Jicht

Laatste Update: 10 november 2016

Verband tussen jicht en plastabletten

Onlangs kreeg ik een vraag van iemand op mijn blog over jicht en plastabletten (diuretica). Ik besloot het naderhand uit te zoeken of jicht daadwerkelijk veroorzaakt kan worden door diuretica / plastabletten en waarom het belangrijk is om je urinezuurspiegels te controleren bij gebruik van het medicijn!

Echter, dit heeft alleen betrekking op wat "secundaire jicht" wordt genoemd of jicht die wordt veroorzaakt door een agent of een drug als diuretica, in plaats van echte "klassieke" jicht.

Er zijn drie soorten "jicht"

  1. Echte "jicht", die het gevolg is van te hoog urinezuur in het ilchaam.
  2. Pseudo-jicht. Dit heeft niets te maken met "jicht" als zodanig, maar is een symptomatisch jicht-achtige aandoening waarbij kalk zich vastzet op de botten van de voet.
  3. "Secundaire jicht", een jicht toestand als gevolg van hoge urinezuur waarde in het bloed, maar dit wordt veroorzaakt door een geneesmiddel. Vandaar de naam "secundaire jicht".


Diuretica of plastabletten is een medicijn gebruikt voor verschillende aandoeningen. In Nederland wordt het medicijn vaak voorgeschreven bij de behandeling van hoge bloeddruk. Het is een effectief middel omdat het je lichaam helpt in het  afscheiding van zout / natrium.

Dit is een basisproces van de nieren om water te verwijderen uit het bloed, het is effectief en het gebruik van dergelijke "plaspillen" is wijdverbreid. Teveel zout in het lichaam veroorzaakt een verhoogde bloeddruk doordat het een vocht vasthoudende werking heeft. Met het medicijn worden de nieren extra gestimuleerd om meer zout af te scheiden waardoor de circulatie zal verhogen en de bloeddruk zal dalen.

Echter, zoals met veel medicijnen het geval is zijn er ook bijwerkingen bekend:


Gezegd moet worden dat er verschillende soorten plastabletten zijn en elk heeft specifiefke bijwerkingen.

Maar dat diuretica ook jicht klachten kunnen veroorzaken is voor mij iets nieuws. Zoals je wellicht al weet wordt jicht veroorzaakt door te veel urinezuur in het bloed. Dit kan komen door een stofwisselingsprobleem (hyperurikemie) waardoor er verhoogde urinezuur levels in het lichaam zijn.

Voorts verminderd het medicijn de afvoer van urinezuur en verhoogd de opname urinezuur, dit kan grote gevolgen hebben wanneer je gevoelig bent voor jicht! Het is niet geheel duidelijk waarom, maar het zou goed kunnen doordat er een verband ligt tussen natrium en urinezuur in het lichaam. Wanneer de zoutafvoer wordt bevorderd kan dat invloed hebben op je urinezuurspiegels.

Van diuretica zijn bekend dat ze leiden tot een toename van urinezuur in het systeem. Hierdoor ontstaat een situatie waarin kristallijne afzettingen van het urinezuur kunnen worden gedeponeerd in gewrichten en spieren, in het bijzonder in de mond en onderste ledematen, en de resulterende toestand is "secundaire jicht".

Indien een diuretica wordt toegediend zonder rekening te houden met de bestaande urinezuurspiegels, of de noodzaak van gelijktijdig gebruik van een anti-urine-zuur-agent, is er een redelijke kans dat het verdere gebruik van de diuretica een aanval van jicht zal produceren.

[pullquote]Dit kan alles zijn van een pijnlijke teen tot volledig verlammingen van de voet en enkel.[/pullquote]

Controle is belangrijk

Als je een diureticum inneemt, moet je urinezuur regelmatig worden gecontroleerd, want jicht kan ook voorkomen met een gemiddelde niveau van urinezuur. Vaak worden diuretica voorgeschreven voor verder en zelfs levenslang gebruik, dus je moet er helemaal zeker van zijn dat je bloeddruk  echt deze behandeling nodig heeft.

Als je bloeddruk te hoog is, haal dan een testinstrument en controleer hem regelmatig thuis dit in drukke periodes van stress, maar ook op rustige momenten. Zonder volledige gegevens weet je echt niet waar je aan toe bent. Er is geen reden de behandeling met geneesmiddelen te beginnen totdat je gegevens hebt.

Bijvoorbeeld, controle op je werk of voor je werk is niet voldoende, aangezien hier stress kan bij betrokken zijn.

Bespreek met je arts de verschillende manieren om hoge bloeddruk te gaan verminderen. Er zijn andere middelen dan diuretica die meer geschikt zijn als je al hoge urinezuurwaardes hebt om mee te beginnen. Als je toch een diureticum neemt, zorg er dan voor dat je arts het gevaar kent van toenemend urinezuur en de term "secundaire jicht" kent.

Als hij de discussie verwerpt, zoek dan een andere arts, is er geen reden tot koppigheid als het gaat om je welzijn.

Als je een jichtachtige toestand hebt, kan je uitsluitsel krijgen door een röntgenonderzoek om te zien of er calcium of urinezuur kristallen ophopingen zijn. Check tijdens een bloedonderzoek ook op andere aandoeningen, zoals reumatoïde artritis of lupus.

Tevens is het verstandig om de voorgeschiedenis van hoge urinezuur niveaus te bepalen, in dat geval is er misschien sprake van echte jicht waarvoor een voorgeschreven behandeling bestaat.

Als de test geen van deze positieve resultaten geeft,  dan kan het zijn dat er sprake is van "secundaire jicht" als gevolg van verhoogde urinezuurspiegels wat dus kan voortkomen uit het gebruik van een diureticum om hoge bloeddruk te behandelen, dan is een gesprek met je arts noodzakelijk!

Bestaan er plaspillen die geen jicht veroorzaken?

Nee, een diuretica is iets dat ertoe leidt dat je  lichaam vocht gaat verliezen. Dat betekent dat het urinezuur in je bloed een hogere concentratie bereikt. Dit leidt tot de situatie waarin een verzadigingspunt is bereikt en het zuur begint te kristalliseren, wat tot jicht kan leiden. Iets dat water verwijdert uit het systeem zal de mogelijkheid geven van jicht. Geen water drinken zal hetzelfde effect hebben.

Hieronder een paar tips:

  • Wanneer je een verhoogde bloeddruk hebt is het belangrijk om goed te weten of je écht last hebt van hoge bloeddruk. Laat daarom regelmatig je bloeddruk meten (of zelf) voordat je met medicijnen begint. Indien er sprake is van hoge bloeddruk is het belangrijk dat je verschillende opties gaat toepassen om je bloeddruk te verlagen. Dit kan leefstijl veranderingen zijn en / of medicijnen.
  • Indien er diuretica voorgeschreven wordt is het belangrijk om de urinezuurspiegels te meten. Je arts moet weten dat je een verhoogd risico hebt op jicht! Dit is ook iets wat je direct moet bespreken voordat er plastabletten voorgeschreven worden. Eventueel zijn ontstekingsremmende medicijnen noodzakelijk om jichtaanvallen te voorkomen. Indien er niet gekeken wordt naar de hoeveelheid urinezuur is er een verhoogde kans op jicht!
  • Tenslotte is het ook ERG belangrijk om regelmatig je urinezuurspiegels te laten controleren bij gebruik van het medicijnen. Het komt namelijk voor dat jichtaanvallen zelfs opkomt bij matige hoeveelheid urinezuur. Voorts zijn er meerdere opties om de bloeddruk te behandelen dan alleen plastabletten.


Er is zeker een verband tussen jicht aanvallen en het gebruik van medicijnen. Dit komt omdat medicijnen per definitie bijwerkingen hebben. Nogmaals is het belangrijk bij medicijn gebruik je arts goed in te lichten om complicaties te voorkomen!

.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. ik geloof dat de doktoren veel te makkelijk o.a. plaspillen voorschrijven zonder verdere controle
    ik kreeg eerst 2 plaspillen per dag , toen 3 , later werd er door de huisarts en een cardioloog tegen mij gezegd als je wat meer vocht vasthoud dan neem je maar een pilletje extra gevolg ontstekingen in mijn voet in mijn elleboog ben zelf maar teruggegaan naar 2 pillen gegaan je kan toch niet zonder controle zolang , 4 jaar ,plaspillen innemen

  2. Vorig jaar kreeg ik te hoge bloeddruk. Ik kreeg er tabletten voor en ook tegen botverkalking. Ik heb 2 prothese in mijn heupen en kamp nog steeds met rugpijn en pijnscheuten in mijn rechte lies. Ik heb MRI onderzoek gehad en daar was niks te zien. Vervolgens fysiotherapie om de pijn te verminderen. Nu heb ik ook nog blaasontsteking waar ik niet op zit te wachten. Ik weet ook niet of het door Jicht word veroorzaakt of dat het mijn nieren zijn. Wie kan mij een tip geven?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share