagelijks voldoende vezels? Deze kunnen namelijk flink helpen bij het verbeteren van je stoelgang. Je kan ervoor kiezen om vezelrijk brood te eten, ontbijtgranen met extra vezels of om juist wat phsylliumvezels door een smoothie of door de yoghurt te mengen.
      Mocht je ontlasting hierna ook anders blijven, dan kan het geen kwaad om even met de huisarts te bellen. Zij hebben ook inzicht in je medische geschiedenis en kunnen daardoor passend advies geven.

      Groetjes, Rozemarijn (Team OptimaleGezondheid)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share