Jicht en gewrichtspijn: Hoe lang duurt het kristallisatieproces voor een ontsteking?

2017-01-20T09:14:26+00:00mei 14th, 2013|Jicht|33 Reacties

Jicht en gewrichtspijn: Hoe lang duurt het kristallisatieproces voor een ontsteking?

Het begint vaak in het holst van de nacht. De pijn is ernstig en door koortsaanvallen kan het zijn dat je je nog slechter voelt. Stilliggen helpt een beetje maar zelfs het glijden van een laken over je lichaam kan als een marteling aanvoelen. Dat is wat jicht is. Een ziekte waar mensen vaak een verkeerd beeld van hebben. Hieronder vind je dan ook meer uitleg over deze aandoening en meer specifiek hoe lang het juist duurt vooraleer mensen een aanval van jicht krijgen nadat het kristallisatieproces van urinezuur in de spieren gestart is.

Maar wat meer uitleg over het proces achter de aandoening is nodig om te begrijpen welke rol deze kristallisatie speelt in de verschrikkelijke pijnen die jicht kan veroorzaken.

Jicht was eeuwenlang bekend als een ziekte voor rijke mannen. Het gevolg van teveel eten, drinken en zwaarlijvigheid. Maar modern onderzoek heeft aangetoond dat de aandoening weinig te maken heeft met ons dieet of wat we drinken en nog minder met het feit dat iemand rijk is of niet. Het enige wat wel correct blijkt is dat het inderdaad een mannenziekte is die bijna negen keer meer mannen treft dan vrouwen. Ze komt ook vaak voor: het is de meest voorkomende vorm van ontstekende artritis bij mannen ouder dan veertig.

De chemische boosdoenerň

Jicht wordt veroorzaakt door een opstapeling van urinezuur. Dit zuur heeft geen nuttige functies in het menseljk lichaam. Het is eenvoudigweg het afvalproduct van purines, een groep chemische stoffen die aanwezig zijn in alle menselijk weefsel en in veel verschillende soorten voeding. In normale omstandigheden ontdoet het lichaam zich van dit urinezuur door het, jawel, via de urine af te scheiden. Op die manier stapelt het niet op in ons bloed. Maar sommige mannen hebben een foutje in hun metabolisme dat maakt dat ze dit urinezuur toch opstapelen in hun bloed. Bepaalde medicatie zoals aspirines, diuretica en niacine kunnen de urinezuur-niveaus in het bloed ook omhoog jagen.

Deze verhoogde niveaus in het bloed lijden op termijn tot jicht. Maar niet onmiddelijk dus. Het duurt gemiddeld twintig tot dertig jaar vooraleer het problemen begint te veroorzaken. Dit is de reden dat de aandoening vooral mannen treft op middelbare of oudere leeftijd. Jicht kan trouwens ook ontstaan door een plotse daling van de urinezuur-niveaus in het bloed. Dit is waarom tot wel dertig procent van de mannen jicht ontwikkelen ondanks een normaal urinezuur-niveau op het moment van de aanval.

Een aanval vindt plaats op het moment dat het overtollig urinezuur in het bloed zich afzet in de gewrichten en daar kristalliseert: Witte bloedcellen proberen de kristallen weg te nemen maar zijn niet opgewassen tegen deze taak. De witte bloedcellen raken zelf beschadigt en laten chemische stoffen los die ontstekingen, zwellingen en pijn veroorzaken.

Hoe lang duurt dit kristallisatieproces nu eigenlijk? Dit is een vraag die reeds enige tijd bestudeerd wordt maar waar nog altijd geen sluitend antwoord op is. Erg veel hangt af van de temperatuur waarop de kristallisatie plaats vindt. Dit is niet dezelfde als onze lichaamstemperatuur maar normaal gesproken een graad of 8 lager. Een hogere temperatuur zorgt voor een tragere kristallisatie. Wetenschappers lijken het erover eens dat het proces van kristallisatie in het menselijk lichaam in elk geval eerder maanden of jaren in beslag neemt dan dat we over uren spreken.

Daaruit concluderen sommige artsen dat, vermits het oplossen van deze kristallen met de juiste behandeling veel sneller gaat (dit is een proces van uren eerder dan van dagen) de oplossing tegen jichtaanvallen niet zozeer in een permanente behandeling moet gezocht worden maar eerder in het behandelen onmiddelijk na de aanval.

Pijn, pijn en nog eens pijn

De meest vorkomende manifestatie van jicht is acute artritis, ernstige pijn in een gewricht. Meestal één gewricht per keer. Vaak is het het eerste gewricht in de grote teen. Andere vaak voorkomende plekken zijn de hiel, de enkel en de knie. De aanval begint dus vaak in de nacht en binnen enkele uren wordt het gewricht rood, gezwollen en pijnlijk. De ontsteking kan ernstig genoeg zijn om koorts, spierpijnen en andere griep-achtige symptomen te veroorzaken.

Absoluut geen lachertje dus, deze aandoening. En tot wetenschappers het mechanisme achter de opbuw en afbraak van de urinezuur-kristallen volledig ontcijferd hebben zullen we het moeten doen met de niet-perfecte behandelingen die er nu bestaan. Maar je ziet het: het onderzoek loopt volop en er begint meer en meer bekend te raken. Er is dus hoop...

Ken je iemand in je omgeving met jicht of heb je er zelf last van? Doe dan hieronder je relaas, het kan een interessante aanvulling zijn op dit artikel!

33 Reacties

 1. keur 12 september 2013 om 20:49 - Antwoorden

  kreeg een jichtaanval na bloedonatie.

 2. Antoon Derix 1 december 2014 om 15:13 - Antwoorden

  Sinds 2008 heb ik met enige regelmaat last van jicht aanvallen.
  Van Colchine wat ik de 1e keer kreeg, werd ik zieker dan van de jicht zelf.
  Daarna kreeg ik voor de 1e 4 dagen Arcoxia 120 mg en Arthotech voor de volgende dagen.
  Hiermee kon ik in principe elke aanval aan.
  Vaak had ik korte aanvallen en was 1 Arcoxia 120 mg voldoende om hier een eind aan te maken..
  Tot 2014 was dit best vol te houden. Toen werd het plots Chronisch en ging de jicht eigenlijk niet meer over. van juli tot december had ik bijna continu jicht..Omdat ik ook hoge bloeddruk heb en daarvoor oa een plaspil kreeg , werd daardoor ook weer jicht opgeroepen.hierdoor kun je zien dat de huisartsen niet goed op de hoogte zijn van wisselwerkingen van medicijnen. Nu loten we in het ziekenhuis 2 onderzoeken parallel
  Een onderzoek bij de Internist om vast te stellen welk medicijn voor hoge bloeddruk geen jichtaanvallen oproepen.
  Een onderzoek bij de Reumatogie om vast te stellen of het hier wel om jicht gaat of iets anders
  Ik ben benieuwd..

  .

 3. christina 9 april 2015 om 22:33 - Antwoorden

  Hoi .ik heb het zelfde als atoom .ik loop nu 3 week met erge pijn in mn voet .ik krijg diclofinac. Ze wouden me ook pretniselon geven .
  Ik weet me geen raad meer .slaap slecht jan niet lopen .mn werk leid er onder ..wat kan ik doen nu .
  Gr christina

  • MAX 3 februari 2017 om 22:33 - Antwoorden

   Hi,
   ik ben Max die vaak jicht aanvallen krijgt om het verhaal kort te maken , gebruik bij een beginnende pijn (jicht pijn) een DICLOFENAC ZETPIL 100 MG) IS ERG PROBAAT HET WERK NA 1.1/2 uur en remt de ontsteking en voor +/- 8 uren somms gaat het welover somms niet dan weer een zetpil gebruiken.
   Gebruikt geen coca cola, koffie,bier,ijsthee etc en andere zuur houdede dranken.
   Gebruik liefst warm water, groene thee en drink veel water

   Groetjes, Max.

 4. Cees 14 mei 2015 om 16:27 - Antwoorden

  ik heb in al 3 weken last van jicht. Het vreemde is dat het van mijn rechtervoet naar de linkervoet, linkerknie, rechtervoet en linkerenkel gaat. Soms is de pijn 1 dag weg en kan ik zelfs sporten maar de dag erna is het weer terug op een andere plek. Vorige week is bloed geprikt om te kijken naar de hoeveelheid urinezuur. Nu wachten op de uitslag.

 5. henk buijs 25 september 2015 om 14:05 - Antwoorden

  ik lees nergens iets over een ontzurings kuur met basische druppels ik heb net Naproxen 500 mg voor geschreven gekregen maar ik aarzel het te gebruiken. Ik heb er echt alles voor over om het via de homeopathische wijze op te lossen en dieet. Is dat mogelijk ???

  • Team OptimaleGezondheid 12 november 2015 om 17:15 - Antwoorden

   Allereerst excuses voor de late reactie. Door de vele waardevolle reacties, loopt het beantwoorden enigszins achter.

   Daar kan ik helaas geen uitsluitsel over geven. Ik ben geen homeopaat. Maar als je echt gemotiveerd bent, zou ik heel snel een afspraak maken met een goede homeopaat. Er is heel veel mogelijk, dus altijd het proberen waard.

   Heel veel succes!

 6. Lax 16 november 2015 om 12:33 - Antwoorden

  Beste,

  Heb sinds enkele dagen geleden een vreselijke pijn in mn grote teen, dat gewricht.. het ziet wat rood, voelt warm aan.. vermoedelijk ontstoken. Aangezien ik geen actieve bezigheden heb (en werk ook rustig verloopt), kan ik mij dus moeilijk voorstellen dat ik mijn teen ergens bezeerd heb. Ik kon er 's nachts niet van slapen, kon helemaal niet op mijn voet staan. De andere dag was de pijn weer volledig weg, tot 's nachts.. het kwam weer op. Nu loop ik nog steeds met veel pijn, het voelt aan alsof ik mijn teen gebroken heb.

  Ik kom net van de huisarts, hij vermoedt dat het jicht is, woensdag moet ik bloed laten nemen. Het rare is echter dat ik een jongeman ben van 24, rook niet, drink niet, het zit ook voor zover ik niet weet in de familie.. heb lichtjes overgewicht, maar denk niet voldoende om zoiets uit te lokken..

  Hoe komt dit? Zou het wat anders kunnen zijn ook? Kan jicht eenmalig zijn?

  Mvg

  • Team OptimaleGezondheid 21 november 2015 om 14:25 - Antwoorden

   Jicht kan chronisch zijn, maar kan ook éénmalig voorkomen. Dit verschilt door de omstandigheden en de persoon die het heeft.

 7. Rob 16 juni 2016 om 08:36 - Antwoorden

  Ik heb al een jaar of 8-9 geregeld jichtaanvallen. In eerste instantie ging dit goed weg met 2-3 dagen diclofenac. Het laatste jaar krijg ik colchicine omdat diclofenac niet meer werkt. Ook ik ben wat te zwaar, mede door veel blessures (beide hamstrings na elkaar gescheurd, daarna zweepslag, vervolgens achillespees en toen gescheurde enkelbanden, peesplaatontsteking en hielspoor....)Kortom: ik wilde wel weer sporten, maar dat ging niet echt, met als gevolg dat ik weer aankwam. Nu was ik weer begonnen met afvallen (3kg in 2 weken), wat een mogelijke oorzaak kan zijn van een nieuwe jichtaanval. Echter, na 1 week colchicine (wat witte bloedlichaampjes afbreekt) kreeg ik wondroos..... Dat gaat bij mij gepaard met hevige koorts (41,3) en supermoe. Maar de jicht verdween. Door de antibiotica (flucloxalline) denk ik dat ik daardoor de jicht weer terugkreeg. Nu slik al weer een week de colchicine, maar zonder verbetering.... Ook ben ik al een maand geweldig goed op mijn voeding aan het letten, conform jicht.nl. Dus veel alkalische (basische) groenten, en fruit, geen alcohol of frisdrank, weinig tot geen vlees, geen koeken, chips of ander lekkers. Voor mijn gewicht is het goed. Voor mijn jicht niet. Straks weer naar de huisarts. Wordt vervolgd...

 8. Martin 24 september 2016 om 09:11 - Antwoorden

  Hallo
  Ik ben een man van 36
  Ik heb op mijn 30 ste last van jicht gekregen het begon in me enkel daarna in me grote teen en nu heb ik het zeker 1 keer per maand in hiel / achillispees heb allupurinol dagelijks maar krijg toch nog steeds aanvallen wat een dag of 3-6 duurt heeft iemand hier ervaring mee om dit tegen te gaan

 9. Rene Soeters 2 april 2017 om 00:18 - Antwoorden

  Hallo.
  Ik ben een man van 41 bijna 42 en behoor ook tot de ongelukkigen. Bij mij is het 2 jaar geleden begonnen. Direct colchichine voorgeschreven gekregen. Meestan met een paar dagen was ik er vanaf maar met meer dan 3 aanvallen per jaar moest ik weer contact opnemen met mijn huisarts. Toch weer colchinchine gekregen. Een week of 3 geleden begon de ellende weer na ongeveer 2 maanden geen last meer te hebben gehad. Nu heb ik het zo erg dat mijn hele linkervoet opgezet is en niet zonder krukken me kan verplaatsen. De huisarts wil met na 4 weken medicijn en aanvalvrij bloed laten prikken om dan vervolgen te bekijken of er een permanent medicijn gegeven kan worden. Echter hoor ik in mijn directe omgeving dat deze medicijnen op zich goed werken maar als je dan toch een jicht aanval krijgt deze vele malen erger zal zijn. Nou daar zit ik ookal niet echt op te wachten. Heeft iemand daar ervaring mee ?

  Gr. Rene

 10. Jean de Bruijn 14 juli 2017 om 18:03 - Antwoorden

  Hallo ik ben Jean, een man van 47 en sukkel ook al jaren met jicht.
  Vroeger rond mijn 35 jaar kwam dit eens om de zoveel maanden voor en kreeg ik colchicine.
  Deze sloeg ook goed aan maar telkens gepaard met last van buikloop.
  Ik ben nu bijna 4 jaar op ziektepensioen en wegens op non actief sta ben ik bijna 10 kg aangekomen.
  De dag van vandaag is de confrontatie met jicht zo heftig dat het mijn humeur aantast.
  Er gaan geen twee maanden voorbij of het is van dat.
  Telkens zo heftig dat ik drie weken op de sukkel ben.
  Zo gezwollen, dik en rood dat sommige tenen de grond niet meer raken.
  Ik vermoed zeer sterk dat de colchicine zijn werk niet meer doet zoals vroeger en nog steeds dat ongemak van buikloop.
  Ik zoek een andere weg om de aanvallen te doen afnemen.
  Mijn huisdokter blijft vermoedelijk in zijn tijd steken en heb het met colchicine nu echt wel gehad.
  Met vriendelijke groeten,
  Jean.

 11. baran 27 augustus 2017 om 01:53 - Antwoorden

  ikheb ook pijn in mijn rechtse teen mojn vrag hoelang duurt om terug te geneezen

  • Team OptimaleGezondheid 11 september 2017 om 14:52 - Antwoorden

   Hier kan alleen je behandelend arts een betrouwbare antwoord op geven, Baran

 12. gytha 24 oktober 2017 om 10:11 - Antwoorden

  goede morgen,ik heb last van jicht.nu was dit redelijk onder controle.Maar ik kreeg een antibiotica kuur en nu heb ik jicht in mn andere teen
  kan dit hier mee te maken hebben?
  m.v,g. gytha keulen

  • Team OptimaleGezondheid 24 oktober 2017 om 20:36 - Antwoorden

   Ik denk dat dit eerder de ontwikkeling van jouw jicht is. Het zal waarschijnlijk niets te maken hebben met je antibioticakuur.

 13. Johan van der Kuil 1 november 2017 om 21:12 - Antwoorden

  ik ben een man van 74 jaar ,in mei een open hartoperatie gehad en was nu goed aan het revalideren ondanks mijn copd ,voor extra teraphie ging ik een keer in de week naar het zwembad voor oefening in het water ,na 4keer heb ik zwemmersexeem opgelopen met wat wondjes tussen de tenen dat resulteerde anderhalve week geleden in een zere voet ,naar de dokter,die gelijk zei dat is wondroos en jicht ,ik kreeg flucloxacilline ,heb nog steeds een zere -rooie en dikkevoet met veel pijn .colchicine had ik al nu een andre kuur voor de flucloxacilline en dat heet amoxi/clav ,mijn tenen staan stijf aan de voet ,voet en scheen been zijn zeer dik ,pijn en jeuk .wondroos en jicht heb ik nooit eerder gehad ,hoop dat het gauw beter wordt,groeten Johan van der Kuil

 14. Tom 9 januari 2018 om 11:46 - Antwoorden

  Ik heb ook al een jaar of 10 last van jicht.
  Het zit bij mij altijd in mijn linker of rechter voet en steekt idd s'nachts de kop op.
  Ik heb flink op internet gezocht en bij mij helpt allopurinol preventief zeer goed.
  Allopurinol is een urinezuur verlagend medicijn wat ik dagelijks inneem, daarnaast heb ik colcicine gekregen van mijn huisarts voor het geval dat ik toch nog eens jicht krijg en dan ook accuut de ontsteking kan remmen.
  Zonder allopirinol had ik zeker 6 tot 8 keer per jaar last en kon ik niet meer lopen van de pijn, nu met deze medicatie steekt het slechts nog 1 tot 2 keer per jaar de kop op.
  Ik eet gewoon alles en drink regelmatig een biertje, en heb dus nagenoeg geen last meer.
  Tom

 15. Boogers 13 september 2018 om 08:43 - Antwoorden

  Hallo, ik schrijf voor mijn man die heeft sinds afgelopen zondagnacht een jichtaanval gehad
  En omdat dit al paar keer eerder is gebeurt heeft hij prednison gekregen net als de eerdere keren
  Normaal is het de 2/3e dag al weg. Helaas nu niet en is het weer net zo hevig als de 1e dag
  Is nu de 4e dag Onze huisarts zegt dat het zo ook wel over gaat en dat er niks aan te doen is
  Als prednison niet werkt
  Lees hier dat de meeste mensen andere medicijnen gebruiken!
  Verder zou ik willen weten wat je er zelf aan kan doen,moet je veel rusten met je been omhoog?
  Of juist blijven bewegen?
  Mijn man is niet zo,n vrager en denkt dat hij het dus uit moet zitten de pijn en blijft er ondanks alle pijnkreten
  Doorheen lopen wat echt eerst niet gaat! Hij is zeker niet kleinzerig!
  Vind het zo zielig voor hem hij heeft nu vakantie maar normaal loopt hij 8/9 uur lang achter elkaar
  Kan dit er iets mee te makeb hebben?

 16. Gerbert 13 december 2018 om 20:19 - Antwoorden

  Hoi ik ben een jongen van 37 en Ik heb vier jaar geleden voor het eerst een jicht aanval gehad tussendoor een paar keer licht dat na een dag weer verdween nu heb ik weer een ernstige aanval vanaf maandag alweer vier dagen bhabha word gewoon ziek van de pijn zit nu vanaf gisteren aan de prednisolon 30 Mg hoop wel dat het morgen minder word en dat ik weer wat slaap kan pakken

 17. Nicoline 15 december 2018 om 15:45 - Antwoorden

  Tjonge, wat een moedige mensen op deze site. Jicht is bijtend pijnlijk. En jullie schrijven er heel losjes en nuchter over. Nou ik vind het verschrikkelijk. Eén jichtaanval gehad en de tranen rolden vrij uit over mijn bolle wangen. Na een week op bezoek bij de 'dottoressa'. Schat van een meid. Een vervangster van mijn eigen dokter. Zij schreef Colchicina voor. En binnen drie dagen was ik van de pijn af. Wel een blijvende bult aan de zijkant van mijn rechter voet, net onder mijn dikke teen. En mijn voet is nu ook groter en dikker. Een vreemd gezicht naast de slankere en kortere linker voet. Een bloedtest wees uit dat mijn urinezuur 9.2 mg/dl was. Ik slik sindsdien dagelijks 150 mg Allopurinolo, en om de dag Colchicina. Maar na 14 dagen keek ik aan tegen 2 enorm dikkeen pijnlijke onderbenen, enkels en voeten. Dus de benen de lucht in en de zwelling nam langzaam af. Na enkele dagen weer dikke en pijnlijke ledematen. Ben nu 2 dagen gestopt met het slikken van de medicijnen. De benen zijn weer afgeslankt. Nu begin ik wel weer pijn in mijn jichtknobbel te krijgen. Dus ik ga vandaag weer beginnen met slikken. Ik zou naar de dokter moeten gaan voor medisch advies. Hij is echter zo'n knorrig figuur en weigert alle talen behalve Italiaans te spreken of 'Google Tradurre' te gebruiken. Hetgeen niet helpt want ik spreek slechts 3 zinnen Italiaans. Voor ik bij hem op bezoek ga schrijf ik alles uit in het Italiaans. Zodra ik mijn voordracht begin graait de beste man mijn prachtig stuk proza uit mijn handen en zoekt de taalfouten op. En probeer maar eens een andere dokter te vinden in een Italiaans mini dorpje. Ik kan niet anders dan zelf een beetje als medicus op te treden. En websites als deze met jullie verslagen over jullie bevindingen zijn uitermate belangrijk om iets van jicht te kunnen begrijpen. Mijn grote dank gaat uit naar de initiatienemer en de schrijvende jichtlijders.

 18. PATRICK VAN der VEKEN 16 december 2018 om 12:35 - Antwoorden

  Hallo "collega's", ik ben 66 en heb voor het eerst een aanval gekregen 2 maand terug, ik was toen in Spanje en onmiddellijk een injectie gekregen, maar kompleet vergeten te vragen waarmee............in ieder geval was de pijn in 1 dag weg.
  10 dagen geleden weer een aanval gehad, ik was toen in België , wat een ellende, eerst 3 dagen colchicine, de pijn was de vierde dag weg, de vijfde dag volle aanval , weer colchicine, en de zesde doodziek van dat spul, volgens mij heel sterk af te raden.
  Daarna 3 dagen medrol, corticoïde , vrjwel zonder resultaat, daana een injectie met Voltaren, nul reactie.
  Uiteindelijk , na 10 dagen bij een vriend chirurg geraakt, deze gaf mij FELDENE LYOTABS, nu reeds 3 dagen , de pijn en zwelling is bijna weg.Ook sinds 3 dagen , 3 maal per dag ijs gedurende 15 min op de ontstoken teen gelegd, ik vermoed dat ook dit heeft geholpen.
  Ik geef in ieder geval niet op en zoek tot ik weet hoe dit op te lossen , ik ben terug in Spanje en vraag volgende week aan de dokter welke injectie hij mij heeft gegeven 2 maand terug.Wordt vervolgd.

 19. Oedie Wolswinkel 22 februari 2019 om 20:44 - Antwoorden

  Hallo,
  Ik ben een vrouw van 61, heb sinds donderdag blaasontsteking.
  En heb nitrofurantoine als medicatie gekregen, heb verder weinig last van de ontsteking.
  Vrijdagavond rond een uur of 7 kreeg ik ontzettende pijn in mijn enkel.
  Echt niet te houden, onder de koude kraan, omhoog houden, niets hielp.
  Om 9 uur naar bed gegaan, ik was koortsig, en heb een diclofinnac genomen.
  Om 12 uur naar het toilet, toen was de pijn al minder. Vanmorgen niets meer aan de hand, kan dit een jichtaanval zijn?
  Een jaar of 2 geleden heb ik hetzelfde gehad.
  Gr

 20. Jelle D'Helft 6 maart 2019 om 08:45 - Antwoorden

  Hallo, heb soms last van ernstige pijn in de knie na drinken van alcohol (die al gevoelig was door een zware stoot tegen de kast). Heb GEEN verhoogde urinezuur bloedwaarden. Vooral na nuttigen van sterke dranken (gemengd met frisdrank, en wijn)...
  Iemand nog die ervaring, zonder verhoogde bloedwaarden? Iemand een idee hie dat dan wel kan gemeten worden?

 21. Sam Ko 9 april 2019 om 09:53 - Antwoorden

  Halloo, ik heb 2x jicht gekregen. De eerste keer op de hiel. Dokter zei dit is geen jicht. Zelf behandeld met ananas en in 1 week genezen. Tweede keer echte jicht bij de grote teen. Met 120 mg arcoxia en 300 mg zyloric in een week veel minder last daarna met ananas voor 2 weken.
  Nu is die praktisch weg maar de bult is er nog.

  • Team OptimaleGezondheid 16 april 2019 om 20:18 - Antwoorden

   Wat een mooi resultaat, Sam.
   Dank voor je aanvullingen!

 22. Luward 25 juni 2019 om 16:31 - Antwoorden

  Hoi, ben een man van 52. Al ruim 10 jaar last van zo nu en dan jicht. soms blijft het een paar jaar weg. Maar nu is het weer even raak Begon 10 jaar geleden in mijn teen. Maar heeft al in mijn enkel en mijn ringvinger gezeten (nog steeds een beetje dikke knobbel, maar geen pijn of iets. Na een aanval ook weer colchine en naproxen genomen, maar ik weet niet of het aan toen ook zulks warm weer was. Maar een week later lag ik met een alvleesklierontstekking in het ziekenhuis. Mijn mdl arts zijn dat het daar wel eens aan kon liggen. Voor mijn dus geen nsaid's meer (jammer dus ook geen, Arcoxia 120, want die is van de zelfde familie). Door de antibiotica was mijn lichaam natuurlijk erg verzuurt, met als gevolg grote kans op jicht.
  Jullie boek gelezen, maar ook dat van Rineke Dijkinga. Dat ontstekingen ontstaan in een verzuurt lichaam. Dus wat dat betreft zouden jullie daar ook wat aandacht kunnen geven.
  Nu zit ik met een pijnlijke (gaat al beter, paar dagen geleden, kon ik er niet naar kijken, laat staan zelfstandig bewegen). Maar dat het je, misschien overbelast, maar hat ook weer gezondigd, te weinig slaap, te weinig drinken, zalm- en tonijnsalade, ijsje en een beetje stress... Zit nu 5 dagen aan de pretnison. Wel goed mijn lever in de gaten houden, met veel vitami b

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan (RJ) is de initiatiefnemer en het (nieuwe) gezicht van OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: