Jicht

Laatste Update: 20 januari 2017

Jicht en gewrichtspijn: Hoe lang duurt het kristallisatieproces voor een ontsteking?

Het begint vaak in het holst van de nacht. De pijn is ernstig en door koortsaanvallen kan het zijn dat je je nog slechter voelt. Stilliggen helpt een beetje maar zelfs het glijden van een laken over je lichaam kan als een marteling aanvoelen. Dat is wat jicht is. Een ziekte waar mensen vaak een verkeerd beeld van hebben. Hieronder vind je dan ook meer uitleg over deze aandoening en meer specifiek hoe lang het juist duurt vooraleer mensen een aanval van jicht krijgen nadat het kristallisatieproces van urinezuur in de spieren gestart is.

Maar wat meer uitleg over het proces achter de aandoening is nodig om te begrijpen welke rol deze kristallisatie speelt in de verschrikkelijke pijnen die jicht kan veroorzaken.

Jicht was eeuwenlang bekend als een ziekte voor rijke mannen. Het gevolg van teveel eten, drinken en zwaarlijvigheid. Maar modern onderzoek heeft aangetoond dat de aandoening weinig te maken heeft met ons dieet of wat we drinken en nog minder met het feit dat iemand rijk is of niet. Het enige wat wel correct blijkt is dat het inderdaad een mannenziekte is die bijna negen keer meer mannen treft dan vrouwen. Ze komt ook vaak voor: het is de meest voorkomende vorm van ontstekende artritis bij mannen ouder dan veertig.

De chemische boosdoenerň

Jicht wordt veroorzaakt door een opstapeling van urinezuur. Dit zuur heeft geen nuttige functies in het menseljk lichaam. Het is eenvoudigweg het afvalproduct van purines, een groep chemische stoffen die aanwezig zijn in alle menselijk weefsel en in veel verschillende soorten voeding. In normale omstandigheden ontdoet het lichaam zich van dit urinezuur door het, jawel, via de urine af te scheiden. Op die manier stapelt het niet op in ons bloed. Maar sommige mannen hebben een foutje in hun metabolisme dat maakt dat ze dit urinezuur toch opstapelen in hun bloed. Bepaalde medicatie zoals aspirines, diuretica en niacine kunnen de urinezuur-niveaus in het bloed ook omhoog jagen.

Deze verhoogde niveaus in het bloed lijden op termijn tot jicht. Maar niet onmiddelijk dus. Het duurt gemiddeld twintig tot dertig jaar vooraleer het problemen begint te veroorzaken. Dit is de reden dat de aandoening vooral mannen treft op middelbare of oudere leeftijd. Jicht kan trouwens ook ontstaan door een plotse daling van de urinezuur-niveaus in het bloed. Dit is waarom tot wel dertig procent van de mannen jicht ontwikkelen ondanks een normaal urinezuur-niveau op het moment van de aanval.

Een aanval vindt plaats op het moment dat het overtollig urinezuur in het bloed zich afzet in de gewrichten en daar kristalliseert: Witte bloedcellen proberen de kristallen weg te nemen maar zijn niet opgewassen tegen deze taak. De witte bloedcellen raken zelf beschadigt en laten chemische stoffen los die ontstekingen, zwellingen en pijn veroorzaken.

Hoe lang duurt dit kristallisatieproces nu eigenlijk? Dit is een vraag die reeds enige tijd bestudeerd wordt maar waar nog altijd geen sluitend antwoord op is. Erg veel hangt af van de temperatuur waarop de kristallisatie plaats vindt. Dit is niet dezelfde als onze lichaamstemperatuur maar normaal gesproken een graad of 8 lager. Een hogere temperatuur zorgt voor een tragere kristallisatie. Wetenschappers lijken het erover eens dat het proces van kristallisatie in het menselijk lichaam in elk geval eerder maanden of jaren in beslag neemt dan dat we over uren spreken.

Daaruit concluderen sommige artsen dat, vermits het oplossen van deze kristallen met de juiste behandeling veel sneller gaat (dit is een proces van uren eerder dan van dagen) de oplossing tegen jichtaanvallen niet zozeer in een permanente behandeling moet gezocht worden maar eerder in het behandelen onmiddelijk na de aanval.

Pijn, pijn en nog eens pijn

De meest vorkomende manifestatie van jicht is acute artritis, ernstige pijn in een gewricht. Meestal één gewricht per keer. Vaak is het het eerste gewricht in de grote teen. Andere vaak voorkomende plekken zijn de hiel, de enkel en de knie. De aanval begint dus vaak in de nacht en binnen enkele uren wordt het gewricht rood, gezwollen en pijnlijk. De ontsteking kan ernstig genoeg zijn om koorts, spierpijnen en andere griep-achtige symptomen te veroorzaken.

Absoluut geen lachertje dus, deze aandoening. En tot wetenschappers het mechanisme achter de opbuw en afbraak van de urinezuur-kristallen volledig ontcijferd hebben zullen we het moeten doen met de niet-perfecte behandelingen die er nu bestaan. Maar je ziet het: het onderzoek loopt volop en er begint meer en meer bekend te raken. Er is dus hoop...

Ken je iemand in je omgeving met jicht of heb je er zelf last van? Doe dan hieronder je relaas, het kan een interessante aanvulling zijn op dit artikel!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Sinds 2008 heb ik met enige regelmaat last van jicht aanvallen.
  Van Colchine wat ik de 1e keer kreeg, werd ik zieker dan van de jicht zelf.
  Daarna kreeg ik voor de 1e 4 dagen Arcoxia 120 mg en Arthotech voor de volgende dagen.
  Hiermee kon ik in principe elke aanval aan.
  Vaak had ik korte aanvallen en was 1 Arcoxia 120 mg voldoende om hier een eind aan te maken..
  Tot 2014 was dit best vol te houden. Toen werd het plots Chronisch en ging de jicht eigenlijk niet meer over. van juli tot december had ik bijna continu jicht..Omdat ik ook hoge bloeddruk heb en daarvoor oa een plaspil kreeg , werd daardoor ook weer jicht opgeroepen.hierdoor kun je zien dat de huisartsen niet goed op de hoogte zijn van wisselwerkingen van medicijnen. Nu loten we in het ziekenhuis 2 onderzoeken parallel
  Een onderzoek bij de Internist om vast te stellen welk medicijn voor hoge bloeddruk geen jichtaanvallen oproepen.
  Een onderzoek bij de Reumatogie om vast te stellen of het hier wel om jicht gaat of iets anders
  Ik ben benieuwd..

  .

 2. Hoi .ik heb het zelfde als atoom .ik loop nu 3 week met erge pijn in mn voet .ik krijg diclofinac. Ze wouden me ook pretniselon geven .
  Ik weet me geen raad meer .slaap slecht jan niet lopen .mn werk leid er onder ..wat kan ik doen nu .
  Gr christina

  1. Hi,
   ik ben Max die vaak jicht aanvallen krijgt om het verhaal kort te maken , gebruik bij een beginnende pijn (jicht pijn) een DICLOFENAC ZETPIL 100 MG) IS ERG PROBAAT HET WERK NA 1.1/2 uur en remt de ontsteking en voor +/- 8 uren somms gaat het welover somms niet dan weer een zetpil gebruiken.
   Gebruikt geen coca cola, koffie,bier,ijsthee etc en andere zuur houdede dranken.
   Gebruik liefst warm water, groene thee en drink veel water

   Groetjes, Max.

 3. ik heb in al 3 weken last van jicht. Het vreemde is dat het van mijn rechtervoet naar de linkervoet, linkerknie, rechtervoet en linkerenkel gaat. Soms is de pijn 1 dag weg en kan ik zelfs sporten maar de dag erna is het weer terug op een andere plek. Vorige week is bloed geprikt om te kijken naar de hoeveelheid urinezuur. Nu wachten op de uitslag.

 4. ik lees nergens iets over een ontzurings kuur met basische druppels ik heb net Naproxen 500 mg voor geschreven gekregen maar ik aarzel het te gebruiken. Ik heb er echt alles voor over om het via de homeopathische wijze op te lossen en dieet. Is dat mogelijk ???

  1. Allereerst excuses voor de late reactie. Door de vele waardevolle reacties, loopt het beantwoorden enigszins achter.

   Daar kan ik helaas geen uitsluitsel over geven. Ik ben geen homeopaat. Maar als je echt gemotiveerd bent, zou ik heel snel een afspraak maken met een goede homeopaat. Er is heel veel mogelijk, dus altijd het proberen waard.

   Heel veel succes!

 5. Beste,

  Heb sinds enkele dagen geleden een vreselijke pijn in mn grote teen, dat gewricht.. het ziet wat rood, voelt warm aan.. vermoedelijk ontstoken. Aangezien ik geen actieve bezigheden heb (en werk ook rustig verloopt), kan ik mij dus moeilijk voorstellen dat ik mijn teen ergens bezeerd heb. Ik kon er 's nachts niet van slapen, kon helemaal niet op mijn voet staan. De andere dag was de pijn weer volledig weg, tot 's nachts.. het kwam weer op. Nu loop ik nog steeds met veel pijn, het voelt aan alsof ik mijn teen gebroken heb.

  Ik kom net van de huisarts, hij vermoedt dat het jicht is, woensdag moet ik bloed laten nemen. Het rare is echter dat ik een jongeman ben van 24, rook niet, drink niet, het zit ook voor zover ik niet weet in de familie.. heb lichtjes overgewicht, maar denk niet voldoende om zoiets uit te lokken..

  Hoe komt dit? Zou het wat anders kunnen zijn ook? Kan jicht eenmalig zijn?

  Mvg

  1. Jicht kan chronisch zijn, maar kan ook éénmalig voorkomen. Dit verschilt door de omstandigheden en de persoon die het heeft.

 6. Ik heb al een jaar of 8-9 geregeld jichtaanvallen. In eerste instantie ging dit goed weg met 2-3 dagen diclofenac. Het laatste jaar krijg ik colchicine omdat diclofenac niet meer werkt. Ook ik ben wat te zwaar, mede door veel blessures (beide hamstrings na elkaar gescheurd, daarna zweepslag, vervolgens achillespees en toen gescheurde enkelbanden, peesplaatontsteking en hielspoor....)Kortom: ik wilde wel weer sporten, maar dat ging niet echt, met als gevolg dat ik weer aankwam. Nu was ik weer begonnen met afvallen (3kg in 2 weken), wat een mogelijke oorzaak kan zijn van een nieuwe jichtaanval. Echter, na 1 week colchicine (wat witte bloedlichaampjes afbreekt) kreeg ik wondroos..... Dat gaat bij mij gepaard met hevige koorts (41,3) en supermoe. Maar de jicht verdween. Door de antibiotica (flucloxalline) denk ik dat ik daardoor de jicht weer terugkreeg. Nu slik al weer een week de colchicine, maar zonder verbetering.... Ook ben ik al een maand geweldig goed op mijn voeding aan het letten, conform jicht.nl. Dus veel alkalische (basische) groenten, en fruit, geen alcohol of frisdrank, weinig tot geen vlees, geen koeken, chips of ander lekkers. Voor mijn gewicht is het goed. Voor mijn jicht niet. Straks weer naar de huisarts. Wordt vervolgd...

 7. Hallo
  Ik ben een man van 36
  Ik heb op mijn 30 ste last van jicht gekregen het begon in me enkel daarna in me grote teen en nu heb ik het zeker 1 keer per maand in hiel / achillispees heb allupurinol dagelijks maar krijg toch nog steeds aanvallen wat een dag of 3-6 duurt heeft iemand hier ervaring mee om dit tegen te gaan

 8. Hallo.
  Ik ben een man van 41 bijna 42 en behoor ook tot de ongelukkigen. Bij mij is het 2 jaar geleden begonnen. Direct colchichine voorgeschreven gekregen. Meestan met een paar dagen was ik er vanaf maar met meer dan 3 aanvallen per jaar moest ik weer contact opnemen met mijn huisarts. Toch weer colchinchine gekregen. Een week of 3 geleden begon de ellende weer na ongeveer 2 maanden geen last meer te hebben gehad. Nu heb ik het zo erg dat mijn hele linkervoet opgezet is en niet zonder krukken me kan verplaatsen. De huisarts wil met na 4 weken medicijn en aanvalvrij bloed laten prikken om dan vervolgen te bekijken of er een permanent medicijn gegeven kan worden. Echter hoor ik in mijn directe omgeving dat deze medicijnen op zich goed werken maar als je dan toch een jicht aanval krijgt deze vele malen erger zal zijn. Nou daar zit ik ookal niet echt op te wachten. Heeft iemand daar ervaring mee ?

  Gr. Rene

 9. Hallo ik ben Jean, een man van 47 en sukkel ook al jaren met jicht.
  Vroeger rond mijn 35 jaar kwam dit eens om de zoveel maanden voor en kreeg ik colchicine.
  Deze sloeg ook goed aan maar telkens gepaard met last van buikloop.
  Ik ben nu bijna 4 jaar op ziektepensioen en wegens op non actief sta ben ik bijna 10 kg aangekomen.
  De dag van vandaag is de confrontatie met jicht zo heftig dat het mijn humeur aantast.
  Er gaan geen twee maanden voorbij of het is van dat.
  Telkens zo heftig dat ik drie weken op de sukkel ben.
  Zo gezwollen, dik en rood dat sommige tenen de grond niet meer raken.
  Ik vermoed zeer sterk dat de colchicine zijn werk niet meer doet zoals vroeger en nog steeds dat ongemak van buikloop.
  Ik zoek een andere weg om de aanvallen te doen afnemen.
  Mijn huisdokter blijft vermoedelijk in zijn tijd steken en heb het met colchicine nu echt wel gehad.
  Met vriendelijke groeten,
  Jean.

 10. goede morgen,ik heb last van jicht.nu was dit redelijk onder controle.Maar ik kreeg een antibiotica kuur en nu heb ik jicht in mn andere teen
  kan dit hier mee te maken hebben?
  m.v,g. gytha keulen

  1. Ik denk dat dit eerder de ontwikkeling van jouw jicht is. Het zal waarschijnlijk niets te maken hebben met je antibioticakuur.

 11. ik ben een man van 74 jaar ,in mei een open hartoperatie gehad en was nu goed aan het revalideren ondanks mijn copd ,voor extra teraphie ging ik een keer in de week naar het zwembad voor oefening in het water ,na 4keer heb ik zwemmersexeem opgelopen met wat wondjes tussen de tenen dat resulteerde anderhalve week geleden in een zere voet ,naar de dokter,die gelijk zei dat is wondroos en jicht ,ik kreeg flucloxacilline ,heb nog steeds een zere -rooie en dikkevoet met veel pijn .colchicine had ik al nu een andre kuur voor de flucloxacilline en dat heet amoxi/clav ,mijn tenen staan stijf aan de voet ,voet en scheen been zijn zeer dik ,pijn en jeuk .wondroos en jicht heb ik nooit eerder gehad ,hoop dat het gauw beter wordt,groeten Johan van der Kuil

 12. Ik heb ook al een jaar of 10 last van jicht.
  Het zit bij mij altijd in mijn linker of rechter voet en steekt idd s'nachts de kop op.
  Ik heb flink op internet gezocht en bij mij helpt allopurinol preventief zeer goed.
  Allopurinol is een urinezuur verlagend medicijn wat ik dagelijks inneem, daarnaast heb ik colcicine gekregen van mijn huisarts voor het geval dat ik toch nog eens jicht krijg en dan ook accuut de ontsteking kan remmen.
  Zonder allopirinol had ik zeker 6 tot 8 keer per jaar last en kon ik niet meer lopen van de pijn, nu met deze medicatie steekt het slechts nog 1 tot 2 keer per jaar de kop op.
  Ik eet gewoon alles en drink regelmatig een biertje, en heb dus nagenoeg geen last meer.
  Tom

 13. Hallo, ik schrijf voor mijn man die heeft sinds afgelopen zondagnacht een jichtaanval gehad
  En omdat dit al paar keer eerder is gebeurt heeft hij prednison gekregen net als de eerdere keren
  Normaal is het de 2/3e dag al weg. Helaas nu niet en is het weer net zo hevig als de 1e dag
  Is nu de 4e dag Onze huisarts zegt dat het zo ook wel over gaat en dat er niks aan te doen is
  Als prednison niet werkt
  Lees hier dat de meeste mensen andere medicijnen gebruiken!
  Verder zou ik willen weten wat je er zelf aan kan doen,moet je veel rusten met je been omhoog?
  Of juist blijven bewegen?
  Mijn man is niet zo,n vrager en denkt dat hij het dus uit moet zitten de pijn en blijft er ondanks alle pijnkreten
  Doorheen lopen wat echt eerst niet gaat! Hij is zeker niet kleinzerig!
  Vind het zo zielig voor hem hij heeft nu vakantie maar normaal loopt hij 8/9 uur lang achter elkaar
  Kan dit er iets mee te makeb hebben?

 14. Hoi ik ben een jongen van 37 en Ik heb vier jaar geleden voor het eerst een jicht aanval gehad tussendoor een paar keer licht dat na een dag weer verdween nu heb ik weer een ernstige aanval vanaf maandag alweer vier dagen bhabha word gewoon ziek van de pijn zit nu vanaf gisteren aan de prednisolon 30 Mg hoop wel dat het morgen minder word en dat ik weer wat slaap kan pakken

 15. Tjonge, wat een moedige mensen op deze site. Jicht is bijtend pijnlijk. En jullie schrijven er heel losjes en nuchter over. Nou ik vind het verschrikkelijk. Eén jichtaanval gehad en de tranen rolden vrij uit over mijn bolle wangen. Na een week op bezoek bij de 'dottoressa'. Schat van een meid. Een vervangster van mijn eigen dokter. Zij schreef Colchicina voor. En binnen drie dagen was ik van de pijn af. Wel een blijvende bult aan de zijkant van mijn rechter voet, net onder mijn dikke teen. En mijn voet is nu ook groter en dikker. Een vreemd gezicht naast de slankere en kortere linker voet. Een bloedtest wees uit dat mijn urinezuur 9.2 mg/dl was. Ik slik sindsdien dagelijks 150 mg Allopurinolo, en om de dag Colchicina. Maar na 14 dagen keek ik aan tegen 2 enorm dikkeen pijnlijke onderbenen, enkels en voeten. Dus de benen de lucht in en de zwelling nam langzaam af. Na enkele dagen weer dikke en pijnlijke ledematen. Ben nu 2 dagen gestopt met het slikken van de medicijnen. De benen zijn weer afgeslankt. Nu begin ik wel weer pijn in mijn jichtknobbel te krijgen. Dus ik ga vandaag weer beginnen met slikken. Ik zou naar de dokter moeten gaan voor medisch advies. Hij is echter zo'n knorrig figuur en weigert alle talen behalve Italiaans te spreken of 'Google Tradurre' te gebruiken. Hetgeen niet helpt want ik spreek slechts 3 zinnen Italiaans. Voor ik bij hem op bezoek ga schrijf ik alles uit in het Italiaans. Zodra ik mijn voordracht begin graait de beste man mijn prachtig stuk proza uit mijn handen en zoekt de taalfouten op. En probeer maar eens een andere dokter te vinden in een Italiaans mini dorpje. Ik kan niet anders dan zelf een beetje als medicus op te treden. En websites als deze met jullie verslagen over jullie bevindingen zijn uitermate belangrijk om iets van jicht te kunnen begrijpen. Mijn grote dank gaat uit naar de initiatienemer en de schrijvende jichtlijders.

 16. Hallo "collega's", ik ben 66 en heb voor het eerst een aanval gekregen 2 maand terug, ik was toen in Spanje en onmiddellijk een injectie gekregen, maar kompleet vergeten te vragen waarmee............in ieder geval was de pijn in 1 dag weg.
  10 dagen geleden weer een aanval gehad, ik was toen in België , wat een ellende, eerst 3 dagen colchicine, de pijn was de vierde dag weg, de vijfde dag volle aanval , weer colchicine, en de zesde doodziek van dat spul, volgens mij heel sterk af te raden.
  Daarna 3 dagen medrol, corticoïde , vrjwel zonder resultaat, daana een injectie met Voltaren, nul reactie.
  Uiteindelijk , na 10 dagen bij een vriend chirurg geraakt, deze gaf mij FELDENE LYOTABS, nu reeds 3 dagen , de pijn en zwelling is bijna weg.Ook sinds 3 dagen , 3 maal per dag ijs gedurende 15 min op de ontstoken teen gelegd, ik vermoed dat ook dit heeft geholpen.
  Ik geef in ieder geval niet op en zoek tot ik weet hoe dit op te lossen , ik ben terug in Spanje en vraag volgende week aan de dokter welke injectie hij mij heeft gegeven 2 maand terug.Wordt vervolgd.

 17. Hallo,
  Ik ben een vrouw van 61, heb sinds donderdag blaasontsteking.
  En heb nitrofurantoine als medicatie gekregen, heb verder weinig last van de ontsteking.
  Vrijdagavond rond een uur of 7 kreeg ik ontzettende pijn in mijn enkel.
  Echt niet te houden, onder de koude kraan, omhoog houden, niets hielp.
  Om 9 uur naar bed gegaan, ik was koortsig, en heb een diclofinnac genomen.
  Om 12 uur naar het toilet, toen was de pijn al minder. Vanmorgen niets meer aan de hand, kan dit een jichtaanval zijn?
  Een jaar of 2 geleden heb ik hetzelfde gehad.
  Gr

 18. Hallo, heb soms last van ernstige pijn in de knie na drinken van alcohol (die al gevoelig was door een zware stoot tegen de kast). Heb GEEN verhoogde urinezuur bloedwaarden. Vooral na nuttigen van sterke dranken (gemengd met frisdrank, en wijn)...
  Iemand nog die ervaring, zonder verhoogde bloedwaarden? Iemand een idee hie dat dan wel kan gemeten worden?

 19. Halloo, ik heb 2x jicht gekregen. De eerste keer op de hiel. Dokter zei dit is geen jicht. Zelf behandeld met ananas en in 1 week genezen. Tweede keer echte jicht bij de grote teen. Met 120 mg arcoxia en 300 mg zyloric in een week veel minder last daarna met ananas voor 2 weken.
  Nu is die praktisch weg maar de bult is er nog.

 20. Hoi, ben een man van 52. Al ruim 10 jaar last van zo nu en dan jicht. soms blijft het een paar jaar weg. Maar nu is het weer even raak Begon 10 jaar geleden in mijn teen. Maar heeft al in mijn enkel en mijn ringvinger gezeten (nog steeds een beetje dikke knobbel, maar geen pijn of iets. Na een aanval ook weer colchine en naproxen genomen, maar ik weet niet of het aan toen ook zulks warm weer was. Maar een week later lag ik met een alvleesklierontstekking in het ziekenhuis. Mijn mdl arts zijn dat het daar wel eens aan kon liggen. Voor mijn dus geen nsaid's meer (jammer dus ook geen, Arcoxia 120, want die is van de zelfde familie). Door de antibiotica was mijn lichaam natuurlijk erg verzuurt, met als gevolg grote kans op jicht.
  Jullie boek gelezen, maar ook dat van Rineke Dijkinga. Dat ontstekingen ontstaan in een verzuurt lichaam. Dus wat dat betreft zouden jullie daar ook wat aandacht kunnen geven.
  Nu zit ik met een pijnlijke (gaat al beter, paar dagen geleden, kon ik er niet naar kijken, laat staan zelfstandig bewegen). Maar dat het je, misschien overbelast, maar hat ook weer gezondigd, te weinig slaap, te weinig drinken, zalm- en tonijnsalade, ijsje en een beetje stress... Zit nu 5 dagen aan de pretnison. Wel goed mijn lever in de gaten houden, met veel vitami b

 21. Bij mij is het exact zo gegaan zoals in het artikel omschreven staat.
  Het heeft wel even geduurd voordat de artsen erachter kwamen dat het mogelijk jicht was in de enkel.
  Eerst werd gedacht aan wondroos en ik werd ook getest op trombose wat ik niet had.
  Nu ben ik 25 dagen verder en merk dat het minder pijn doet.
  Het medicijn wat ik kreeg heette; Colchicine Aurobindo 0,5 mg.

 22. Reeds 20 jaar regelmatig jicht. Alluperinol werkt enkel averechts. Natriumbicarbonaat en appelazijn niet afdoende adenuric geeft dan weer erge opstoten en hartkloppingen om zot van te worden kwaliteit van het leven wordt hierdoor sterk gehypothekeerd ben 64 kan niks meer. Wandelen klussen gewone dingen vergeet het. Jicht heeft mijn leven ingepalmd heb het nu constant enkel colchicine helpt een beetje met al zijn nare bijwerkingen Ik zou al geld uitgeven om nog eens twee dagen jichtvrij te zijn heb iets aan mijn gewicht gedaan 12 kg afgevallen met als resultaat nog meer en veel pijnlijkere aanvallen alle diuretica gestopt resultaat is zeer ontmoedigend drink enkel nog melk en weinig purinehoudenfe voeding. Jicht blijft ondanks alles heer en meester

 23. Vanaf m’n 30 met regelmaat jicht gekregen en vermoedelijk veroorzaakt door niet. Tussen m’n 40 en 50 veel minder last gehad. Na mijn scheiding met veel stress kwam de jicht weer terug . Nu op mijn 59 weer een heftige aanval gehad(laatste keer 2 jaar geleden) en is nu ruim 2 weken bezig en begint beter te worden. Ik vermoed een combi van alcohol (wijn) , fructose in de vorm van bessensiroop (wel natuurlijk) en voor de rest weet ik het niet. Eet gezond , veel groente en niet te veel vlees en rood fruit. Snoep niet . Ben gestart met alka druppels voor basisch water en ontzuringsthee..ben benieuwd hoe dit uitpakt .

 24. Ik ben een jichtlijder. Reeds van 20 jarige leeftijd.
  Tot 2019 regelmatige opstoten. 3 keer per jaar.
  Het urinezuur is verhoogd

 25. Hebben jullie ook meer gegevens over pseudo jicht dit is met kalkkristallen.

  Dit heb ik namelijk vorig jaar in de knie en nu in allebei de enkels. Ook pijnlijk,. Colchicine en paracetamol op het moment

 26. Jicht heet een relatie met vaccinaties, zelfs die 30 jaar geleden zijn gegeven, misschien wel vandaar dat de relatie lastig is vast te stellen.

 27. Had al een keer jicht gehad maar dat was na een week over
  Nu heb ik het al dik 2 weken en de pijn komt en gaat.. ik snap er niks van want ik eet amper rood vlees en drink geen druppel alcohol
  Kan het dood frisdrank komen?

 28. Mijn vent heeft dus. Regelmatig jichtaanvallen
  Het gaat vooral mis als hij iets eet van vis , of rauw achtige vleesdingen , zoals filet American

  Als je het bijvoorbeeld hebt in je teengewricht, de voet ,teen alles wordt vaak dik
  Neem een witte kool
  En de bladeren gaan raspen
  Dit prutje op je pijnlijke plekken leggen en waar het dik is... desnoods verbinden met wat verband
  Bij action blauwe verband , staat bij de sportspullen
  Dit is verband en blijft zelf plakken
  Als je het gaat verbinden, niet te strak
  Alleen lekker losjes zodat je kool niet eraf valt

  Lekker erop laten zitten. En laten trekken
  Uurtje tot een paar uur
  En weer luchten door verband eraf te halen

  Dit zou ervoor moeten zorgen dat je voet minder dik wordt en niet meer zo op het knappen staat...

  Ga de natuur in...zoek een knotwilg
  Pak daarvan een tak van duim dikte
  Haal de bast eraf
  Als je de zijtakjes er eerst afhaalt kun je de barst gebruiken als wikkel later

  Als een soort verband
  Nu heb je de wilgentak ontdaan van de barst..het schilletje
  En kom je bij de binnentak zeg maar
  Dit voelt glad , glibberig aan
  Dit probeer je te schrapen, eraf te schrapen
  Wat je eraf moet schrapen is donker wit achtig van kleur
  Deze prutje blijf je op de zere plekken leggen waar de kristallen zich vastzetten in het gewricht
  In dit prutje zit een stofje wat ook zit in aspirines
  Wil je meer info hierover zoek op YouTube kruidenheksen en dan een filmpje over wilgen...ze leggen het prima uit
  Hiermee zou de pijn in je jichtplek moeten verlichten
  Het gaat koud aanvoelen als je het erop doet

  Hopelijk helpt dit jou ook!
  Het is dus allemaal natuurlijk
  Laat me vooral weten als jij er baat bij hebt !
  Want ik hoop ook dat het voor jou de tips zijn die je helpen met een jichtaanval!

 29. Weerzo laat begin avond lichte pijn in linkervoet inmiddels hele voet pijnlijk ik besluit vroeg naar bed te gaan.dit keer geen rood vlees gehad wel vanmiddag met voeten in koud zwembad gestaan kan dit in verband staan met de 8 graden lager dan lichaamstemperatuur waarbij kristallisatie begint?

  Colchine ingenomen hopelijk morgen over

  Alfred

  1. Beste Alfred,

   Bedankt voor het delen van je ervaring. Het is mogelijk dat het staan met je voeten in een koud zwembad invloed heeft gehad op de pijn in je linkervoet. Wanneer je lichaamstemperatuur daalt, kan dit inderdaad leiden tot kristallisatie en mogelijk pijnlijke symptomen veroorzaken. Het is goed dat je Colchicine hebt ingenomen, aangezien dit kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn. Hopelijk voel je je morgen beter. Als de pijn aanhoudt of verergert, raad ik je aan om contact op te nemen met je behandelend arts voor een juiste diagnose en behandeling. Ik wens je een spoedig herstel toe! Vriendelijke groeten, Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin3
Share