Jicht in de voeten: Wat is het en hoe kun je het behandelen?

jicht in de voetenJicht is een aandoening die al voor het eerst in 2640 voor Christus door de oude Egyptenaren werd geïdentificeerd. In de 5e eeuw voor Christus, noemde Hippocrates, de legendarische Griekse arts, jicht de "unwalkable disease," wat de link tussen de ziekte en bepaalde leefgewoonten goed aangeeft. Ondanks zijn lange geschiedenis blijft jicht een groot probleem voor de volksgezondheid en een toenemend aantal mensen lijdt aan deze zeer pijnlijke aandoening. Jicht is ook in verband gebracht met een verhoogde incidentie van cardiovasculaire en metabole ziekten.

Deze complexe vorm van artritis wordt gekenmerkt door het begin van plotselinge, hevige pijnen.
Een veteraan die ooit een ziekenhuis in Engeland bezocht, zei:

"Ik ben ooit neergeschoten, vreselijk in elkaar geslagen, gestoken, en uit een helikopter gegooid. Maar niets daarvan is te vergelijken met jicht."

Gelukkig is jicht te behandelen en kunnen er preventieve maatregelen worden genomen om het risico op de pijnlijke aandoening te verminderen.

Even wat feiten over jicht op een rijtje

Hier zijn een aantal belangrijke feiten over jicht. Meer details en ondersteunende informatie kun je in het hoofdartikel vinden.
• Jicht is een vorm van artritis dat veroorzaakt wordt door teveel urinezuur in het bloed.
• De symptomen van jicht ontstaan door de vorming van urinezuur kristallen in de gewrichten.
• jicht heeft de meeste invloed op het gewricht in de basis van de grote teen.
• Jicht aanvallen komen vaak zonder waarschuwing en vaak midden in de nacht.
• Er zijn vier stadia van jicht variërend in de klinische ernst.
• Niet alle mensen met hyperurikemie ontwikkelen jicht en niet alle mensen die last hebben van jicht aanvallen ervaren hyperurikemie.
• Gevorderde gevallen van jicht kunnen leiden tot de vorming van nierstenen.
• Artsen gebruiken vaak gewrichtsvloeistof testen om te testen of je jicht hebt.
• jicht wordt in de meeste gevallen behandeld met specifieke medicatie.
• Het vermijden van dierlijke voedingsmiddelen die hoog zijn in purine is een goede preventieve maatregel om jicht aanvallen te voorkomen (purine-rijke plantaardige voedingsmiddelen lijken niet gerelateerd te zijn aan jicht aanvallen).

Wat is jicht?

Jicht is een veel voorkomende vorm van inflammatoire artritis - een aandoening aan de gewrichten en het bewegingsapparaat. Het is de meest voorkomende vorm van inflammatoire artritis bij mannen en hoewel het waarschijnlijk meer mannen treft zijn vrouwen vooral voor en na de menopauze zeer vatbaar.
Jicht heeft vooral invloed op de basis van de grote teen. Wanneer dit gebied is beïnvloed wordt de aandoening ook wel aangeduid als podagra.

De aandoening wordt gekenmerkt door plotse en hevige pijn, roodheid en gevoeligheid in de gewrichten en dit is meestal in de basis van de grote teen. Wanneer het gewricht van de grote teen getroffen wordt kan de jicht ook wel aangeduid worden als podagra.

Deze symptomen doen zich voor wanneer urinezuur, een product van gewone metabolische processen, in de vorm van naaldachtige kristallen  het weefsels en de vloeistoffen van het lichaam binnendringen. Harde klonterige afzettingen van urinezuur kunnen knobbels onder de huid rondom de gewrichten vormen. Urinezuur kristallen kunnen zich ook in de nieren ophopen wat soms leidt tot nierstenen.

In het ergste geval kan jicht blijvende schade aan de gewrichten en de nieren veroorzaken. Zonder enige juiste behandeling duurt het normaal gesproken een lange periode, rond de 10 jaar, voordat de ziekte dit vergevorderd stadium bereikt.

Wat zijn de oorzaken van jicht?

Jicht wordt aanvankelijk veroorzaakt door een overmaat aan urinezuur in het bloed (hyperurikemie). Urinezuur wordt geproduceerd in het lichaam door de afbraak van purine – Een specifieke chemische verbindingen die in grote hoeveelheden in bepaalde levensmiddelen zoals vlees, gevogelte en zeevruchten voorkomt.
Gewoonlijk wordt urinezuur opgelost in het bloed en wordt het uitgescheiden uit het lichaam door de urine via de nieren. Als er te veel urinezuur wordt geproduceerd of als er onvoldoende wordt uitgescheiden dan kan het zich ophopen en kan het naaldachtige kristallen vormen die ontsteking en pijn veroorzaken in de gewrichten en het omringende weefsel.

Er zijn een aantal factoren die de kans op hyperurikemie, en daarom jicht kunnen verhogen:
• Leeftijd en geslacht: mannen produceren meer urinezuur dan vrouwen, hoewel vrouwen hogere niveaus van urinezuur hebben dan mannen na de menopauze
• Erfelijkheid: een familiegeschiedenis van jicht verhoogt de kans op het ontwikkelen van de aandoening
• Keuzes in de levensstijl : alcoholgebruik interfereert met de verwijdering van urinezuur uit het lichaam. Het eten van een dieet dat hoog is in purine verhoogt ook de hoeveelheid urinezuur in het lichaam
• Medicijnen: bepaalde medicijnen kunnen de niveaus van urinezuur in het lichaam verhogen; deze omvatten een aantal diuretica en geneesmiddelen die salicylaten bevatten
• Gewicht: overgewicht verhoogt het risico op jicht. Hogere niveaus van lichaamsvet verhogen ook de niveaus van systemische ontsteking in de vet cellen en produceren pro-inflammatoire cytokines
• Andere gezondheidsproblemen: nierinsufficiëntie en andere nierproblemen kunnen het vermogen van het lichaam om efficiënt afval te verwijderen verminderen, wat leidt tot verhoogde urinezuur niveaus. Andere condities die in verband worden gebracht met jicht zijn onder meer een hoge bloeddruk (hypertensie), diabetes en hypothyreoïdie.

Tekenen en symptomen van jicht

Jicht komt meestal plotseling zonder waarschuwing en vaak midden in de nacht. De belangrijkste symptomen zijn hevige pijn in de gewrichten, ontstekingen en roodheid. Jicht treft vaak het grote gewricht van de grote teen, maar kan ook de enkels, de knieën, de ellebogen, de polsen en de vingers treffen.

Er zijn vier stadia van jicht. Elk wordt gekenmerkt door bepaalde symptomen (of juist een gebrek hier aan).

Stadium 1: Asymptomatische hyperurikemie

Het is mogelijk dat een persoon hyperurikemie (verhoogde urinezuurspiegels) ontwikkelt zonder uitwendige symptomen te hebben. In dit stadium is er nog geen symptomatische behandeling vereist hoewel de urinezuurkristallen wel worden afgezet in het weefsel wat een lichte beschadiging kan veroorzaken. Mensen met een asymptomatische hyperurikemie wordt vaak geadviseerd om maatregelen te nemen en om eventuele factoren die bijdragen aan de opbouw van urinezuur aan te pakken.

Stadium 2: Acute jicht

Deze fase treedt op wanneer de urinezuurkristallen plotseling acute ontsteking en intense pijn veroorzaken. Deze plotselinge aanval wordt aangeduid als een "uitbraak" en zal gewoonlijk binnen 3-10 dagen verdwijnen. Soms wordt dit veroorzaakt door stressvolle gebeurtenissen, alcohol en medicijnen maar het kan ook komen door het koude weer.
Jicht patiënten hebben vaak last van acute ontsteking rond hun gewrichten.

Stadium 3: Interval jicht

Deze fase is de periode tussen de aanvallen van acute jicht. Soms kun je voor maanden of jaren geen aanval krijgen maar als je het na verloop van tijd niet behandeld kunnen de aanvallen heviger zijn en langer duren. Gedurende deze tijd worden er meer urinezuurkristallen afgezet in het weefsel.

Stadium 4: Chronische jicht

Deze laatste fase is de ernstigste vorm van de ziekte, waarbij er blijvende schade kan zijn opgetreden in de gewrichten en de nieren. De patiënt kan lijden aan chronische artritis en tofi - grote brokken van urinezuur kristallen - in koelere delen van het lichaam zoals de gewrichten van de vingers.

Zonder behandeling duurt het een lange tijd, ongeveer 10 jaar, om het stadium van chronische jicht te bereiken. Het is zeer onwaarschijnlijk dat een patiënt die een goede behandeling krijgt ooit dit stadium bereikt.

Tests en diagnose van Jicht

Jicht is lastig te diagnosticeren omdat de symptomen, als die al aanwezig zijn, vergelijkbaar zijn met die van andere condities. Terwijl er bij de meeste mensen die jicht ontwikkelen ook hyperurikemie optreedt, kan dit tijdens een aanval niet zichtbaar zijn. Hier komt nog eens bij dat de meerderheid van de mensen met hyperurikemie helemaal geen jicht ontwikkelen.

Een diagnostische test die artsen kunnen uitvoeren is de gewrichtsvloeistof test, waarbij er met een naald vloeistof uit het aangetaste gewricht wordt gehaald. De vloeistof wordt vervolgens onderzocht om te bekijken of er urinezuur kristallen aanwezig zijn.
Omdat gewrichtsinfecties ook soortgelijke symptomen kunnen veroorzaken als jicht kan een dokter de bacteriën onderzoeken om de juiste diagnose te kunnen stellen.

Artsen kunnen ook een bloedonderzoek uitvoeren om de niveaus van het urinezuur in het bloed te meten, maar zoals al aangegeven, hebben mensen met een hoog niveau van urinezuur niet altijd jicht. Ook kunnen sommige mensen de symptomen van jicht ontwikkelen zonder dat er verhoogde niveaus van urinezuur in het bloed aanwezig zijn.
Ten slotte kunnen artsen ook naar urinezuurkristallen rond de gewrichten of binnen een tofi zoeken.

Een aandoening die gemakkelijk wordt verward met jicht is pseudo-jicht. De symptomen van pseudo lijken sterk op die van jicht, het verschil is alleen dat de gewrichten geïrriteerd worden door calciumfosfaatkristallen in plaats van door urinezuurkristallen. Dit betekent dat pseudo-jicht een andere behandeling vereist dan ‘gewone’ jicht.

Behandeling en preventie

Als het mogelijk is verhoog het getroffen ledemaat dan (meestal een been) om zo de zwelling te verminderen. De eenvoudigste manier is om je been ontspannen omhoog te houden en dit kun je doen door op een bank met je been omhoog op een kussen te gaan liggen.

Een zak ijs of een ijs pakking (of bijvoorbeeld een zak bevroren groenten) kun je tegen het ontstoken gewricht houden om de pijn te verzachten, of totdat de jicht geneesmiddelen beginnen te werken:

• Wikkel de ijs pakking (of de zak met bevroren groenten) in een handdoek om direct contact met de huid te voorkomen omdat dit voor brandwonden kan zorgen.
• Gebruik het ongeveer 20 minuten en stop dan. (Het mag nooit voor lange periodes worden toegepast.)
• Herhaal dit zo vaak als nodig is maar zorg ervoor dat de temperatuur van het betrokken deel weer normaal is voordat je weer een nieuwe ijs pakking aanbrengt.

Ontstekingsremmende pijnstillers

Kort gebruik van een anti-inflammatoire pijnstiller zal snel de meeste jichtaanvallen (binnen 12-24 uur) verlichten. Er zijn verschillende types en merken beschikbaar. Je behandelend arts kan je een geschikte soort voorschrijven. Veel mensen met jicht hebben graag een voorraad tabletten thuis voor het geval dat ze een aanval krijgen. Ze zijn meestal alleen de eerste paar dagen nodig totdat de ontsteking en pijn verminderen.

De meeste mensen kunnen ontstekingsremmende pijnstillers zonder enig probleem voor een korte periode gebruiken hoewel er bij sommige mensen wel bijwerkingen kunnen optreden:

• Een bloeding in de maag is de meest ernstige mogelijke bijwerking. Je loopt hierop meer risico als je ouder bent dan 65 of maag- of darmzweren hebt of hebt gehad. Stop meteen met het gebruik van de tabletten en raadpleeg een arts als je indigestie ontwikkelt of als je buikpijn of zwarte ontlasting hebt of als je ziek bent en bloed moet overgeven. Lees de bijsluiter die wordt geleverd met de tabletten om de mogelijke bijwerkingen te bekijken.
• Sommige mensen met astma, een hoge bloeddruk, bepaalde nierproblemen en hartfalen mogen geen anti-inflammatoire pijnstillers gebruiken.
• Sommige mensen die bepaalde andere geneesmiddelen gebruiken mogen geen ontstekingsremmende pijnstillers innemen. Dit is vanwege een mogelijk risico op interactie van de twee geneesmiddelen. Daarom moet je voordat je ontstekingsremmende pijnstillers gaat gebruiken contact opnemen met je arts of apotheker als je al andere medicatie gebruikt.

Gebruik niet meer dan één anti-inflammatoire pijnstiller tegelijk tenzij dit op deze manier door een arts is voorgeschreven. Sommige mensen nemen bijvoorbeeld dagelijks een lage dosis aspirine (dat wordt beschouwd als een anti-inflammatoire geneesmiddel) om bloedstolsels te voorkomen. Aspirine, in combinatie met andere ontstekingsremmende geneesmiddelen, verhogen het risico op een bloeding in de maag.

Daarom moet je, als je aspirine gebruikt en jicht ontwikkelt, de opties met je arts bespreken. Je arts kan je bijvoorbeeld adviseren om een ander geneesmiddel zoals een maagbeschermer te nemen als je aspirine en andere anti-inflammatoire geneesmiddelen gebruikt.

Vergeet niet dat bijna alle pijnstillers die je kunt kopen bij de apotheek aspirine bevatten.

Andere behandelingen

Colchicine (herfsttijloos) is een alternatieve manier om de jicht aanvallen te vergemakkelijken. Het wordt meestal alleen gebruikt als je problemen of bijwerkingen hebt van anti-inflammatoire pijnstillers.

Corticosteroïden of injecties kunnen de pijn en ontsteking verminderen. Ze zijn een ander alternatief voor als er problemen of bijwerkingen zijn door anti-inflammatoire pijnstillers en colchicine.

Lifestyle suggesties

Zoals de meeste aandoeningen is Jicht beslist géén uitzondering: Door het aanpassen van je levensstijl en voedingsgewoontes kun je al een deel van de problemen oplossen. Door deze aanpassingen kun je de periodes tussen de aanvallen steeds langer maken, of zullen de aanvallen uiteindelijk misschien wel verdwijnen.

Hierbij een aantal belangrijke tips:

• Als je te zwaar bent probeer dan om wat gewicht te verliezen. Dit kan je helpen om het urinezuur te verlagen. Volg geen diëten zoals proteïne rijke diëten of een crash-dieet die het urinezuur juist verhogen.
• Eet verstandig. Een hoog niveau van urinezuur kan worden verlaagd door het vermijden van eiwitrijk voedsel en voedingsmiddelen die rijk zijn aan purine, zoals lever, nieren en zeevruchten. Ook moet je het eten van voedingsmiddelen met hoge gistextracten voorkomen. Kijk voor meer details de uitleg over het jicht dieet.
• Als je veel alcohol drinkt dan kan het helpen om de hoeveelheid die je drinkt te verminderen. Je hoeft niet helemaal te stoppen met het drinken van alcohol maar het minderen kan je wel helpen. Houd je aan de aanbevolen niveaus voor alcohol - dat zijn 21 eenheden per week voor mannen en 14 eenheden per week voor vrouwen.
• Als je veel met suiker gezoete frisdranken, in het bijzonder die met fructose drinkt, kan het verminderen of elimineren hiervan een flink verschil maken.
• Als je geneesmiddelen gebruikt, controleer dan of ze de oorzaak van jicht kunnen zijn. Vraag je arts of er een ander geneesmiddel beschikbaar is.
• Vermijd het gebrek aan vocht in het lichaam (uitdroging) door het drinken van veel water (tot twee liter per dag, tenzij er een medische reden is waarom je dit niet moet doen).
• Laat je bloeddruk ten minste eenmaal per jaar controleren Een hoge bloeddruk komt vaker voor bij mensen met jicht.

Met de hulp van veranderingen in de levensstijl kunnen veel mensen een aanval van jicht flink beperken. Alles wat je nodig hebt zijn een aantal anti-inflammatoire pijnstillers om elke aanval te kunnen behandelen.
Bij sommige mensen komen de aanvallen vaker voor. In deze situatie kun je medicijnen krijgen om aanvallen te voorkomen.

Allopurinol om jicht aanvallen te voorkomen

Allopurinol is een veel gebruikt geneesmiddel om jicht aanvallen te voorkomen. Allopurinol heeft geen effect tijdens een jichtaanval en het is geen pijnstiller. Het werkt door het verlagen van het niveau van urinezuur in het bloed. Het duurt 2-3 maanden voordat het volledig werkzaam is. Je moet het elke dag gebruiken om het niveau van urinezuur normaal te houden en om jicht aanvallen te voorkomen.

Als algemene regel geldt dat regelmatig gebruik van allopurinol door je arts wordt voorgeschreven als je…
• … twee of meer aanvallen van jicht binnen een jaar hebt.
• … één of meer tofi (hierboven beschreven) hebt.
• … nierschade of gewrichtsklachten als gevolg van jicht hebt.
• … één of meer nierstenen door urinezuur hebt.
• … een jichtaanval hebt en op de lange termijn medicatie gebruikt die jicht kan veroorzaken.

Wanneer je voor het eerst allopurinol gebruikt kan het soms leiden tot een jichtaanval. Daarom wordt er gewoonlijk niet gestart met deze medicatie tijdens een jichtaanval. Het is het beste om ongeveer 3-4 weken na een aanval met het gebruik te beginnen. Ook wordt de eerste 2-3 maanden na de start met allopurinol vaak een anti-inflammatoire pijnstiller voorgeschreven voor het geval dat de allopurinol een jicht aanval veroorzaakt. Zodra het niveau van je urinezuur omlaag is gebracht, kan dagelijks gebruik van allopurinol jicht aanvallen voorkomen.

De dosis allopurinol die er nodig is varieert van persoon tot persoon. De behandeling wordt meestal gestart met een lage dosis. Er wordt vaak na een maand een bloedonderzoek gedaan om te controleren of het niveau van het urinezuur is gezakt. Als dat niet het geval is dan kan het nodig zijn om de dosis te verhogen. De meeste mensen nemen uiteindelijk ongeveer 100-300 mg per dag in om de jicht aanvallen te stoppen.

Als een jichtaanval optreedt tijdens het gebruik van allopurinol kun je nog steeds een anti-inflammatoire pijnstiller gebruiken om de pijn te verlichten. Dit kan er echter op wijzen dat je een hogere dosis allopurinol nodig hebt.

Bijwerkingen zijn zeldzaam met allopurinol. Lees de bijsluiter die wordt geleverd met de tabletten voor meer informatie over mogelijke bijwerkingen. Als er bijwerkingen optreden kunnen er andere geneesmiddelen met een soortgelijke werking worden voorgeschreven. Een geneesmiddel genaamd Febuxostat (of Adenuric) kan bijvoorbeeld een optie zijn als je om medische redenen of als gevolg van bijwerkingen geen allopurinol kunt innemen.

Vitamine C om jicht aanvallen te voorkomen?

Een studie, gepubliceerd in 2009, toonde aan dat vitamine C het risico op het ontwikkelen van jicht kan verminderen. In de studie werden 46.994 mannen meerdere jaren gevolgd. In vergelijking met mannen met een vitamine C inname van minder dan 250 mg per dag…

• … hadden degenen die 1,000-1,499 mg per dag innamen 34% minder risico op jicht.
• … hadden degenen die 1500 mg per dag innamen 45% minder risico op jicht.

Uit dit onderzoek werd geconcludeerd dat extra vitamine C inname je kan helpen om jicht te voorkomen. Recente studies hebben deze bevindingen echter niet ondersteund. Hier moet dus nog meer gericht onderzoek naar gedaan worden.

jicht in de voeten

Het jicht dieet: Wat is toegestaan en wat niet?

Jicht wordt al eeuwen lang in verband gebracht met de overconsumptie van vlees, vis en alcohol. De conditie werd in feite beschouwd als een welvaartsziekte – eigenlijk alleen degenen die zich zulke eetgewoonten konden veroorloven hadden hier last van. En lang voordat de échte oorzaak van jicht werd begrepen hadden artsen al een aantal voordelen ontdekt van het volgen van een speciaal dieet voor jicht beheer.

Jarenlang was de behandeling van jicht vooral gericht op het elimineren van alle voedingsmiddelen die matige tot grote hoeveelheden purine bevatten. De lijst van voedingsmiddelen die je moest vermijden was zo lang dat het dieet moeilijk te volgen was.

Meer recent onderzoek naar jicht heeft een duidelijker beeld van de rol van voeding bij het beheersen van de ziekte gegeven. Sommige voedingsmiddelen moeten worden vermeden, maar niet alle voedingsmiddelen die purines bevatten moeten worden geëlimineerd. En sommige voedingsmiddelen moeten juist worden opgenomen in je dieet om het urinezuur in balans te houden.

Het doel van een jicht dieet is om alle factoren die gerelateerd zijn aan het risico op deze ziekte te kunnen beheersen. Je doel moet een gezond gewicht en gezond eten zijn – dat allebei van toepassing is voor het verlagen van het risico van allerlei andere aandoeningen.

Het is zeer belangrijk om voedingsmiddelen die rijk zijn aan purines te vermijden om ervoor te zorgen dat de niveaus van urinezuur in het bloed niet te hoog worden. Hier is een lijst van voedingsmiddelen die hoog zijn in purine en waar je voor uit moet kijken:

• Ansjovis
• Asperges
• Runder nieren
• Hersenen
• Gedroogde bonen en erwten
• Bewerkt vlees
• Vet en jus
• Haring
• Lever
• Makreel
• Champignons
• Sardines
• Coquilles
• Zwezerik

Urinezuur wordt geproduceerd wanneer het lichaam de purine afbreekt. Urinezuur is dus een afvalproduct van de stofwisseling. Purine komt van nature voor in je lichaam, maar je haalt het ook uit bepaalde voedingsmiddelen. Urinezuur wordt geëlimineerd uit het lichaam door de urine.

Een jicht dieet kan je helpen om het urinezuur in het bloed te verlagen. Terwijl een jicht dieet niet voor genezing kan zorgen kan het wel het risico op terugkerende pijnlijke jicht aanvallen verminderen en de progressie van gewrichtsschade vertragen. Je hebt ook medicatie nodig om de pijn te beheersen en om de niveaus van urinezuur te verlagen.

Dieet informatie

De algemene beginselen van een jicht dieet zijn in wezen hetzelfde als de aanbevelingen voor een evenwichtige en gezonde voeding:

• Gewichtsverlies. Overgewicht verhoogt het risico op jicht en afvallen verlaagt het risico op jicht. Uit onderzoek blijkt dat het verminderen van het aantal calorieën en het verliezen van gewicht de niveaus van je urinezuur en het aantal jicht aanvallen vermindert. Afvallen vermindert ook de totale belasting op de gewrichten.
• Complexe koolhydraten. Eet meer fruit, groenten en volkoren granen, die complexe koolhydraten bevatten. Vermijd voedingsmiddelen zoals wit brood, gebak, snoep, met suiker gezoete dranken en producten die hoog zijn in mais siroop.
• Water. Blijf gehydrateerd door het drinken van water. Een toename van het waterverbruik is gekoppeld aan minder jichtaanvallen. Probeer 8 tot 16 glazen vocht per dag te drinken waarvan de helft water moet zijn. Een glas is 237 milliliter. Overleg met je arts wat de juiste vochtinname voor jou is.
• Vetten. Vermijd zo veel mogelijk de verzadigde vetten uit rood vlees, vet gevogelte en vetrijke zuivelproducten.
• Eiwitten. Beperk je dagelijkse eiwitten uit mager vlees, vis en gevogelte tot 113-170 gram. Haal je eiwitten uit andere producten zoals vetarme of vetvrije melkproducten, magere yoghurt of magere melk want die worden stuk voor stuk in verband gebracht met minder urinezuur.

Aanbevelingen voor specifieke voedingsmiddelen en voedingssupplementen:

Purine rijke groenten. Studies hebben aangetoond dat groenten die hoog zijn in purine het risico op jicht of terugkerende jichtaanvallen niet laten toenemen. Een gezond dieet op basis van veel fruit en groenten kan ook purine rijke groenten, zoals asperges, spinazie, erwten, bloemkool of paddenstoelen bevatten. Je kunt ook bonen en linzen, die matig hoog in purine zijn, eten omdat ze ook een goede bron van eiwitten zijn.
• Orgaanvlees. Vermijd vlees zoals lever, nieren en zwezeriken, die hoge purine niveaus bevatten en bijdragen aan hoge niveaus van urinezuur.
• Bepaalde zeevruchten. Vermijd de volgende soorten vis, die hoger zijn in purines dan anderen: ansjovis, haring, sardines, mosselen, coquilles, forel, schelvis, makreel en tonijn.
• Alcohol. Het metabolisme van alcohol in het lichaam kan het urinezuur verhogen en alcohol draagt bij aan dehydratie. Bier wordt geassocieerd met een verhoogd risico op jicht en terugkerende aanvallen. Dit geldt ook voor gedestilleerde likeuren. Het effect wijn is nog onduidelijk. Als je alcohol drinkt, overleg dan met je arts wat voor jou een geschikte hoeveelheid is.
• Vitamine C. Vitamine C kan je helpen bij het verlagen van het urinezuur. Overleg met je arts of een 500 milligram vitamine C supplement in je dieet en medicatie plan past.
• Koffie. Sommige onderzoeken suggereren dat een matige consumptie van koffie kan worden geassocieerd met een verminderd risico op jicht, met name normale koffie met cafeïne. Het drinken van koffie is misschien niet geschikt voor andere medische aandoeningen. Overleg met je arts wat de geschikte hoeveel koffie voor jou is.
• Kersen. Er zijn aanwijzingen dat het eten van kersen is geassocieerd met een verlaagd risico op jichtaanvallen.

Een voorbeeld menu

Hier is een voorbeeld van wat je zou kunnen eten op een dag dat je het jicht dieet volgt:

Ontbijt
• Volkoren, ongezoete ontbijtgranen met magere of halfvolle melk
• 220 gram verse aardbeien
• Kopje koffie
• Water
Lunch
• Plakjes geroosterde kipfilet (70 gram) op een volkoren broodje, eventueel met mosterd
• Salade van gemengde groente met Balsamico-azijn en/of een dressing met olijfolie
• Glas magere of halfvolle melk
• Water
Tussendoortje
• 220 gram verse kersen
• Water
Avondeten
• Geroosterde zalm (140 gram)
• Geroosterde of gestoomde groene bonen
• 90 gram volkoren pasta met olijfolie
• Water
• Magere yoghurt
• 220 gram verse meloen
• Cafeïnevrije drank, zoals kruidenthee

Tot slot…

Als je hier goed bij nadenkt, dan is het toch niet logisch dat mensen die last van jicht hebben gewoon door blijven leven en eten zoals voorheen, en dan maar vertrouwen op urinezuur verlagende medicatie? Zou het niet veel beter zijn om de échte bron aan te pakken? Dus minder purine eten, zodat je lichaam de kans niet krijgt om sowieso het gewraakte urinezuur aan te maken.

Het is altijd de beste manier om de bron aan te pakken, in plaats van de symptomen te bestrijden!

Wat zijn jouw ervaringen met een purine-arm jichtdieet?

Bronnen

https://www.niams.nih.gov/health_info/gout/gout_ff.asp

http://www.medicinenet.com/gout_gouty_arthritis/article.htm

http://www.prevention.com/health/health-concerns/4-facts-about-gout

http://www.health.com/health/gallery/0,,20458446,00.html

http://www.healthline.com/health/gout/managing-flare-ups-with-home-remedies