Psoriasis Behandeling

Laatste Update: 24 november 2020

Natuurlijke en Traditionele Psoriasis Behandelingen

Psoriasis is meer dan een huidaandoening. Mensen met psoriasis hebben naast de lichamelijke klachten ook te kampen met emotionele problemen omdat de huid een belangrijke rol speelt in het zelfvertrouwen en de openheid van een persoon.

Tot nu toe is psoriasis nog niet te genezen, maar veel van de medicamenten voorgeschreven zijn vooral gericht om de symptomen te onderdrukken en onder controle te houden. Wanneer je voor het eerst last begint te krijgen van psoriasis krijg je te horen dat door medicijnen de ziekte goed onder controle gehouden kan worden(1).

Hoe wordt psoriasis traditioneel behandeld?
Je dermatoloog of arts zal beginnen om de laesies op de huid te verhelpen. De behandeling en medicijnen is afhankelijk van de vorm en progressie op de huid. De eerste vorm van behandeling zal in veel gevallen zijn met topische medicijnen om milde tot matige psoriasis tegen te gaan(2):

 • verzachtende middelen en smeermiddelen voor op de huid
 • steroïden crème (geneesmiddel cortisone) Vaak is de patiënt hier niet blij mee vanwege de zware bijwerkingen omdat het een hormoon zalf is.
 • Medicijn ditranol om de huid te normaliseren door de overproductie tegen te gaan.
 • Schimmelwerende middelen
 • Antibiotica
 • Natriumchloride (zout bad)
 • Teer
 • Vitamine D3
 • Lichttherapie

Wellicht dat je maar één van deze behandeling nodig hebt tegen milde tot matige psoriasis. Ook is het bekend dat lichttherapie goed werkt tegen psoriasis (UVB).

Matige en Ernstige Psoriasis

Bij matige tot ernstige psoriasis wordt de behandeling aangepast met de medicijnen zoals hierboven geschreven om de symptomen onder andere te verlichten en infecties op de huid tegen te gaan. Vaak gepaard met UVB therapie en PUVA therapie met het medicijn psoraleen om de lichttherapie effectiever te laten verlopen.

Wel zijn er veel bijwerkingen en de kans op huidkanker neemt toe. Bij dergelijke behandelingen is het vooral belangrijk om verdere zon blootstelling te vermijden.

Hormoonzalf oftewel corticosteroïden om de overactieve immuunsysteem reactie op de huid te onderdrukken. Met name effectief tegen ontstekingen op de huid en wordt al een geruime tijd gebruikt als psoriasis behandeling. Het medicijn wordt op de huid aangebracht met een zalf om zodoende bijwerkingen te minimaliseren.

Bij langdurig gebruik komt het voor dat het medicijn minder effectief werkt en op lange termijn de huid dunner wordt.

Naast de reguliere behandelingen ondervinden ook veel mensen met psoriasis baat bij een alternatieve natuurlijke behandeling. Naar mijn mening wordt er te veel gekeken naar alleen zalven, crèmes lotions en andere medicijnen. Vanzelfsprekend zorgen deze behandelmethoden voor verlichting, maar de bijwerkingen blijven altijd aanwezig, vooral op lange termijn gebruik.

Darmkanaal

Veel mensen met huidproblemen hebben een probleem met de spijsvertering dat zich uit via de huid. Met name een probleem met het darmkanaal veroorzaakt dit(3). Om te begrijpen waarom je complete spijsvertering zo belangrijk is bij huidklachten ga ik het eerst hebben over het darmkanaal.

darmkanaal

Wanneer voedsel in het lichaam komt wordt het verteerd en na verloop van tijd komt het in het darmkanaal te terecht. Waar alle voedingstoffen geabsorbeerd worden en afvalstoffen door de dikke darm en colon verwijderd worden. Wanneer in dit proces problemen ontstaan gaat juist de afvalverwerking minder goed en kan het in het lichaam terecht komen in plaats van dat het gezuiverd zou moeten worden door je lichaam.

''Healing Psoriasis''

Volgens "Healing Psoriasis" van dokter Pagano wordt psoriasis grotendeels veroorzaakt door een probleem in het darmkanaal - waardoor er gemakkelijker toxines en gifstoffen tijdens het verteringsproces vrijkomen in het lichaam.

Vervolgens gaan de nieren en lever aan de slag om deze ophoping gifstoffen te zuiveren maar de ophoping gifstoffen worden steeds groter totdat ze via de huid naar buiten moeten.

Wel moet gezegd worden dat niet iedereen baat heeft bij deze manier van behandelen maar persoonlijk ben ik van mening dat veel chronische huidaandoeningen (acne, eczeem, psoriasis, rosacea) verslechterd wordt door deze ophoping gifstoffen.

Om juist deze problemen te verlichten is de theorie om de ophoping gifstoffen en toxines tegen te gaan (door wat je eet) en je darmkanaal en spijsvertering te bevorderen.

Hieronder een aantal tips:

[pullquote]Welke behandelingen hebben voor jou het beste gewerkt tegen psoriasis?[/pullquote]

Zelf heb ik last gehad van acne en merk wanneer ik ‘’ongezond’’ eet direct feedback krijg via mijn huid. Ik denk vooral een ‘’darm’’ essentieel is om psoriasis klachten te verminderen.

Bronnen:

 1. https://www.cfp.ca/content/63/4/278.short
 2. https://mdedge-files-live.s3.us-east-2.amazonaws.com/files/s3fs-public/Document/March-2018/CT1010S3010.PDF
 3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1521694220300115

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share