Jicht oorzaken

Laatste Update: 3 september 2020

7 Prikkels van Jicht

Jicht is een aandoening die extreem veel pijn met zich mee kan brengen. Het is een vorm van artritis die zich op verschillende plaatsen op je lichaam kan uiten. Jicht ontstaat niet zomaar, het wordt vaak geprikkeld door verschillende factoren. Factoren als stress en voeding hebben grote invloed op het ontstaan van jicht.

Het merendeel van de jichtpatiënten letten vaak alleen maar op hun voeding wanneer jicht geconstateerd is. Wat men echter niet weet is dat jicht zich ook door “niet-voeding” laat prikkelen. In dit artikel geef ik je 7 prikkels van jicht die niet met voeding te maken hebben. In sommige gevallen brengen deze prikkels grotere risico’s ,met zich mee dan voeding.

Heb je jicht? Zorg dan dat je dit artikel helemaal doorleest… Vermijd de prikkels

7 “Niet-Voeding” prikkels van jicht

Hieronder tref je 7 prikkels die jicht kunnen veroorzaken. Wel moet ik erbij vertellen dat niet iedere prikkel hetzelfde effect heeft. De prikkels staan in willekeurige volgorde en prikkels kunnen onderling verschillen in mate.

1. Familiehistorie

We beginnen de lijst met een factor waar we helaas niets aan kunnen doen. Ik begin niet altijd met slecht nieuws, maar de reden dat ik deze voorop heb gezet is omdat dit een factor is die helaas extreem veel invloed hebben op je eigen ontwikkeling van jicht. Meer dan 25% van de mensen die jicht ontwikkelen hebben minimaal 1 “geval” in de familie zitten die ook deze aandoening deelt. Het is mogelijk dat jicht een aantal generaties overslaat. De kans is het grootste als je wat ouder bent (rond de 50 jaar) en je hebt ouders die een jicht geschiedenis hebben(1).

2. Overgang

De overgang op zich is al een hele gebeurtenis, daar willen we natuurlijk helemaal niets extra’s bij hebben. Het hormoon oestrogeen dat de nieren helpt om urinezuur te scheiden is niet altijd even goed aanwezig tijdens en na de overgang. Vrouwen zijn over het algemeen minder vatbaar voor jicht dan mannen (dit komt dus door het hormoon oestrogeen). De kans dat jicht ontstaat bij vrouwen na de overgang is dus vele malen groter, zeker als de overgang vroeg begint(2).

3, Uitdroging

Dat de mens veel water nodig heeft weet iedereen en is simpel te verklaren omdat we voor ongeveer 70% uit water bestaan (bij baby’s ligt dit percentage op 75%). Water zorgt voor een goede ondersteuning van de nieren die je lichaam reinigen.

“Drinkt je veel water =>> Lagere concentratie urinezuur in je bloed

Dus ook…

“Drink je weinig water=>> Hogere concentratie urinezuur in je bloed.

Drink minimaal 2 liter water per dag. Hoe je dit kan bijhouden? Vul elke dag een fles van 2 liter en zorg dat deze fles aan het einde van de dag helemaal leeg is.

4. Slechte schoenen

Ervaar je op dit moment dat je jicht symptomen vertoont? Heb je familieleden je last hebben van jicht? Of heb je een hoog gehalte urinezuur in je bloed? Dan is de kans aanwezig dat je jicht gaat ontwikkelen. Iets wat  je dan zeker niet wilt doen, is rondlopen met verkeerde schoenen. Het dragen van schoenen die pijn doen aan je tenen kan de druppel zijn die de emmer doet overlopen.Klik hieronder op het artikel om meer te lezen over schoenen en jichtklachten

"Het belang van schoenen en jicht"

"Jicht pijn in je voet"

5. Medicijnen

Medicijnen zijn gemaakt om de mensheid gezonder te maken en om allerlei aandoeningen tegen te gaan. Het enige nadeel wat verbonden is aan medicijnen is dat medicijnen ook bijwerkingen hebben. De bijwerking van bijvoorbeeld aspirine is, is dat aspirine het gehalte urinezuur in je bloed omhoog krikt. Wanneer je niet zonder aspirine kunt, zorg dan dat je geen andere jichtprikkels in je levensstijl hebt.

6. Overgewicht

Overgewicht kan leiden tot weinig energie, een hoge bloeddruk en diabetes. Dit zijn helaas niet de enige nadelen van overgewicht. Het extra gewicht zorgt ervoor dat het urinezuur minder goed gescheiden kan worden. Hoe meer urinezuur in je lichaam, hoe groter de kans op jicht en de ontwikkeling hiervan(3). Daarnaast is het voedingspatroon van mensen met overgewicht ook niet altijd optimaal voor jicht.

7. Kleine wondjes

Ik heb het vorige week nog meegemaakt, ik heb mijn grote teen gestoten aan de tafel. Dit doet ongeveer 2 minuten extreem veel pijn, daarna voelde ik er niets meer van. Voor jichtpatiënten kan dit veel grotere gevolgen met zich meebrengen. Door je teen te stoten, kan het urinezuur zich makkelijker vestigen. Hierdoor kan de “jichtaanval” zelfs wel uren duren.

Naarmate we ouder worden zal dit effect alleen maar sterker worden omdat je teen minder “demping” ondervindt tijdens het stoten ervan. Je tenen zijn minder goed beschermt naarmate je ouder wordt!

Deze factoren alleen vergroten de kans op jicht, maar een opeenstapeling van deze factoren zijn rampzalig. Hierbij geldt het “1+1=11” principe!

Wat nu te doen?

De helft van de bovenstaande prikkels kun je uit je levensstijl halen, hier heb je zelf invloed op. Er zijn ook prikkels waar je helaas niet veel aan kunt doen. Hieronder heb ik ze in een overzicht gezet.

7 prikkels die jicht erger maken waarvan de meeste mensen het niet weten.
7 Jicht Prikkels

Werk aan de factoren waar je wel invloed op hebt. Doe je dit? Dan zorg je erg zelf voor dat jicht minder snel geprikkeld kan worden en dat zelfs de kans op de ontwikkeling van jicht afneemt. Natuurlijk gaan er nog meer prikkels, hierboven staan de meest “over het hoofd gezien” factoren. Hou de jicht blog in de gaten voor meer handige informatie over jicht!

.

Bronnen:

  1. https://www.nature.com/articles/nrrheum.2015.91
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4104583/
  3. https://arthritis-research.biomedcentral.com/articles/10.1186/ar1907

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Beste Jack,
    Een kleinigheidje: bij punt 5 met kopje Aspirine schrijf je dat medicijnen ook boosdoeners zijn, bv aspirine. Beter zou misschien Medijnen als punt 5 te vermelden.

    Ikzelf heb jicht door hartmedicatie, dit jaar al 6X gehad, en heb de pech dat ik geen reguliere jichtmedicatie mag gebruiken. Hoe erg is dit! Dan probeer ik maar zoveel mogelijk basisch te eten, niet dat het helpt, maar je moet toch wat ...

    Verder is het een fijne site met veel wetenswaardigheden. Tof!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share