Candida Overgroei

Laatste Update: 14 april 2023

Kan een miskraam veroorzaakt worden door candida overgroei?

De aandoening die in de volksmond bekend staat als candida wordt veroorzaakt door het gist candida albicans. Dit is een gist dat van nature voorkomt in het spijsverteringskanaal van de mens, maar dat zich in uitzonderlijke gevallen kan verspreiden naar andere plaatsen in het lichaam.

In het lichaam uit het zich als een schimmelinfectie. Deze overgroei, of candidiasis gaat gepaard met een aantal vervelende symptomen. Eén ervan is de verhoogde kans op een miskraam bij zwangere vrouwen.

Voor meer informatie over mogelijke complicatie tijdens een zwangerschap klik hier: Schimmelinfectie en zwangerschap: de complicaties

Candidiasis en een verminderde weerstand

De overgroei van het candidagist en het ontstaan van een schimmelinfectie komt vaak voor bij mensen die een verminderde weerstand hebben. Dit kan komen omdat ze een andere ziekte, zoals aids, suikerziekte of kanker hebben. Daarnaast kan het nemen van drugs, alcohol of antibiotica het immuunsysteem verzwakken. Ook een ongezonde levensstijl waardoor je niet fit bent kan voor een verlaagde werking van het immuunsysteem zorgen.

De eerste symptomen van de overgroei zijn een opgeblazen gevoel, buikpijn en winderigheid. De schimmel kan zich na deze eerste fase op een aantal verschillende plaatsen uiten, in de mond, op de huid (vooral in de huidplooien), op de nagels en op de geslachtsorganen. Bij vrouwelijke patiënten is de vagina de meest voorkomende plaats van een candida infectie. Jeuk, een branderig gevoel en roodheid zijn hierbij vaak optredende klachten.

Het komt bij zwangere vrouwen vaker voor dat ze last krijgen van candidiasis van de vagina. En dat is erg vervelend, want het is mogelijk dat de candida infectie van de vagina zich uitbreidt naar de ongeboren vrucht. In 80% van de gevallen is er niets aan de hand (1), maar het is toch wel heel naar als er wel complicaties zijn.

Dit hoeft geen gevolgen te hebben, maar het is mogelijk dat de baby te vroeg geboren wordt en niet goed op gewicht is. Daarnaast is het mogelijk dat de patiënt een zogenaamde late miskraam krijgt.

Uit Fins onderzoek blijkt ook dat candida overgroei tijdens de zwangerschap de kans vergroot dat je kind last krijgt van astma er ook groter door, vooral als het een jongetje is (2).

Omdat dit een zorgwekkende gevolgen zijn van een op zichzelf zo onschuldige infectie is onderzocht of dit met behulp van medicijnen voorkomen kan worden.

Minder miskramen met antibiotica

Een groep met zwangere vrouwen met een zogenaamde abnormale vaginale flora werd hiervoor gevolgd tijdens hun zwangerschap. De vaginale flora is met behulp van een uitstrijkje gemakkelijk in kaart te brengen.

De proefpersonen hadden niet allemaal alleen maar last van candida overgroei. Sommigen hadden namelijk ook andere schimmelinfecties of bacterieoverschotten.

De groep met vrouwen werd in tweeën gedeeld, waarbij de helft van de vrouwen een placebo kreeg. De andere helft kreeg een antibioticakuur in het tweede trimester van de zwangerschap. Het bleek dat miskramen en te vroege geboorten bij de vrouwen die de antibiotica hadden gehad significant minder voorkwamen.

Invloed van het dieet op candida tijdens en na de zwangerschap

Een gezond dieet tijdens de zwangerschap kan de kans op candida overgroei verminderen. Als je last hebt van een snaaibui is het belangrijk om voor opties te gaan met zo min mogelijk suiker en bewerkte voedingsmiddelen. Suiker, snelle koolhydraten en gefabriceerde vetten zijn voedingsmiddelen waar de candida zich ook mee voedt. Het is dus belangrijk om die vooral geen voeding te geven.

Daarbij is voeding met minder suiker, langzame koolhydraten en plantaardige of natuurlijke vetten ook gezonder voor jezelf en je ongeboren kind.

Een candida infectie kan zich ook uiten bij je tepels. Als je borstvoeding wilt geven is het daarom belangrijk om de candida infectie te genezen. Tijdens borstvoeding kan een candida infectie ervoor zorgen dat je last krijgt van stekende pijn. Ook het gebruik van antibiotica kan ervoor zorgen dat je hiervan last krijgt (3). Het is daarom belangrijk om je dieet aan te passen als je antibiotica hebt gehad om je darmflora zo snel mogelijk weer gezond te maken en om jezelf de juiste voedingsmiddelen te geven om je lichaam sterk en gezond te maken.

Het is dan het beste om meer groente, fruit, noten en mager vlees te eten. Voor het eten van voeding met koolhydraten, zoals brood en pasta, is het het beste om voor de volkoren variant te gaan. Door de vezels krijgt de candida minder kans om zich te voeden aan de suikers en koolhydraten die in deze gezonde voedingsvormen zitten. Daarbij versterk je jouw immuunsysteem extra door gezond te eten en krijg je ongeboren kind alle voedingsmiddelen die het nodig heeft om zich gezond te ontwikkelen.

Tot slot...

Ben je dus zwanger en heb je last van de symptomen die bij een candida overgroei horen? Dan is het erg belangrijk om naar je huisarts te gaan om dit te bespreken en niet om eerst je dieet aan te passen. Een zwangerschap is zo voorbij en het is het beste om zo snel mogelijk in te grijpen als er iets mis kan gaan. Candida overgroei kan zeker tot een miskraam leiden, maar dat hoeft niet altijd te gebeuren.

Als je bezig bent met zwanger worden is het daarom belangrijk om alvast een gezond voedingspatroon aan te nemen. Op die manier is de kans kleiner dat je tijdens de zwangerschap moet bijsturen.

Daarbij kan een candida infectie zich ook uiten bij de tepels. Als je borstvoeding wilt geven is dit erg onhandig. Na het ingrijpen met antibiotica is het daarom belangrijk om een gezond dieet te volgen om extra complicaties na de zwangerschap voor het geven van borstvoeding te voorkomen.

Bronnen:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1521693407000028
  2. https://academic.oup.com/ije/article/28/4/723/721708/Maternal-infections-in-pregnancy-and-the
  3. http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/089033449100700414

Bewaren

Bewaren

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share